Dodaj do ulubionych

Pies i szczur

28.06.04, 01:58
Wiem, ze to pewnie malo mozliwe...
ale mialam juz kiedys szczurka i strasznie chcialabym znow miec.
Problem polega na tym ze mam teraz psa, mlodego bo 1,5 rocznego i raczej
watpie zeby sie polubily...
Nie mam zamiaru szczurka trzymac caly czas w klatce, dlatego jak sie nie da
zeby biegal po domu to wole nie kupowac.

Jednak moze ktos zna jakis sposob na "polubienie" ze soba tych zwierzakow? :)
moze sa jakies sposoby zeby sie o tym upewnic? (jak dam psu szczura to sie
moje ze go zlapie zebami i zrobi krzywde, jednak nie sprawdzajac nigdy nie
bede miala pewnosci czy moze nie bylby to ten jeden na 100 przypadkow ze
jednak sie polubia :)

Nie jest to sprawa zycia i sierci, jednak ciekawa jestem co o tym sadzicie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: sol_bianca Re: Pies i szczur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:04
      Po pierwsze, psy są różne, mają różne charaktery. Jak odnosi się twój pies do
      innych zwierząt, szczególnie mniejszych i słabszych?
      Ja mam dwa psy, oba mają za sobą doświadczenia ze szczurkami i nie było żadnego
      problemu. Z jamnkiem szczurek fajnie się bawił, ganiały po całym domu, szczur
      jeździł mi na grzbiecie :) Najlepsze jaja były z dużym psem (wilczarz), który
      kochał szczurka i ciągle go wylizywał :) a szczur szczęśliwy sam mu lazł pod
      mordę.
      Ale nie zagwarantuję, że u ciebie będzie podobnie.
      Ogólnie wiele zależy od charakteru psa, a także od wychowania. Konrad Lorenz
      (znasz jakieś jego ksiązki? polecam) pisał o tym, że miał w domu całą menażerię
      i wszystkie zwierzęta się przyjaźniły. Osiągnął to w ten sposób, że zawsze
      przynosząc do domu nowe zwierzę "przedstawiał" je domownikom i tłumaczył, że
      nie wolno mu robić krzywdy. I działało. Ja też tak robię i zawsze działa. Po
      prostu bierzesz szczurka na ręce i pokazujesz psu, pozwalasz go powąchać i
      obserwujesz reakcję psa, jeśli wykazuje agresję mówisz "fuj" albo "nie wolno",
      a chwalisz jeśli jest delikatny. Przez jakiś czas kontakty szczura z psem tylko
      pod twoją kontrolą, na początku na rękach, po jakimś czasie jeśli wszystko jest
      w porządku możesz postawić go na podłodze. Pies będzie z zaciekawieniem trącał
      go nosem, możesz mu na to pozwolić, byle delikatnie. Zresztą sama wyczujesz na
      ile możesz mu pozwolić.
      To scenariusz optymistyczny, może się zawsze zdarzyć że mimo to pies nie
      zaakceptuje szczura. Ale szansa jest większa niz 1 na 100 przypadków :) Moja
      koleżanka miała psa, kota i szczura, i wszystkie spały razem na jednym
      posłaniu :))))
      Czy pies miał wcześniej kontatk z innymi zwierzętami (nie tylko z innymi
      psami)? One uczą się na doświadczeniach, to ważne tak wychować psa, żeby
      wiedział że inne zwierzę to nie zawsze wróg albo obiad ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka