Dodaj do ulubionych

SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 10:15
juz wiem że na kota sfinksa mnie nie stać
a ile kosztują równie bosssskiiiieeee syjamy???
Obserwuj wątek
    • Gość: Alisa Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 16:39
      Syjamy kosztują znacznie mniej, bo od 600 do 800/900 złotych. Pozdrawiam!
    • sliwka1977 Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 05.07.04, 14:53
      polecam syjamskiego!! sama mam dwa kocurki syjamskie, są po prostu
      najlepsze!!!!!
      • pierozek_monika Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 05.07.04, 14:57
        też mam syjamską piekność - kocicę. Interesująca jest jej śmiałość, pewność
        siebie, zadziorność, chuligaństwo, gadatliwość, ruchliwość..... zbój
        straszny :)
        • sliwka1977 Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 06.07.04, 13:21
          No, są świetne - uparte i bezczelne (czasami) ale właśnie przez ten swój
          charakterek kochane :)
    • Gość: pustol Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ IP: *.crowley.pl 07.07.04, 10:39
      Syjamy są piękne, wierne, inteligentne i bardzo gadatliwe. Wybierają tylko
      jedną osobę (niekoniecznie tę, która je karmi i pielęgnuje - tak jest w moim
      domu - najukochańszą osobą i jedyną jest dla naszego Syjama - Mustafy - mój
      chłopak, chociaż to ja mu daję jedzenie, smakołyki,szczotkuję go, itd.).
      Cena rodowodowego Syjama z dobrej hodowli to jakieś 1200 a 1500 pln.
      Pozdrawiam,
      • astrit Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 09.07.04, 09:52
        Moje futrzane cudo, syjamczyk z hodowli, po doskonałych rodzicach - pochodzenie
        100% pewne, ale nie zgłoszony czyli bez papierów - kupiłam go za jedyne 150 zł!
        Jeśli się dobrze poszuka, mozna trafić na doskonałego kota za niewielkie
        pieniadze. Ja szukałam ponad pół roku, bo jednak 800 zł za wymarzonego
        zwierzaczka to dla mnie za dużo - i znalazłam. Nie potrzebuję kota wozić po
        wystawach, więc papiery mi nie potrzebne, ale chciałam, żeby był rasowy. I
        jest. Niesamowicie piękny, kochany, łagodny, ciekawski, uparty i gadatliwy,
        kocha mnie tak, że jak wyjechałam bez niego na parę dni to przestał jeść. Jest
        absolutnie fantastyczny!
        • kobbieta Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 09.07.04, 10:31
          a ja myslalam ze jak nie ma papierow to pochodzenie jest watpliwe.
          • astrit Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 09.07.04, 10:53
            Nie, jednak jeśli chce sie wystawiać zwierzaka nalezy papiery mieć. Wymaga to
            dopełnienia pewnej procedury po narodzinach młodych, między innymi zgłoszenie w
            wymaganym czasie. Nie jest to obowiązkowe, a koty bez papierów nie są mniej
            rasowe niz po otrzymaniu papierów. Z tego co wiem, istnieje możliwosc uzyskania
            rodowodu równiez dla dorosłego zwierzaka po spełnieniu okreslonych warunków,
            ale przyznaję się, ze nigdy dokładnie w to nie wnikałam, bo nie było potrzeby.
            Pochodzenie jest watpliwe, jesli ojciec jest nieznzny, wątpliwe jest
            pochodzenie któregokolwiek z rodziców, lub zwierzak ewidentnie nie spełnia
            wzorca rasy.
            • werdelit Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 11.07.04, 12:21
              niesttey nie zgodze sie zpowyzszym stwierdzeniem. tylko papiery gwarantuja ze
              kot jest rasowy. a wystawianie nie ma z tym nic wspolnego. cena uwarunkowana
              jest tytulami rodzicow, jak rowniez "jakoscia rodzicow". kot rasowy to tylko
              kot z rodowodem. reszta to pseudorasowy kot , kotrego pochodznie nie jestes
              pewna. niesttey. bo nikt ci ni udowodni ze ojciec kociatek to wlasnie ten.. a
              na piekne oczy i ladne gadane" sprzedajcego" juz niejeden kotek z wadami
              gentycznymi zostal podsuniety. co nie zanczy w zadnym wypadku ze nie mozna
              kochac kotka bez papierow. swiadectwem rasy jest rodowod. to jak dowod osobisty
              dla kota. bez jest " pseudo rasowy" nawet jesli wyglada jak krolewicz!!.
              rodowod kosztuje 40 zloty i to nie majatek. a komisja hodowlana ocenia czy
              kotki sa zdrowe. kupujac bez papierow ryzykujesz ze bedzie to po dorosnieciu
              kot " z brakami, moze zmienic kolor siersci.. etc..nikt nie kaze ci wsyawiac
              kotka z rodowodem. cena jest do dyskusji u hodowcy.u prawdziwego hodowcy
              oczywsice. tylko rodowod i umowa kupna- sprzedarz pozwoli ci na jakiekolwiek
              szanse na zdrowego kociaczka. oczywscie nie nieguje posiadania " pseudorasowca"
              bo sa tez wspanaile.. ale prosze bez naiwnosci ze brak rodowodu nie stanowi
              prblemu. nie przykladaj reki do pseudo hodowli, produkcji - bo jak kogos stac
              na kociaki to i stac na fachowa opieke, i kontrole medyczna. inaczej ten
              sprzedawac po prostu zbija kase i tyle. jest leniwy i zaniedbal wazne, o ile
              nie zyciowe sprawy kociakow!! cokolwiek? bo na kolnka i do pieszczenia.. Nie ma
              rasowaca bez papierow. reszta to wpadki przy pracy i bark odpowiedzialnosci
              hodowcy oraz naiwnosc i ryzyko kupujacego. jednej oosbie sie trafio zdrowy
              kocak bez wad gentycznych.. innemu nie. Tobie zycze cudownego syjama- na kolnka
              ale z rodowodem. bo to bedzie syjam z krw i kosci.poszukaj warto.Znajdziesz w
              malej hodowli , zarejestrowanje w zwiazku. przynajmnje bedziesz miec pewnosc ze
              to SYJAm!!!
              • astrit Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 12.07.04, 10:54
                Akurat tu mam pewność, bo to hodowla istniejąca od lat, to nie są namnażacze,
                rodzice sa rodowodowi, pewnie gdybym się uparła, dałoby się wyrobic papiery
                mojemu kotu, bo wygląd i zgodnosc z wzorcem rasy ma bardzo dobre, znam jego
                ojca i matkę, kociaki oddawane są zaszczepione i odrobaczone, w odpowiednim
                wieku ( nie wczesniej niż 2,5 miesiąca), wiadomo co się dzieje z poszczególnymi
                maluchami. Czy teraz są planowane jakioes młode - nie wiem, bo kocur niestety
                zginął w wypadku i z tego co wiem szukają odpowiedniego.
                • Gość: Maja Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ IP: *.chello.pl 12.07.04, 20:51
                  > Akurat tu mam pewność, bo to hodowla istniejąca od lat, to nie są namnażacze,
                  > rodzice sa rodowodowi, pewnie gdybym się uparła, dałoby się wyrobic papiery
                  > mojemu kotu, bo wygląd i zgodnosc z wzorcem rasy ma bardzo dobre,

Tu Cię rozczaruję - dorosłemu kotu raczej nie można wyrobić rodowodu (są co
                  prawda rodowody eksperymentalne, ale to trochę inna kwestia). A wystarczy, że
                  ludzie, od których kupiłaś kota nie dopełnili wszystkich formalności (bo np.
                  kotka była kryta częściej niż jest w regulaminie), i kocięta rodowodów nie
                  otrzymają. A może po prostu rodzice, choć rodowodowi, nie mają uprawnień
                  hodowlanych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka