Dodaj do ulubionych

aliexpress

01.01.17, 22:50
ktoś korzystał? zamówiłam coś za całe dwa dolary na próbę... teraz się zastanawiam czy dojdzie czy nie....
Obserwuj wątek
    • witamina_b12 Re: aliexpress 01.01.17, 22:54
      to pewnie bez sensu... ale się zastanawiam czy to bardziej nieetyczne niż kupowanie czegoś w polskich sklepach z napisem made in PRC... chodzi mi o ew. wyzysk pracowników uncertain
      • tdf-888 Re: aliexpress 01.01.17, 22:57
        ty się lepiej martw o skarbowy. jak tam kwestia cła się przedstawia? no i co kupiłaś?
        swiezaki? big_grin
        • witamina_b12 Re: aliexpress 01.01.17, 23:09
          eee przy tak niskiej wartosci ani clo ani vat nie a doliczane.
          zagarek kupilam ze starwars tongue_out na próbę
          później chce szczoteczki soniczne
      • witrood Re: aliexpress 03.01.17, 19:45
        W Chinach za miskę ryżu już nie chcą pracować. I dobrze. Jawny wyzysk to raczej jest np. w Bangladeszu. Zresztą w Polsce wyzysk pracowników też się zdarza, tylko bardziej w białych rękawiczkach. wink Kwestię wyzysku to bym chyba pominął. Ja się staram chińskiego nie kupować, bo nie mam o tych towarach dobrego zdania względem jakości.
        • witamina_b12 Re: aliexpress 03.01.17, 20:19
          Ciekawe ile produkcji pochodzi z Chin?
    • szarlotka_ja Re: aliexpress 01.01.17, 22:55
      Jak ja nawet nie wiem co to jest...
      • witamina_b12 Re: aliexpress 01.01.17, 22:57
        piszac w skrocie takie chińskie allegro wink
        sporo towarów jest w bardzo niskich cenach a do tego bez kosztów wysyłki...
        • szarlotka_ja Re: aliexpress 01.01.17, 23:02
          Łeee, ja to jeszcze nigdy w chińskim markecie nie byłam (choć w obu C-nach jest ich sporo), to co mi po chińskim allegro się szwendać tongue_out.
          • witamina_b12 Re: aliexpress 01.01.17, 23:04
            tzn tam jest wszystko. j wiele rzeczy kupuje przez internet. od ubrań, zabawek, po przez elektronike, itp.
          • witamina_b12 Re: aliexpress 01.01.17, 23:10
            szarlotko tam sa te rzeczy co je kupujesz w polskim sklepie z napisem made in prc, tylko na alie sa tansze a Ty je kupujesz drozej
            • szarlotka_ja Re: aliexpress 01.01.17, 23:14
              Możliwe, ale znając moje zdolności do wpadania w różne tarapaty, wolę unikać miejsc, których pułapek nie jestem w stanie objąć swoim małym rozumkiem wink.
              Dobrej nocy smile.
    • jovian Re: aliexpress 02.01.17, 00:45
      Tak korzystał i korzysta.
      Na razie dochodzi wszystko, żadnych problemów nie było no może czasem dość długo się czeka (zależy od rodzaju wybranej przesyłki).
      Przy większych zakupach (droższych) trzeba się liczyć z udzielaniem dodatkowych informacji co i za ile w rzeczywistości się kupiło i ewentualnym opędzaniem cła i VAT, bo na liście przewozowym często, gęsto zawartość i wartość jest dość, hmmm... luźno związana ze stanem faktycznym. smile A jak mi zeznał niedawno człowiek z agencji celnej: "urząd coś ostatnimi czasy bardzo skrupulatny się zrobił", pewnie na pińcet plus ciułają. wink
      • witamina_b12 Re: aliexpress 02.01.17, 09:48
        ale z tym cłem to gdzieś Cie wzywali czy jak?
        • jovian Re: aliexpress 03.01.17, 20:51
          Nie, aż tak źle nie jest. wink
          Jak przesyłka idzie DHLem czy innym FedExem to dzwonią/mailują i zwykle chcą coś w rodzaju opisu co jest w przesyłce i oświadczenia że to na użytek prywatny i nie podlega pod Cites (znaczy że nie kupiłaś wypchanej pandy lub ostatniego na świecie motyla duposkrzydłego wink ), jakiś skan z aukcji/sklepu i potwierdzenie przelewu/paypala czy co tam im potwierdzi ile uiściłaś za towar.
          Jak idzie pocztą to w zasadzie to samo, tyle że dostajesz do skrzynki list analogowy z opisem co masz przesłać i gdzie.
          Przesyłasz na podanego maila te dwa/trzy dokumenty i już. Papierową robotę odwalają inni a Ty tylko płacisz należności celno-podatkowe przy odbiorze.

Jeśli wartość przesyłki jest niewielka i nie wzbudza w urzędzie celnym podejrzenia że ktoś coś kombinuje to nawet tego nie ma i ląduje normalnie na poczcie albo kurier przywozi pod drzwi. wink

Pozdrowienia
          • witamina_b12 Re: aliexpress 03.01.17, 21:01
            tnx smile
            Lubię wiedzieć czego ew. mogę się spodziewać smile
    • maurycy76 Re: aliexpress 02.01.17, 09:01
      Nie, ale kilka razy mnie kusiło.
    • marisella Re: aliexpress 03.01.17, 12:53
      Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś nie doszło - ani z Aliexpress, ani z Alibaby smile

Cło tylko przy wyższych wartościach, ale jak wiem, że będzie wchodziło w grę, to dopłacam do wysyłki kurierem (oni mają swoje agencje celne i łatwiej się te sprawy z nimi załatwia, choć jesli na firmę i tak często jak po grudzie, niestety smile prywatnie lżej - obliczają Cię i płacisz kurierowi przy odbiorze).

Taki drobiazg jak zegarek na 99,9% przejdzie jednak bez niczego, po prostu za miesiąc przyniesie Ci listonosz smile
      • witamina_b12 Re: aliexpress 03.01.17, 20:19
        "Your Order xxxxx has been shipped"
        no to czekam a o alibabie nie słyszałam...
        • marisella Re: aliexpress 03.01.17, 20:26
          witamina_b12 napisał(a):

> "Your Order xxxxx has been shipped"
          > no to czekam a o alibabie nie słyszałam...

To taki hurtowy Aliexpress. A raczej Aliexpress to taki detaliczny Alibaba, bo Alibaba był pierwszy z tego co wiem smile

• tdf-888 Re: aliexpress 03.01.17, 21:26
          mariss wie wszystko 😆
          to omnibuska tongue_out
          • marisella Re: aliexpress 03.01.17, 21:28
            tdf-888 napisał:

> mariss wie wszystko 😆
            > to omnibuska tongue_out

Nope. Nie wiem na przykład o co Ci chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka