Dodaj do ulubionych

Prośba :)

07.08.14, 21:14
Nie mam możliwości, żeby wyjechać gdzieś na dłużej i dalej, to sobie zamarzyłam, że parę weekendów, w zależności od możliwości (głównie finansowych) przeznaczę na poznawanie Polski, w myśl powiedzenia: Cudze chwalicie.. No i szukam u Was podpowiedzi, co by tu i gdzie by tu.. jakieś ciekawe zakątki, miejsca niekoniecznie te znane jak Wawel, no i ewentualnie jakieś miłe miejscówki, żeby było gdzie głowę do poduszki przyłożyć (niekoniecznie chodzi mi o Grand..) Jakby się Komu chciało coś napisać, z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • ice_flower Re: Prośba :) 08.08.14, 16:59
      Hm? suspicious
    • s-t-x Re: Prośba :) 08.08.14, 18:45
      jeżeli nie zależy ci na grand to polecam tzw pogórze przemyskie. najlepiej z namiotem.
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Prośba :) 08.08.14, 18:51
      Białystok i okolice - zawsze chętnie polecam
      Supraśl, Tykocin, Biebrza, Narew, Białowieża...
      agroturystki w okolicy są, nawet jakieś schronisko młodzieżowe, czy hostel się znajdzie
      • witrood Re: Prośba :) 08.08.14, 20:29
        Ło matko, tylko nie to schronisko (niby OK, ale strasznie dziwnie w takiej wieloosobowej sali). Kiedyś znalazłem się tam niejako przez przypadek. Hardkor trochę. wink To już na Włókienniczej są jedynki. Fajne noclegi są w Supraślu (zaraz za rynkiem).
    • anirat Re: Prośba :) 08.08.14, 19:00
      Zależy gdzie mieszkasz, jesli mają to być krótkie wypady 1-3 dni, to wg. mnie nie dalej jak 250km, około. Trzeba zachować jakies proporcje miedzy droga, a pobytem.
    • anirat Re: Prośba :) 08.08.14, 19:01
      a ja jade na tydzień w Jurę Krarowsko-Częsctochowską wink
    • witrood Re: Prośba :) 08.08.14, 20:25
      1. Pogórze przemyskie (Przemyśl, Krasiczyn, Żurawica, Bolestraszyce) + Bieszczady (Ustrzyki Dolne, Solina) po drodze do Rzeszowa można wstąpić i zależnie od trasy o Sandomierz zahaczyć.
      + Lwów (z Przemyśla coś ok. 70 km).

2. Suwalszczyzna (np. Augustów + Wilno - są wycieczki na miejscu).

3. Bielsko-Biała, Wisła, Skoczów, Cieszyn (+ czeski, chociaż znacznie mniej ciekawy wink ).
      • s-t-x Re: Prośba :) 08.08.14, 20:43
        co ty bredzisz o pogórzu. pogórze to tyrawa wołoska, piątkowa, posada rybotycka, łodzinka, borownica, wujskie a nie zurawica, bolestaszyce itp. za co chcesz ukarać kobietę.
        • witrood Re: Prośba :) 08.08.14, 20:48
          Bredzę? W Żurawicy jest fort (chociaż ja wolę ten w Jaksmanicach, ale oficjalnie tam wchodzić nie wolno, a zresztą kule z Ukrainy niedawno latały), a w Bolestraszycach arboretum. Mnie się podobały. Czasem coś więcej potrzeba niż górkę. wink
          • s-t-x Re: Prośba :) 08.08.14, 20:52
            okolice tyrawy, borownicy , piątkowej to niepowtarzalny klimat. arboretum można znaleźć wszędzie
          • s-t-x Re: Prośba :) 08.08.14, 20:59
            odwołuję to co wcześniej napisałem o pogórzu. stonka jest okropna. masz rację niech jedzie do przemyśla.
    • szarlotka_ja Re: Prośba :) 08.08.14, 20:54
      Zdaje się, że jestem monotematyczna ale polecam Śląsk cieszyński suspicious
    • silencjariusz Re: Prośba :) 08.08.14, 20:57
      www.turystyka.wrotapodlasia.pl
      www.atrakcjepodlasia.pl/atrakcje-turystyczne.htm
      odkryjpodlaskie.pl/
      • ice_flower Re: Prośba :) 09.08.14, 11:36
        Wszystko fajnie, ale Podlasia to raczej w weekend nie załatwię suspicious Chyba że w dłuuuugi big_grin A to są Twoje rejony, Silu? Bo przewodnik by się przydał, niekoniecznie pisany wink
        • silencjariusz Re: Prośba :) 09.08.14, 11:43
          Na przewodnika to ja się nie nadaję. Wiem, że Pancerna w tej roli doskonale się sprawdza.
          • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Prośba :) 09.08.14, 11:53
            a skąd wiesz?
            • silencjariusz Re: Prośba :) 09.08.14, 11:56
              Bo jesteś konkretna i masz niezłe zdolności organizacyjne.
              • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Prośba :) 09.08.14, 11:57
                smile
                • silencjariusz Re: Prośba :) 09.08.14, 11:59
                  I niejedną wycieczkę już oprowadzałaś przecież...
                  • ice_flower Re: Prośba :) 09.08.14, 13:29
                    Oj, Silu, ale to jeno zaczepka była przecie.. wink I odpowiedź zgodna z przewidywaniami tongue_out
                    • silencjariusz Re: Prośba :) 09.08.14, 14:27
                      Wiem, wiem... Przewidywalny jestem.
                      • margott70 Re: Prośba :) 09.08.14, 16:54
                        Mnie to w sumie imponujesz. Tak się konsekwentnie migać i za każdym razem to trzeba mieć charakterwink
                        • silencjariusz Re: Prośba :) 09.08.14, 17:26
                          Oj tam, oj tam.
                      • ice_flower Re: Prośba :) 10.08.14, 10:17
                        Czy ja wiem? Czasem mnie zaskoczysz.. ale akurat w tym temacie nie. Jesteś tak konsekwentny w unikaniu, że bez ryzyka można by Ci zaproponować rozbieraną randkę tongue_out big_grin
                        • silencjariusz Re: Prośba :) 10.08.14, 10:43
                          Na taką randkę zawsze zajdę czas.tongue_out
                          • silencjariusz Re: Prośba :) 10.08.14, 10:43
                            *znajdę.
                            • ice_flower Re: Prośba :) 10.08.14, 10:50
                              Szybkość reakcji niezbyt imponująca.. big_grin Choć to dobrze, bo w moim wieku szybkość u faceta niezbyt mi imponuje tongue_out
    • marisella Jeśli w Krakowie, to koniecznie... 09.08.14, 14:33
      ...Nowa Huta! smile

Jako lokalna patriotka muszę Ci polecić smile Stara Nowa Huta jest naprawdę ciekawa, zielona i ma coś w sobie smile)) Można zaliczyć wycieczkę zorganizowaną albo samodzielną, a całą Hutę przejechać rowerem i obejrzeć najciekawsze miejsca, zaliczając przy tym relaks nad zalewem albo w ogrodach przy klasztorze ojców Cystersów, o ile nadal można się tam kulturalnie włamać wink

www.zwiedzanie-krakowa.pl/oferta.php?id=79
      www.polskaniezwykla.pl/web/route/411,nowa-huta---dzielnica-kontrastow.html
      www.crazyguides.com/pl/ - tu wycieczki zorganizowane, dość charakterystyczne wink

Teraz nie, ale jeśli będziesz choćby przelotem w Krakowie z końcem sierpnia czy wrześniem mogę Ci pokazać to i owo, a i miejscówka na nocleg się znajdzie smile
      • ice_flower Re: Jeśli w Krakowie, to koniecznie... 10.08.14, 10:14
        Dziękuję za zaproszenie, Mari smile Ależ mi miło coś takiego przeczytać smile
    • sammik Re: Prośba :) 09.08.14, 17:49
      Zależy, w której części Polski, ale może się przydasmile
      1. Jura Krakowsko- Częstochowska - szlak zamków, albo któryś wybrany - Bobolice, Mirów, Bąkowiec, Ogrodzieniec właściwie można pójść pieszo od jednego do drugiego; jeśli wolisz poleżeć i popatrzeć, jak wspinają się inni to Rzędkowice, czy Podlesice.
      2. Lanckorona - urokliwe miejsce na popołudniową kawę z niesamowitym widokiem, pełne aniołówsmile
      3. Pieskowa Skała - zamek, park wokół
      4. Ojców, zamek
      5. Skała - kapliczka na wodzie, i miejsce do spacerów, bez tłumów, no może poza weekendami
      6. Kraków, ale to wiadomo, Wieliczka, Tyniec, Niepołomice
      7.Opole - ZOO - jeśli z dziećmi, muzeum wsi opolskiej - rewelacyjny skansen
      8. Szczyrk, Ustroń, Wisła, Cieszyn, ale to już ktoś pisał
      9. Kudowa Zdrój, i okoliczne - pijalnie wód,
      10. Szczawnica - spływ Dunajcem, wizyta w prawdziwej bacówce, spacery,spacery

chyba wystarczy,bo mogę tak godzinamismile
      • ice_flower Re: Prośba :) 10.08.14, 10:15
        Możesz godzinami! big_grin Jura to moja Ojczyzna.. Dzięki za pomysły smile
        • salsa13only Re: Prośba :) 10.08.14, 10:51
          Mieszkam na Jurze, więc sama wiesz, że tereny są boskiesmile

Parę lat temu, gdy zaliczałam podróże forumowe, zauroczyły mnie te tereny, zaliczyłam je w tydzień ale to też wizyty towarzyskie były, więc wiadomo i zwiedzanie i szaleństwa
          pozdrawiam forumowiczów starej datybig_grin
          Radom - skansen Wsi Polskiej - genialny,
          Janowiec, Kazimierz - przereklamowany jak dla mnie ale może być
          Kozłówka i pałac
          Puławy
          Lublin - moja miłość i jego magiczne zakamarki plus oczywiście skansen i zamek.
          Zeszły rok to pałac w Mosznej i zwiedzanie okolic - piękne tereny
          a ze swoich klimatów polecam jeszcze zamki Czorsztyn i Niedzica.
          No tak ze mną to tylko szlakiem zamków, pałaców i skansenów hehehhehe
          ale miało być w kraju, to jest.
          • ice_flower Re: Prośba :) 10.08.14, 11:05
            Trochę znam, trochę nie.. W Lublinie nigdy nie byłam, a mnie ciągnie smile Zamki, pałace i skanseny to również moje klimaty. Jeszcze powiedz, że lubisz rycerzy i poproszę o spotkanie wink
            • salsa13only Re: Prośba :) 10.08.14, 11:07
              ice_flower napisała:

Jeszcze powiedz, że lubisz rycerzy

Nie znam a za bracią rycerską w sensie rycerze bractwo - to nie moja bajkasmile
              • ice_flower Re: Prośba :) 10.08.14, 11:11
                Hm.. to taka przenośnia miała być.. Ale w sumie nietrafiona wink A wino lubisz? big_grin Teraz bez przenośni tongue_out
                • salsa13only Re: Prośba :) 10.08.14, 11:18
                  ice_flower napisała:

A wino lubisz? :
                  > D Teraz bez przenośni tongue_out

lubię ale wytrawne i tylko czerwone, hmmm wolę wyborową zmrożoną lub whiskacza z lodem, chwilowo to bardziej wolę od wińska, ale dobrym wińskiem nie pogardzęsmile
                  • ice_flower Re: Prośba :) 10.08.14, 11:23
                    Łiskacza z lodem.. mniam smile No to trza by pomyśleć nad umacnianiem tej naszej dziś zapoczątkowanej od pomyłki słownej, lokalno-patriotycznej więzi big_grin tongue_out
                    • salsa13only Re: Prośba :) 10.08.14, 11:27
                      ice_flower napisała:

No to trza by pomyśleć nad umacnianiem tej naszej dziś zapoczątkowanej od pomyłki słownej, lokalno-patriotycznej więzi big_grin tongue_out

jestem zawsze na TAK
          • sammik Re: Prośba :) 10.08.14, 11:08
            Jak mogłam zapomnieć o zamku w Mosznej?! smile
            A to jeszcze dodam Pszczynę, z zamkiem, czy też fantastycznymi ogrodami. Sandomierz, czy Baranów Sandomierski z zamkiem, Ujazd i Krzyżtopór.
            Sandomierz,
            I góry - Beskid Śląski, Żywiecki, Góra Żar, Babia Góra,
            ZameczeK Prezydenta w Wiśle - tam to dają dobrą kawę!
            • ice_flower Re: Prośba :) 10.08.14, 11:12
              Dają? Czyli że za darmo? wink
              • sammik Re: Prośba :) 10.08.14, 11:15
                Tak dobrze to nie masmile
            • salsa13only Re: Prośba :) 10.08.14, 11:16
              sammik napisała:

> A to jeszcze dodam Pszczynę, z zamkiem, czy też fantastycznymi ogrodami.

Pszczyna i jej ogrody, to bajkowy krajobraz, natomiast eksponaty w zamku i jego wyposażenie jest nieporównywalnie genialnesmile
              Ten zamek dla mnie jest nr 1 póki cosmile
              Ruiny - nadal Ogrodzieniec Podzamcze.
              Moszna - piękny park, piękny zamek z zewnątrz obłędny i te wieże w ilości 99 robią wrażenie ale w środku - licho bardzo.
              • czarny.onyks Re: Prośba :) 10.08.14, 11:17
                i jeżdzicie tak same ?

bo mnie samej to się nie chce...suspicious
                • salsa13only Re: Prośba :) 10.08.14, 11:26
                  czarny.onyks napisała:

> i jeżdzicie tak same ?

Tak ale zazwyczaj jadę do Kogoś, Lublin i okolice, to osoba z forum,
                  a w Mosznej byłam w zeszłym roku ze znajomym z netu, fajnie byłobig_grin

Onyksia rozumiem Cię, sama też nie wybrałabym się nigdzie, dlatego zawsze jestem z kimś poumawianasmile
                • sammik Re: Prośba :) 10.08.14, 11:28
                  Sama bardzo rzadko, choć czasami lubię się dokądś wyrwać w pojedynkę. Przeważnie mam jak Salsa, jestem gdzieś z kimś umówiona.
              • sammik Re: Prośba :) 10.08.14, 11:21
                Salsa w Mosznej ot się bałam, że mnie zostawią w środkubig_grin

O a w okolicy to jeszcze ogrody Kapiasów są warte zobaczeniasmile
        • sammik Re: Prośba :) 10.08.14, 11:04
          I Ty narzekasz, że nie masz co zwiedzaćsmile
          • ice_flower Re: Prośba :) 10.08.14, 11:06
            Nie narzekam, tylko chciałam mądrzejszych od siebie popytać smile I widzisz, miałam rację!
            • sammik Re: Prośba :) 10.08.14, 11:09
              Podpowiadamy sobie, bo tych nowych miejsc jest coraz więcej, a nie zawsze odkrywamy od razusmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka