Dodaj do ulubionych

siatkowa oslona na patelnie

25.06.12, 21:31
www.familie.pl/Forum-5-172/m667513-1,Wynalazki-ulatwiajace-zycie.html
taka jak na tej stronie jest pokazana, czy ktos wie gdzie to mozna kupic?
jest niezastapiona do 'produkcji' kluskow na parze, swoja podarowalam mamie i nie wiem gdzie mozna kupic w pl
wie ktos?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: siatkowa oslona na patelnie 25.06.12, 21:37
      najprosciej na alledrogo :)
    • kosmopolitesiorbut Re: siatkowa oslona na patelnie 25.06.12, 21:47
      W każdym sklepie AGD z hipermarketami na czele. Użyjesz raz i będzie leżeć. Gdyby nie wymagała podnoszenia to jeszcze, jeszcze. Przykrywka jest o wiele bardziej praktyczna, tym bardziej, że wszystkie lub prawie wszystkie są zaopatrzone w "kominek". Za to ta siatka nie chce się trzymać patelni bo i nie ma czego i jak.
      • tralalumpek Re: siatkowa oslona na patelnie 25.06.12, 21:55
        nie wiesz o czym piszesz a ja wiem czego i dlaczego szukam z przesylka do austrii
        • kosmopolitesiorbut [...] 25.06.12, 22:15
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • tralalumpek Re: siatkowa oslona na patelnie 25.06.12, 22:56
      nie interesuje mnie allegro czy naprawde nikt nie wie jakie sklepy to rozprowadzaja?
      • beata_ Re: siatkowa oslona na patelnie 25.06.12, 23:22
        tralalumpek napisała:

> nie interesuje mnie allegro czy naprawde nikt nie wie jakie sklepy to
        > rozprowadzaja?

Nie wspomniałaś w pierwszym poście nic o rozprowadzaniu ani o wysyłce do Austrii...
        Pytałaś o możliwość zakupu w pl i dostałaś odpowiedź - w każdym niemal sklepie AGD + supermarkety i inne podobne.
        Jak chcesz, mogę Ci kupić i wysłać na wskazany adres - podaj tylko rozmiar i poszukam.
        Nie wiem też czemu akurat nie chcesz z allegro, ale nie wnikam... :-)

Kupić możesz też np tu: www.przyjemnegotowanie.pl/Akcesoria-kuchenne-k8/miski-i-sitka-k24 - przeleć z góry na dół... jak wygląda wysyłka poza Polskę musisz zapytać.
        • minniemouse Re: siatkowa oslona na patelnie 25.06.12, 23:59
          ja mialam taka siatke-pokrywke, ale nie bylam zadowolona. kupilam do smazenia aby nie pryskalo a ladnie sie rumienilo. pryskalo dalej tylko nie az tyle.
          w koncu wywalilam (do charytatywnych).
          szkoda ze mieszkamy tak daleko bo moze bysmy sie wymieniali gadzetami :)

dla mnie genialny jest ten nawijacz na kontakt! ja to chce! gdzie takie cos sie kupuje,
          moze poprosze tesciowa... !!!!

Minnie
          • beata_ Re: siatkowa oslona na patelnie 26.06.12, 00:12
            Bo jako pokrywka od pryskania, to do kitu jest :-D
            Nie dość, że i tak pryszcze (pryska), to jeszcze ustrojstwo robi się tłuste i zastrupiałe nie do odmycia... To jest chyba druga rzecz, której nienawidzę w kuchni po zas...ych od spodu garach i patelniach - wywaliłam po kilku użyciach, a było to wtedy u nas absolutną nowością, matka przysłała to z UK chyba w 1980 roku...
            Teraz (a właściwie od lat chyba 10 albo lepiej) używam przykrywki szklanej z tzw kominem - wysoki stożek z niewielką dziurą na szczycie - sprawdza się i daje się porządnie umyć! :-)
          • tralalumpek Re: siatkowa oslona na patelnie 26.06.12, 07:38
            alez ja napisalam w pierwszym wpisa (zakladajacym watek) ze ja to chce nie jako pokrywke na patelnie tylko jako urzadzenie przepuszczajace pare i gotowalam na tym kluski paruchy
            tez dostalam to wiele, wiele lat temu, moze wtedy w PL byla moda na to :)))

jako przykrycie pateni uzywam innych rzeczy: mam pokrywki szklane, szczelne, z wywietrznikami....
        • tralalumpek beata 26.06.12, 07:34
          mnie to kupila kiedys tesciowa w PL, uzywalam wlasnie do gotowania paruchow (=kluskow na parze=Germknödel...)
          moja siostra mieszkajaca w Pl twierdzi ze chciala sobie kupic i nigdzie tego nie moze znalezc
          zapytalam tu na forum
          znalazlam jakas strone (Patelm) ale dla mnie jest tak niejasna wysylka na tej stronie ze odpuscilam, stad pytam o niewysylkowa mozliwosc
          allegro jakos nie trawie
          nie wiem kiedy bede nastepnym razem w PL ale moze gdybym wiedziala gdzie jest mozliwosc kupienia to bylyoby latwiej niz bieganie od sklepu do sklepu albo by mi ktos przywiozl (Krakow)

bylismy ostatnio na grilu u znajomych Polakow i wspominalismy polska kuchnie i skonczylo sie tym ze ja odgrzeje ich wspomnienia z dziecinstwa i zaprosze ich na paruchy :)
          teraz musze to urzadzenie znalezc bo gotowanie na gazie (od - gaza a nie gaz ;) jest bezsensowne
          dzieki za chec pomocy
          • beata_ Re: beata 26.06.12, 19:02
            Nie bój się Allegro - nie gryzie :-)

allegro.pl/listing.php/search?string=sitko+na+patelni%C4%99&category=68721
            • tralalumpek Re: beata 26.06.12, 19:41
              beata, dzieki serdeczne za twoje podpowiedzi i pomoc
              wiesz, moj maz wzial sobie bardzo do serca moje paruchowe (kluski na parze) zmartwienie i dzisiaj mi kupil takie dwa :)
              okazuje sie ze w tutejszym metro czyli polskie makro sa
              ja tyle razy bylam w tym sklepie i nie widzialam tam!!!
              • beata_ Trąba! :-))) 26.06.12, 20:39
                Prawdę mówiąc lekko się zdziwiłam, że u siebie nie kupisz :-))
                • tralalumpek Re: Trąba! :-))) 26.06.12, 20:58
                  no wiesz, ja sie tak zafixowalam ze to bylo przywiezione z Polski ....masz racje, traba do kwadratu :)
                  ale przyzanm ze ostatnimi czasy robilam kluski na parze na druszlaku (siatkowym) i jakliez bylo moje zaskoczenie, kiedy dzisiaj wrzucilam na googla temat jak gotuja kluski na parze austriacy, i zobaczylam vide goscia gotujacego na druszlaku ... a ja myslalam ze ja taka odkrywcza jestem :)

paruchy uratowane, niedlugo beda z cukrowa roza wlasnej produkcji ...tylko skad ja smietane wezme , taka zeby ja mozna bylo upiec ... ;) (nastepny problem )
                  • beata_ Re: Trąba! :-))) 27.06.12, 04:55
                    tralalumpek napisała:

[...]
                    > ... a ja myslalam ze ja taka odkrywcza jestem :)

:-))))))))))))

> paruchy uratowane, niedlugo beda z cukrowa roza wlasnej produkcji ...tylko skad
                    > ja smietane wezme , taka zeby ja mozna bylo upiec ... ;) (nastepny problem)

No tu już niestety nie pomogę - nie piekłam, nie piekę i piec nie będę :-)
                    Poza tym nie mam pojęcia, jak się zachowuje "obca" śmietana w wysokich temperaturach... O "naszej" mam też tylko wiedzę zupną i sosową...
                    • tralalumpek sietanowy temat 27.06.12, 07:55
                      o to temat naprade ciekawy, bylas kiedys w Skandynawii a w zasadzie powinnam spytac czy znasz serki karmelowe ? (w Skandynawii je odkrylam 20 lat temu )
                      • beata_ Re: sietanowy temat 27.06.12, 12:55
                        Niestety nie byłam, ale coś o tych serkach obiło mi się o uszy... Nie wiem, czy nie na Kuchni przypadkiem :-)
                        • tralalumpek Re: sietanowy temat 27.06.12, 14:20
                          nieistotne, smazona smietana, taka karmelowa, posypana cukrem i polane nia kluski na parze z konfitura z rozy = niebo w gebie :)
                          • beata_ Re: sietanowy temat 27.06.12, 14:38
                            Hi, hiiii - dla mnie to całkowita abstrakcja :-)))
                            Jedyne coś w rodzaju klusek na parze jakie znam, to tzw pampuchy - łódzki przysmak (i nie tylko chyba, ale tam się to tak nazywa) wielkości kajzerki. Żeby mi to smakowało, to nie powiem... ale to wieki temu było i nawet nie pamiętam z czym było podane ani JAKIE dokładnie było w smaku :-)
                            • tralalumpek Re: sietanowy temat 27.06.12, 16:41
                              o to to to...mozna z nadzieniem slodkim a Czesi to z gulaszem podaja :)
    • Gość: x Re: siatkowa oslona na patelnie IP: *.adsl.alicedsl.de 26.06.12, 00:35
      w ikea sa takie siatki
    • matylda1001 Re: siatkowa oslona na patelnie 26.06.12, 01:05
      Mam taką siatkę, już którąś tam z kolei bo chociaż mycie za pomocą stalowego druciaka nie sprawia problemu, to jednak po pewnym czasie staje się nieświeża. Dla mnie to rzecz bardzo przydatna bo pryskanie redukuje prawie do "0". Kupić ją można też w sklepach "wszystko po 4 złote"
      • minniemouse Re: siatkowa oslona na patelnie 26.06.12, 07:31
        siatka Faradaya, lololol

zlotko wystarczy taka

www.examiner.com/images/blog/wysiwyg/image/Splatter_Screen430.jpg
        no mnie jakos nie redukuje... :/

Minnie
        • minor_swing Re: siatkowa oslona na patelnie 26.06.12, 08:01
          są w ikei

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/
          • johana75 Re: siatkowa oslona na patelnie 26.06.12, 08:37
            Miałam takie siateczki ale one się robią brzydkie po kilkunastu użyciach i kiedyś trafiłam w Lidlu taką silikonową z dziurkami, jest rewelacyjna, mogę ją wlozyć do zmywarki i używam ją już 2 lata i jest ok. nie jak te z drutu, zardzewieją po pewnym czasie.Też mozna na niej robić kluchy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka