Dodaj do ulubionych

kapryśny Shih-Tzu

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.04, 09:57
Nasz radosny Kubuś od kilku miesięcy ma pewną manierę. Otóż to, co ma do
jedzenie je tylko i wyłącznie z ręki. Owszem ma ochotę dziabnąć to z
miseczki, ale zazwyczaj powącha i odejdzie. Jednak w sytuacji, kiedy dostaje
jedzonko z ręki (to samo, które było w misce) je jak oszalały. Na pewno jest
to wynikiem naszego rozpieszczenia, ale kiedyś (jako szczeniak) złapał
przeziębienie i stracił apetyt. To był wówczas jedyny sposób na to żeby w
ogóle coś jadł. Przeziębienie jednak szybko minęło, a nawyk do jedzenia z
ręki został. Trwa to już kilka miesięcy i nie ukrywam, że jest trochę
uciążliwe. Może macie jakieś sposoby, co zrobić żeby nasz Shih-Tzu znowu
dostawał fioła na widok jedzenia w misce. Z góry dzięki za porady.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • potajemna Re: kapryśny Shih-Tzu 16.10.04, 10:09
      shi tz sa znane jako kaprysne, ale dlatego najlepsze mieszanki to
      shitzu+maltanczyk
      • comma Re: kapryśny Shih-Tzu 16.10.04, 10:28
        Witam, moja suka (pekińczyk) też czasami "obraża się na miskę". Zauważyłam, że
        ma to niekiedy związek z przeżytym stresem - na przykład ostatnio, po
        szczepieniu. Z miski karmy nie tknęła, ale pojadała położoną obok miski. Nie
        wiem, w jakim wieku jest Twój "szicuś", moja psina ma rok, jest już dorosła.
        Weterynarz uspokajał mnie swego czasu, że dorosły pies może co pewien czas nie
        jeść dzień lub dwa (ważne, żeby pił) bez uszczerbku na zdrowiu. Sposobem na
        przekonanie, że w misce jest smaczniej może być ugotowanie pieskowi czegoś
        smacznego (niewielkiej ilości) i podanie wyłącznie w misce, albo domieszanie do
        karmy odrobinki czegoś o nęcącym dla psa zapachu - w przypadku mojej suki
        wystarczy wziąć dosłownie na czubki palców np. tłuszczu z kiełbaski i wetrzeć w
        karmę. Pies ma niesamowicie czuły węch, więc zapach dla nas śladowy, dla niego
        jest znacznie bardziej intensywny.
        Życzę powodzenia w karmieniu grymaśnika :-)
        • Gość: rab Re: kapryśny Shih-Tzu IP: *.chello.pl 17.10.04, 09:53
          nie wiem ale chyba to u nich typowe mam dwie sunie shi-tsu i jamniczkę ponieważ
          jamnik je za 10-cioro dostaja w osobnych pomieszczeniach,shi-tsu jest zamykana
          w kuchni i jeśli ja jej daję to poprostu kłade małe kawałki na czysta podłogę w
          pewnej odległości od siebie wtedy zje ,moi domownicy sie buntują i efekt jest
          taki ze jak wracam z pracy o 21 to miska jest pełna bo sunia nie zjadła.Mam
          wrażenie ze ona nie chce pobrudzic sobie mordki dlatego musi brac każdy kawałek
          oddzielnie i musi to być mały kawałek.Jak nie zje z miski to dopóki jest ona w
          zasiegu jamniczki pilnuje i warczy(kiedyś sprawdziliśmy i siedziała tak 3
          godziny dopóki nie schowalismy jej jedzenia),suchego jeść nie chce bo małe
          ząbki wiec nie ma rady takie chyba są
    • Gość: rafcix [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.04, 12:20
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka