mary171 11.02.09, 22:57 Tak z innej beczki Kończę właśnie Grę Anioła (popularna ale mi sie podoba) i generalnie lubie książki z jakimś przesłaniem, choć czasami to pzresłąnie tylko ja dostrzegam Hmm nie za ciezkie bo życie jest dość cięzkie Polećcie coś od siebie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dilmum Re: Co polecacie do czytania :) 11.02.09, 23:00 Moj faworyt książkowy to "Nakręcana pomarańcza" A. Burgees. Kubrick nakręcił na jej podstawie film, ale książka wg. mnie jest o wiele lepsza. Ma przesłanie. Choć momentami odrzuca. Czytałam ją z 5 razy. I wracam... Odpowiedz Link
kawamija Re: Co polecacie do czytania :) 11.02.09, 23:02 polecam poczytać forum "Samotni łaczcie się "..bez wykrzykników..... baaaaaaaaaaardzo dobra lektura.... Odpowiedz Link
kawamija Re: kawamija ;) 11.02.09, 23:42 mary171 napisała: > Oki a dla relaksu co poczytać Coehlo, Coetzzee, Sparks - jak mam ochote na coś lekkiego i przyjemnego ..........zamierzam kupić ostatni tomik wierszy Szymborskiej - czytałam artykuł zatytułowany Jej słowami z tego tomiku "Żyjemy dłużej/ ale mniej dokładnie/ i krótszymi zdaniami" - bardzo mi się to stwierdzenie spodobało. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 10:03 ale do tramwaju jej nie weżmiesz) Odpowiedz Link
hey_you_reaktywacja Re: Co polecacie do czytania :) 11.02.09, 23:15 Dagome Iudex Nienackiego, bardzo dobrze się czyta, nawet za 5 razem Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Co polecacie do czytania :) 11.02.09, 23:46 Katedra w barcelonie Warto żyć Lesio Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 05:57 wszystko whartona, kinga, segala.... Odpowiedz Link
salsa13 Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 07:21 wersja relaksująca: Martyna Wojciechowska: Przesunąć horyzont i polecam też nieśmiertelnego Lesia Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 09:17 Mary, a czytałaś już Cień wiatru?? To tego samego autora. Zrobiła karierę i muszę przyznać, ze czyta się naprawdę dobrze. Ja jestem świeżo po lekturze Szelmostw niegrzecznej dziewczynki i też mogę polecić. Jeśli ktoś lubi mocny ale specyficzny humor to z kolei polecam Stowarzyszenie osłów. Jeśli coś lżejszego nieco to może Historyk?? Oj, mógłbym polecać i polecać) Odpowiedz Link
mary171 Łobuz5 12.02.09, 09:21 Cień WEiatru czytałam jako pierwszy i musze przyznać ze bardziej mnie wciągnął. Gra Anioła pod koniec zrobiła się ciekawsza Ale dawno żadna ksiazka nie zrobiła na mnie tka pozytywnego wrażenia jak ta: www.empik.com/nie-moge-sie-doczekac-kiedy-wreszcie-pojde-do-nieba-ksiazka,2839319,p tak wbrew pozorom optymistycznie nastawionej do życia ksiązki dawno nie czytałam Odpowiedz Link
kawamija Re: Łobuz5 12.02.09, 09:51 mary171 napisała: > Cień WEiatru czytałam jako pierwszy i musze przyznać ze bardziej > mnie wciągnął. Cień Wiatru - superek, rzeczywiście wciaga....dobra ksiązka na wakacje. Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuz5 12.02.09, 09:55 Skoro Wam się podobała to myślę, ze mogę polecić również Maga autorstwa Fowlesa bodajże) Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Łobuz5 12.02.09, 10:02 szkoda tylko, że oprócz tych dwóch książek nic więcej na naszym rynku nie ma;/ Cień wiatru nawet lepsza od Gry anioła Odpowiedz Link
dilmum Re: Łobuz5 12.02.09, 10:24 Nie, no... Jak nie ma, jak nie ma? A gdzie wszystkie Grochole, Chmielewskie (no, przynajmniej Lesio się pojawił ), gdzie? A przecież są jeszcze poczytni ostatnich miesięcy Llosa Vargas czy jak mu tam (ten od Szelmostw i Skryby), jest coraz częściej chyba kupowany (mój ukochany z resztą) Murakami. Jest tego mnóstwo tylko trzeba dobrze na półkach poszukać Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Łobuz5 12.02.09, 10:26 mówiłam o Zafonie po przeczytaniu Cienia...chciałam więcej Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuz5 12.02.09, 10:27 Tak ale wszyscy są znani i prędzej czy później ktoś ich przeczyta (nie polecam Coelho, według mnie wyjątkowo kiepski pisarz). Ja lubię sam pogrzebać np. w bibliotece i czasem udaje mi się trafić na prawdziwą perełkę. Za Stowarzyszenie osłów autor dostał pośmiertnie nagrodę Pulitzera i przyznam się szczerze, ze przeczytałem tę pozycję z ciekawości, za cóż też przyznają tę nagrodę) przeważnie jednak trafiam na nieznanych szeroko pisarzy i powiem Wam, ze wielu potrafi zachwycić) Odpowiedz Link
jeszcze.ja.live Re: Łobuz5 12.02.09, 10:45 Coelho zachwycił mnie na samym początku, ale kazda następna ksiązka to powielenie poprzedniej. Ja ciągle jestem zauroczona literaturą latynoamerykańską, ten leniwy, powolny sposób życia, wieczna siesta i fiesta, nonszlanckie podejscie do dóbr materialnych i specyficzne poczucie humoru. Odpowiedz Link
lilak13 Re: Łobuz5 12.02.09, 10:51 nie lubię Coelho, ale ostatnio dostałam Bridę- całkiem ciekawa książka. Z coelho jeszcze "weronika postanawia umrzec" jest w miarę zajmująca, a poza tym wieje nudą. Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuz5 12.02.09, 10:57 Ja oceniam go trochę warsztatowo a warsztat pan Coelho ma kiepski i tyle) To prawda, świetnie opisałaś literaturę latynoamerykańską) taka mentalność musi budzić podziw i zazdrość naszej zachodniej materilistycznej kulturze) a podziwiamy i zazdrościmy bo okazuje się, że mozna być szczęśliwym bez wielkich bogactw i ustawicznej gonitwie w ich zdobywaniu) niby każdy wie, ze to bez sensu ale niewielu potrafi się temu oprzeć) Odpowiedz Link
dilmum Re: Łobuz5 12.02.09, 11:01 To fakt, to co niby każdy wie niestety nie jest łatwe do wdrożenia w życie. A niby takie to proste... No, to ja tylko napiszę, że natchniona nieco jednym z wpisów lecę do biblioteki... naukowej Odpowiedz Link
kawamija Re: Łobuz5 12.02.09, 11:11 Coehlo - zgadzam się z Wami prawie , Brida, Weronika postanawia umrzeć - czytałam zauroczona, pewne zdania do zapamiętania na pewno - nie dlatego, ze są az tak odkrywcze ale dlatego, ze i to co znane od dawna nie powinnno byc zapominane. ...czesto sobie powtarzam Jego słowa " Statki są najbezpieczniejsze w porcie, ale..........nie po to buduje sie statki " i drugi cytat, tak z pamięci - " Jak rozponać Drugą Połowę ? - nie bojąc się ryzyzka " Odpowiedz Link
agni-esz Re: Łobuz5 03.03.09, 10:34 jeśli chodzi o Coelho to jeszcze "11 minut" jest niezłe. Odpowiedz Link
mary171 Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 14:00 Kinga nie lubie ale swego czasu czytałam obyczajowe krymianlno- sądownicze hmm jak to ja nazywam Brat czytał ostatnio "Wojnę plemników" i jako zianteresowana tematem chyba sobie pzreczytma z pwodów poznawczo-naukowych Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 14:04 Czyli Grishama i spółkę) Można też sięgnąć po thrilery medyczne i tu najlepszy jest R. Cook choć i Palmer da się znieść) A ja parę dni temu przeczytałem książkę o A. Conan Doylu, twórcy S.Holmesa i też polecam) Odpowiedz Link
siamese67 Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 18:27 Pratchett, Pratchett, Pratchett!!! - cały Świat Dysku. Gorąco polecam. Najbardziej lubię oczywiście o czarownicach, a Babcia Wheathwerwax jest moją uluboną. I sir Samuel Vimes i Kapitan Marchewa... Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 20:38 a dla lubiących książki Kinga dziś w tv Sztorm stulecia ) Odpowiedz Link
gapuchna Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 20:46 Mój Boże, jak ja wam zazdroszczę czasu. Już prawie nie pamiętam, kiedy sięgnęłam po beletrystykę... Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 21:01 tez tak miałam... praca, studia...czas tylko na naukowe ksiązki ale teraz wracam)) choć i tak mam mało czasu...... ech.... a ludzie narzekają, że się nudzą aaa gapuchna.... ten kawałek od Ciebie polecony kiedys na forum BEBE SIEMPRE ME QUEDERA super Odpowiedz Link
gapuchna Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 21:04 Prawda! - piękne Wejdź sobie w inne utwory. Ona jest doskonała. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 21:32 właśnie słucham... klimatyczne.... a ten kawałek www.youtube.com/watch?v=D8Qu8Mt8utI&feature=related jak stara zdarta płyta.... przypomniały mi się stare czasy, wakacje u dziadków, gramofon.... ech.... Odpowiedz Link
lemur7m Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 23:11 Mogda Szabo "Zamknięte drzwi". Odpowiedz Link
mary171 Re: Co polecacie do czytania :) 12.02.09, 23:16 No to lista pełna Teraz tylko znaleźć czas Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Co polecacie do czytania :) 13.02.09, 09:19 Jestem pewien, ze znajdziesz a jak nie to proponuję lektora znaleźć, który poczyta do poduszki Odpowiedz Link
gapuchna Re: Co polecacie do czytania :) 13.02.09, 09:30 O masz rację! To jest takie miłe - albo samemu komuś czytać, albo słuchać.... Wielka przyjemność Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Co polecacie do czytania :) 13.02.09, 09:48 No to kto pierwszy będzie czytał??? Odpowiedz Link
mary171 Łobuziak ;) 13.02.09, 10:05 Oj lektor by się przydał co od podusi poczyta Ale Ty już widze zarezerwowany konkurencja sie pojawiła Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 10:08 hahahaha, jeszcze nie zarezerwowany bo jak widzisz konkurencja uciekła Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 10:11 No to mam szczęście 13 w piatek A co czytujesz do tej podusi bo ja tylko krwawe opowieści dziwnej tresci Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 10:19 ja to bardzo różnie wczoraj kupiłem kilka książek, jedna o lwach a w ogóle to bardzo podobał mi się film Duch i Mrok to tak na marginesie)) ale jako lektor poczytam Ci co tylko zechcesz Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 10:24 Dobra to przygotuję długasną listę,a jak się zmęczysz to Cię wymienie Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 10:43 Tak, chcesz mnie wykorzystać a potem wymienić na lepszy model typowo kapitalistyczne i materialistyczne podejście. To mi ubliża!!!! ale zgadzam się Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 10:46 Jakie materialistyczne, chyba realistyczne No to git czyli jesteśmy wstępnie umówienie Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 11:40 Takiej propozycji to się nie odrzuca Jak do białego rana to ja kawkę zaparzę Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 11:45 A ja z mleczkiem lub śmietanką ale też nie słodzę Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 11:51 Tak między jedną stroną a drugą czasem jakiś łyk porwę z filiżanki Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 12:06 O Mary ma o Mary ma co ja Ci dzisiaj będę czytał.... Uwielbiasz mroczne historie skrwawione mroczne potworne gdy czytasz strach Ci przez ramię spogląda na kartki ciekawie i z Tobą oddech wstrzymuje i jest tuż obok czy czujesz?? O Mary ma o Mary ma co ja Ci dzisiaj będę Tobie czytał.... a kawa pomału paruje bez cukru najlepiej smakuje lecz pewnie wnet będzie zimna przez chłód historii wystygła o Mary ma o Mary ma, co ja dziś będę Tobie czytał... A może zamiast horrorów z duchami i z mnóstwem potworów poczytam Ci dzisiaj wieczorem coś co specjalnie wybiorę?? O Mary ma o Mary Ma co ja dziś będę Tobie czytał....) Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 12:09 Normalnie w szoku jestem i jeszcze nie mogę z niego wyjść Nikt mi wiersza nire napisał wcześniej Łobuzie wiersze mi takie czytaj z kawką lub bez chyba że cosik innego proponujesz Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 12:23 hahaha, zszokowałem Mary w sumie to można zaśpiewać do piosenki Myslovitz Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 12:31 Fakt, dzis mam dłuuugi pzrewód myslowy ale mogę na pracę zganić Zaspiewasz Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 12:33 Tak, mogę zaśpiewać czasem coś lepiej brzmi do melodii bo jako sam wiersz mogłoby zabrzmieć nierytmicznie ale potem nie mów, ze trzecią noc z rzędu nie możesz spać przez moje śpiewanie Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 12:39 Hmm to już dwie nocki były Nie pamiętam... chyba piłam cos innego niż kawkę Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 12:44 Piszę się Jestem otwarta na wszelkie propozycje literackie Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 12:46 no proszę, teraz wszyscy mogą zobaczyć, jak można nawiązać nić porozumienia na płaszczyźnie literackiej Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 13:24 Byle nie kajdany Oj jakoś mało literacko to zabrzmiało Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 13:30 kajdany jak najbardziej obecne są w literaturze Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 13:39 W literaturze jak najbardziej pożądane są I okowy Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 13:44 tak, pamietam taki tytuł: Heros w okowach widzisz?? zawsze się coś znajdzie Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 14:00 To ja proponuję Zerwane okowy... czy jakoś tak Z takim znawcą literatury 3 nocki to czysta przyjemność, prawdziwa uczta duchowa rzekłabym wręcz Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 14:06 O tak, jeśli mógłbym jeszcze coś zaproponować to może poczytam także jakąś bajkę albo lepiej baśń??? Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 14:17 O tak w bajkach i baśniach to jesteście bezkonkurencyjni Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 14:18 No co ja zrobię, ze kobiety tak uwielbiają bajki???? Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 14:31 Kobiety z bajek to chyba tylko księciów uwielbiają, ale wg. mnie za nudni są ci książęta bajkowi A dobry w tych bajkach chociaż jesteś Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 14:37 ja nawet w bajkach jestem łobuz już dawno zauważyłem, ze dziewczyny wolą łobuzów a nie księciów Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 14:45 Nie no jak tka nas rozpracowałęś to ja z Tobą bajek nie czytam i nie słucham .... jakąś ksiązkę przyrodniczo-naukowa proponuję albo o podróżach, podobno podroże kształcą Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 15:00 uwielbiam podróżnicze od dziecka zresztą gdzie ja nie byłem w tych podróżach a najbardziej bym chciał nad Amazonkę lub Paranę i do Czarnej Afryki Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 15:05 No widzisz wiedziałam ze dojdziemy do porozumienia w kwestii literatury Odpowiedz Link
eb13 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 15:16 czyli co, Karol May i Arkady Fiedler byli na "tapecie" ? - między innymi oczywiście Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 15:19 Zdecydowanie A. Fiedler. Jak przeczytałem K. Maya to byłem baaaardzo rozczarowany bo byłem już po poważnych książkach o Indianach Odpowiedz Link
mary171 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 15:21 Literaturę zostawiam na jutro wieczorkiem kino a teraz do domciu Weekendzik rozpoczynam Odpowiedz Link
eb13 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 15:32 No tak, po lekturze poważnych książek, niejaki Tomek, to już nie to Odpowiedz Link
lobuz5 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 15:42 Tomek akurat był super ale to było jak miałem 10 lat i bodajże był dziełem Szklarskiego) I ja zaczynam weekend. Do zobaczenia Odpowiedz Link
eb13 Re: Łobuziak ;) 13.02.09, 16:01 no tak MASZ RACJĘ , May, to Winnetou i Surehand - z tych co czytałam . Już mi się wszystko pozajączkowało , ale nie możesz ode mnie wiele wymagać po tygodniu intensywnej pracy i walki z kompem Czytam teraz Cień wiatru, o którym mi kiedyś mówiłeś i nie jest zła, tylko jak dla mnie, to trochę za długi wstęp i zbyt szczegółowe niektóre opisy (dla mnie nudne). a mój weekend chyba będzie trochę pracowity Odpowiedz Link
eb13 Re: Co polecacie do czytania :) 13.02.09, 18:12 No dobrze, teraz mogę już zebrać myśli i podać kilka tytułów, które mi jakoś szczególnie utkwiły w pamięci: Dwie pierwsze pozycję są z serii lekkich łatwych i przyjemnych - takie na piątkowy lub sobotni wieczór - niestety tylko na wieczór, bo są cieniutkie 100 - 200 stron "Bóg na harleyu" J.Brady - naprawdę skłania do refleksji nad "biegiem przez płotki" i zadyszką dnia codziennego. "Skrzydła i motory" W.Rychtera - niby tytuł mówi sam za siebie, ale między te skrzydła i motory wpleciony jest wątek romantyczny. Większość opisanych zdarzeń na lotnisku i torze żużlowym jest prawdziwa (jak dla mnie naprawdę interesująco opisane). "Gringo wśród dzikich plemion" W. Cejrowskiego - nie przepadam za nim jako człowiekiem, ale - jak zawsze - charakterystycznie dla siebie i ciekawie opowiada o swoich podróżach. "Córki księżniczki Sułtany" J.Sasson - oparta na faktach historia życia córek siostrzenicy króla Arabii Saudyjskiej (przyznam, że trzeba mieć mocne nerwy lub czytając co chwilę sobie potarzać, że to mnie nie dotyczy). "Noc nad oceanem" K.Folleta - rzecz dzieje się na pokładzie samolotu i dotyczy ludzi, którzy niby uciekają przed wojną, ale głównie chodzi im o ich przeszłość. Wprawdzie nie są to nowinki wydawnicze, ale ...... może ktoś jeszcze nie czytał Odpowiedz Link
aglajaaa Re: Co polecacie do czytania :) 13.02.09, 21:26 Dlaczego wszyscy uważają, że Coelho to mistrz? Przeczytałam "Weronika postanawia umrzeć" gdy miałam chyba 19 lat i... oczarowała mnie... Jednak, po latach chciałam przeczytać inną jego książkę i... nie dałam rady... nie było klimatu, czegoś w niej brakowało... I odniosłam wrażenie, że gdybym dziś przeczytała "Weronikę..." być może by mnie nie powaliła... Nie próbuję sięgać już do jego książek... Nie chcę niszczyć tego, co pozostawiła "Weronika..." Odpowiedz Link
jolinae Re: Co polecacie do czytania :) 21.02.09, 02:26 Ja polecam Deana Koontza. Troche horroru, troche paranormal,troche psychologii, wiele tajemniczosci, zagadek, zjawisk spoza umyslu... Naprawde czyta sie jego ksiazki, a raczej powinnam powiedziec: pozera, z predkoscia swiatla! To dla rozluznienia. Bowiem lubuje sie w czytaniu ksiazek traktujacych o historii szeroko rozumianej- glownie popularnonaukowych. Ale to olbrzymi temat, wiec nie podam niczego konkretnego, bo kazdy zainteresowany tematem historii ma swoj wlasny "rozdzial". Odpowiedz Link
szczesliwamezatka Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz. 27.02.09, 16:04 Kobietom gorąco polecam książkę "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz". Nie pamiętam autorki, bo oddałam tę książkę do biblioteki. W księgarniach kosztuje ona 9,90zł. Książka ukazuje wzruszające historie życia Chinek w XIX wieku, obyczaje, tradycje, instytucję małżeństwa. Lekkość i finezja słowa czynią tę ksiązkę prawdziwym arcydziełem. Są w niej obecne wszystkie wątki wpisane w życie takie jak: miłość, przyjaźń, cierpienie, smutek, śmierć. To wspaniałe studim ludzkich charakterów i wartości. P.S. A może ktoś czytał tę książkę i chciałby podzielić się swoimi wrażeniami?????? Odpowiedz Link
jchlebowska Re: Co polecacie do czytania :) 27.02.09, 20:43 Z przesłaniem to Wyścig szczurów Kinga lub Mastertona pod prawdziwym nazwiskiem, nie pamiętam. Zbyt dawno czytałam. Ale do dziś pamiętam. Ta książka jest cała symboliczna Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Co polecacie do czytania :) 28.02.09, 08:02 co można zrobić z miłości, poświęcić dla miłości... biała kobieta, która podczas podrózy po Keni zakochuje się w spotkanym tam Masaju zostawia całe swoje zycie i stara się żyć jak on...w buszu.... Corinne Hofmann,,Biała Masajka'' na faktach autentycznych... Odpowiedz Link
szczesliwamezatka czarny.onyks 28.02.09, 12:47 czarny.onyks napisała: > co można zrobić z miłości, poświęcić dla miłości... > biała kobieta, która podczas podrózy po Keni zakochuje się w spotkanym tam Masa > ju > zostawia całe swoje zycie i stara się żyć jak on...w buszu.... > > Corinne Hofmann,,Biała Masajka'' na faktach autentycznych... Hej, Też czytałam dwie części tej książki. Pierwsza jest jednak lepsza moim zdaniem. Piękna i absorbująca lektura wakacyjna. Smutno mi było jak zbliżałam się do końca tej książki. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: czarny.onyks 28.02.09, 13:32 do drugiej części też się przymierzam ...tylko muszę znależć, pożyczyć... my boimy się zmienić miejsce zamieszkania, przenieśc się na drugi koniec Polski, ale do tej samej rzeczywistości... a tam...brak bieżącej wody, brak jedzenia, głód.... inna mentalność, inne spojrzenie na kobietę i mężczyznę... brak podstawowych wygód.... porozumiewanie się z ukochanym człowiekiem za pomocą właściwie jednego zdania.... otarcie się o śmierć... warto przeczytać... Odpowiedz Link
ann_angel80 Re: Co polecacie do czytania :) 01.03.09, 11:59 Witam. Jestem tu nowa i od razu trafiłam na "taki" wątek. Jestem miłośniczką książek w każdej prawie postaci. Ale ta która mnie ostatnio zachwyciła to "Ostatni wykład" R.Pausch`a. Niesamowita książka!! Niby o śmierci a tak naprawdę o życiu. I wcale nie trudna. Świetnie się czyta. Polecam Odpowiedz Link
agnes8111 Re: Co polecacie do czytania :) 01.03.09, 20:11 Chłopiec z latawcem - Hosseini Khaled wzruszająca... Odpowiedz Link
mamuska_od_2007 Re: Co polecacie do czytania :) 02.03.09, 18:03 również mam za sobą "gra anioła" rewelacyjna jak i "cień wiatru". Jedna lepsza od drugiej, polecam gorąco.. Odpowiedz Link
miszkurka2000 Re: Co polecacie do czytania :) 04.03.09, 08:49 - Redliński "Konopielka" - Piasecki "Zapiski oficera armii czerwonej" Odpowiedz Link
aglajaaa Re: Co polecacie do czytania :) 04.03.09, 19:53 Boris Akunin "F.M." (uwielbiam Dostojewskiego i dlatego skusiłam sie na tę książkę, bo przemyka tu Zbrodnia i kara... Ale już wiem, że sięgnę po inne przygody Fandorina, dziś czytałam w drodze i prawie już skończyłam... Miła być lekka lektura do pociągu i była A już sobie przygotowałam kolejną... "Sceny z życia za ścianą" J.L. Wiśniewski. Przesłanie tej książki to prosta(?) prawda: "kimkolwiek jesteśmy, potrzebujemy drugiego człowieka"... I to mnie chyba przyciągnęło do tej książki... Odpowiedz Link
regina.falange Re: Co polecacie do czytania :) 04.03.09, 22:57 Zgadza się, prosta prawda. Pomimo, że uważają Wiśniewskiego za łzawego pisarza pod publiczkę, ja jego książki naprawdę polubiłam.Zaczęłam od "S@motności w sieci", potem "Zespoły napięć", "Martyna" i "Los powtórzony". Stwierdziłam, że chcę przeczytać absolutnie wszystko, co napisał. Fakt, że w każdej książce powtarzał te same myśli, jeszcze mi nie przeszkadzał, uważałam to za ogniwo. Ale potem te cieniutkie tomiki opowieści i właśnie ostatnio "Sceny z życia za ścianą". Albo to taka przerwa albo skończyły się panu Januszowi pomysły. Cieniutka książeczka - dosłownie i w przenośni. "Grę Anioła" za to polecam jak najbardziej. Odpowiedz Link
sacrum3791 Re: Co polecacie do czytania :) 05.03.09, 18:46 Cieszę się, że jest taki wątek i dołożę od siebie jakąś pozycję, na pewno byłem zauroczony książką,, Spóźnieni kochankowie " - rewelacja,bardzo dobrze czytało mi się " Niemiecki taniec " a gdy jestem przy Nurowskiej trzeba wspomnieć o ,, Listach Miłości " - bo nie jest to taka sobie książka! Wielkim przeżyciem była trylogia Clancy'ego - DEKRET - kapitalna sensacja - jest tam wszystko, akcja, emocje, wzruszenia. Na końcu chcę podać jeszcze jeden tytuł - ,, Zabić Drozda " - ta książka była dla mnie jak światełko w tunelu, książka o zasadach o tym jak można żyć o odwadze cywilnej, miałem ją w rękach w odpowiednim momencie mojego życia , chciałbym trafiać częściej na książki , które tak uczą jak można żyć i dają siłę. Odpowiedz Link
szczesliwamezatka Pod mocnym aniołem 06.03.09, 20:10 Serdecznie polecam książkę Jerzego Pilcha pt. "Pod mocnym aniołem". Mimo, że traktuje ona o koszmarze alkoholizmu, została napisana językiem niebywale lekkim i finezyjnym. Odpowiedz Link
lady_agregat Re: Co polecacie do czytania :) 11.03.09, 14:03 POLSKA FANTASTYKA Dukaj, Ziemkiewicz, Wolski Pilipiuk !!! wcześniej czytałam jego dwa tomy opowiadań dobre, teraz polecam 4 tomy "Oko Jelenia" Odpowiedz Link
aniab13111 Re: Co polecacie do czytania :) 11.03.09, 14:06 Lovers and Players, Jackie Collins - całkiem niezłe własnie czytam, z tym że do życia to chyba ta książka niewiele wnosi... chyba nic w zasadzie - ona jest z tych lekkich i przyjemnych dobrze sie ją czyta w pociągu Odpowiedz Link