Dodaj do ulubionych

Czym karmic ptaki?

05.01.11, 11:42
Takie dzikie ptaki. Przylatują do mnie sikorki (bogatki i modre), wróble i kosy. Karmię slonecznikiem i widzę, że sikorki to go uwielbiają, ale reszta tak je bo nic innego nie ma. Nie wiecie czym najlepiej karmić wróble i kosy? Pszenica, proso, inne zboże (jakie?)?
Obserwuj wątek
    • geigo Re: Czym karmic ptaki? 05.01.11, 12:24
      Chyba najwięcej informacji jest w tym pdf-ie:
      www.ptakipodkarpacia.com/Pliki/dokarmianie%20Konrad%20Zadorozny.pdf
      Inne przydatne linki:
      otop.org.pl/porady/ptaki-zima/dokarmianie-innych-ptakow/
      www.pwg.otop.org.pl/ochr2.php
      Ja karmię słonecznikiem - zażerają się nim głównie bogatki, ale też dzwońce, mazurki, sierpówki - oraz gotową supermarketową karmą dla ptaków typu kanarek czy papuga (w składzie jest m.in. proso, owies, rzepak), którą jedzą znów dzwońce, mazurki, ponadto wróble i grubodziób, ale także kosy. Te ostatnie są miękkojadami, więc można im dawać płatki - np. owsiane - oraz jabłka.
      • blue.berry Re: Czym karmic ptaki? 05.01.11, 13:18
        u mnie całe towarzystwo (sikory, zięby, dzwońce i szczygły oraz gościnnie sójki, grubodzioby i gile) żre słonecznik. próby dawania innych rzeczy (dynia, kasze, gotowy pokarm dla dzikich ptaków lub w typie "kanarek") raczej kończyły się grymasami i sprzątaniem karmnika. dlatego definitywnie się poddałam i w tym roku kupiłam hurtowo 25 kilo słonecznika i nie wiem czy mi starczy na całą zimę :)
    • semi-dolce Re: Czym karmic ptaki? 05.01.11, 13:30
      Dzięki, poczytałam i kupię im owies i proso do tego słonecznika. My karmimy w 2 miejscach i słonecznika 25 kg na całą zimę nijak nie starcza :)
    • majenkir Re: Czym karmic ptaki? 05.01.11, 14:31
      A do nas przychodza dwie rodziny indykow. Te to maja spust! :D
      • m_jak_mysz Re: Czym karmic ptaki? 05.01.11, 23:02
        Tu jest chyba przydatny link do porad Wajraka na ten temat

katowice.gazeta.pl/katowice/1,35017,1886199.html
        Generalnie on raczej odradza dokarmianie, a przynajmniej uświadamia, że robimy to bardziej dla siebie niż dla przyrody. Ale sama nie mogę się powstrzymać, sikorki przychodzą na balkon i nie da się im odmówić:) Ale tylko ziarno, żadnych gotowców, które są w sklepach. Najbardziej perwersyjni są moi sąsiedzi, którzy mają karmnik w ogrodzie oraz dwa koty na stanie:) Zawsze się zastanawiam, kogo tak naprawdę chcą dokarmiać...:)
    • viola124 Re: Czym karmic ptaki? 03.01.19, 12:35
      My w naszym karmniku dajemy ptakom specjalnie skomponowaną mieszanką Ptasia Biesiada. Już w zeszłym roku ją kupowałam, ptaki ją polubiły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka