Dodaj do ulubionych

Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - typy

18.03.06, 17:34
Tak mnie teraz napadło o to zapytać. Lubię dziwne miejsca, więc z chęcią bym
takowe zobaczył. Tylko co to może być ?

Ja znam osobiście staw spuszczany na zimę w Adrszpachskich Skałach z
fenomenalnym przewodnikiem, opowiadającym takie historie, że można się tarzać
w łódkach ze śmiechu
Obserwuj wątek
    • misonek Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 19.03.06, 00:20
      Chyba popłynęliśmy z tym samym przewodnikiemsmile "Dziwny" jest Český Ráj-Trosky,
      Drábské světničky, Kost...,dalej Kokořínsko z Bezdězem oraz Houską - zamkiem
      gdzie podobno znajduje się wejście do piekła. W Taniej książce w Ostrawie
      sprzedają przewodnik po tajemniczych miejscach za 50kc (jak na cenę całkiem
      niezłysmile. Może chcesz go kupić? Przywiózłbym Ci go kiedyś do Cieszyna.
      • wislok1 Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 19.03.06, 00:41
        Nie ma sprawy z tym kupnem
        • misonek Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 19.03.06, 00:46
          To znaczy?smile
          • wislok1 Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 19.03.06, 12:08
            Jak będziesz w Cieszynie, to kupię
            • misonek Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 19.03.06, 15:04
              OK,jeszcze się odezwę.
      • thomaa Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 19.03.06, 01:05
        wislok1 napisał:

> Ja znam osobiście staw spuszczany na zimę w Adrszpachskich Skałach z
        > fenomenalnym przewodnikiem, opowiadającym takie historie, że można się tarzać
        > w łódkach ze śmiechu

misonek napisał:

> Chyba popłynęliśmy z tym samym przewodnikiemsmile

Znaczy sie, ze wszyscy mielismy te sama przyjemnosc smile
        • lexi4 Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 22.03.06, 09:30
          Ahoj mam prośbę -planuje wyjazd do SKALNEGO Miasta może dać jakieś wskazówki jak
          tam dojechać,ile kosztują bilety a przede wszystkim jak nazywa się ten
          FENOMENALNY przewodnik? uwielbiam takich ludzi-chciałabym go poznać....czy spływ
          łódką jest w cenie biletu wstępu?pozdrawiam smile LEXI
          • misonek Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 22.03.06, 11:22
            Skały są otwarte od kwietnia do listopada,od 8:00 do 18:00 przez cały tydzień.
            Bilety wstępu:dorośli 50kc,ulgowe 20kc,spływ łódką jest organizowany od maja do
            października od 9:00 do 17:00 i kosztuje 20kc.
            www.skalyadrspach.cz/turistika.php?str=t_provoz
            Nazwiska przewodnika niestety nie pamiętam, jest to już kupa lat.
            Co do dojazdu to najlepiej mi powiedz z jakiego przejścia granicznego będziesz
            chciała skorzystać i ja ci napiszę odpowiedną drogę.Nara
            • ahkoscian Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 24.04.06, 11:22
              w drodze z okolic Wrocławia do Pragi chcemy zahaczy o Skalne Czeskie Miasto.
              Trudno mi znaleźć w internecie informacje czasowo-odległościowe. Dopiero na
              miejscu kupimy mapy/przewodniki, ale muszę sobie zaplanować przynajmniej
              zgrubnie...
              Czy dzień wystarczy na zwiedzenie? Czy warto zatrzymać się dłużej? A jeśli
              dłużej, to gdzie nocować?
              Chyba przekroczymy granicę w Kudowej - jak wtedy jechać? A moze lepiej inną
              trasą? Będę wdzięczna za wszelkie uwagi...
              Agnieszka
              • wislok1 Chodzi ci o Adrspach ? 24.04.06, 13:58
                Najlepiej jechać z Kłodzka na Tłumaczów, potem do Broumova, z Broumova do
                Mezimesti i na Adrspach ( jest oznaczone na drogowskazach ).
                Starczy jeden dzień
                • wislok1 Tu jest duuużo informacji 24.04.06, 14:10
                  www.skalyadrspach.cz/pl/index.htm
      • lexi4 Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 22.03.06, 09:33
        mogłabym prosić o kontakt w sprawie tego przewodnika po najdziwniejszych
        miejscach za 50 kc? maila lub numer gg lub telefonu-chciałabym go
        zakupić.pozdro-lexi
        • wislok1 Była zima i spuścili wodę z jeziorka 22.03.06, 20:22
          Musisz się dowiedzieć, kiedy znowu napełniają.
          Jeziorko jest na końcu głównej trasy spacerowej.
          Przewodnik jest po 50, taki raczej mały, przysuszony
          mówi często "hej, Polaci"
      • lexi4 wiadomość dla MISONKA 23.03.06, 10:46
        Witam -mam prośbę,czy oferta zakupu przewodnika po tajemniczych miejscach jest
        jeszcze aktualna.Chciałabym go do Ciebie odkupić - do Ostarwy mam daleko a taki
        przewodnik jest mi potrzebny.MOGĘ LICZYĆ NA TWOJĄ POMOC?mój numer
        gg:4237386.odezwij sie proszę-porozmawiamy.pozdrawiam LEXI
        • misonek Re: wiadomość dla MISONKA 23.03.06, 11:31
          Przykro mi, ale moja oferta dotyczyła tylko Wisloka.Oto link na "Levné knihy
          ",powinni prowadzić także sprzedaż wysyłkowy.
          www.levneknihy.cz/CenikZbozi.aspx?n=1&k=15
          PS>Może napisz jak mogę ci pomóc i zobaczymy.Będę w poniedziałek.Nara
          • lexi4 Re: wiadomość dla MISONKA 23.03.06, 12:13
            ....szkoda że tylko dla tego forumowicza... sad no cóż muszę sobie jakoś inaczej
            kupić ten przewodnik...pozdrawiam serdecznie smile LEXI
    • bobik56 Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 24.04.06, 14:04
      Kunstat, Jaskyne Branickych Rytiru.
      Czesi, jak i my, mają legendę o śpiących rycerzach obrońcach, co śpią w jaskini i się obudzą gdy zajdzie potrzeba. Legenda była, tylko jaskini nie było. Więc jeden rzeźbiarz amator, z zawodu krawiec, zawziął się i z kolegami jaskinię wydrążył a w środku rycerzy wyrzeźbił! Znajduje się to w piaskowcowych skałach w miejscowości Kunstat i jest całkiem spora, jak na sposób powstania smile
      bobik
    • bobik56 Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 24.04.06, 14:41
      Kolejka podziemna do Imperialu w Karlovych Varach.
      Wykuto w skale stromy tunel i ułożono w nim kolejkę tylko po to, by ekskluzywni goście zechcieli przyjeżdzać do hotelu Imperial, który jest na górze z dala od głównej ulicy. Najdrożsi goście jednak nie chcieli przyjeżdżać, woleli Puppa na Starej Louce. Zamiast hotelu urządzono sanatorium, ale kolejka została, jest ponura i klaustrofobiczna.
      bobik
    • bobik56 Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 24.04.06, 15:40
      Telč, Hotel POD KAŠTANY, restauracja po godzinie 21.
      Było to parę lat temu. Tani hotel (750kc za dwójkę z łazienką), restauracja to właściwie bar-piwiarnia z bilardem. Siedzimy pijemy piwo. Do baru schodzą się miejscowi, chłopy z okolicznych domów. Zaczyna brakować miejsc, dosiadają się do siebie do stolików. Prawie nic nie biorą, tylko siedzą. My nie zauważamy dziwności sytuacji i trochę napiętej atmosfery, zamawiamy sobie piwa, kelnerki roznoszą normalnie. Wybija 21 godzina - i kelnerki wychodzą na salę rozebrane do slipek i szpilek na nogach! Kopara mi opadła do podłogi. To było tak niespodziewane, jakby się bufetowa w GS-ie w Magnuszewie nagle rozebrała.
      To było jedno z najdziwniejszych przeżyć w Czechach, choć muszę przyznać, że dziwność wynikała głównie z zaskoczenia i kontrastu sytuacji z miejscem.
      bobik
    • bobik56 Re: Najdziwniejsze miejsce w Czeskiej Republice - 24.04.06, 17:53
      Litomysl, antyalkoholowe sgrafitto.
      W Litomyślu w bocznej ulicy od rynku na calej długiej na kilkadziesiąt metrów scianie jest w duzej skali zreprodukowana techniką sgrafitto odjechana antyalkoholowa broszura - zbiór rycin z rymowanym motto. Książeczka pochodzi chyba zprzed pierwszej wojny, a wykonanie na murze jest współczesne. Miejsce może nie bardzo dziwne, ale niezwykłe. Można tam spędzić troche czasu czytając sentencje i wypatrując co ciekawszych szczegółów na rycinach.
      bobik
    • wislok1 Hrensko - "Sokole gniazdo" ( rewelka !!! ) 29.04.06, 23:18
      www.brodyaga.com/pages/viewlarge.php?id=2986
      • wislok1 Re: Hrensko - "Sokole gniazdo" ( rewelka !!! ) 29.04.06, 23:22
        www.pbrana.cz/index_pl.htm
        Brama Pravcicka to wyjątkowy zabytek przyrody, będący największą naturalną bramą
        skalną na naszym kontynencie. Jest uważana za najpiękniejszą formację skalną w
        Szwajcarii Czeskiej i stała się symbolem całego regionu.

Jej wymiary imponujące - rozpiętość łuku u podstawy wynosi 26,5m, wysokość
        otworu 16 m, szerokość 7-8m, minimalna grubość - 3 m, szczytowa płyta bramy leży
        na wysokości 21m od jej podstawy. Ale gdy patrzy się na bramę z bliska, wydaje
        się być jeszcze większa.

U wejścia do kompleksu biorą początek ścieżki i schody prowadzące na
        poszczególne tarasy widokowe, skąd możemy podziwiać samą Bramę Pravčicką lub
        delektować się wywierającymi wrażenie widokami na bliższą i dalszą okolicę.
        Do kompleksu Bramy Pravčickiej należy też letni pałacyk „Sokoli hnizdo“ (Sokole
        Gniazdo). Został zbudowany w 1881 roku w miejscu chatki z kory dębowej, która
        służyła jako wyszynk. Początkowo „Sokoli hnizdo“ było wykorzystywane jako nocleg
        dla ważnych gości tutejszego rodu Clary-Aldringen. Dzisiaj na pierwszym piętrze
        pałacu znajduje się muzeum parku narodowego. Na parterze zachowała się stylowa
        restauracja ozdobiona oryginalnymi malowidłami.

• wislok1 Kutna Hora - kaplica czaszek 29.04.06, 23:19
      www.brodyaga.com/pages/viewlarge.php?id=727
      • wislok1 Re: Kutna Hora - kaplica czaszek 29.04.06, 23:27
        Po pierwszym i ongiś największym w Czechach klasztorze cystersów został
        niestety tylko kościół Marii Panny i cmentarz w Sedlcach z osobliwą kaplicą
        udekorowaną ludzkimi kośćmi. Widok niebanalny - żyrandole, dekoracje ścian,
        inskrypcje, świeczniki, monstrancje – to wszystko ułożono z ludzkich żeber,
        piszczeli, czaszek. Oprócz tego piramidy pieczołowicie i precyzyjnie ułożone z
        kości – łącznie spoczywają tu szczątki 40,000 nieboszczyków. Pod koniec XIII
        wieku na tutejszym cmentarzu rozsypano ziemie z Grobu Bożego w Jerozolimie i od
        tego czasu chcieli tu być pochowani wszyscy przyzwoici Czesi. Potem kolejnej
        porcji makabrycznego budulca dostarczyły obficie wojny husyckie i różne
        epidemie. František Rint, który wykonał wystrój kaplicy w obecnym kształcie, w
        1870 roku, ułożył nawet z kości na ścianie swój podpis. Wszystko to jest
        odrobinę nierzeczywiste...
        www.alchemia.com.pl/id,84,notka.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka