27.10.12, 22:16
Lubicie? Jadacie? Przyrządzacie?
Ja przypadkiem trafiłam do sympatycznej knajpki w moim mieście. Miałam wówczas takie przekonanie, że sushi musi być z rybą, jako osoba nie jedząca mięsa zamierzałam jedynie przyglądać się, jak posila się moja koleżanka. Ale sympatyczny pan przyrządzający, który słuchał naszej rozmowy sam z siebie zaczął w jej zestawie komponować kawałki bez ryby, żebym i ja mogła spróbować. Okazało się, że jest cały wachlarz możliwości. Zauroczyłam się tym smakiem i od tego czasu byłam tam jeszcze kilka razy.
Pracuje tam w sumie chyba trzech panów. Ten pierwszy jest jedynym, który rozpoznaje mnie już i chętnie przyrządza wspaniałe warzywne sushi bez cienia protestu. Natomiast dzisiaj niestety go nie było, był inny, dla którego robienie sushi bez ryby jest "bólem", jak to sam określił. Owszem, zrobił. Owszem, zjadłam. Ale jednocześnie pomyślałam - klient nasz pan, przecież ja przychodzę płacę. A może by tak samemu spróbować tej sztuki? Skutek był taki, że zwizytowałam pobliskie centrum handlowe, sklep z serii "kuchnie świata" czy jakoś tak i sieciówkę. Postanowiłam solennie po listopadowej wypłacie zakupić taki zestaw do robienia sushi (jako że kupienie osobnych produktów mniej się opłaca, przynajmniej w sklepie, w którym byłam) i warzywa. I poćwiczyć. A potem nawet może kogoś tym ugościć, jeśli będzie mi wychodziło smile
Takie sobotnie wieczorne zwierzenie smile
Obserwuj wątek
    • slayerhood-ka Re: Sushi. 27.10.12, 22:41
      zapros mnie zaproś !!!!
      Będę twoim testerem.
      nigdy nie jadłam i obiecałam sobie, że nie zjem w knajpie tylko "od" kogoś.
      Tzn. kiedys tam jadłam ale w trakcie imprezy tak dobrej, że mało pamiętam big_grin
      • jeriomina Re: Sushi. 27.10.12, 22:44
        Do Krakowa? smile
        • slayerhood-ka Re: Sushi. 27.10.12, 22:47
          jam pół/krwi góralka big_grin
          Właśnie jadę pod Olkusz niebawem a potem pod Kraków big_grin
          Ale jade chora z chorym maluchem sad
          No...ale inny termin..... zawsze i wszędzie big_grin
          Tylko uważaj - bo ze mna mówisz i masz big_grin zjawiam sie na bank ...no i na sushi big_grin
        • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Sushi. 28.10.12, 10:33
          i mnie! i mnie!
          jeszcze w życiu nie jadłam sushi
          • jeriomina Re: Sushi. 28.10.12, 10:41
            No to szykuje się impreza big_grin
    • tdf-888 Re: Sushi. 28.10.12, 09:31
      3x nie i jeszcze raz nie i nie zamierzam.
    • flirting.shadow Re: Sushi. 28.10.12, 09:52
      Tak. Tak. Tak.

Zwykle na mieście czy też przywożone do roboty, ale że to jednak głównie ryż, to ciężko się typową porcją najeść. Bardziej smaka narobi. Ze 2-3 razy robiłem sobie w domu i przypomniałaś mi teraz, że może czas na kolejne podejście. Zaletą zrobienia sobie sushi w domu jest możliwość nawcinania się po uszy smile Wadą - jest z tym trochę zabawy.
      • tdf-888 Re: Sushi. 28.10.12, 09:56
        a nie można by tak te wszystkie składniki czy półprodukty położyć obok siebie na talerzu czy półmisku (jak wolisz) i zjeść bez robienia z tego sushi? robota odpada a przecież i tak się wymiesza tongue_out
        • jeriomina Re: Sushi. 28.10.12, 10:16
          Jak czytam takie posty jak ten Twój teraz to mam jedną sugestię. Podejdź do ściany i się walnij w nią głową.
          • tdf-888 Re: Sushi. 28.10.12, 12:04
            słonko, zjedz trochę mięsa, to nie będziesz taka nerwowa, weź się ogarnij smile
            • jeriomina Re: Sushi. 28.10.12, 13:28
              Jedzenie mięsa wywołuje agresję.
              Nie zamierzam przyczyniać się do zabijania zwierząt.
              A Tobie radzę to, co radziłam, także w kontekście innych Twoich wypowiedzi na tym forum.
        • flirting.shadow Re: Sushi. 28.10.12, 10:22
          Zacznij od zjedzenia samego wasabi tongue_out
          • jeriomina Re: Sushi. 28.10.12, 10:23
            Dobry pomysł big_grin
            • slayerhood-ka Re: Sushi. 28.10.12, 10:35
              a ja sobie przypomniałam kiedy jadłam!!
              jadłam w USA sushi robione przez Włochów w meksykańskiej dzielnicy smile
              Nie pamiętam smaku czyli wiadomo o co cho...
      • flirting.shadow Re: Sushi. 28.10.12, 12:06
        Oh yeah smile Mam wszytko, czego potrzeba. Co prawda łosoś nie będzie surowy, tylko pieczony, ale i tak będzie fajnie wink
    • puch_atek Re: Sushi. 28.10.12, 15:22
      musze kiedys sprobowac taka wersje vege, z malymi wyjatkami ryby na zimno mi nigdy nie podchodzily, wiec trzymalem sie z daleka od sushi, ktora to knajpka?smile
      • slayerhood-ka Re: Sushi. 28.10.12, 16:01
        Nienawidzę was
        Głodna jestem!!!
      • jeriomina Re: Sushi. 28.10.12, 16:12
        W Krakowie taka wink na Szczepańskiej, w podworcu smile
    • duza_madzia Re: Sushi. 28.10.12, 16:52
      Tak , lubię smile
      Bywam czasem w takiej małej knajpce japońskiej w Chorzowie i najwięcej frajdy sprawia mi to ,że ktoś poda , że pałeczkami sobie dobrze radzę smile cała ta otoczka , klimat ...
      ps
      Bardzo lubię zupę " sakana" chyba sie zwie - ostra ,rybna z glonami smile
    • 7stefan7 Re: Sushi. 31.10.12, 15:33
      lubię, jadam dosyć często, a smak poznałem w małej knajpce niedaleko monciaka w sopocie smile
      • tori_anka Re: Sushi. 27.04.15, 17:21
        A co ty znowu robisz na samotnych?
    • zegnaj_kotku Re: Sushi. 02.11.12, 11:15
      Jadam, lubię ale bez specjalnej przesady. Prawdę mówiąc moim zdaniem cały smak nadaje temu "sos sojowy" i wasabi... więc może niezbyt ma znaczenie co do tego sushi się użyje jak i tak później czuć prawie wyłącznie smak tych przypraw wink Sushi bez nich moim zdaniem byłoby niejadalne.
      Zdarzyło mi się robić sushi ze znajomymi. Najdłużej ze wszystkiego się przyrządza ryż... Samo zawijanie idzie dość szybko.
      Jeriomina jak będziesz chciała zrobić to przeczytaj instrukcje gotowania ryżu (jest na jego opakowaniu) i kup też składniki tam wymienione.
    • tori_anka Re: Sushi. 27.04.15, 15:25
      Nie wiem, czym się tak ludzie zachwycają. Mnie sushi nie smakuje w ogóle. Ale widocznie takie już mam dziwne kubki smakowe, co zrobić tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka