Dodaj do ulubionych

Mandat czy nie?

30.12.24, 09:41
Mogę tu z lewego pasa jechać prosto czy nie mogę? Czy może oznakowanie jest do dupy?

www.google.pl/maps/@50.266873,19.0137574,3a,75y,314.36h,98.07t/data=!3m7!1e1!3m5!1swccfF3-vTQHL91889BZ__w!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-8.072503290672671%26panoid%3DwccfF3-vTQHL91889BZ__w%26yaw%3D314.3599761072356!7i16384!8i8192!5m1!1e1?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTIxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Tak to wygląda z góry, oznaczenia z kierunku przeciwnego kierunku jest identyczne - najpierw skręt w lewo, potem w lewo i prosto:

www.google.pl/maps/@50.267073,19.0123181,119m/data=!3m1!1e3!5m1!1e4?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTIxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Obserwuj wątek
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 09:54
      W mojej ocenie jadąc lewym powinieneś włączyć migacz i skręcić.
      • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 09:55
        Pomimo tego, że jestem na pasie do jazdy prosto i w lewo?
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 10:17
          Czyli wrzucasz migacz i go potem wyłączasz bo się rozmyśliłeś?
          • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 10:29
            Nie wrzucam, bo nie skręcam. W pierwsza nie mogę, a potem oznakowanie się zmienia i wolno mi jechać prosto.

Jak jadę w lewo to oczywiście włączam lewy kierunek.
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 10:32
              A skąd masz wiedzieć, że się zmieni?
              • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 13:44
                Bo jeżdżę tamtędy od lat. Jak nie wiem jak wygląda oznakowanie to włączam kierunkowskaz.
                Pytam nie generalnie o takie skrzyżowania tylko o to konkretne.

Inna sprawa, że wielu takich co włącza tam kierunek przed wjazdem na skrzyżowanie to często i gęsto jedzie pod prąd wjeżdżając w te pierwszą przecznicę - tam to dość nagminne jest.
                • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 14:44
                  No tak, argument "bo jeżdżę tam od lat" to bzdura. Nie wiesz jakie jest oznakowanie, wiesz tylko jak było ostatnio. Tak się nie jeździ.
                  • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 15:02
                    Dobrze, zatem włączam kierunkowskaz a widząc, że oznakowanie się zmieniło wyłączam.
                    Tak lepiej?
                    • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 15:45
                      Lepiej.
                      • galtomone Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 14:17
                        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Lepiej.
                        >

Rozsądni ludzie to zawsze do jakiegoś kompromisu dojdą.
                        • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 16:06
                          Ale i tak bym Ci mandat wcisnął.
                          • galtomone Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 16:24

> Ale i tak bym Ci mandat wcisnął.

Nie dopytuję w co, na wszelki wypadek, tym bardziej, że by Ci się nie udało, bo bym nie przyjął.
    • only_the_godfather Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 10:00
      Moim zdaniem to tam jest sprzeczne oznakowanie wprowadzające w błąd.
    • kreinto Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 10:03
      galtomone napisał:

> Mogę tu z lewego pasa jechać prosto czy nie mogę? Czy może oznakowanie jest do
      > dupy?
      Nie możesz. Strzałki kierunkowe na jezdni, pozwalające jechać prosto pojawiają się przy wyspie centralnej a nie możesz na ten pas wyjechać ze środkowego na skrzyżowaniu. Z kolei przed nim jest pas do skrętu w lewo. One pozwalają zjechać ze skrzyżowania tym skręcającym w lewo z tej poprzecznej.
      Trochę głupie oznakowanie bo pozostawia pole do interpretacji.
      • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 10:10
        kreinto napisał:

> galtomone napisał:
        >
        > > Mogę tu z lewego pasa jechać prosto czy nie mogę? Czy może oznakowanie je
        > st do
        > > dupy?
        > Nie możesz. Strzałki kierunkowe na jezdni, pozwalające jechać prosto pojawiają
        > się przy wyspie centralnej a nie możesz na ten pas wyjechać ze środkowego na sk
        > rzyżowaniu. Z kolei przed nim jest pas do skrętu w lewo. One pozwalają zjechać
        > ze skrzyżowania tym skręcającym w lewo z tej poprzecznej.
        > Trochę głupie oznakowanie bo pozostawia pole do interpretacji.

OK, z jakiego zapisu PORD wynika, że jak stoję na pasie do jazdy prosto/w lewo ma znaczenie z jakiego kierunku na ten pas wjechałem?
        W sensie, że jak tak jak pokazałem to MUSZĘ w lewo, a jak ulicy po lewej to mogę prosto...

Moim skromnym zdaniem PORD jest tu bezradny a oznaczenie jest błędne.
        • kreinto Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 18:38
          galtomone napisał:

> OK, z jakiego zapisu PORD wynika, że jak stoję na pasie do jazdy prosto/w lewo
          > ma znaczenie z jakiego kierunku na ten pas wjechałem?
          > W sensie, że jak tak jak pokazałem to MUSZĘ w lewo, a jak ulicy po lewej to mog
          > ę prosto...
          >
          > Moim skromnym zdaniem PORD jest tu bezradny a oznaczenie jest błędne.
          Wjeżdżasz s skrzyżowanie pasem do skrętu w lewo i z tego tytułu nie możesz pojechać prosto. Proste.
          Przepis, który zabrania jechać w innym kierunku niż wskazuje pas, którym wjeżdżasz znajdź sobie sam. 🙂
          • galtomone Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 14:19
            kreinto napisał:

> galtomone napisał:
            >
            > > OK, z jakiego zapisu PORD wynika, że jak stoję na pasie do jazdy prosto/w
            > lewo
            > > ma znaczenie z jakiego kierunku na ten pas wjechałem?
            > > W sensie, że jak tak jak pokazałem to MUSZĘ w lewo, a jak ulicy po lewej
            > to mog
            > > ę prosto...
            > >
            > > Moim skromnym zdaniem PORD jest tu bezradny a oznaczenie jest błędne.
            > Wjeżdżasz s skrzyżowanie pasem do skrętu w lewo i z tego tytułu nie możesz poje
            > chać prosto. Proste.

No nie, bo trafiam na pas, który pozwala mi też jechać prosto a nie tylko w lewo.

> Przepis, który zabrania jechać w innym kierunku niż wskazuje pas, którym wjeżdż
            > asz znajdź sobie sam. 🙂

A przepis, który zabrania mi jechać w kierunku który wskazuje ten po którym jadę?
            • kreinto Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 19:52
              galtomone napisał:

> A przepis, który zabrania mi jechać w kierunku który wskazuje ten po którym jad
              > ę?
              To teraz wyobraź sobie, że przy wyspie nie ma żadnych strzałek. Sytuacja się nie zmienia ale nagle staje się jasne, że nie możesz jechać prosto.
              • galtomone Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 23:18
                Jak nie ma żadnych strzałek to stoję zagubiony i szukam sprzęgła w automacie.
    • qqbek Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 12:38
      Moim skromnym zdaniem nie możesz.
      Dlaczego?
      Dlatego!
      • tbernard Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 13:18
        qqbek napisał:

> Moim skromnym zdaniem nie możesz.
        > Dlaczego?
        > Dlatego!
        >

Ale na najbliższym skrzyżowaniu nie może skręcić w lewo, bo tuż przed skrzyżowaniem jest znak zakazu. Zaś znak dozwolonych kierunków chyba nie działa w nieskończoność, tylko do najbliższego skrzyżowania. Tym bardziej, że po najbliższym skrzyżowaniu nie ma już informacji, że tylko w lewo można. No i co z tymi, co z tego skrzyżowania z lewej strony wjechali na ten pas? Z tego samego pasa ruchu jedne pojazdy miałyby nakaz skrętu a inne mogłyby wybierać, czy chcą skręcić, czy jechać prosto?
        • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 13:48
          tbernard napisał:

> Ale na najbliższym skrzyżowaniu nie może skręcić w lewo, bo tuż przed skrzyżowa
          > niem jest znak zakazu. Zaś znak dozwolonych kierunków chyba nie działa w niesko
          > ńczoność, tylko do najbliższego skrzyżowania. Tym bardziej, że po najbliższym s
          > krzyżowaniu nie ma już informacji, że tylko w lewo można. No i co z tymi, co z
          > tego skrzyżowania z lewej strony wjechali na ten pas? Z tego samego pasa ruchu
          > jedne pojazdy miałyby nakaz skrętu a inne mogłyby wybierać, czy chcą skręcić, c
          > zy jechać prosto?

No i na tym właśnie polega dylemat...
          Trudno by na kawałku drogi zasady zależały od tego, skąd się na nią wjedzie wjedzie...

• qqbek Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 13:53
          tbernard napisał:

> Ale na najbliższym skrzyżowaniu nie może skręcić w lewo, bo tuż przed skrzyżowa
          > niem jest znak zakazu. Zaś znak dozwolonych kierunków chyba nie działa w niesko
          > ńczoność, tylko do najbliższego skrzyżowania. Tym bardziej, że po najbliższym s
          > krzyżowaniu nie ma już informacji, że tylko w lewo można. No i co z tymi, co z
          > tego skrzyżowania z lewej strony wjechali na ten pas? Z tego samego pasa ruchu
          > jedne pojazdy miałyby nakaz skrętu a inne mogłyby wybierać, czy chcą skręcić, c
          > zy jechać prosto?

Tylko że to całe skrzyżowanie to takie "kwadratowe pseudorondo", których masa jest w tym kraju, więc skrzyżowaniem jest aż po zjazd w dół.
          Myślę więc, że ten zakaz skrętu w lewo postawili, bo się zdarzała masa niekumatych, którzy walili tam pod prąd (w Lublinie też mam takie ulubione rondo, o tutaj, na którym co i rusz widzę jakiegoś "LCH", albo "LZA" smerfującego pod prąd).
          Zdziwiłbyś się, jak często się to zdarza (a jest toto bardziej "okrągłe", niż to w Galtomowie) - może to dlatego, że zakazu skrętu w lewo nie dali ;)

Galtom ma rację z jednym - oznakowanie jest do prezydenta. Jako, że całość tego ustrojstwa to jedno duże skrzyżowanie, to nie powinno na nim być zakazu skrętu w lewo, bo jest on mylący (a tym wjeżdżającym pod prąd, to z moich obserwacji, trzeba by kolczatki postawić, a nie znak, żeby nie wjeżdżali).
          • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 15:11
            qqbek napisał:

> Myślę więc, że ten zakaz skrętu w lewo postawili, bo się zdarzała masa niekumat
            > ych, którzy walili tam pod prąd

I nadal walą... znak to jednak nie bariera z betonu. Trzeba go zauważyć, żeby mieć szansę na skumanie co mówi 😉

> o w Galtomowie) - może to dlatego, że zakazu skrętu w lewo nie dali ;)
            >
            > Galtom ma rację z jednym - oznakowanie jest do prezydenta.

O to to mi właśnie chodzi.

Z organizacji świateł za chuja nie wynika, dlaczego ten pas "tylko w lewo" nie może być od razu na do "w lewo i prosto".
            Tym bardziej, ze ten kawałek między przecznicami MUSI BYC na do "w lewo i prosto".

I jak jest duży ruch, to jazda tym pasem prosto nie ma sensu, bo aut skręcających w lewo jest więcej niż miejsca za światłami...

Ale... kawałek dalej po prawej jest centrum handlowe i są dni, gdy w lewo już nikt prawie nie jedzie, za to dwa pasy na wprost stoją... i wtedy (bo centrów handlowych unikam - a tego konkretnego JAK OGNIA) czasem zdarza mi sie z tej zmiany oznakowania skorzystać.

> Jako, że całość tego
            > ustrojstwa to jedno duże skrzyżowanie, to nie powinno na nim być zakazu skrętu
            > w lewo, bo jest on mylący (a tym wjeżdżającym pod prąd, to z moich obserwacji,
            > trzeba by kolczatki postawić, a nie znak, żeby nie wjeżdżali).
            >

Owszem....

Innymi słowy jak wjadę na ten pas nie z "ronda" to na wprost nie mogę, chyba, że jebnę kółko w około... to już wtedy mogę.

Mnie tylko interesuje czy zmiana oznakowania poziomego jednak nie robi tu różnicy?
            Bo znaki są przecież dla wszystkich a nie tylko dla tych co przyjechali z "dobrej" strony.
      • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 13:46
        qqbek napisał:

> Moim skromnym zdaniem nie możesz.
        > Dlaczego?
        > Dlatego!

Spoko, ale oznakowanie poziome się potem zmienia... Może ten co stawiał znaki zmienił zdanie? ;-)

O ile wiem to oznakowanie poziome też mnie obowiązuje?
        • qqbek Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 13:56
          galtomone napisał:

> Spoko, ale oznakowanie poziome się potem zmienia... Może ten co stawiał znaki z
          > mienił zdanie? ;-)

Tam w ogóle to z oznakowaniem jest taki bajzel, że brakuje tylko gołej karlicy dosiadającej sztygara zmianowego ;)

> O ile wiem to oznakowanie poziome też mnie obowiązuje?

Tylko w połączeniu z pionowym.
          • galtomone Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 15:12
            Pionowego tam już brak... pewnie ukradli ;-)
            • kreinto Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 18:40
              galtomone napisał:

> Pionowego tam już brak... pewnie ukradli ;-)
              To środek skrzyżowania. Znaki stawia się przed skrzyżowaniem. To jest jedno skrzyżowanie z wyspą centralną. Obowiązuje kierunek jazdy taki jak na pasie przed nim.
              • galtomone Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 14:20
                kreinto napisał:

> galtomone napisał:
                >
                > > Pionowego tam już brak... pewnie ukradli ;-)
                > To środek skrzyżowania. Znaki stawia się przed skrzyżowaniem. To jest jedno skr
                > zyżowanie z wyspą centralną. Obowiązuje kierunek jazdy taki jak na pasie przed
                > nim.

Ja mam panie władzo krótką pamięc i nie wiem skąd przyjechałem, co tam było wcześniej... ale tu pacze i widze co moge...
                • kreinto Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 15:32
                  galtomone napisał:

> Ja mam panie władzo krótką pamięc i nie wiem skąd przyjechałem, co tam było wcz
                  > eśniej... ale tu pacze i widze co moge...
                  I dlatego bulisz. 😉
                  • galtomone Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 16:26
                    Eeeee.... śmiem wątpić czy sąd by się do tego przychylił.
                    A mandatu bym nie przyjął w tej sytuacji.
                    • kreinto Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 19:50
                      galtomone napisał:

> Eeeee.... śmiem wątpić czy sąd by się do tego przychylił.
                      > A mandatu bym nie przyjął w tej sytuacji.
                      Też jestem ciekaw. 😉
    • kanna13 Re: Mandat czy nie? 30.12.24, 12:42
      Wszystko jest dobrze widać to na rzucie z góry choć dosyć dziwne.
      Pewnie zrobili to tak by ten co skręca w lewo i ustawił się na lewym pasie przed skrzyżowaniem gdzie jest tylko strzałka w lewo jak już skręci w lewo i dalej będzie na pasie wewnętrznym nie musiał jeżdzić wokoło tylko mógł pojechac prosto bez zmiany pasa na środkowy albo zawrócić.
    • grzek Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 13:28
      Na podstawie:
      www.gov.pl/web/infrastruktura/wrd-30-skrzyzowania-i-wezly
      oznakowanie poziome powinno wyglądać jak na rysunku poniżej:
      • galtomone Re: Mandat czy nie? 31.12.24, 14:21
        I wtedy by nie było żadnej dyskusji - nuda.

A tak dzięki drogowcom można mieć różne zdania w oczywistej sprawie ;-)
      • waga173 Re: Mandat czy nie? 01.01.25, 00:15
        Teraz wiem co to jest wedlug Eugeniuszy projektantow "wewnetrzna powierzchnia akumulacyjna". A Eugeniusze dalej nie wiedza ze NIE WOLNO malowac strzalek skret tylko w lewo na pasie po ktorym MUSISZ pojechac prosto. No i jeszcze Eugeniusze uwazaja ze cztery skrzyzowania blisko siebie to jest jedno skrzyzowanie. Moze oni w tym tam biurze powinni z Nowym Rokiem przestac pic?
        Nie, oznakowanie poziome nie powinno wygladac tak jak na rysunku ponizej. Ta strzalka najbardziej z lewej powinna pokazywac tylko na wprost (zeby nikt nie skrecil w lewo za wczesnie, pod prad) ale natychmiast potem powinna sie zamienic na gesto namalowane strzalki tylko w lewo. Wtedy nieznajacy tego skrzyzowania chcacy tam jednak pojechac na wprost, musieliby zmienic pas, oczywiscie korzystajac z tamtejszej wewnetrznej powierzchni akumulacyjnej. A w ogole to wedlug przedszkolanki moich wnuczkow, powinna nie na tym rysunku ale na omawianym skrzyzowaniu strzalka byc na wprost i zaraz za pierwszym mozliwym (nielegalnym) skretem zamienic sie na strzalke w lewo albo na wprost.
        • klemens1 Re: Mandat czy nie? 01.01.25, 19:16
          Dobrze, że ty decyzyjny nie jesteś w czymkolwiek.
          • waga173 Re: Mandat czy nie? 01.01.25, 23:55
            O kurde, mamy w koncu pierwszy glos Klimka w watku. Nie na temat jak zwykle tylko jakis personalny?
            Zazdrosc cie zzera bo nie potrafisz napisac w temacie tylko krytykujesz kogos kto napisal? No to jak jestes taki mundry i decyzyjny, to odpowiedz z chociazby jakimkolwiek uzasadnieniem, Mandat czy nie maqndat?
            • klemens1 Re: Mandat czy nie? 02.01.25, 17:48
              Nie mandat, bo skrzyżowanie jest źle oznakowane.
              Normalnie daje się w takiej sytuacji strzałki w lewo i znak ronda C-12, oczywiście z pewną spójnością tego oznakowania a nie tak, że po wjeździe znaki się zmieniają.
              Ew. miał wejść nowy znak ze strzałką w lewo i pośrodku z odgałęzieniem też w lewo, ale sugerującym iż tam nie można wjechać (nie pamiętam dokładnie jak wygląda).
              • waga173 Re: Mandat czy nie? 02.01.25, 20:09
                Problem w tym ze to jest kwadratowe rondo. Powinni wymyslec specjalny znak dla kwadratowych rond.
                Niektorzy kierowcy mysla ze tam sa cztery skrzyzowania i skrecaja w lewo (pod prad) na pierwszym (a nie drugim), tak jak nakazuje wedlug nich strzalka, trzeba skrecic nie wolno pojechac dalej prosto.
                Poza tym jest kwestia techniczna w nazewnictwie ulic. W Lomiankach ulica Kolejowa i Brukowa maja na skrzyzowaniu kwadratowawe rondo ze znakiem C-12, a ono ma wlasna nazwe Rondo Armii Krajowej, o ile dobrze pamietam. A na tym niby-rondzie Galtoma nie ma nawet wysepki tylko jest dziura w ziemi. Rondo Katowickiej Dziury w Ziemi?
                • klemens1 Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 13:17
                  Nieważne, czy dziura czy wysepka - ważne że jest coś, co się objeżdża dookoła. A to już wystarczy za informację że nie można pojechać od razu w lewo pod prąd.
                  No i kwadratowe ronda mają standardowo pasy nie-dookoła.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 02.01.25, 06:48
        Ale tu mamy wylot na 3 pasy.
        • waga173 Re: Mandat czy nie? 02.01.25, 11:08
          Dokladnie, dlatego strzalka skret tylko w lewo, czyli nie mozna na wprost dla jednych ale mozna dla drugich, jest calkowicie bez sensu. Powinna byc przemalowana na "w lewo albo na wprost".
          • galtomone Re: Mandat czy nie? 02.01.25, 13:21
            Wreszcie ktoś z sensem pisze
          • oixio strzałka kierunkowa 02.01.25, 23:28
            waga173 napisał:

> Dokladnie, dlatego strzalka skret tylko w lewo, czyli nie mozna na wprost dla j
            > ednych ale mozna dla drugich, jest calkowicie bez sensu. Powinna byc przemalowa
            > na na "w lewo albo na wprost".

Strzałka kierunkowa powinna być dostosowana do rzeczywistości.
            Czyli strzałka prosto i dwie jezdnie z lewej, przy czym pierwsza zabroniona.
            Takiego nie ma i u nas nie wolno pokazać prawdy.

Prawo budowlane coraz bardziej odbiega od prawa o ruchu drogowym :(
            • waga173 Re: strzałka kierunkowa 03.01.25, 00:58
              Moim skromnym zdaniem w "prawie budowlanym" jezeli nie chodzi o ogrodki dzialkowe tylko o skrzyzowania ulic, powinno byc dokladnie okreslone i sprecyzowane kilka (po co wiecej niz 5-6) standartowych typow skrzyzowan z dokladnie okreslonym oznakowaniem poziomym i pionowym i tylko takie powinny byc projektowane i zezwalane na budowe i z przecieciem tasmy i graniu zawodowej orkiestry otwierane. Ale znakologi i pseudoprojektanci kazdy w swojej orkiestrze gra jak kazdy chuj na swoj stroj.
              Prawda jest tez ze jeszcze istnieja perelki z PRL gdzie Trase Lazienkowska projektowal gosciu co nie mial ani samochodu ani prawa jazdy. Mial za to niski numer legitymacji. A nazwisko mial bardzo polskie, Poncyliusz:)
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 11:20
      www.google.pl/maps/place/Olsztyn/@53.7557945,20.4864634,121m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x46e2792d071419c7:0x106a8126cf54c20f!8m2!3d53.778422!4d20.4801192!16zL20vMGM2Z3Q?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDExMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Tu też sprytki z góry mogą jechać trzema pasami prosto?
      • galtomone Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 12:51
        Lewym nie bardzo, nie jest kontynuowany.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 13:03
          Ten lewy jest czwarty.
          • galtomone Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 14:55
            Tu jest oznaczenie z dupy, bo czemu tylko w lewo a nie w lewo lub prosto.
            • galtomone Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 14:55
              Na Synów Pułku od prawej dokładnie tak jest... w lewo lub prosto.
      • waga173 Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 15:18
        www.google.pl/maps/@53.7562755,20.4863578,3a,75y,183.59h,66.03t/data=!3m7!1e1!3m5!1sX-K6oK3uYN8K-phKzEi1Ww!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D23.96519370791782%26panoid%3DX-K6oK3uYN8K-phKzEi1Ww%26yaw%3D183.5888235133664!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDEwOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

W tym ujeciu widac ze pas drugi od lewej musi skrecic w lewo pomimo ze moglby pojechac prosto, przynajmniej ja nie zauwazylem czemu nie. Sprawdzilem jak wyglada sprawa dla sprytkow jadacych z dolu i skrecajacych w lewo i jakos widok jezdni nie bardzo mi sie zgadzal ze zdjeciem z gory. Przestalem sie nad tym zastanawiac bo uwage skupilem na budynku perelce architektury, jakby obrosnietym betonowym drzewem.
    • waga173 Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 16:22
      Moja madra glowka wreszcie cos wymyslila. Wyobrazmy sobie skrzyzowanie do ktorego dochodza cztery pasy, Z dwoch mozna pojechac prosto, z prawego tylko w prawo a z lewego tylko w lewo. To sie zgadza z ruchem, 50 procent jedzie tam prosto, 25 bedzie skrecalo w lewo a 25 w prawo. A teraz wyobrazmy sobie skrzyzowanie gdzie zbudowano trzy pasy do jazdy na wprost, jeden tylko w lewo i dla uproszczenia nie ma w prawo. Tylko pozniej okazalo sie ze tam nie 25 procent tylko 50 procent skreca w lewo. I sa sytuacje ze na jednym cyklu swiatel pojechali wszyscy jadacy na wprost ale na lewym zostaje sporo nieborakow co sie na tym cyklu nie zalapali. No wiec zrobiono poprawke, odebrano jeden pas do jazdy na wprost i przeksztalcono go do skretu tylko w lewo. Technicznie moznaby dalej pojechac z niego na wprost ale legalnie (wedlug strzalek na jezdni) nie, wiec mandat sie nalezy. A oznakowanie nie jest calkiem do dupy tylko troche do dupy a ruch jednak plynniejszy. Juz sobie sam bije brawo.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 17:47
        maps.app.goo.gl/AR5rzjci7FPMg4Bc7?g_st=ac
        To też ciekawy przypadek z mojego podwórka. Lewy pas w lewo, prawy prosto, środkowy lewo i prosto, a nad nim dwie sygnalizacje świetlne ze strzałkami. Dziwnie się tam jeździ, czasami jedziesz sobie za kimś prosto, masz zielone i stajesz, bo gość przed tobą skręca w lewo i staje na twoim pasie.
        • waga173 Re: Mandat czy nie? 14.01.25, 19:58
          Na tym samym skrzyzowaniu jadacy z naprzeciwka maja tak samo tylko w podwojnej dawce, jedziesz na wprost i masz zielone a stoisz. Tu chyba nie jest to rezultatem jakichs poprawek czy przemalowan strzalek tylko od razu glupiego projektu.

www.google.com/maps/@54.4843197,18.5416011,3a,15y,247.26h,93.23t/data=!3m7!1e1!3m5!1sql8UEcza41gYwB24YZJeQg!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-3.2322383769488%26panoid%3Dql8UEcza41gYwB24YZJeQg%26yaw%3D247.26418559491697!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDEwOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 15.01.25, 05:09
            Skrzyżowanie jest z drogą, której kiedyś w takiej skali w ogóle nie było, stąd taka trochę "proteza".
        • galtomone Re: Mandat czy nie? 15.01.25, 06:22

> maps.app.goo.gl/AR5rzjci7FPMg4Bc7?g_st=ac
          > To też ciekawy przypadek z mojego podwórka. Lewy pas w lewo, prawy prosto, środ
          > kowy lewo i prosto, a nad nim dwie sygnalizacje świetlne ze strzałkami. Dziwnie
          > się tam jeździ, czasami jedziesz sobie za kimś prosto, masz zielone i stajesz,
          > bo gość przed tobą skręca w lewo i staje na twoim pasie.

Identycznie u nas, przez to w tym miejscu sie czesto korki robią bo prosto (realnie) tylko prawy pas jedzie.
          A ogromny ruch idzie i prosto (na Chorzów/Bytom) i w lewo - kierunek A4.

Na zdjeciu zreszta widać problem - prosto zielone, w lewo czerwone.

>
          • galtomone Re: Mandat czy nie? 15.01.25, 06:23
            Zeby było śmieszniej, oznakowanie poziome nie zgadza sie z pionowym...
          • duze_a_male_d_duze_m Re: Mandat czy nie? 15.01.25, 09:03
            U nas na początku był tylko lewy w lewo, ale się korkowało i zmienili środkowy na oba kierunki. Teraz jest lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka