Gość: lalka IP: *.sympatico.ca 23.10.01, 15:56 jak dlugi jest okres wylegania sie choroby- plesniawki (biale kropki na pletwach) Czy to mozliwe, ze sprzedano mi chore rybki- objawy po dwoch dniach od zakupu. pomozcie prosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mju Re: zlote rybki IP: 9.67.96.* 23.10.01, 20:47 Gość portalu: lalka napisał(a): > jak dlugi jest okres wylegania sie choroby- plesniawki > (biale kropki na pletwach) > Czy to mozliwe, ze sprzedano mi chore rybki- objawy po dwoch dniach od zakupu. > pomozcie prosze. Białe kropki na płetwach,to niekoniecznie plesniawka. Równie dobrze to morze być np.ospa rybia. Plesniawka wygląda,jak małe kłaczki waty przyklejone do ryby . Najczęsciej powstaje w miejscach zranień. W miare postępu horoby kłaczki stają się coraz dłurzsze Plesniawke łatwo leczyć. W sklepach ZOO dostępne są preparaty (Firmy TROPICAL)zwalczające plesniawke. Czy to możliwe że sprzedano ci chore rybki? Oczywiscie że tak,to się często zdarza . Sprzedawcy często nie wiedzą,co sprzedają lub nie dbają o swój towar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: zlote rybki cd IP: *.sympatico.ca 24.10.01, 15:45 chorobsko nazywa sie Ichthyophthirius- doprawdy nie wiem co to po polsku- siedze w Kanadzie. Dostalam srodek ,ktory barwi wode na zielono i objawy ustapily. Ciagle jednak chcialabym wiedziec, jaki jest okres wylegania- zakazania. Nie chce narazac nastepnej rybki, ale moja "lisa" jest b. samotna pozdr Odpowiedz Link Zgłoś