Dodaj do ulubionych

Komptery raz jeszcze-prośba

07.12.12, 20:31
ja jeszcze raz w temacie, może ktos pomoże.
Zdecydowałam, ma byc 13 i ma byc maxymalnie lekki. Rozwazałam z napędem i bez, z grupsza, Samsung, Sony vaio, lenovo lub Asus.
Pytam czytam i nie wiem.
jeden znajomy mówi, ze tylko dysk SSD, drugi mówi, ze to nie ma sensu, bo przepłace niepotrzebnie. Znalzałam takie z napędem do 1,7 kg wagi, ale sa tez lżejsze bez napędu, napęd moge kupic na USB.
Moze jakas mądra głowa mi doradzi jak to kupic najsensowniej, zeby zachowac jakąs równowage koszt/zysk.
Jak SSD to nie mniejszy niz 128, tak mysle.
Poradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 20:45
      Jak ma być maksymalnie lekki, to oczywiście że ssd, bo waży nie wiem, czy 5% tego co tradycyjny. Napęd ssd kupisz na usb ? Puść linkę proszę.

Ponieważ nie masz bladego pojęcia o komputerach, to nie kupuj u najtańszego gościa w necie, bo w razie problemu, jeśli będą Ci wciskać kit, nie poradzisz sobie z nimi.

Kup w sklepie znanym z rzetelnej realizacji gwarancji. Ja mam dobre doświadczenia z komputronikiem
      • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 21:08
        chodzilo mi o naped do plyt na USB-nagrywarka, DVD. SSD do chodzilo mi o dysk.
        • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 21:44
          > chodzilo mi o naped do plyt na USB-nagrywarka, DVD.

Bez znaczenia. Jedno i drugie szybko odchodzi do lamusa
          • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 23:16
            a co nie odchodzi do lamusa. Przychodzi klient, nazwijmy, przynosci mi coś do obejrzenia na płytce CD, jak mam to obejrzec, jak nie bede miała napędu? Rzadko się zdarza ale się zdarza. Wiec napęd jest konieczny. Chciałam go kupis w zwykłym sklepie. Wiez co, doradz coś, a nie mi wytykasz moją niewiedzę, ze nie wiem to wiem, pytam, niby tych co wiedzą i kazdy wie co innego.
            Ja nie zniemiam dysku co 3 lata a obecny kompter mam 6 lat i nie narzekam, ale jest za duzy do noszenia na codzień, dlatego 13, zeby mniejsza, ale jednak nie za mała.
            • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 23:53
              > a co nie odchodzi do lamusa.

Np ekrany lcd, dyski twarde, klawiatury, myszy, drukarki
    • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 20:49
      Znajomy wg którego zakup ssd nie ma sensu, swą opinią dowodzi, że nie widział ssd w akcji nawet na tubie. Pogadaj z nim o kieckach, bo o kompiach szkoda czasu wink
      • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 21:05
        Ja Ciebie prosze bardzo.
        Doradz, a jakiego ma linka podeslac, z tym co wybralam
        • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 22:37
          Z ww - vaio, bo rozumiem, że cena nie gra roli. A linkę masz tu : komputronik.pl
          • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 22:58
            A w kategorii najlepszego stosunku ceny do jakości - wszystkie pozostałe. Nikt Ci z pamięci nie wyrecytuje konkretnego modelu a do tego jeszcze egzotycznej 13-tki.

Od tego są sklepy netowe typu komputronik z ich wyszukiwarkami. Jeśli wlożysz góra godzinę, znajdziesz odpowiedź na pytanie który model. Zdaje się, że polecałem Ci już dawniej stronę komputronika. Byłaś na niej ?
            • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 23:18
              dlaczego 13 jest egzotyczna, chce to nosic na codzień, ale jednak miec w miare ekran.
              • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 23:26
                Odpowiedz mi proszę na pytanie czy byłaś na stronie komputronika, a wtedy chętnie odpowiem na Twoje pytanie o egzotyczność 13-tek
      • nom73 Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 21:30
        gyubal_wahazar napisał:

> Znajomy wg którego zakup ssd nie ma sensu,

A jak z "trwałością" zapisanych danych?
        • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 21:43
          Będzie wiadomo za ileś lat. Podobnie jak było z trwałością danych na cd / dvd paręnaście lat temu. Na razie SSD są w szerszym użyciu już kilka lat i nic specjalnie alarmującego nie słychać, choć zużywają się szybciej niż tradycyjne.

Na moje, tak długo jak są w stanie utrzymać dane przez co najmniej 3 lata, ew dalsze lata nie maja znaczenia, bo po takim czasie, albo wymieniam dysk albo komputer
    • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 23:23
      To ja może zapytam konkretnie:
      Czy 128 SSD ma przewagę nad 500 HDD lub hybrydą 500HDD i 32SSD? Jesli tak, to jaką [poza cenową?
      Jaka lepiej brac matrycę matową czy błyszczacą, komputer do pracy.
      Jak z trwałoscią obudowy, ktos wie? Nie mam zwyczaju za bardzo troszczyc sie o sprzęt, bedzie noszony w torbie. Odradzono mi toshibe własnie ze względu na nietrwałość.
      Ile ramu minimalnie potrzebuje do pracy z bada danych, duzą.
      Jaki procesor aby było ok?
      I jak te poszczególne komponenty musza się miec do siebie, aby jeen współgrał z drugim, bo to podobno tez wazne.
      Dziękuje za podpowiedzi, odpowiedzi.
      • lesher Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 23:36
        > To ja może zapytam konkretnie:
        > Czy 128 SSD ma przewagę nad 500 HDD lub hybrydą 500HDD i 32SSD? Jesli tak, to j
        > aką [poza cenową?

SZYBKOŚĆ!! SSD jest z 10 razy szybszy od HDD (zwłaszcza tych wkładanych do notebooków).
        Hybrydowe? A w notebookach dają coś takiego?
        Ja mam w "stacjonarnym" rozwiązanie "ręczne hybrydowe" - system uruchamiam z ssd, a hdd mam jako "magazyn".

> Jaka lepiej brac matrycę matową czy błyszczacą, komputer do pracy.
        Jeżeli nic z grafiką/ filmami to matową.

> Jak z trwałoscią obudowy, ktos wie? Nie mam zwyczaju za bardzo troszczyc sie o
        > sprzęt, bedzie noszony w torbie. Odradzono mi toshibe własnie ze względu na nie
        > trwałość.

Przekonasz się dopiero jak kupisz. W internecie to różne rzeczy potrafią ludzie wypisywać.

> Ile ramu minimalnie potrzebuje do pracy z bada danych, duzą.

Win 64 bit 8gb, win 32 6 gb. Ale to Rob lepiej się wypowie.
        BTW duża baza danych na lapku?? Nie łapię...

> Jaki procesor aby było ok?
        Core - i3 minimum.

> I jak te poszczególne komponenty musza się miec do siebie, aby jeen współgrał z
        > drugim, bo to podobno tez wazne.

A co masz dokładnie na myśli? Chyba poza dobraniem odpowiednich pamięci wszystko powinno grać...

> Dziękuje za podpowiedzi, odpowiedzi.
        • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 07:25
          Tak, w laptopach mozna kupic hybryde, najczęsciej 500HDD i 20 lub 32SSD, albo 320HDD i 20 lub 32 SSD.
          • nom73 Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 09:54
            anirat napisała:

> Tak, w laptopach mozna kupic hybryde, najczęsciej 500HDD i 20 lub 32SSD, albo 3
            > 20HDD i 20 lub 32 SSD.

I to chyba jest najlepsze rozwiązanie, bo koszt 1GB w dyskach SSD jest dużo wyższy niż HDD. wink
        • nom73 Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 09:40
          esher napisał:

> SZYBKOŚĆ!! SSD jest z 10 razy szybszy od HDD (zwłaszcza tych wkładanych do note
          > booków).

Szczególnie przy dekompresji dużych plików. wink
          Testy na różnych stronach www pokazują coś innego, marketing na rzecz SSD zrobił swoje. smile
          • lesher Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 12:26
            Nom, zmieniłem w miarę szybki HDD na SSD i wiem jaka to jest różnica.
            A i tak nie wyciągam wszystkiego z SDDka, bo mam lipny kontroler na płycie (niby SATAIII, ale w rzeczywistości nawet połowy deklarowanej przepustowości nie osiąga).

Największe znaczenie nie mają operacje na dużych plikach, bo tutaj HDD są w miarę szybkie , i pomimo tego że SSD jest kilkukrotnie szybszy to różnica nie jest aż tak bardzo odczuwalna, przynajmniej w "domowo-biurowych" zastosowaniach. Szybkość SSD widać przy małych i średnich plikach, typowych dla większości operacji typu ładowanie programu, działanie systemu operacyjnego, itp. W tym zakresie odczuwalne przyspieszenie (mam na myśli user experience a nie wyniki jakichś syntetycznych benchmarków) jest kolosalne.
      • gyubal_wahazar Re: Komptery raz jeszcze-prośba 07.12.12, 23:42
        > Ile ramu minimalnie potrzebuje do pracy z bada danych, duzą.

Na tak postawione pytanie, jedyna uczciwa odpowiedź brzmi : dużo. Rozumiesz, co mam na myśli ? Szczerze, nie bardzo chwytam, jak można pracować z dużą bazą danych, nie wiedząc jakiej konkretnie jest wielkości
        • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 07:23
          Po prostu baza rosnie.
          Ok, dziekuje za wypowiedzi.
          • lesher Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 12:19
            Anirat, nie jestem "bazodanowcem", ale co robisz na tej bazie?

Duża ilość pamięci jest potrzebna jeżeli musisz dokonywać w czasie rzeczywistym operacji na znacznej ilości rekordów.
            Jeżeli dostęp do bazy jest w dużej mierze "sekwencyjny" (tzn. np. dopisujesz/usuwasz pojedyncze rekordy), to pamięć nie ma znaczenia, choćby nie wiem jak wielka była ta baza.

Zdziwiłem się dlatego, że zazwyczaj do tego typu rzeczy (operacje na dużych bazach w czasie rzeczywistym) stosuje się dedykowane serwery, a nie laptoki.
            • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 12:32
              napisze na priv.
      • robert.83 Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 13:04
        Anirat,

Nie obraź się, że się dopytam, ale... chodzi Ci o bazę danych w sensie bardziej powiedzmy biznesowym czy w sensie technicznym? Bazą danych w sensie biznesowym może być np. duży arkusz excel z listą klientów, zamówień itp...
        Technicznie, czyli tak jak Gubi i Lesher rozumieją, baza danych jest zwykle "relacyjną bazą danych" przygotowaną w jednej z dedykowanych do tego technologii (Access, Oracle, MS Sql, żeby wymienić 3 najpopularniejsze).
        Jakie to ma dla Ciebie różnice? A no w sumie... hm... i to i to poddaje próbie RAM komputera, ale różnice są w wielkości. Duże pliki excelowe to powiedzmy 40-100 MB (ale może być ich wiele). A duża baza danych w rozumieniu tych technologicznych to 100 GB i więcej (no w małej firmie powiedzmy 20 GB i więcej).

Jeśli pracujesz na bazach rzędu 20,40,100 GB to nie możesz mieć małego 128 dysku SSD, bo się nie pomieścisz. Jesteś w tedy de facto skazana na obrotowe dyski, które są dużo pojemniejsze.

To nieprawda, że zawsze SSD jest lepszy od obrotowego. Praktycznie zawsze jest kilkukrotnie szybszy - to JEST prawda. Ale czasem potrzebujesz szybkiego samochodu, a czasem ciężarówkismile. SSD to sportowa bryka. Telerze to ciężarowe woły robocze.

Jeśli potrzebujesz 13 cali (czyli takie maleństwo przenośne) to oferta na rynku będzie nakierowana na mobilne zadania. W tym segmencie popularne są SSD, bo są szybkie, zużywają b. mało prądu, powodują, że komputer się szybko włącza i wyłącza. Jeśli ograniczona pojemność ok. 70GB użytkowej przestrzeni (bo trochę waży system i innie pierdoły) Cię nie ograniczy to weź to.

RAM: tu powiem tyle - im więcej tym lepiej. Niestety te małe 13calowe bździny często mają mało. Trzeba wyszukać taki, co ma 6GB lub więcej. To da Ci komfort.

Jeśli chodzi o matrycę to... nie mam zdania. Dla mnie to raczej bzdet. Jeśli masz nierówe światło za plecami, jakieś ostre słońce albo korzystasz na dworze to weź może mat. Ja mam... sam nie wiem... na głównym mam błyszczącą, w pracy mam mat, na netbooku mam mat... i nie widzę różnicy. Nigdy mi to nie przeszkadzało - o to mi chodzi.

Jeśli chodzi o wykonanie: sprzęt jest tak robiony, żeby wytrzymał do końca gwarancji. Samsung ma porządne wykonanie często, ale po jakimś czasie się zużywa. Asus to samo. Toshiby nie lubię. Tu wszystko co ma jakąś markę jest porównywalne. Ja np. patrzyłem na to jak jest ekran połączony z klawiaturą - to znaczy czy te zawiasy nie są wąskie i czy nie popękają.

Jeszcze podpowiem, że na takim maluchu fajnie jest sprawdzić wygodę klawiatury.
        • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 15:17
          Ok, to cos wiem, zatem dobra hybryda 500HDD i 32 SSD, na zawiasy tez patrzę, bo w poprzedniku popekały. O ergonomii klawiatury nie pomyslałam, musze pomyslec. 70GB bedzie za mały.
          Dziękuje.
    • tdf-888 Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 11:49
      śmiech na sali big_grin
      • anirat Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 11:54
        Co Cie smieszy?
      • lesher Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 12:20
        Ooo, Tede, nowy kociak!!
        Noo, faaajne, fajne zwierzątko wink
        • waganiemama Re: Komptery raz jeszcze-prośba 08.12.12, 18:38
          a co się stało, że panna nie podrzuca cyckami?
          spsuło się coś? suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka