Dodaj do ulubionych

12-latek w Pradze - jakie atrakcje?

15.07.05, 10:40
czy możecie polecić jakies atrakcje dla 12-latka w Pradze?

pozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • boldhead to chyba kwestia wyobrazni, co? 15.07.05, 11:35
      przeciez mozna tam robic wszystko...no prawie smile
    • barszczyk75 Re: 12-latek w Pradze - jakie atrakcje? 19.07.05, 19:49
      mucici nastroje
      • margala i? 28.07.05, 10:08
        i?
        • vok Re: i? 28.07.05, 16:09
          5 lat temu byłem w Pradze z dość rozgarniętym 12-latkiem (a na dodatek z jego
          starszym, niepełnosprawnym bratem). Wiadomo, że w tej sytuacji nie moglismy
          spędzać wieczorów na piwnych hulankach. Ale: byliśmy na Hradczanach i Katedra
          św. Wita, sala Władysławowska oraz Złota Uliczka sprawdziły się jako atrakcja.
          Dobrze jest coś wiedzieć wcześniej na ten temat, bo moze to być niezła lekcja
          historii, taka by the way. W poblizu atrakcją jest też kurant na wieży przy
          Loretto, który wygrywa melodię znaną starszym Polakom z jednej z pieśni
          maryjnych. Niezłym pomysłem okazał się wyjazd kolejką linową (lanovka) na
          Petrin, a tam wyjscie na "eiflovkę" oraz zaprowadzenie młodego człowieka do
          labiryntu luster w starym, drewnianym pawilonie (Bludiste). Cała ta trasa to
          relikt wystawy światowej sprzed ponad 100 lat. W ogóle w Pradze jest masa wież,
          na które sie mozna wdrapać i podziwiać widoki, mogące również 12-latkowi
          odebrać mowę (na krótko). Na Starym Mieście warto zobaczyć słynny "Orloj" -
          zegar na wieży ratuszowej z ruchomumi figurkami ukazującymi sie co godzinę -
          wszyscy to ogladają, choć doprawdy nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jesli to
          poprzeć odpowiednimi opowieściami, to kto wie...
          Wiadomo, że 12 latka nie można zamęczać galeriami sztuki. Mój 12-latek uparł
          sie na "muzeum tortur" - tego rodzaju "atrakcji" jest masa i wyszedł niestety z
          traumą. Do dziś nie rozmawiamy na ten temat, bo go to złości. A więc odradzam.
          Ale normalne spacery, wstapienie do jednego czy drugiego ogrodu, pójście na
          Wyspę Strzelecką, zeby przyjrzeć się Wełtawie, albo zejście z Mostu Karola na
          Kampę lub nad Certovkę, która płynie sobie jak w Wenecji - to w końcu też jest
          coś. Chyba, że 12-latek zblazowany, w co nie wierzę.
          Kilka przejażdżek metrem - też swoje robi.
          Mój 12-latek po przyjeździe wyznał: Wiesz co, ja NA OGÓŁ nie interesuję się
          historią, ale się nie nudziłem.
          A miesiąc temu 17-latek spacerował sobie po Pradze z koleżanką i był dość
          dumny, że mógł jej cos pokazać z tych rzeczy, które zapamiętał.
          Pozdrowienia, również dla 12-latka
          • margala Re: i? 29.07.05, 11:00
            vok,
            wielkie dzięki za pomysły. wykorzystam.
            pozdrawiaM.
    • letec Re: 12-latek w Pradze - jakie atrakcje? 29.07.05, 07:36
      JÁ BYCH HO VZAL DO ZOO,A TAKY DO IMAXu - 3d kino
      • margala Re: 12-latek w Pradze - jakie atrakcje? 29.07.05, 10:59

letec napisał:

> JÁ BYCH HO VZAL DO ZOO,A TAKY DO IMAXu - 3d kino

Letec, ZOO i iMAx to ja mam w Warszawie....
        • barti111 Re: 12-latek w Pradze - jakie atrakcje? 16.08.05, 21:38
          margala napisał:

>
          > letec napisał:
          >
          > > JÁ BYCH HO VZAL DO ZOO,A TAKY DO IMAXu - 3d kino
          >
          > Letec, ZOO i iMAx to ja mam w Warszawie....
          owszem, do iMAXu nie warto, ale ogrody zoologiczne różnią się od siebie często
          znacznie, jeśli jedziesz z 12 latkiem,ma to sens, zresztą można tam dojść
          robiąc piękną trasę przez cale centrum, co też i dobrze dziecku zrobi, a przede
          wszystkim troszkę dotleniająco zadziała co najskuteczniej uciszasmile
          >
          >
          • margala praskie ZOO 17.08.05, 09:39
            co jest atrakcyjnego w praskim ogrodzie zoologicznym?
            czy warto poswięcić czas na jego zwiedzanie kosztem innych praskich atrakcji?
            • smutniak Re: praskie ZOO 17.08.05, 20:28
              jest warte zobaczenia,jest pieknie polozone .Do ZOO mozna doplynac
              stateczkiem,od mostu Palackiego.Zaraz obok ZOO jest piekny zamek Troja,w poblizu
              jest rowniez ogrod botaniczny.
    • margala ostatni gwizdek 24.08.05, 12:06
      czekam na ostatnie propozycje, bo w niedzielę już ruszamy.
    • margala wróciliśmy 01.09.05, 11:00
      największymi atrakcjami dla 12-latka okazały się:
      - wieża widokowa i bludiste [labirynt luster i gabinet krzywych luster] na
      Petrinie,
      - sklep hokejowy na ul. Dlážděná 3,
      - nowoczesna linia tramwajowa do SÍDLIŠTĚ BARRANDOV.

Osobiście też polecaM.
      • vok Re: wróciliśmy 05.09.05, 02:04
        Cieszę się, że coś z moich propozycji się sprawdziło.
        • republikan Re: wróciliśmy 22.07.06, 09:43
          Moje dziecko najbardziej się przejęło losem prostytutek, które zobaczyło, gdy po
          licznych atrakcjach Pragi wracaliśmy do hotelu. Otóż (w lutym) bardzo się
          martwiło, czy tym "dziewczynkom" nie jest zimno i dlaczego je tak późno mamusia
          wypuściła z domu. I po co one tak chodzą po ulicy, zamiast pójść do domu spać do
          ciepłego łóżeczka. smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka