bsl 30.03.09, 12:17 takie stwierdzenie usłyszalam ostatnio , jestem tu krótko więc moze ktos mi wyjasni dlaczego taki podział ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkacom Re: jestem z Czech nie z Moraw 30.03.09, 14:55 pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Ez-map.jpg&filetimestamp=20040703135341 Jeśli się nie mylę Republika Czeska to trzy krainy: Czechy (Właściwe), Morawy i Śląsk Czeski. Brno to Morawy. Odpowiedz Link
bsl Re: jestem z Czech nie z Moraw 30.03.09, 17:19 kropka ja wiem ze RC to 3 krainy , ale dziewczyna mało sie nie zakrztusiła jak zapytano jej czy jest z Brna Odpowiedz Link
pampeliszka Re: jestem z Czech nie z Moraw 30.03.09, 19:29 Moze laska jest ze stolicy... Niektorzy maja obsesje na tym punkcie, szefowa mojego meza zawsze podkresla, ze ona jest z Moraw! Odpowiedz Link
bsl Re: jestem z Czech nie z Moraw 30.03.09, 19:54 aaaaaa to tak coś jak u nas Kraków i Warszawa a ja jestem z Kujaw Odpowiedz Link
wislok1 Taa 30.03.09, 21:11 Dziewczyna nie popiera morawskiego ruchu narodowego, hehe. Kiedyś w Pradze jeden Prażak stwierdził, że Moravaki jego zdaniem to debile. Powiedział o pewnym facecie ze Znojma, że jest Moravakiem z taką pogardą, że aż mi szczęka opadła. Z drugiej strony w tej samej firmie Słowak powiedział, że wszyscy Czesi to ku.wy. Zwyczajne animozje Odpowiedz Link
jestemzukladu Re: jestem z Czech nie z Moraw 30.03.09, 22:19 bsl napisała: > kropka ja wiem ze RC to 3 krainy , ale dziewczyna mało sie nie > zakrztusiła jak zapytano jej czy jest z Brna Ta dziewczyna, z Czech zapewne oburzyła się że jest "podejrzewana" o bycie Morawianką, czyli tą gorszą, biedniejszą, prowincjonalną, mieszkającą daleko od Pragi (w jej mniemaniu wszystko). To trochę jak być Niemcem z byłej NRD. Z kolei jak nazwiesz mieszkańca Moraw Czechem, może się w nim obudzić regionalny patriotyzm, chęć pokazania odrębności, bo przecież Państwo Wielkomorawskie było kiedyś potęgą. Dlatego też mamy "Czeską Republikę", co może brzmieć nieco sztucznie a nie po prostu "Czechy". No i jest jeszcze Śląsk... Oczywiście, troszkę przejaskrawiłem, ale wielu mieszkańców ČR jest na tym punkcie wyczulonych. Osobiście, choć byłem w wielu miejscach u naszych południowych sąsiadów lepiej się czuję na Morawach i Śląsku, jest tam bardziej swojsko, sympatycznie, taniej, a Polakowi troszkę łatwiej się dogadać. Odpowiedz Link
sks_baltyk_1930 Re: jestem z Czech nie z Moraw 31.03.09, 03:06 Ja kiedys mialem znajomego czecha w pracy ktory zawsze krzyczal: "ja ne sem zaden cech, ja sem moravak". A tyle w tym bylo emocji i zacietrzewienia ze az strach. A wiec cos w tym musi byc Odpowiedz Link
o-bo-hemistka Re: jestem z Czech nie z Moraw 31.03.09, 01:17 Może chciała ta osoba podkreślić, że nie jest zbytnio religijna albo że pije piwo a nie wino. Musisz podać okoliczności tej wypowiedzi. Odpowiedz Link
marguyu Re: jestem z Czech nie z Moraw 31.03.09, 13:06 Mieszkam na Morawach, dokladniej na Slovacku i spotkalam sie z tym samym zjawiskiem tyle, ze na mniejsza skale. I tak moja znajoma mieszkajaca od 30 lat w Hodoninie kiedys stwierdzila, ze nie jest "stad", bo jest z Pruszanek. Myslalam, ze te Pruszanki leza co najmniej gdzies pod niemiecka granica. Nieprawda, to tylko niecale 20 km od Hodonina. Co do poboznosci to pod tym wzgledem przoduja niedalekie Bojanowice uznawane za najbardziej katolickie w calej republice. Mniej chlubna domena w ktorej kroluja jest to, ze wlasnie Bojanowice bija smutny rekord najwiekszej ilosci samobojstw w stosunku do liczby mieszkancow. Jednak generalnie rzecz biorac nie zauwazylam specjalnych animozji w stosunku do innych regionow. Moze dlatego, ze ludzie tu sa naprawde bardzo pogodni? Odpowiedz Link
wislok1 Re: jestem z Czech nie z Moraw 31.03.09, 18:26 Najbardziej religijna miejscowość w RC to Hyrczawa koło Jabłonkowa. Tam jest 99% wierzących, prawie sami katolicy. Do tego wszyscy mówią gwarą cieszyńską, taką samą jak w polskiej Jaworzynce, parę kilometrów dalej. Prawie każdy ma w Jaworzynce krewnych lub rodzinę. Ale według spisu ludności w Jaworzynce jest 99% Polaków, a w Hyrczawie 90% Czechów Odpowiedz Link
jestemzukladu Re: jestem z Czech nie z Moraw 01.04.09, 12:29 wislok1 napisał: > Najbardziej religijna miejscowość w RC to Hyrczawa koło Jabłonkowa. Tam jest 99 Swoją drogą miejscowość niesamowita, położona na całkowitym odludziu, na wschodnim krańcu Republiki. Doskonała na kilkugodzinny wypad w celu wyciszenia się. Odpowiedz Link
wislok1 Re: jestem z Czech nie z Moraw 01.04.09, 22:08 Teraz możńa przejechać autem do Jaworzynki. górale z obu stron nie muszą łazić na piechotę na imprezy rodzinne. Ale na pociąg, do Czarnego na Słowacji nadal trzeba na piechotę lub na rowerze. Te 90% Czechów to sami miejscowi. Pozostałe 10% to góralki z Jaworzynki lub Czarnego, które wżeniły się i podają , że są Polkami lub Słowaczkami Odpowiedz Link