Dodaj do ulubionych

problem z brudzeniem w domu

08.02.11, 21:08
mam ogromny problem, w czerwcu wzielam psa ze schroniska, do tej pory nie nauczyl sie czystosci w domu. teraz jest lepiej niz na poczatku, gdyz wtedy jak wracalam do domu z pracy byly siki i kupa teraz robi tylko wielka smierdzoca kupe :/ jest to po zlosci robione bo przed moim wyjsciem pies wychodzi na dwor i zalatwia tam swoje potrzeby, musze nadmienic to iz gdy ktos jest w domu to pies nic nie zrobi, tylko jak zostaje sam. nawet na 15 minut jak zostanie sam potrafi po zlosci zrobic wielka smierdzaca kupe. zastanawiam sie nad oddaniem go z powrotem do schroniska poniewaz nie mam juz sily na codzienne sprzatanie
Obserwuj wątek
    • e-ftalo Re: problem z brudzeniem w domu 08.02.11, 23:08
      a w jakim wieku jest ten pies?
      To może po prostu zamykaj go w łazience albo w stajni na czas nieobecności.Jeśli szczeniak ,to trzeba cierpliwości,z czasem nauczy się.Jesli dorosły,to może po prostu się nie nadawać do mieszkania
      • miszkolc1 Re: problem z brudzeniem w domu 11.02.11, 00:15
        sam sie zamknij w łazience albo w stajni i niech cie nikt nigdy nie wypuszcza,zebys podobnych glupot nie pisal !!!!!!!!!!!
      • domi21091986 Re: problem z brudzeniem w domu 12.02.11, 14:25
        pies ma juz 15miesiecy, od 8 miesięcy jest u mnie już, a wziełam go ze schroniska, na początku robił cały czas siusiu i kupke w domu potem ptrzestał a teraz znów kupe wali :/
    • miszkolc1 Re: problem z brudzeniem w domu 11.02.11, 00:31
      Po pierwsze,drugie,trzecie... pies nigdy niczego nie robi zlosliwie.Dość z "uczlowieczaniem" zwierzat.Pies nie mysli abstrakcyjnie,nie planuje zlych ani dobrych zachowan.Zabralas psa ze schroniska,po przejsciach.Ktos kiedys go zostawil,wyrzucil,zle potraktowal.Takie zachowanie to nic innego,tylko tzw.lęk separacyjny.Bywa tak,ze pies sika,robi kupkę ze strachu,ze znowu zostal sam,ze nie wrocisz.Znajdz DOBREGO specjaliste od psich problemow.Na poczatek przed wyjsciem do pracy postaraj sie wstac wczesniej,wyjdz z psem na dlugi spacer i nie karm go obficie rano.Moze jest tak,ze pies najnormalniej w swiecie nie wytrzymuje,bo zjada ogromne sniadanie,a potem na dlugo zostaje sam.Jedno jest pewne oddanie psa do schroniska,to najgorsze co mozesz mu zrobic.W moim domu są 2 psy,adoptowane nie ze schroniska ale z ulicy.Mialam z nimi problemy ale spokojem i systematyczna praca mozna zdzialac cuda.Powodzenia!!!!!!
      • domi21091986 Re: problem z brudzeniem w domu 12.02.11, 14:30
        pies wychodzi codziennie rano na ok 15 minut i zrobi wszystko co powinien, nie karmie go rano tylko dopiero jak przychodzę z pracy. mam go już 8 miesięcy i nie potrafił się nauczyć czystości, ja po prostu nie mam już powoli na to siły, bo w domu powoli zaczyna po prostu śmierdzieć, jak wychodzę do pracy pies zostaje już na korytarzu, kiedys zostawał w pokoju ale potem można wyobrazić sobie co tak sie działo. po prostu nie mam siły na ten smród, brud i w ogole, szukam mu tez domu z ogrodem moze jak bedzie mial wiecej miejsca to sie polepszy bo ja juz nie mam sił :( kocham go bardzo ale nie tylko mi przeszkadzaja te kupy ciagłe
    • e-ftalo Re: problem z brudzeniem w domu 11.02.11, 03:39
      miałem na myśli fakt,że pies który brudzi stwarza problemy w czystym mieszkaniu.U mnie na przykład nie mam dywanów a podłogi nie zmywam i jak coś nie robię problemu ,zetrze się i po klopocie.Ale jak ktoś ma wysprzątane i wyjdzie z domu to co ma zrobić z tym psem?Narobi gdzieś w kącie i co wtedy?
      A co do złośliwości psów,to chyba nie masz pojęcia o czym mówisz.Owszem ten ze schroniska to raczej ze strachu,ale taki domowy potrafi narobić,np dlatego że inny pies dostał smakołyk a ten nie
      • domi21091986 Re: problem z brudzeniem w domu 12.02.11, 14:31
        on robi w domu bo zostaje sam. boi sie zostac sam ale nie jestem w stanie z nim byc 24na dobre 7dni w tygodniu
    • anoresk Re: problem z brudzeniem w domu 14.02.11, 15:48
      Pies najprawdopodobniej boi się zostawać sam - stąd te kupy. Jest taki program w telewizji brytyjskiej p.t. " Najbardziej niegrzeczny pies GB " , oglądałam odcinek właśnie o psy , który pod nieobecność właściciela ZAWSZE robił kupę i oddawał mocz i dodatkowo drapał pazurami drzwi wejściowe i ściany obok nich .
      Psi behawioryści zalecili terapię : właściciel psa przez kilka nocy spał wraz z ulubionymi zabawkami psa a także nosił w domu przez kilka dni tę samą koszulkę/bluzę. Dodatkowo nagrał swój głos na kasetę , na której woła psa , chwali go itd. Gdy właściciel wychodził , zostawiał psu ulubione zabawki z zapachem pana ( po powrocie je chował ) a także puszczał ową kasetę , nastawioną na ciągłe odtwarzanie . Na początku wychodził na 10 - 15 min , po czym wracał i nagradzał psa za dobre zachowanie ( o dziwo pies od pierwszego razu po zastosowaniu w.wym. metod nie zrobił kupy ani nie zesikał się w domu ). Stopniowo właściciel wydłużał czas swojej nieobecności aż do kilku godzin , pies już nigdy żle się nie zachował - całość nauki trwała około 3-4 tygodni.
      • anoresk Re: problem z brudzeniem w domu 14.02.11, 15:49
        Aha , a koszulkę zostawiał właściciel na posłaniu psa - po przyjściu też ja chował , jak zabawki.
      • domi21091986 Re: problem z brudzeniem w domu 14.02.11, 18:54
        a o tym nie słyszalam jeszcze :)
        • kanga_roo Re: problem z brudzeniem w domu 21.02.11, 09:37
          można spróbować nawet prościej: słuchać radia i zostawiać je psu włączone, kiedy się wychodzi.
          a może zastanowić się nad psią klatką. jest to metoda bardzo przez niektórych krytykowana, ale jeśli pies ma w klatce swoje legowisko, korzysta z niego swobodnie, kiedy właściciel jest w domu, czuje się tam bezpiecznie, to ograniczenie mu wolności na czas nieobecności właściciela może mu pomóc opanować lęk.
          • domi21091986 Re: problem z brudzeniem w domu 23.02.11, 21:15
            niestety nie mam miejsca w domu na klatke a tym bardziej na korytarzu.
          • domi21091986 Re: problem z brudzeniem w domu 01.03.11, 19:31
            nic nie pomaga, chlopak jest od ponad dwoch tygodni w domu a pies nadal robi kupke jak zostaje nawet pol godzinki w domu
    • domi21091986 Re: problem z brudzeniem w domu 02.03.11, 12:19
      no bede musiala sie przejechac bo nie daje rady, ktos przed schroniskiem ( bo go bralam ze schroniska) musial jakis blad popelnic. wydaje mi sie ze dlatego zostal oddany

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka