ewa9786 28.04.08, 20:49 Szuaklam już troche na necie, ale może ktos był i coś wyjątkowo poleca. Co warto zobaczyć w Jeseniakch, które trasy spacerowe polecacie? Zabytki, restauracje... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Bardzo fajna graficznie stronka 28.04.08, 20:54 www.rychleby.cz/ Ale to tylko kawałek tego terenu, do tego niestety bez aktualizacji ( np. na fotce granica w Bilej Vodzie jest zamknięta, kiedy to od grudnia jest otwarta dla aut ) Odpowiedz Link
ewa9786 Re: Bardzo fajna graficznie stronka 28.04.08, 21:04 o dzieki, wlasnie mnie oswiecilo, z jedziemy w Hruby jesenik. Bedziemy nocowac w srodku lasu gdzie sa chyba 3 domki i stada wilkow. Vrbno pod Pradedem-Vidly. ciekawe czy tam widlami gonia... Oglądalam rozne stronki i zapowiada sie ciekawie. Za to w czwartek najprawdopodbniej zagoszcze w Cieszynie i pojde szlakiem magnoli wraz z moja rodziną, która tez specjalnie przyjeżdza na to wydarzenie ze Śląska. Kwitną jeszcze? A potem w Jeseniki Odpowiedz Link
slavko2 Re: Bardzo fajna graficznie stronka 28.04.08, 23:14 ewa jest wiele ciekawych miejsc. Lubisz jaskinie masz kilka na przykłag na Spicaku. Jesenik Lazne fajne miejsce mozna skorzystać z basenu uzdrowiskowego. W Ramzovej wiosną wyciągiem mozna wjechac na górkę a potem pochodzić po górkach. Velke Losiny baseny termalne. sumperk ciekawa architektura. Zlate /hory szlak górników wydobywających złoto. Rejviz piękny park krajobrazowy z torfowiskami. Po drozr nie wim gdzie funkcjonujersz wpadnij do Olomouca albo Kromeziza. Warto Odpowiedz Link
wislok1 Tyle że... 28.04.08, 21:10 ...ja nigdy tam nie byłem. Tzn byłem zawsze obok Jesioników, ale nigdy nie wjechałem do środka i sam chętnie bym się czegoś dowiedział Odpowiedz Link
l.e.a Re: Jesieniki 29.04.08, 08:28 Ewa, ja byłam w Jesenikach, tyle że ja łaziłam po górach, nocowałam zawsze w namiocie, łazilismy i zwiedzaliśmy ruiny zamków o np. tu nocowałam www.jeseniky.net/index.php?obl=1&kat=11&sluz=48&pol=2974 Odpowiedz Link
ondrys Re: Jesieniki 29.04.08, 08:43 ewa: Wycieczki: Grzbiet glowny: Skřítek - Ztracené kameny - Pec - Jelení studánka - Petrovy kameny - Ovčárna - Praděd Grzbiet keprnicki: Ramzová - Šerák - Keprník - Vřesová studánka - Červenohorské sedlo - Švýcárna - Praděd Grzbiet snieznicki: Ramzová - Petříkov - Smrk - Paprsek - Návrší - Kralický Sněžník Kurorty: Velké Losiny Bludov Karlova studánka Jeseník Jaskinie: Na Pomezí Na Špičáku Zamki: Bruntál Velké Losiny Jánský vrch u Javorníku Miasta: Krnov Šumperk Vrbno pod Pradědem (tak u was w okolicy) Parki przyrodnicze: Rejvíz Skřítek Vodopády Bílé Opavy Karlova studánka ... www.jeseniky.net/ PS: Jeseníky (cz), Jesioniki (pl) lub Altvatergebirge (de)... "Jesieniki" to nonsens; no offense . Odpowiedz Link
ewa9786 Re: Jesieniki 29.04.08, 16:48 Hmmm, chyba musze miec 2 tygodnie a nie krotki dlugi weekend My nie ebdziemy spac pod namiotem, wybralismy jakis pensjonacik. Poki co funkcjonuje jeszcze w RP, ale w Olomluncu i Kromieryz juz bylam Super mi sie podobalo Sprawdze co i jak w Jesenikach i dam znać. Wszytsko wyglada bardzo zachęcajaco Ale mi sie literówka zrobila, dzieki za nazwe w 3 jezykach. Odpowiedz Link
ewa9786 Re: Jesieniki 06.05.08, 19:50 Wróciłam z Jeseników i polecam wszytskim Byliśmy tam za krótko, zeby spróbować wszystkich atrakcji, ale na pewno warto tam pojechać. Nasz pensjonat był bardzo gustownie urządzony, czysty a włascicielka miła. O dziwo, my jako jedyni bylismy na czeskiej rejestracji, reszta gości na polskich. Nacięliśmy się tylko na bramboraka w restauracji Grafenberk. Trochę poniżej domów uzdrowiskowych. Generalnie serdecznie odradzamy ten lokal. W hotelu Libuse w Karlovej Studance mają bardzo dobrą czekolade do picia Odpowiedz Link