Dodaj do ulubionych

Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej*

19.07.13, 11:48
Witam, potrzebuję mikser do wyrabiania ciasta drożdżowego. Niestety, nawet urządzenia o cenach ~1200 mają typowo mieszadła z aluminium powlekanego. Jakiekolwiek takie mieszadła które miałem wycierały się przy wyrabianiu ciasta razowego...

Jedyne co znalazłem to BOSH, ale te haki to zwykłe wygięte kawałki drutu.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej IP: *.dynamic.chello.pl 20.07.13, 21:17
      "Jedyne co znalazłem to BOSH, ale te haki to zwykłe wygięte kawałki drutu. " bzdury piszesz, bosch za 1400-1500 zł ma super haki, radzą sobie świetnie z ciastem drożdżowym, i z chlebowym na zakwasie
      • rowerzysta2010 Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej 22.07.13, 10:04
        Możesz pokazać mi egzemplarz za 1500 złotych, który nie ma, jak twierdzisz, kawałka drutu? Z chęcią bym się dowiedział. Spotkałem się z recenzją takiego z kawałkiem drutu, w której było napisane, że powoduje on nadmierne przyklejanie się ciasta do ścianek i że trzeba je stamtąd ręcznie zbierać. Co, znając konsystencję ciast razowych, wcale mnie nie dziwi.
        • Gość: gość Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 16:09
          Ja mam już półtora roku taki
          www.ceneo.pl/1540967#tab=spec
          Gwarantuję ci, że nie ma tam żadnego haka z drutu, dla mnie jest świetny szczególnie do ciężkiego ciasta chlebowego na zakwasie.
          • Gość: gość Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 16:11
            dodam jeszcze, że cały robot jest bardzo solidny, to odlew, wszystkie części ma metalowe, nie jakiś plastik, ja polecam, sprawdzony.
        • Gość: gość Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.13, 16:14
          nie doczytałam o tym przyklejaniu się ciasta do ścianek, tutaj niczego takiego nie ma, to jest robot planetarny, możesz np. ubić pianę nawet z małej ilości białek, bo w podstawie masz kluczyk do obniżania mieszadła do ubijania piany.
          • rowerzysta2010 Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej 23.07.13, 10:27
            Wasze urządzenia mogą być solidne a taki wąski hak nawet łatwiej umyć... ale ja potrzebuję coś do wyrabiania ciasta pełnoziarnistego z dużą ilością mąki żytniej. To ma konsystencję gliny, maszyny do chleba mają specjalne wysokie haki do tego. Z takim ciastem nawet niektóre roboty z szerokimi hakami miewały problemy.
            • Gość: gość Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej IP: *.dynamic.chello.pl 27.07.13, 20:35
              z tym robotem nie powinieneś mieć żadnego problemu.
    • bajadercia Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej 23.07.13, 09:58
      A brałeś pod uwagę Philipsa? Mają duży wybór robotów, bardzo funkcjonalnych, więc z wyrabianiem ciasta też na pewno nie będzie problemu. No i w tej cenie spokojnie znajdziesz coś dla siebie.
    • fredrick89 Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej 23.07.13, 15:08
      Nie wiem jakiego dokładnie modelu używałeś i z jaką częstotliwością ale mogę zapewnić że z robotem firmy kitchenaid (sam płaciłem ponad 2tyś.) nie będziesz miał takich problemów. Teraz można na pewno kupić taniej podobne urządzenia, znalazłem coś takiego kw.pl/Robot_kuchenny_KITCHENAID_model_5KSM150PSEER_Artisan_item3233395.html, chociaż posiadam trochę inny model, to na pewno mogę polecić firmę.
      • Gość: Karina Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej IP: *.net.media.pl 09.04.14, 18:59
        Frederick, ale autor wyraźnie napisał, że NIE chce aluminiowych haków. Kitchenaid ma wyłącznie aluminiowe haki - albo gołe aluminium, albo aluminium pomalowane na biało. Ja mam tę malowaną wersję i farba już schodzi, a gołego aluminium w spożywce unikam. Dzwoniłam do serwisu, mieszadło mi wymienią, ale wersji stalowej NIE MA.
    • eurofan74 Kenwood 11.04.14, 22:49
      Kenwood Major KM020 czy KM023 ma bardzo solidny hak ze stali nierdzewnej
    • Gość: amy Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.14, 22:16
      Ja mam Boscha za pół ceny, jaką podałeś na początku. Ma hak, niech ci będzie, kawałek drutu. Ale z ciastem z mąki pełnoziarnistej radzi sobie bardzo dobrze. Wiem, bo używam go głównie do robienia chleba pełnoziarnistego.
      Jesli robisz ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej, to jakiego miksera nie użyjesz, to ciasto będzie na ściankach misy. Ale wcale go z tych ścianek zbierać nie trzeba (no chyba, że ktoś robi chleb z bardzo dużej ilości mąki, która ledwo się mieści w misie). Poza tym takie ciasto mieszasz tyko do dobrego połączenia składników, czyli krótko.
      Ciasto chlebowe z mąki pszennej pełnoziarnistej będzie miało kształt kuli, o ile dasz odpowiednio mało wody. Bardziej luźne, "pójdzie" na ściaki, ale to nie znaczy, że będzie źle zmieszane.
      • rowerzysta2010 Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej 15.04.14, 22:26
        Dziękuję za informację. Ja od tego czasu kupiłem mikser ręczny i ten też daje radę z żytnim.

• Gość: jagoda Re: Robot kuchenny, ale hak ze *stali nierdzewnej IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.14, 22:42
        w robocie planetarnym nigdy ciasto nie osiada na bokach misy, wyrobione jest idealnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka