Dodaj do ulubionych

kotka ze schroniska

22.05.06, 10:33
mam od misiąca kotkę, którą zabrałam ze schroniska. Była u weterynarza,
stwierdził alergie, kazał odstawić mleko. Odrobaczył, dał zastrzyk
przeciwalergiczny, mialo być dobrze i generalnie jest. Zmiany na skorze
zniknęły, ale martwi mnie jej potworna chudość, to doslownie skóra i kości.
Urozmaicam jej pożywienie, dostaje i suche i puszkowe jedzenie. Je normalnie
a mimo wszystko nie przybiera na wadze. Co robić?
Obserwuj wątek
    • eury1 Re: kotka ze schroniska 22.05.06, 11:24
      Kup Calo-pet - pastę witaminową,jest rewelacyjna dla ozdrowieńców...Weterynarz napewno ją odrobaczywił - więc,karm niunię i kochaj i daj jej czas na podtycie:)
    • beali Re: kotka ze schroniska 22.05.06, 11:41
      Nie napisałaś ile miesięcy,lat ma kota,
      a może to być istotne-czesto młode,rozwijające się koty
      są chude i to bardzo,dopiero z wiekiem nabierają masy.
      Niektóre koty są chude i nawet nie wiadomo dlaczego...?
      Jeden wet mi kiedys powiedział,ze to tak jak u ludzi,
      sam miał dorosłą ,wysterylizowana kotę,ważącą 2.30kg, a dbał o nią;-)
      Mam jedną dwulatkę,urodzoną u nas,wychuchaną od małego,
      zdrową,a jest chudziutka,drobniutkie ma kosteczki,jest maleńka
      przy tym;-)Nigdy nie brakuje jej jedzonka oczywiście.
      A teraz z drugiej strony,może udaj się do weta,niech ją zbada,obejrzy,niech jej poda witaminy/kiedy trafiła do mnie kota bardzo zabiedzona tak
      właśnie zrobił mój wet-pomogło/.Może dobrze byłoby tez zrobić testy na kocią białaczkę-przy tej chorobie koty chudną bardzo.
      Spróbuj jej dawać zdrowe naturalne jedzenie,a przede wszystkim mięso,
      sprawdź czy może jeśc ser biały,jaja/nie za często,raz w tygodniu/,śmietankę.
      Nie wiem,czy kota ma ogólną alergię na nabiał,czy też laktoza,którą zawiera mleko,tak na nią działa...
      Przeczytałam kiedyś na którymś forum o takiej 'bombie witaminowej'dla kota:
      żółtko+łyżeczka śmietany podawane około raz w tygodniu.Stosuję i sprawdza się;-)
      Nie wolno podawać surowego białka!
      Dla dobrego trawienia można podawać jogurt,odrobinę ryzu,jarzynki.Niektórzy aby odżywić kota podają Gerbery dla dzieci-ponoć koty uwielbiają.
      Możesz także karmić ją jakąś dobrą gotową karmą.
      U mnie dieta naturalna sprawdza się,więc polecam.
      Kot szybko chudnie,a nie wiadomo jakie ona ma za sobą przejścia,co też nie jest
      bez znaczenia,potem trzeba czasu,żeby przybrał na wadze/o ile nic mu nie dolega/,podobnie jest w odwrotną stronę-utuczonemu kotu trudno spaść z wagi.
      Bardzo ważną rzeczą jest odrobaczanie! Robale współbiesiadują z kotem.
      Szczególnie niebezpieczne są dla kota,który z natury jest szczupły,przy nich taki kot staje się skórą i koścmi.Jeśli wet podał środek odrobaczający tylko raz,a kota była zarobaczona,to po dwóch tyg.w jej organizmie szaleje już następne pokolenie robali.Środki na robaki działają tylko na dorosłe osobniki,jaja zostają w kocie i po około dwóch tygodniach dorosłe robale zaczynają działać.Stąd koniecznośc przy mocnym zarobaczeniu kilkakrotnego odorbaczenia.Można zrobić kotu badanie kału,które wykaże czy ma robaki,żeby nie truc go niepotrzebnie środkami odrobaczającymi,które jako trucizna w końcu mają wpływ na watrobę.
      Tyle przychodzi mi do głowy w tym momencie.
      Pozdrawiam
      • asia1997 Re: kotka ze schroniska 22.05.06, 13:44
        Kotka ma ok roku, jest wysterylizowana. Do jedzenia daje jej suchą karmę dla
        kotów różnych firm, oraz typowe jedzenie dla kotow w puszkach. Szczerze mówiąć
        nie przywiązuje wagi tak bardzo do marek firm. Urozmaicam, raz z wątrobką, raz
        z wołowinką itp. Nigdy nie kupuje jakiś dziwnie tanich puszek albo karmy,
        podejrzanie mi to wygląda;)
        Dziękuje za wszystkie rady.

Wydaje mi sie że robie wszysko dobrze, rzeczywiście może jeszcze raz muszę ją
        odrobaczyć.

Z innej beczki
        A moja sunia Kala nie chce jeść karmy suchej dla psów. Jednak jak jej wsypie
        karmę dla kotów to zajada az jej sie uszy trzęsą:). Dziewne co? Chyyba to nic
        złego?
        • annb Re: kotka ze schroniska 22.05.06, 13:49
          asia1997 miesiac to bardzo mało
          pomalutku kotka nabierze ciała
          :)
          co do psa podjadającego karmę kocią-ponoć nie powinien-ponoć ale znam psa który
          tak podjada już parę lat i zyje :)
          i nic mu się nie dzieje :)
    • seniorita_24 Re: kotka ze schroniska 22.05.06, 12:47
      Dobrze, że odstawiłas mleko - to nie jedzenie/napój dla kotów. Jakim suchym i
      puszkami ja karmisz??
      • eury1 Re: kotka ze schroniska 22.05.06, 14:04
        I może jednak jej kurczaczka daj a nie puszki....toż to dla nerek niezdrowe i to nie zawartość puszek a konserwanty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka