margala 15.07.05, 10:40 czy możecie polecić jakies atrakcje dla 12-latka w Pradze? pozdrawiaM. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boldhead to chyba kwestia wyobrazni, co? 15.07.05, 11:35 przeciez mozna tam robic wszystko...no prawie Odpowiedz Link
vok Re: i? 28.07.05, 16:09 5 lat temu byłem w Pradze z dość rozgarniętym 12-latkiem (a na dodatek z jego starszym, niepełnosprawnym bratem). Wiadomo, że w tej sytuacji nie moglismy spędzać wieczorów na piwnych hulankach. Ale: byliśmy na Hradczanach i Katedra św. Wita, sala Władysławowska oraz Złota Uliczka sprawdziły się jako atrakcja. Dobrze jest coś wiedzieć wcześniej na ten temat, bo moze to być niezła lekcja historii, taka by the way. W poblizu atrakcją jest też kurant na wieży przy Loretto, który wygrywa melodię znaną starszym Polakom z jednej z pieśni maryjnych. Niezłym pomysłem okazał się wyjazd kolejką linową (lanovka) na Petrin, a tam wyjscie na "eiflovkę" oraz zaprowadzenie młodego człowieka do labiryntu luster w starym, drewnianym pawilonie (Bludiste). Cała ta trasa to relikt wystawy światowej sprzed ponad 100 lat. W ogóle w Pradze jest masa wież, na które sie mozna wdrapać i podziwiać widoki, mogące również 12-latkowi odebrać mowę (na krótko). Na Starym Mieście warto zobaczyć słynny "Orloj" - zegar na wieży ratuszowej z ruchomumi figurkami ukazującymi sie co godzinę - wszyscy to ogladają, choć doprawdy nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jesli to poprzeć odpowiednimi opowieściami, to kto wie... Wiadomo, że 12 latka nie można zamęczać galeriami sztuki. Mój 12-latek uparł sie na "muzeum tortur" - tego rodzaju "atrakcji" jest masa i wyszedł niestety z traumą. Do dziś nie rozmawiamy na ten temat, bo go to złości. A więc odradzam. Ale normalne spacery, wstapienie do jednego czy drugiego ogrodu, pójście na Wyspę Strzelecką, zeby przyjrzeć się Wełtawie, albo zejście z Mostu Karola na Kampę lub nad Certovkę, która płynie sobie jak w Wenecji - to w końcu też jest coś. Chyba, że 12-latek zblazowany, w co nie wierzę. Kilka przejażdżek metrem - też swoje robi. Mój 12-latek po przyjeździe wyznał: Wiesz co, ja NA OGÓŁ nie interesuję się historią, ale się nie nudziłem. A miesiąc temu 17-latek spacerował sobie po Pradze z koleżanką i był dość dumny, że mógł jej cos pokazać z tych rzeczy, które zapamiętał. Pozdrowienia, również dla 12-latka Odpowiedz Link
margala Re: i? 29.07.05, 11:00 vok, wielkie dzięki za pomysły. wykorzystam. pozdrawiaM. Odpowiedz Link
letec Re: 12-latek w Pradze - jakie atrakcje? 29.07.05, 07:36 JÁ BYCH HO VZAL DO ZOO,A TAKY DO IMAXu - 3d kino Odpowiedz Link
margala Re: 12-latek w Pradze - jakie atrakcje? 29.07.05, 10:59 letec napisał: > JÁ BYCH HO VZAL DO ZOO,A TAKY DO IMAXu - 3d kino Letec, ZOO i iMAx to ja mam w Warszawie.... Odpowiedz Link
barti111 Re: 12-latek w Pradze - jakie atrakcje? 16.08.05, 21:38 margala napisał: > > letec napisał: > > > JÁ BYCH HO VZAL DO ZOO,A TAKY DO IMAXu - 3d kino > > Letec, ZOO i iMAx to ja mam w Warszawie.... owszem, do iMAXu nie warto, ale ogrody zoologiczne różnią się od siebie często znacznie, jeśli jedziesz z 12 latkiem,ma to sens, zresztą można tam dojść robiąc piękną trasę przez cale centrum, co też i dobrze dziecku zrobi, a przede wszystkim troszkę dotleniająco zadziała co najskuteczniej ucisza > > Odpowiedz Link
margala praskie ZOO 17.08.05, 09:39 co jest atrakcyjnego w praskim ogrodzie zoologicznym? czy warto poswięcić czas na jego zwiedzanie kosztem innych praskich atrakcji? Odpowiedz Link
smutniak Re: praskie ZOO 17.08.05, 20:28 jest warte zobaczenia,jest pieknie polozone .Do ZOO mozna doplynac stateczkiem,od mostu Palackiego.Zaraz obok ZOO jest piekny zamek Troja,w poblizu jest rowniez ogrod botaniczny. Odpowiedz Link
margala ostatni gwizdek 24.08.05, 12:06 czekam na ostatnie propozycje, bo w niedzielę już ruszamy. Odpowiedz Link
margala wróciliśmy 01.09.05, 11:00 największymi atrakcjami dla 12-latka okazały się: - wieża widokowa i bludiste [labirynt luster i gabinet krzywych luster] na Petrinie, - sklep hokejowy na ul. Dlážděná 3, - nowoczesna linia tramwajowa do SÍDLIŠTĚ BARRANDOV. Osobiście też polecaM. Odpowiedz Link
vok Re: wróciliśmy 05.09.05, 02:04 Cieszę się, że coś z moich propozycji się sprawdziło. Odpowiedz Link
republikan Re: wróciliśmy 22.07.06, 09:43 Moje dziecko najbardziej się przejęło losem prostytutek, które zobaczyło, gdy po licznych atrakcjach Pragi wracaliśmy do hotelu. Otóż (w lutym) bardzo się martwiło, czy tym "dziewczynkom" nie jest zimno i dlaczego je tak późno mamusia wypuściła z domu. I po co one tak chodzą po ulicy, zamiast pójść do domu spać do ciepłego łóżeczka. ))) Odpowiedz Link