tastefully7 02.12.12, 09:26 Co ciekawego polecacie do poczytania? Zapisałam się do Biblioteki i z chęcią skorzystam z Waszych porad, bo tyle tam tego, że trudno się zdecydować. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Książki 02.12.12, 10:12 na nowościach to ja się nie znam, ale ostatnio miałam w ręku i zdecydowanie nie polecam Jeźdźca Miedzianego i pozostałych 2 części - marne to romansidło, słabo napisane, mało wiarygodne, od cholery powtórek i za długo się ciągnie - łącznie ma chyba ze 2000 stron za to Borysa Akunina warto przeczytać, czytałam 2 serie (ale niecałe), o siostrze Pelagii i o Eraście Fandorinie - bardzo fajne kryminałki Odpowiedz Link
maeve79 Re: Książki 02.12.12, 10:13 a jakiego rodzaju książki lubisz? z obyczajowych polecam wszystkie książki Majgull Axelsson - zaczęłabym od Domu Augusty. uwielbiam ją, przeczytałam jej wszystkie książki (niestety nie napisała ich wiele). Podobała mi się też Droga do Tary (Maeve Binchy - stąd wziął się mój adres mailowy). Polecam również Kwiaty na poddaszu - pisana bardzo prostym językiem, ale ciężka, ze względu na kaliber przeżyć (oparta na faktach - drugiej części np. nie byłam w stanie już przeczytać) z biografii - Zbyt silna, zbyt krucha (biografia Marii Callas) - nie pamiętam autora no i wszystkie klasyki (Wierny ogrodnik, Zaklinacz koni, Książę przypływów, Przepiórki w płatkach róży - jeśli nie widziałaś filmów - ja np. Zaklinacza koni przeczytałam w wieku 30 lat - bez wcześniejszego oglądania filmu Odpowiedz Link
maeve79 Re: Książki 02.12.12, 10:15 a, i jeśli podobał Ci się klimat Mistrza i Małgorzaty to polecam jeszcze Sergieja Łukianienko - Patrole (nie pamiętam kolejności - mnie bardzo wciągnęło) Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 02.12.12, 10:25 Maeve, najbardziej to lubię właśnie obyczajową literaturę i kobiecą. Kryminały również. I ostatnio interesują mnie właśnie biografie. Natomiast będąc w liceum przeczytałam Mistrza i Małgorzatę i bardzo polubiłam tę książkę. Teraz pożyczyłam ją, bo jestem ciekawa czy nadal zrobi na mnie, tak jak wtedy, tak duże wrażenie. A z polskich autorów? Odpowiedz Link
maeve79 Re: Książki 02.12.12, 10:28 to koniecznie czytaj: 1) Powrót do Tary, 2) Dom Augusty, 3) zbyt dumna zbyt krucha (sprawdziłam - tak brzmi PRAWDZIWY tytuł) i jak powiesz o wrażeniach to będę polecać dalej. Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 02.12.12, 10:43 Maeve, wielkie dzięki. Zapisałam wszystko dokładnie I jeśli będą mieć w zasobach biblioteki, to na pewno pożyczę. I nie omieszkam podzielić się swoimi wrażeniami. Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 02.12.12, 11:34 maeve79 napisała: > to koniecznie czytaj: > 1) Powrót do Tary, > 2) Dom Augusty, Sprawdziłam online i okazuje się, że "Powrót do Tary" mają, natomiast "Dom Augusty" niestety nie Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Książki 02.12.12, 10:37 jeśli interesują Cię biografie i lubisz "Mistrza i Małgorzatę", to jest dobra rzecz: biografia Bułhakowa, napisana przez Andrzeja Drawicza, znawcę literatury rosyjskiej - "Mistrz i Diabeł - rzecz o Bułhakowie" Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Książki 02.12.12, 11:07 Z polskich, ale nie powieści, tylko literatura faktu to polecam Jacka Hugo-Badera - "Biała gorączka" i "Dzienniki kołymskie". Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 02.12.12, 11:15 Właśnie, literatura faktu zupełnie mnie nie interesuje. Odpowiedz Link
uny Re: Książki 02.12.12, 10:30 Tasty, nie zapominaj o kucharskich!!! tak na marginesie -roladki bardzo dobre -hehe Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 02.12.12, 10:48 Uny, nie zapomnę. Wszak to mój świat. A co do roladek - cieszę się bardzo. Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Książki 02.12.12, 10:56 O, racja, jest sporo książek "kucharskich" do poczytania - wymieniam to, co stoi u mnie na półkach: - trylogia Marleny de Blasi: "Tysiąc dni w Wenecji", "Tysiąc dni w Toskanii" i "Tysiąc dni w Orvieto" - Ferenc Mate: "Winnica w Toskanii" i "Wzgórza Toskanii" - te są najfajniejsze, "Mądrość Toskanii" to już był dla mnie nadmiar - Frances Mayes: "Codzienność w Toskanii", na podstawie jej innej książki nakręcono film "Pod słońcem Toskanii", a le jej nie czytałam, to się nie wypowiem, czy dobre - Peter Mayle "Rok w Prowansji" i inne jego ksiażki - jest taka seria wydawana przez Wydawnictwo Czarne, nazywa się to chyba Dolce Vita, z niej na razie czytałam Georgeanne Brennan "Świnia w Prowansji" oraz Diany Abu-Jaber "Język baklawy". Smakowite obie Zamierzam śledzić kolejne i czytać ze smakiem. - Robert Makłowicz: "CK kuchnia" - Aniela Rubinstein: "Kuchnia Neli" Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 02.12.12, 11:00 O proszę. Piękna kolekcja, Tygi Tyle, że uny miał na myśli takie stricte kucharskie, dzięki którym może potem zjeść np. roladki z tortilli z wędzonym łososiem, które tak zachwalał Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Książki 02.12.12, 11:08 w większości z nich jest kupa przepisów na lokalne żarcie Odpowiedz Link
tapatik Re: Książki 02.12.12, 10:37 Stieg Larsson - 3 częściowy kryminał dziejący się w Norwegii. Nie wiadomo, czy powstaną następne części, bo autor został zamordowany (serio). Część pierwsza to "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". Jo Nesbo - też nowerski pisarz. Nabazgrał serię książek o policjancie Harrym, który jest zajebistym śledczym z potwornie zrypanym życiem osobistym. Uprzedzam, że książki momentami są dość okrutne, natomiast akcja zakręcona gorzej niż koła w moim rowerze. Powiem tylko, że w jednej z części morderca był łapany 4 razy. I dopiero za 4 razem policjanci trafili. To tak jeśli chodzi o rozrywkę. Odpowiedz Link
puch_atek Re: Książki 02.12.12, 10:44 Larsson to Szwed dobry typ Tasty, Millenium grozi nieprzespanymi nocami Nesbo tez swietnie sie czyta, zacznij sobie od Czlowiek nietoperz, 1sza knizka o Harrym Hole. Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 02.12.12, 10:50 Właśnie, chłopaki, ale żebym ja mogła w nocy spać. Mam delikatną psychikę Odpowiedz Link
puch_atek Re: Książki 02.12.12, 11:05 hehe ale to nie ten typ nieprzespania, po prostu sie nie da oderwac, az dokonczysz Odpowiedz Link
beja_81 Re: Książki 30.12.12, 19:28 a od którego to tak rozdziału...bo ja na 100 stronie i nadal się odrywam ? Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Książki 02.12.12, 11:04 dołączam do fanów Larssona rzeczywiście jak zaczniesz musisz skończyć... bajki dla dorosłych czyli Cień wiatru...plus inne książki Zafona Wiśniewski , ten od samotności w sieci...wie o kobietach więcej niż my same trochę perwersyjny Grey też trylogia... Medicus Noaha Gordona ..o początkach medycyny... Beckett, Koontz, Coben...trochę kryminalnych opowieści... Trzepot ćmy chyba Grocholi... Władca Barcelony i Katedra w Barcelonie...historia, romans, intryga... i jeszcze masa innych... Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 02.12.12, 11:14 czarny.onyks napisała: > dołączam do fanów Larssona > rzeczywiście jak zaczniesz musisz skończyć... Zapisane. Już mnie ciekawi, skoro tak zachęcacie > bajki dla dorosłych czyli Cień wiatru...plus inne książki Zafona Zaczęłam kiedyś czytać, ale odpuściłam. Podobno początek trudny jest do przejścia, ale potem nie sposób się oderwać. Ale wrócę do niej jeszcze. > Wiśniewski , ten od samotności w sieci...wie o kobietach więcej niż my same Czytałam tylko "Samotność w sieci", ale nie przypadła mi do gustu. > trochę perwersyjny Grey też trylogia... > Medicus Noaha Gordona ..o początkach medycyny... > Beckett, Koontz, Coben...trochę kryminalnych opowieści... > Trzepot ćmy chyba Grocholi... > Władca Barcelony i Katedra w Barcelonie...historia, romans, intryga... Zapisane, dzięki Onyksia Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Książki 02.12.12, 11:18 to przeczytaj inne....Los powtórzony, Bikini, i inne .... i najnowsza..Moja bliskość największa...jak przeczytam się wypowiem.... kusi mnie jeszcze tak reklamowany Atlas chmur... Odpowiedz Link
stefcia41 Re: Książki 02.12.12, 20:04 A ja tego Greya nie mogę No nic a nic ... I dawno nie widziałam tak koszmarnie wydanej książki Odpowiedz Link
uny Re: Książki 02.12.12, 10:50 Marek Krajewski? moja znajoma zaczytuje się jego kryminałami. Odpowiedz Link
finka9 Re: Książki 02.12.12, 16:17 "Malarz cieni" -autora niestety nie pamiętam. Powieść jest niezwykle klimatyczna, opowiada o dzieciństwie i dorastaniu Picassa a w tle ...zagadka Kuby rozpruwacza. Bardzo polecam. Odpowiedz Link
zegnaj_kotku Re: Książki 02.12.12, 20:05 Éric-Emmanuel Schmitta poszukaj w tej bibliotece, napewno mają. ma sporo takich krótkich nowelek, ale tez i "pełnowymiarowe" książki. Polecam: Małe zbrodnie małżeńskie, Oskar i Pani Roża, Kobieta w lustrze, Przypadek Adolfa H. Odpowiedz Link
green.amber Re: Książki 02.12.12, 22:01 Emmanuela też polecam i nie tylko te wymienione, chyba wszystko można w ciemno poza tym nie było jeszcze: LeGiun - Ziemiomorze (kilka tomów, ale nie tak wielkie jak te skandynawskie i a nie... ), Lewa ręka ciemności - ta adekwatnie do nachodzącej pory roku C.S. Lewis, Dopóki mamy twarze jeśli (auto)biografie to może Joanny Chmielewskiej Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Książki 02.12.12, 21:00 nohej fulllka tyle rad ze nadal chyba ciezko sie zdecydowac, ale pamietaj ze zawsze mozna pozyczyc co o gotowaniu, czy moze jakis innych domowych obowionzkach... robotki reczne, czy cos w tej deseń... Odpowiedz Link
margott70 Re: Książki 02.12.12, 21:26 Maniuś, a co Ty byś zaproponował, bo też śledzę wątek. Może co z obrazkami? Odpowiedz Link
maniek2000 Re: Książki 02.12.12, 22:01 ja jestem straszsznie zboczony kulinarnie, wiec wole nie polecac, o robutkach recznych nie wspomnem... ale jako ze idom sfieta, wiec moze cos o rypkach... np. cus w ten desen... jak juz sie czego nauczysz to luknij se tu... smacznego i dobrejnocy... Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Książki 02.12.12, 21:34 Długaśne i wciągające Kena Follett'a "Filary ziemi" i Świat bez końca". Z kryminałów Akunin, o którym pisała Pancerna. Z kryminałów rosyjskich dobrze czyta się książki Maryniny. Uny pisał o Krajewskim. Całkiem niezły cykl o Mock'u i przedwojennym Wrocławiu. Trochę krwisty, język chwilami wulgarny. Nie każdy to lubi. Ze Skandynawii Mankell i cykl o Wallanderze. Dla miłośników poplątania historii, fantastyki i niezłego humoru trylogia Sapkowskiego. Kto lubi gawędę i dziwy niebywałe niech sięgnie po Herodota "Dzieje". Warto też Kapuścińskiego "Podróże z Herodotem" przejrzeć. Dla wielbicieli romansów i powieści awanturniczych godne polecenia są Apulejusza z Madury "Metamorfozy" i Heliodora z Efezu "Opowieści etiopskie". Dla wielbicieli Grecji przewodnik turystyczny czyli "Wędrówki po Helladzie" Pauzaniasza. Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 21.12.12, 22:25 Muszę się pożalić, ale na książki Larssona są zapisy w dłuuuuugiej kolejce, więc marne szanse, żebym w najbliższym czasie poznała jego twórczość. Natomiast pożyczyłam sobie typową babską literaturę, a mianowicie - Monika Szwaja "Zapiski stanu poważnego", Izabela Sowa - "10 minut od centrum" oraz Avery Corman "Rozwód doskonały". Aha, a Maeve Binchy "Droga do Tary" na ten moment też nieobecna. Odpowiedz Link
green.amber Re: Książki 21.12.12, 22:34 Szwaje są całkiem sympatyczne, chociaż chyba nie wybrałaś sobie najlepszych, jeśli ktoś lubi wiedzieć wszystko albo więcej, to dobrze jest czytać je w kolejności wydawania, bo niektórzy bohaterowie się "kontynuują" Odpowiedz Link
butellishka Re: Książki 21.12.12, 22:37 tastefully7 napisała: > Muszę się pożalić, ale na książki Larssona są zapisy w dłuuuuugiej kolejce o... a u mnie na półce stoi cała trylogia + English Version jednego tomu od pewnego Forumowicza Odpowiedz Link
mayenna Re: Książki 21.12.12, 23:43 Znam prawie wszystkie tu proponowane książki i je lubię, ale to typ czytadeł. Lubię literaturę jakoś przeżyć. Mnie ciągnie w strunę 'chorych' klimatów. dziwnych, nieprostych.Ostatnie fascynacje to Jelinek, Coetzee, Murakami i Enquist. Z polskich Dukaj Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 22.12.12, 09:44 Dużo nie czytam, zamierzam dopiero nadrabiać zaległości ale jeśli mowa o trudnych i trochę chorych klimatach, to mogłabym podać "Pachnidło", które zrobiło na mnie wrażenie. Co ciekawe, tę książkę czytałam nosem Jak dla mnie świetnie zobrazowana. Odpowiedz Link
mayenna Re: Książki 22.12.12, 10:08 'Pachnidło' mi się nie podobało. "Czekając na barbarzyńców" - bardzo ." Hańba" też. Ostatnio czytany Murakami "Na południe od granicy, na zachód od słońca" też. Miłość z pogranicza snu i jawy, z piękną muzyką Nat King Cole w tle. U Jelinek lubię jej sposób operowania słowem, sloganami.Ona pisze kadrami filmowymi.Dotyka sfer tabu, takich układów międzyludzkich, które do tej pory w literaturze nie istniały. Z fajnych rozrywkowych książek; wracam do sagi Herriota "Wszystkie stworzenia duże i małe". Świetna zabawa i na pewno jest na półce. Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 23.12.12, 09:51 Dzięki, Mayenna, zapisałam. Nie wiem, kiedy to przeczytam, jak czasu na wszystko mało. A lista coraz dłuższa. Odpowiedz Link
mayenna Re: Książki 23.12.12, 10:05 Idę do biblioteki i biorę zwykle to co jest, co mi wpadnie w oko. Zapisuję tylko te, które koniecznie chce przeczytać z jakichś swoich powodów. Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 23.12.12, 10:12 A ja ostatnio jak byłam to z listą książek, które zaproponowaliście w tym wątku. I o co poprosiłam, to albo w ogóle nie ma, albo trzeba zapisywać się na liście oczekujących. Natomiast jest półka na której są książki z literaturą kobiecą i z niej biorę jak popadnie, bo lubię takie babskie klimaty Odpowiedz Link
mayenna Re: Książki 23.12.12, 10:10 Mam takie okresy, że czytam wszystko danego pisarza. Kiedyś bardzo lubiłam Carrolla i Warthona. Jedynie niezmiennie uwielbiam Marqueza. O, wiem, jeszcze warto przeczytać Vargasa Llosę. Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 23.12.12, 10:19 A ja mam takie okresy, że nic nie czytam A potem chciałabym nadrobić jak najwięcej. Odpowiedz Link
zegnaj_kotku Re: Książki 23.12.12, 10:21 ja ostotnio też mało czytam i ogladam. nie mogę się skupić na niczym. Odpowiedz Link
zegnaj_kotku Re: Książki 23.12.12, 10:20 O Carrolla też pochłaniałam po koleji i Dicka i O.S. Carda ale to fantastyka, sf. Z tego typu to jeszcze Autostopem przez Galaktykę Adamsa jest fajne. Zaciekawilo mnie co piszerz o "wszystkich stworzeniach" nie wiedzialam ze to aga jest, czytalam tylko jedną pozycję - wlasnie dokladnie pod tym tytulem. Muszę się kiedyś rozejrzeć za resztą. Odpowiedz Link
mayenna Re: Książki 23.12.12, 10:29 Wszystkie stworzenia duże i małe ma chyba z 5 tomów. Świetna zabawa. Fantastykę czytałam głownie w liceum. Teraz czasem wracam - podbieram córce. Ostatnio mam jednak fazę na kryminały - z powodu skupienia Cyberiada Lema jest świetna i rozrywkowa. Takie krótkie życie, a tyle książek do przeczytania Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 23.12.12, 10:47 Jeśli chodzi o kryminały, to zaczytywałam się swego czasu w Agatha Christie. Ale myślę wrócić znowu do jej książek, bo wciągające są bardzo. Odpowiedz Link
mayenna Re: Książki 23.12.12, 11:50 Christie też przeczytałamI ostatnio zaliczyłam powrót. Lackberg, Mankella i Maryninę czytam ostatnio. Nesbo też. Donicowa lubię - taka rosyjska Chmielewska. Saga Larssona jest bardzo dobra. Skandynawskie kryminały jednak sa zupełnie inne; mroczne, z wydumanymi wątkami, z psychopatami na każdym kroku Rodziny - te normalne- w nich są destrukcyjne, patologiczne. Nawet chciałam pracę pisać o tym Ciekawe czy tam są normalne domy, normalne rodziny... Jest taki włoski cykl kryminałów z jedzeniem w tle. Pomarańcze ma w tytule jeden z tomów. Jak sobie przypomnę to napiszę. Może to bedzie coś dla Ciebie Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 25.12.12, 22:24 Ech, znów ten Larsson. Nie wiem czy będzie mi go dane poznać W Bibliotece długa kolejka Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Książki 30.12.12, 19:09 Jodi Picoult Erich Segal Nicholas Evans Isabel Allende Maria Rodziewiczówna Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Książki 30.12.12, 19:37 Lipcówna? to Ty??? wszelki duch!!! a myślałam intensywnie o Tobie wczoraj i dziś... Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Książki 30.12.12, 19:56 telepatia!! a tak weszłam sobie tutaj z sentymentu milo mi, ze o mnie pomyslalas u mnie wszystko w porządku może kiedys wpadnę na jakieś warszawskie spotkanie. pozdrawiam Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Książki 30.12.12, 20:02 w najbliższą sobotę jest, jakby co Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Książki 30.12.12, 20:10 na razie nie wiem, ilu jest chętnych, ale proponuję spotkać się tradycyjnie pod kolumną Zygmunta - ok. 17 będzie chyba dobrze... Odpowiedz Link
tastefully7 Re: Książki 06.01.13, 17:51 Niestety, ale Szwaja jest nie do przetrawienia. Odłożyłam. Taki styl nie dla mnie. Odpowiedz Link
slayerhood-ka dla szefowej... 08.01.13, 13:06 dla naszej szefowej polecam Thrillery medyczne - Cook'a Jak dla mnie boskie. podobno jak się je czyta na nocnym dyżurze w szpitalu, potem wychodzi na cichy korytarz...to każdy ordynator, lekarz.....każdy każdy staje się podejrzany Odpowiedz Link
pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: dla szefowej... 08.01.13, 13:24 Cooka nie da się czytać, są po prostu nudne, powtarzalne do bólu i takie sobie znacznie fajniejsza jest seria produkcji Tess Gerritsen, o takiej doktórce sądowej, czy tam patolożce grzebie w trupkach i w ogóle Odpowiedz Link
slayerhood-ka Re: dla szefowej... 08.01.13, 13:29 cook jest dobry na 2, 3 ksiazki najlepsza chyba to mozg Odpowiedz Link
puch_atek Re: dla szefowej... 08.01.13, 15:21 pzkpfw-vi-b-konigstiger napisała: > Cooka nie da się czytać, są po prostu nudne, powtarzalne do bólu i takie sobie > znacznie fajniejsza jest seria produkcji Tess Gerritsen, o takiej doktórce sądo > wej, czy tam patolożce > grzebie w trupkach i w ogóle musze ta pania przetestowac, z kryminalow polecam jeszcze Kena Bruena, irlandzka wersja Harrego Hole'a Nesbo, tylko wiekszy degenerat, czarny humor, fajnie sie czyta Odpowiedz Link
puch_atek Re: dla szefowej... 08.01.13, 15:24 ps. seria o Jacku Taylorze bo Bruen tez inne powiesci napisal, Londynski bulwar (film) jest na podstawie jednej z nich, jesli ktos widzial Odpowiedz Link
czarnamajka75 Re: dla szefowej... 08.01.13, 15:32 pzkpfw-vi-b-konigstiger napisała: > Cooka nie da się czytać, są po prostu nudne, powtarzalne do bólu i takie sobie > znacznie fajniejsza jest seria produkcji Tess Gerritsen, o takiej doktórce sądo > wej, czy tam patolożce > grzebie w trupkach i w ogóle Jak to się nie da czytać Cooka???!!!! TOż ja po lekturze jego powieści wybralam drogę zawodową Odpowiedz Link
jejek11 Re: Książki 08.01.13, 23:10 Właśnie dziś zakupiłam "Jeśli zimową nocą podróżny" Przeczytać warto chociażby ze względu na tytuł Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Książki 10.01.13, 02:06 "Mały Książe" Ale na serio Sama mam ochotę ją przeczytać ponownie, tylko raz ją czytałam i to jeszcze w gimnazjum... ciekawe jak teraz bym ja zrozumiała. Wtedy pamiętam, było coś o lisku i prawdziwej przyjaźni o róży - i wiernej miłości. Ogólnie o hierarchii wartości, dużo było w tym symboliki a ile mądrości Odpowiedz Link
sadgirl25 Re: Książki 11.01.13, 10:52 Teraz to żeby się odstresować czytam książki dla dzieci: Przeczytałam już Dzieci z Bullerbyn, zaczęłam Kubusia Puchatka, chcę jeszcze przeczytać przygody muminków No i czytam jeszcze książki B. Pawlikowskiej innych książek (z dużą ilością stron) już nie jestem w stanie przeczytać Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Książki 11.01.13, 11:14 wbrew pozorom "Mały Książę" nie jest książką dla dzieci. Jest w niej starsznie dużo symboliki i mądrości. Można by rzec że jest pisana tak jak dziecko widzi świaat, jak widzi prawdziwe wartości, szczerość, miłość, zaufanie, brak obłudy. Skierowana do dorosłych, którzy czasem po przez swoje życie zapominaja o tych wartosciach, przestają być dzieckiem, przestają widzieć. Znalazłam na necie linka do tej ksiażeczki. Zerknęłam tam i wszytsko zaczeło mi się przypominać, ten wąż boa co ludzie uważali ze to kapelusz, owieczka. Później te wszytskie planety, pijaństwo, bankier co tak kasę liczył, latarnik. Hmmm ludzię tak wciągają się w swój świat, ze zapominają o tym co prawdziwe. Jakby co tu jest link. Ja na pewno ją przeczytam. Ciekawi mnie jak zacznę ją odbierać po tylu latach od pierwszego przeczytania: www.odaha.com/antoine-de-saint-exupery/maly-princ/maly-ksiaze P.S A włąśnie to tylko i wyłącznie była moja opinia Odpowiedz Link
mayenna Re: Książki 11.01.13, 13:57 Hasi, tak książka jest tez dla dzieci. Myślę, że Exupery chciał, żebyśmy ja czytali razem: dorośli i dzieci. Dla dorosłych jest " Ziemia, planeta ludzi" - piękny moralitet, a jednocześnie ma trochę z reportażu, trochę z powieści. Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Książki 11.01.13, 15:01 Masz rację najlepeij tę książkę czytać razem. Mimo to uważam że bardziej kirowana jest do dorosłych bo to oni czasem nie rozumieją prawdziwwych wartosći, gzdieś je zagubili, zapomnieli o nich. Dziecko aż tak barzdo nie trzeba tego tłumaczyć bo one je jeszczze posiada. Zatem dorosłemu jest ona bardziej potrzebna, dziecku też, aby o wartościach nie zapomniało Fragment pierwszych słów z ksiazki: "Przepraszam wszystkie dzieci za poświęcenie tej książki dorosłemu. Mam ważne ku temu powody: ten dorosły jest moim najlepszym przyjacielem na świecie. Drugi powód: ten dorosły potrafi zrozumieć wszystko, nawet książki dla dzieci. Mam też trzeci powód: ten dorosły znajduje się we Francji, gdzie cierpi głód i chłód. I trzeba go pocieszyć. Jeśli te powody nie wystarczą - chętnie poświęcę tę książkę dziecku, jakim był kiedyś ten dorosły. Wszyscy dorośli byli kiedyś dziećmi. Choć niewielu z nich o tym pamięta. Zmieniam więc moją dedykację" widziałaś linka, ja wiem jedno, muszę ją przeczytać ale jak znajdę czas żeby móc ja dobrze sobie oswoić Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: Książki 11.01.13, 15:13 Wiedziałam... Musiaąłm zerknąć i przeczytać fragment tej ksiażki. Nie wiem czemu ale utkwiło mi coś o oswajaniu lisa, nie miałam pojęcia co tam było ale przeczytałąm ten wątek. "Życie jest jednostajne. Ja poluję na kury, ludzie polują na mnie. Wszystkie kury są do siebie podobne i wszyscy ludzie są do siebie podobni. To mnie trochę nudzi. Lecz jeślibyś mnie oswoił, moje życie nabrałoby blasku. Z daleka będę rozpoznawał twoje kroki - tak różne od innych. Na dźwięk cudzych kroków chowam się pod ziemię. Twoje kroki wywabią mnie z jamy jak dźwięki muzyki. Spójrz! Widzisz tam łany zboża? Nie jem chleba. Dla mnie zboże jest nieużyteczne. Łany zboża nic mi nie mówią. To smutne! Lecz ty masz złociste włosy. Jeśli mnie oswoisz, to będzie cudownie. Zboże, które jest złociste, będzie mi przypominało ciebie. I będę kochać szum wiatru w zbożu... " "Poznaje się tylko to, co się oswoi - powiedział lis. - Ludzie mają zbyt mało czasu, aby cokolwiek poznać. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciółmi, więc ludzie nie mają przyjaciół. Jeśli chcesz mieć przyjaciela, oswój mnie!" Trzeba być bardzo cierpliwym. Na początku siądziesz w pewnej odległości ode mnie, ot tak, na trawie. Będę spoglądać na ciebie kątem oka, a ty nic nie powiesz. Mowa jest źródłem nieporozumień. Lecz każdego dnia będziesz mógł siadać trochę bliżej... Lepiej jest przychodzić o tej samej godzinie. Gdy będziesz miał przyjść na przykład o czwartej po południu, już od trzeciej zacznę odczuwać radość. Im bardziej czas będzie posuwać się naprzód, tym będę szczęśliwszy. O czwartej będę podniecony i zaniepokojony: poznam cenę szczęścia! A jeśli przyjdziesz nieoczekiwanie, nie będę mógł się przygotowywać... Potrzebny jest obrządek. " Wrócę do Ciebie Książe i Cię przeczytam^^ Odpowiedz Link
czarnamajka75 OSTRZEŻENIE-nie czytać! 19.01.13, 17:51 Tak musze napisać po przebrnięciu przez obecny bestseler .Ręce z daleka od tego czegoś - nudne jak flaki z olejem,ubogie słownictwo,zero akcji, brak jakiegokolwiek portretu psychologicznego głównych aktorow....I to ktos zgodził sie wydać???Ba wydac to jedno ale żeby bestseler i to wśród kobiet? To mnie utwierdza w przekonaniu że nie jestem kobietą Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: OSTRZEŻENIE-nie czytać! 19.01.13, 18:14 Bałam sie w ogóle nacisnąć na Twoje posta bo tak na czerwono mi migotał ale ja czasem luię robić na przekór więc weszłam sprawdzić Zatem co lepeij nie czytać, przed czym tak ostzregasz bo ja nei wiem, chyba ze nie doczytałąm Odpowiedz Link
to_ja_pisze Re: OSTRZEŻENIE-nie czytać! 19.01.13, 20:16 ja też nie, zaczęłam się nawet zastanawiac czy ta książa ma tyutuł : Ostrzeżenie-uwaga, nie czytac1 Odpowiedz Link
czarnamajka75 Re: OSTRZEŻENIE-nie czytać! 20.01.13, 12:49 hashimotka88 napisała: > Bałam sie w ogóle nacisnąć na Twoje posta bo tak na czerwono mi migotał ale j > a czasem luię robić na przekór więc weszłam sprawdzić > Zatem co lepeij nie czytać, przed czym tak ostzregasz bo ja nei wiem, chyba ze > nie doczytałąm a no tak - - 50 twarzy greya- koleżanka wcisnęła mi ze słowami "przeczytaj koniecznie świetna książka" Odpowiedz Link
hashimotka88 Re: OSTRZEŻENIE-nie czytać! 21.01.13, 22:34 - 50 twarzy greya- Już teraz kojarzę A co wyobraźnia nie działała, dosc specyficzna ksiażka. Sory, nie wiem jak ksiażka, słuchałam tylko audycji w radiu, kiedyś leciały po 23 na esce, nie takie złe. Jednak czytać by mi sie tego nie chciało, słychac mogłam jak Pani z Na wspólnej czytała mi tę ksiazke. Ponoć robiła to z wypiekami na twarzy Ja ich chyba nie miałam ale czasem słuchałam z ciekawości Odpowiedz Link
s-t-x Re: Książki 19.01.13, 21:37 nie znam się na literaturze. kiedy jestem u książek czytam przypadkowy niewielki kawałek tekstu. z mojego punktu bezruchu zimowego polecam "podział ostateczny" Odpowiedz Link
blue_velvett Re: Książki 20.01.13, 17:53 Jeśli lubicie kryminały, to polecam Iana Rankina. Chyba to nazwisko nie padło? Doskonała seria książek z inspektorem Rebusem. Nazwisko jak najbardziej znaczące... Rzecz dzieje się w szkockim Edynburgu, mrocznym i nieprzewidywalnym jak sama zbrodnia. Idealne powieści na zimowe wieczory i nieprzespane noce. A dla wielbicielek tajemniczych brunetów polecam spojrzenie na okładkę z notką o autorze. Te oczy... Odpowiedz Link