Dodaj do ulubionych

kot sika na dywan

27.07.17, 16:44
Potrzebuje pomocy doświadczonych "kotowiczów" - otóż kot ma swój wiek, od zawsze sika do kuwety, która jest czysta, sprzątana dosłownie każdorazowo wtedy, kiedy kot z niej skorzysta. Kuweta jest też regularnie myta, a żwirek jest czysty.

W czerwcu zdarzyło się, że kot nasikał na dywan, raz, potem drugi raz i trzeci.
Dywan został wyczyszczony w pralni, podłoga kilkukrotnie wyszorowana. Po rozłożeniu czystego dywanu został on spryskany odświeżaczem powietrza, dla zmylenia zapachu jakiegokolwiek.

Nie dalej jak wczoraj kot znowu nasikał na dywan.
Próbowałam czyścić dywan pianą do dywanów, potem roztworem sody i wody, zmywałam papkę octem ( tak przeczytałam w zaleceniach na temat tego typu wypadków z kotami w roli głównej ).
Dzisiaj zabieg z sodą, wodą i octem powtórzyłam.
Dywan wylądował w garażu - ma schnąć i się wietrzyć.
Zapach czuje się głownie pod spodem dywanu, nie od strony włosia dywanowego.
To dywan sztuczny, nie wełna.

Podpowiedzcie proszę, co mogę zrobić, aby tego specyficznego zapachu się pozbyć, a do tego jeszcze zapobiec dalszemu sikaniu kota w tym miejscu? Jest jakaś metoda? Coś co pomaga?

( za każdym razem, i w czerwcu i wczoraj kot nasikał w to samo miejsce ).
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 27.07.17, 20:47
      Przede wszystkim z kotem do weterynarza, badania moczu i krwi. Takie posikiwanie w miejscu innym niz kuweta NAJCZESCIEJ oznacza klopoty z pecherzem czy nerkami, im wczesniej sie to zacznie leczyc tym lepiej. A, ze kot jak piszesz, ma juz swoj wiek, stawiam wlasnie na problemy urologiczne. Dziala to tak, ze ma klopoty z sikaniem (jak mialas zapalenie pecherza to wiesz jaki to bol jest), kuweta mu sie wtedy zle kojarzy i szuka innego miejsca, akurat byc moze na dywanie poczul ulge tongue_out i zaczal tam sikac.

Mam takie dwa koty, ktore maja epizody pecherzowe i tez najczesciej w czasie nawrotu (odpukac od dawna juz nie) kazde inne miejsce bylo lepsze nic kuweta.

Zmienialas zwirek na inny? przestawilas kuwete? cos sie w domu zmienilo? dostaje inne jedzenie?

Co do niwelowania zapachow, to pranie w srodku enzymatycznym (niestety nie pamietam nazwy)i taki do sprejowania.

www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_pielegnacja_kota/odswiezacz_kuwety/189885

zreszta wybor tego typow srodkow jest spory:

www.keko.pl/pol_m_Koty_Dom-i-ogrod_Usuwanie-zapachow-233.html

Wet jednak przede wszystkim
      • oczarowana_ulegloscia Re: kot sika na dywan 29.07.17, 12:08
        Dziękuję za podpowiedzi.

Żwirek jest ten sam, bardzo dobrej jakości, zawsze kupowany u tego samego dostawcy.
        Kuweta stoi w tym samym miejscu. Jest czysta, regularnie myta, czyszczona każdorazowo jak kot z niej korzysta.
        W domu nie ma dzieci, jest spokojnie, nic się nie zmieniło, od kiedy kot się pojawił.
        Jedzenie ma to stałe - wołowina, drób, saszetki mokre i suche chrupki, woda zmieniana kilka razy dziennie.

Pierwszy epizod z sikaniem na dywan zdarzył się, kiedy wyjechaliśmy na wakacje i kot został z rodzicami, ale w tym samym domu.
        Może tęsknił? Może wtedy nie miał tak idealnie czystej kuwety?

Kupiłam Good Sense Fresh do spryskiwania dywanów. Spryskałam raz, na razie mało pomogło.

Zastanawiam się nad zakupem tego specyfiku:

www.keko.pl/product-pol-3543-Urine-Off-Cat-Kitten-Formula.html

Czy ktoś tego środka używał?

No cóż, ostatecznie znowu pralnia dla dywanu, inaczej się nie da.
        Tylko co zrobić, aby kot nie powtarzał takich numerów z sikaniem na ten dywan?
        • aankaa Re: kot sika na dywan 29.07.17, 13:54
          obawiam się, że jeśli jesteś bardziej zżyta z kotem niż dywanem to wynieść (dywan) do pralni i nie rozkładać go później
        • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 30.07.17, 03:16
          Tylko co zrobić, aby kot nie powtarzał takich numerów z sikaniem na ten dywan?

A przeczytalas wszystko co napisalam? Najpierw trzeba sprawdzic czy kot nie jest CHORY.
          • oczarowana_ulegloscia Re: kot sika na dywan 31.07.17, 14:17
            Tak, przeczytałam i zrozumiałam smile.
            • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 31.07.17, 18:01
              To zacznij od weta smile Jesli kot bedzie zdrow trzeba bedzie wdrozyc inne metody.
              • finka9 Re: kot sika na dywan 31.07.17, 18:08
                A czy możliwe jest ,że kot naśladuje innego kota ? Mój Św,pamięci F. całe życie zmagał się ze struwitami ,sikał poza kuwetą , kiedy odszedłsad młodszy kotek zaczął go naśladować.
                • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 31.07.17, 19:18
                  Nie, mozliwe natomiast, ze czuje zapach poprzednika
                  • finka9 Re: kot sika na dywan 31.07.17, 20:03
                    Sika w innych miejscach .A to się zaczęło długo po śmierci F. Wszystko zostało wyczyszczone i wypsikane.
                    • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 31.07.17, 20:22
                      czyli to samo, co wyzej, najpierw wet,
                    • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 31.07.17, 21:45
                      No i pytanie podstawowe: wykastrowany?
                      • finka9 Re: kot sika na dywan 31.07.17, 22:52
                        Nie.
                        • aankaa Re: kot sika na dywan 31.07.17, 23:44
                          i ty się zastanawiasz czemu kocur znaczy teren ?
                        • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 01.08.17, 00:22
                          To masz odpowiedz, jesli jest mlody (5-6 miesiecy) to juz zaczyna znaczyc i jesli go nie wykastrujesz to bedziesz miala zasikany caly dom, przy okazji zasmierdzony az milo. Jesli masz na to ochote to czekaj dalej az mu sie nawyli utrwala.

Ale, ale, cos mi swita, ze Ty raczej z frakcji niekastrowania i niesterylizowania? obym mi sie nicki pomylily.
                          • finka9 Re: kot sika na dywan 01.08.17, 00:32
                            mysiulek08 napisała:

> .
                            >
                            > Ale, ale, cos mi swita, ze Ty raczej z frakcji niekastrowania i niesterylizowan
                            > ia? obym mi sie nicki pomylily.

Nie rozumiem po co te złosliwosci .
                            • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 01.08.17, 01:12
                              Finka, bo jak tu nie byc z lekka zlosliwym, jesli sie pytasz dlaczego mlody kot posikuje po katach a jest niewykastrowany? Przeciez to nie Twoj piewszy kot, nie jestes tez tak calkiem 'zielona' kociara smile

A poza tym, Ty wiesz ze ja dostaje wscieku jak czytam, ze kot czy kotka nie ciachnieci bezstrosko.

To kocie z tego watku sprzed dwoch lat? :

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,154987278,154987278,Kocie_niemowle_.html
                              • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 01.08.17, 01:16
                                Przepraszam, to byla kotka, Luna, ktorej pozwolilas sie rozmnozyc:

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,159984376,159984376,Kocia_mama_.html#p159993766

czyli dobrze kojarzylam sad
                        • rikol Re: kot sika na dywan 11.09.17, 18:46
                          Kot to nie pies. Pies niekastrowany może spokojnie funkcjonować w domu, nie sika po kątach. Natomiast koty, zwłaszcza samce, sikają w domu, jeśli nie są kastrowane. Z kotkami jest lepiej, ale niektóre też sikają w domu, jeśli nie są sterylizowane. Do mnie przyszły kilka razy kocury sąsiadów i nasikały w domu - jeden kastrowany, drugi nie. NAjwyraźniej ten kastrowany już utrwalił sobie nawyk znaczenia.
                • rikol Re: kot sika na dywan 09.12.17, 14:29
                  Może się po prostu zestarzał i też ma ten sam problem.
        • malg64 Re: kot sika na dywan 04.08.17, 08:25
          nie ma na to siły żadna pralnia , żadne odstraszacze ani klapsy to są właśnie kocury, uparte nie zależna i juz!Kupę kasy musiałam wydać na nowe dywany i wykładziny , ale miłość do kota wygrała . On odpowiada mi mruczeniem i niestety brudzeniem ale co zrobić. Nawet wyprowadzanie na podwórko nie skutkuje!Prawdą jest to co piszesz, rodzice pewnie nie dopilnowali kuwety i zqaczęlo się posikiwanie!
          • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 04.08.17, 21:53
            żadne odstraszacze ani klapsy to są właśnie kocury, uparte nie zależna i juz

Po tym wpisie widac, ze masz raczej male pojecie o kotach, kot nie sika gdzie popadnie bo tak mu sie podoba/jest uparty/robi na zlosc, tylko z jakiejs konkretnej przyczyny. W 99% z powodu chorob ukladu moczowego, a ulamek procenta to sprawy behawioralne.
            • amb25 Re: kot sika na dywan 08.09.17, 12:01
              Nasz sika na lozko tylko gdy mu dziecko "zapomni" sprzatnac kuwete... Szczescie sika na lozko dziecka a nie moje smile. Jak tego pilnuje to jest ok.
      • uthark Re: kot sika na dywan 12.09.17, 09:21
        "Pierwszy epizod z sikaniem na dywan zdarzył się, kiedy wyjechaliśmy na wakacje i kot został z rodzicami, ale w tym samym domu.
        Może tęsknił?"

Na pewno tęsknił. Po powrocie z tygodniowego pobytu w Krakowie nasz kot bardzo wyraźnie cieszył się, jak pojawiliśmy się w domu. Biegał ode mnie do żony, od żony do córki i wszystkim intensywnie ocierał się o nogi.

W czasie naszej nieobecności mieszkała z nim teściowa, która na co dzień u nas nie mieszka, ale prawie codziennie jest i gotuje obiady, więc ją doskonale zna. Przez pierwszy dzień kot jadł normalnie (jest przyzwyczajony, że rano wychodzimy do pracy i długo nas nie ma), ale przez kolejne dni jadł słabo - wyraźnie tęsknił.
    • koralina.jones Re: kot sika na dywan 11.09.17, 20:53
      ja usuwałam koci zapach roztworem domestosa. zresztą kot sikał po dywanie od maleńkości. po usunięciu dywanu już tylko do kuwety.
    • amarga Re: kot sika na dywan 11.09.17, 23:02
      Mniejsza o dywan, skup się na kocie.
      Kochasz go? To zbierz próbkę moczu i pędź do weta. Dokładnie tak, jak wskazali moi przedpiścy - posikiwanie poza kuwetą u kocurków oznacza najczęściej problem z układem moczowym. POWAŻNY problem. Warto zdiagnozować i zadziałać skutecznie, zanim zaczną się prawdziwe kłopoty. A prawdziwe kłopoty to kot wyjący z bólu z powodu "zatkania" moczowodów czy cewki moczowej, groźba pęknięcia pęcherza z powodu przepełnienia, cewnikowanie, dializy, płukanie pęcherza... Pisać dalej? Zasikany dywan jest wtedy najmniejszym problemem, bo kot sika tam, gdzie stoi, o ile tylko może siknąć. Zlew, umywalka, stół kuchenny, kosz z owocami, sterta upranych ubrań, pościel - wybierz, gdzie wolisz. Wszystko będzie zaszczane i śmierdzące, a ty, jeśli nie umiesz robić zastrzyków, będziesz trzy razy dziennie u weta po aplikację środków rozkurczowych, przeciwbólowych i antybiotyków.
      Kiedyś zlekceważyłam podobną poradę i jeden z moich kocurków zapłacił za to najwyższą cenę. Z kolejnym byłam bardziej przezorna. Pierwsze siknięcia i pełna diagnostyka, choć nie najtańsza, pozwoliła zdusić problem w zarodku.

Olej dywan. W ramach desperacji zawsze dasz radę wymienić go na nowy.
      Kotka nie da się tak łatwo zastąpić.
    • ma.ci.ej Re: kot sika na dywan 12.09.17, 10:44
      Kot jest na Ciebie obrażony i dlatego sika na dywan. A o co się obraził, to sama musisz się domyślić. Może zmieniłaś mu karmę na mniej smaczną, może za często Cię nie ma w domu, a może zupełnie coś innego ?
    • ulmani Re: kot sika na dywan 12.09.17, 11:46
      Jeżeli kot jest już starszy ...mój ma lat 11 ... i jest w miarę zdrowy ...to sikanie tam gdzie nie trzeba jest oznaka demencji starczej ... niestety koty też to maja ....
    • haritka Re: kot sika na dywan 12.09.17, 14:05
      marsz do weterynarza coś dzieje się z nerkami i pęcherzem kota
    • kropkanadjot Re: kot sika na dywan 12.09.17, 18:07
      Hmm... podobna historia: kot zawsze robil do kuwety albo na dworze i w pewnym momencie mu sie odwidzialo. Raz, drugi i trzeci - mozna pomyslec, ze sie zatrzasnal i nie mogl sie do kuwety dostac (kuweta byla na ganku, za drzwiami). Potem sie okazalo, ze to nie przez drzwi. Po 3-4 miesiecach kocisko zdechlo. Mial 13 lat. W weekend - byl bardzo niemrawy, co wygladalo na efekt fali upalow i podeszlego wieku, ale we czwartek bylo juz po nim. Pozniej ktos mowil, ze to sikanie na dywan moze byc oznaka jakiejs choroby, w szczegolnosci na nerki.
      • mysiulek08 Re: kot sika na dywan 12.09.17, 19:32
        I spokojnie czekalas widzac, ze cos nie tak jest z kotem???
      • energia100 Re: kot sika na dywan 13.09.17, 16:33
        A gdzie jakieś badania profilaktyczne i okresowe wizyty u weterynarza, zwłaszcza po 10 roku życia? Kot ewidentnie miał problem urologiczny,cierpiał, ale lepiej to olać niż ruszyć dupsko. Boże co za ludzie!!!!
    • zlap-mnie-jesli-potrafisz Re: kot sika na dywan 19.10.17, 03:06
      u mnie pomogło spryskanie ulubionego miejsca kota wodą z octem, więcej tam nic nie narobił. generalnie jak kociak sie uprze to może byc problem. Ja bym się chyba po prostu tego dywanu pozbyla i wtedy tez przestanie sikać. Zapach kociego moczu jest bardzo trudny do wyeliminowania.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka