Gość: nadia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 10:15 juz wiem że na kota sfinksa mnie nie stać a ile kosztują równie bosssskiiiieeee syjamy??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alisa Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 16:39 Syjamy kosztują znacznie mniej, bo od 600 do 800/900 złotych. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 05.07.04, 14:53 polecam syjamskiego!! sama mam dwa kocurki syjamskie, są po prostu najlepsze!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 05.07.04, 14:57 też mam syjamską piekność - kocicę. Interesująca jest jej śmiałość, pewność siebie, zadziorność, chuligaństwo, gadatliwość, ruchliwość..... zbój straszny :) Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka1977 Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 06.07.04, 13:21 No, są świetne - uparte i bezczelne (czasami) ale właśnie przez ten swój charakterek kochane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pustol Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ IP: *.crowley.pl 07.07.04, 10:39 Syjamy są piękne, wierne, inteligentne i bardzo gadatliwe. Wybierają tylko jedną osobę (niekoniecznie tę, która je karmi i pielęgnuje - tak jest w moim domu - najukochańszą osobą i jedyną jest dla naszego Syjama - Mustafy - mój chłopak, chociaż to ja mu daję jedzenie, smakołyki,szczotkuję go, itd.). Cena rodowodowego Syjama z dobrej hodowli to jakieś 1200 a 1500 pln. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
astrit Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 09.07.04, 09:52 Moje futrzane cudo, syjamczyk z hodowli, po doskonałych rodzicach - pochodzenie 100% pewne, ale nie zgłoszony czyli bez papierów - kupiłam go za jedyne 150 zł! Jeśli się dobrze poszuka, mozna trafić na doskonałego kota za niewielkie pieniadze. Ja szukałam ponad pół roku, bo jednak 800 zł za wymarzonego zwierzaczka to dla mnie za dużo - i znalazłam. Nie potrzebuję kota wozić po wystawach, więc papiery mi nie potrzebne, ale chciałam, żeby był rasowy. I jest. Niesamowicie piękny, kochany, łagodny, ciekawski, uparty i gadatliwy, kocha mnie tak, że jak wyjechałam bez niego na parę dni to przestał jeść. Jest absolutnie fantastyczny! Odpowiedz Link Zgłoś
kobbieta Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 09.07.04, 10:31 a ja myslalam ze jak nie ma papierow to pochodzenie jest watpliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
astrit Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 09.07.04, 10:53 Nie, jednak jeśli chce sie wystawiać zwierzaka nalezy papiery mieć. Wymaga to dopełnienia pewnej procedury po narodzinach młodych, między innymi zgłoszenie w wymaganym czasie. Nie jest to obowiązkowe, a koty bez papierów nie są mniej rasowe niz po otrzymaniu papierów. Z tego co wiem, istnieje możliwosc uzyskania rodowodu równiez dla dorosłego zwierzaka po spełnieniu okreslonych warunków, ale przyznaję się, ze nigdy dokładnie w to nie wnikałam, bo nie było potrzeby. Pochodzenie jest watpliwe, jesli ojciec jest nieznzny, wątpliwe jest pochodzenie któregokolwiek z rodziców, lub zwierzak ewidentnie nie spełnia wzorca rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
werdelit Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 11.07.04, 12:21 niesttey nie zgodze sie zpowyzszym stwierdzeniem. tylko papiery gwarantuja ze kot jest rasowy. a wystawianie nie ma z tym nic wspolnego. cena uwarunkowana jest tytulami rodzicow, jak rowniez "jakoscia rodzicow". kot rasowy to tylko kot z rodowodem. reszta to pseudorasowy kot , kotrego pochodznie nie jestes pewna. niesttey. bo nikt ci ni udowodni ze ojciec kociatek to wlasnie ten.. a na piekne oczy i ladne gadane" sprzedajcego" juz niejeden kotek z wadami gentycznymi zostal podsuniety. co nie zanczy w zadnym wypadku ze nie mozna kochac kotka bez papierow. swiadectwem rasy jest rodowod. to jak dowod osobisty dla kota. bez jest " pseudo rasowy" nawet jesli wyglada jak krolewicz!!. rodowod kosztuje 40 zloty i to nie majatek. a komisja hodowlana ocenia czy kotki sa zdrowe. kupujac bez papierow ryzykujesz ze bedzie to po dorosnieciu kot " z brakami, moze zmienic kolor siersci.. etc..nikt nie kaze ci wsyawiac kotka z rodowodem. cena jest do dyskusji u hodowcy.u prawdziwego hodowcy oczywsice. tylko rodowod i umowa kupna- sprzedarz pozwoli ci na jakiekolwiek szanse na zdrowego kociaczka. oczywscie nie nieguje posiadania " pseudorasowca" bo sa tez wspanaile.. ale prosze bez naiwnosci ze brak rodowodu nie stanowi prblemu. nie przykladaj reki do pseudo hodowli, produkcji - bo jak kogos stac na kociaki to i stac na fachowa opieke, i kontrole medyczna. inaczej ten sprzedawac po prostu zbija kase i tyle. jest leniwy i zaniedbal wazne, o ile nie zyciowe sprawy kociakow!! cokolwiek? bo na kolnka i do pieszczenia.. Nie ma rasowaca bez papierow. reszta to wpadki przy pracy i bark odpowiedzialnosci hodowcy oraz naiwnosc i ryzyko kupujacego. jednej oosbie sie trafio zdrowy kocak bez wad gentycznych.. innemu nie. Tobie zycze cudownego syjama- na kolnka ale z rodowodem. bo to bedzie syjam z krw i kosci.poszukaj warto.Znajdziesz w malej hodowli , zarejestrowanje w zwiazku. przynajmnje bedziesz miec pewnosc ze to SYJAm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
astrit Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ 12.07.04, 10:54 Akurat tu mam pewność, bo to hodowla istniejąca od lat, to nie są namnażacze, rodzice sa rodowodowi, pewnie gdybym się uparła, dałoby się wyrobic papiery mojemu kotu, bo wygląd i zgodnosc z wzorcem rasy ma bardzo dobre, znam jego ojca i matkę, kociaki oddawane są zaszczepione i odrobaczone, w odpowiednim wieku ( nie wczesniej niż 2,5 miesiąca), wiadomo co się dzieje z poszczególnymi maluchami. Czy teraz są planowane jakioes młode - nie wiem, bo kocur niestety zginął w wypadku i z tego co wiem szukają odpowiedniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: SYJAMSKA PIĘKNOŚĆ IP: *.chello.pl 12.07.04, 20:51 > Akurat tu mam pewność, bo to hodowla istniejąca od lat, to nie są namnażacze, > rodzice sa rodowodowi, pewnie gdybym się uparła, dałoby się wyrobic papiery > mojemu kotu, bo wygląd i zgodnosc z wzorcem rasy ma bardzo dobre, Tu Cię rozczaruję - dorosłemu kotu raczej nie można wyrobić rodowodu (są co prawda rodowody eksperymentalne, ale to trochę inna kwestia). A wystarczy, że ludzie, od których kupiłaś kota nie dopełnili wszystkich formalności (bo np. kotka była kryta częściej niż jest w regulaminie), i kocięta rodowodów nie otrzymają. A może po prostu rodzice, choć rodowodowi, nie mają uprawnień hodowlanych? Odpowiedz Link Zgłoś