vasermon 29.01.05, 01:17 Czyli "Na szkle malowane" Ernesta Brylla - w tłumaczeniu Jaromira Nohavicy - przedstawiają teatry w Czechach (České Budějovice, Praha). Obecnie divadlo Na Fidlovačce: www.fidlovacka.cz/repertoar_malovane.php3 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vasermon Janik zamiast Janosika 29.01.05, 01:18 Malované na skle bylo až dosud uváděno v překladu Mojmíry Janišové a s písňovými texty Vladimíra Čorta. Přebásnění Jaromíra Nohavici má v Divadle Na Fidlovačce svou premiéru - shodou okolností 30 let po vzniku literární předlohy. Nohavica nejenže kongeniálně přetlumočil dílo významného polského básníka. On zároveň s neobyčejným citem a důvtipem změnil legendárního Juraje Jánošíka (původem z Terchové) ve fiktivního valašského zbojníka Janíka (kdesi od Těšína). Odpowiedz Link
vasermon Urywki - akt III 29.01.05, 01:19 JANÍK Smrti moje smrti ty hlubino černá Nad galánky všecky byla jsi mi věrná Kolébala jsi mě když jsem lehal k spánku Budila mě ze sna za ranních červánků Jak já ti to splatím smrti moje hezká Žes chodila se mnou po zbojnických stezkách Čímpak já tě uctím smrti moje milá Že ta tvoje láska taká velká byla SMRT Uctíš mě tím že tvoje síla Slabostí bude kterou už byla Uctíš mě tím že oči tvoje Nebudou zářit nepokojem Uctíš mě tím že prsten zlatý Na ruce tvojí lesk svůj ztratí Uctíš mě tím že kolem pasu Stříbrné pásy zblednou v jasu Uctíš mě tím že z tvého těla Hromádka zbude ztrouchnivělá Odpowiedz Link
vasermon Urywki - akt II. Pieśń Janika 29.01.05, 01:20 Slabý jsem smutný jsem jak po nemoci Čekal jsem na tebe tři dlouhé noci Tři noci chodil jsem přes hory lesy Čekal jsem volal jsem galánko kde jsi Hory to slyšely ozvěna nesla A jenom tebe jsem nevzbudil ze sna Když z mraků zaprší dobře je řekám Na tebe galánko na tebe čekám Když voda nespadne sucho je v poli Pro tebe galánko srdce mě bolí Galánko galánko smiluj se prosím Takový obrázek v srdéčku nosím Takový obrázek že my dva spolu Sedáme galánko k jednému stolu A že na tom obrázku křížek je důle Že všecko děje se dle naší vůle A na tom obrázku písmenka stojí Že jsem se dočekal galánky svojí Odpowiedz Link