Dodaj do ulubionych

Doberman - skręt kiszek

IP: *.volkswagen.de 21.05.04, 09:49
Czy ktoś z Was wie coś więcej na temat tej choroby?
Kiedy kupowałam psa dowiedziałam się, że w związku ze specyficzną budową jego
żołądka niewskazane jest pozwalanie mu na bieganie i generalnie aktywność
ruchową po jedzeniu. Zwłaszcza, że mieszkamy w na trzecim pietrze bez windy.
Pytanie mam takie - jak długo po karmieniu trzeba odczekać przed wyjściem na
spacer?
Obserwuj wątek
    • eulalija Re: Doberman - skręt kiszek 21.05.04, 10:12
      Mam wprawdzie ON-kę ale to dotyczy większości tzw. "dużych ras". Łapią się w to
      nawet boksery. Naszą normą są dwie godziny spokoju po jedzeniu. Moja dziewczyna
      ma już prawie cztery lata, je jeden raz dziennie ok. 11.30 a na spacer
      wychodzimy ok. 15-tej, długi, intensywny (aporty i ewentualnie zabawa z
      zaprzyjaźnionymi pieskami). Przekonałam się wielokrotnie w jej szczenięctwie,
      że aktywność po jedzeniu przeważnie kończy się biegunką. Ile ma Twój doberman?
      Szczeniaka dość trudno spacyfikować po jedzeniu, nie mówiąc już o tym, że
      szczeniaczki po jedzeniu życzą sobie natychmast zrobić siusiu lub załatwić
      poważniejsze sprawy. Pozdrawiam
      • Gość: Joanna Re: Doberman - skręt kiszek IP: *.volkswagen.de 21.05.04, 10:39
        Prawie siedem miesięcy. Jest niezwykle ruchliwy. Bieganie non stop przez około
        dwie godziny to dla niego "bułka z masłem". Wyprowadzałam go przed jedzeniem
        (właśnie z powodu tej choroby), ale właśnie doczytałam się w "Okiem psa", że
        pies głodny bardziej stara się zdobyć dominację na aktualnie zajmowanym
        terytorium. I rzeczywiście powoli staje się agresywny w stosunku do innych psów
        spotykanych na spacerach. A dla mnie to jest niedopuszczalne. Chcę go tego
        oduczyć i szukam sposobu.
        Ps. Czy pojawiasz się czasami na forum fanów Chmielewskiej? :)))
        • Gość: magggie Re: Doberman - skręt kiszek IP: *.energis.pl 21.05.04, 15:17
          Najprostrzym sposobem na to jest karmienie psa pa spacerze. Wtedy chętniej
          będzie wracał do domu i nie dostanie skrętu kiszek.
          • lika13 Re: Doberman - skręt kiszek 21.05.04, 18:22
            Zawsze tak robię :)Ale warto jeszcze dodać,że do skrętu kiszek może dojść kiedy
            pies jada z podłogi.Oczywiście ciągle duże rasy,a z podłogi tzn.miski stoją na
            podłodze.Dlatego wymyślili miski na stojakach!
            • Gość: magggie Re: Doberman - skręt kiszek IP: *.energis.pl 24.05.04, 10:58
              Hmmm, o tym nie wiedziałam... Dzięki za info :-)
    • Gość: K2 Re: Doberman - skręt kiszek IP: 213.17.171.* 25.05.04, 00:13
      Kazdy wlascicle duzego psa ma wizje takiej przypadlosci niestety, ja swoje
      snzaucery karmie 3 razy dziennie po malych porcjach ( i ze wzgledu na mozliwosc
      skreto ale tez przez to ze tak lepiej przyswajaja zarelko i lepiej nabieraja
      masy). Po kazdym posilku jest 1,5 h lezakowania, rodzielma tedy psy zeby sie
      nie bawily. Lepiej dmuchac na zimne, nie dac psu dluzej jesc np gdy gdzies z
      nami jedzie niz dac i zeby cos sie stalo
      • gapka Re: Doberman - skręt kiszek 25.05.04, 03:12
        Ja mam owczarka niemieckiego.

Pan Doktor Adam Pietron z Forum Weterynaria uwaza, ze psy powinny jesc pare
        razy/dzien.

Ja nie mam mozliwosci dawac pare razy, ale to co ma zjesc raz na dzien to ja
        dziele na rano i wieczor. W ten sposob uklad pokarmowy nie jest przeladowany.
    • Gość: magggie Re: Doberman - skręt kiszek IP: *.energis.pl 25.05.04, 10:52
      Mój weimar też je dwa razy dziennie - po porannym i wieczornym spacerze.
    • kamcia_79 Re: Doberman - skręt kiszek 25.05.04, 13:23
      Dokładnie, popieram przedmówców, dawaj mu częściej małe porcje. Mój chłopak
      miał sznaucera olbrzyma, który dwa razy miał operację z powodu sketu zołądka.
      Za drugim razem mimo ze bardzo uwazali wystarczyło ze pies bezpośrednio po
      jedzeniu połozył się energicznie na boku, wiecie to tak wygląda jakby sam sobie
      nogi podcinał. Dlatego trzeba bardzo uwazac, ale oczywiscie nie trzeba popadac
      w histerię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka