Dodaj do ulubionych

chart afganski

28.06.06, 13:10
Witam
Czy ktos was wie ile kosztuje szczeniak afgana? I gdzie moge poczytac o tej
rasie? To co jest na stronach hodowli jest niewystarczajace. Interesuje mnie
zwlaszcza charakter, ewentualne problemy i to czy dogaduje sie z innymi
zwierzakami (mam juz psa i kota).
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • default Re: chart afganski 28.06.06, 14:00
      Polecam stronę Klubu Charta:
      klubcharta.republika.pl/
      Poza dużą ilością przydatnych informacji znajdziesz tam adresy i telefony do
      hodowców, polecam p. Anię Kardaszewicz, znam ją jako zapaloną miłośniczkę
      afganów, na pewno chętnie Ci doradzi. A od siebie powiem, że afgany trzeba
      naprawdę kochać, bo to trudna rasa i charakterek raczej nieprzyjemny. Niech Cię
      nie zwiedzie ich "rzewny" wygląd :))
      • szadoka Re: chart afganski 29.06.06, 08:58
        Zaraz poogladam te strone ale tym charakterem to sie zmartwilam. Na razie o
        chartach wiem tyle, ze piekne sa a to stanowczo za malo, zby sie zakochiwac czy
        chciec miec w domu. Niestety naleze do tych , ktorzy pozwalaja swoim zwierzakom
        na wszystko :) ale mam swiadomosc, ze nie zawsze jest to madre.
        • alcoola Re: chart afganski 29.06.06, 09:33
          Jeśli podobają Ci się charty i planujesz zostać właścicielką takowego, to
          polecam whippeta, to najbardziej przyjazny i najłatwiejszy w prowadzeniu i we
          współżyciu chart. Wszelkie duże charty polecam jednak tylko prawdziwym znawcom
          i miłośnikom rasy. Natomiast whippet nadaje się dla początkujących charciarzy,
          chociaż niewątpliwie typowe charcie cechy posiada, to jednak dużo łatwiej go
          opanować i wychować niż inne charty. No i whippetowi nie musisz na wszystko
          pozwalać - on sam sobie na wszystko pozwoli ;-) Taka to już charcia natura,
          czasem bardziej kocia niż psia :)
          • szadoka Re: chart afganski 29.06.06, 09:37
            bardzo mi sie podobaja wszystkie charty dla ich elegancji. Musze jeszcze
            zwalczyc moja lepsza polowe...
            • default Re: chart afganski 29.06.06, 10:41
              Ha, ha, u mnie było tak, że ja chorowałam ciężko na whippeta i w końcu
              namówiłam moją połówkę na zakup Balbinki, chociaż wydziwiał i przez pierwsze
              kilka tygodni naśmiewał se z niej, że szczur, chudzielec i co to w ogóle za
              pies. A potem trafiliśmy przypadkowo na zawody, Balbinka pierwszy raz pobiegła,
              i mój mąż oszalał na jej punkcie. Była jego najukochańszą "córcią" ;-) i od
              tamtej pory już nigdy nie chcieliśmy innego psa jak whippet. I tak jest do tej
              pory...
              • szadoka Re: chart afganski 29.06.06, 11:24
                zazdroszcze :), moj Malz do tej pory do mojego najcudowniejszego na swiecie
                kotka zwraca sie per "ty lysa malpo".
                Probuje namowic go na taka charcia bidote (ogloszene na allegro -piesek ze
                schroniska) ale ciezko idzie...
                • teba18 Re: chart afganski 29.06.06, 11:38
                  wejdz na dogomania.pl tam ostatnio widziałam kilka ogłoszeń o charcich w
                  potrzebie :(

jest też tam cały dział dla właścicieli chartów, gdzie można się o nich dużo
                  dowiedzieć :)
                • default Re: chart afganski 29.06.06, 12:50
                  A jaki ten chart z allegro? To może być ryzykowne brać takiego, często w
                  schroniskach trafiają się charty mieszane, hodowane do kłusowania, one się nie
                  nadają dla kogoś kto nigdy nie miał charta i ma inne zwierzaki w domu. Dla
                  niego wszystko jest zwierzyną łowną i (prawie) niemożliwe jest opanowanie tego
                  instynktu. Miałam kiedyś przez tydzień właśnie taką bidę znalezioną w lesie,
                  mieszańca charta polskiego, chociaż był piękny i dla nas kochany, to jednak
                  resztę zwierząt musiałam trzymać z daleka, a o spuszczeniu go ze smyczy nie
                  mogło być w ogóle mowy. Na szczęście znalazłam mu bardzo dobry dom - pana
                  hodującego konie, ze 100-hektarową posiadłością :))
                  • szadoka Re: chart afganski 30.06.06, 11:22
                    wlasnie chcialam zadac pytanie czy taki psiak nie bedzie traktowal obecnych
                    rezydentow jak potencjalna zwierzyne lowna... Chodzi wlasnie o takiego pieska
                    wyrwanego klusownikom.
                    • default Re: chart afganski 30.06.06, 11:33
                      Stanowczo Ci odradzam, narobicie sobie kłopotu tylko, a Twoje obecne zwierzaki
                      będą zagrożone. Te kłusujące charty to najczęsciej mieszanki z chartem polskim,
                      a "polaki" nawet te rodowodowe i biegające tylko na zawodach mają bardzo silny
                      instynkt pogoni, chyba największy ze wszystkich chartów. Każdy chart MUSI
                      pogonić coś co ucieka (moje np. śpią z kotem w domu na jednym łóżku, ale jak go
                      zobaczą na dworze biegnącego, to ścigają), ale często jest to tylko pognienie i
                      koniec, a chart polski na 99% zabije to, co pogoni. Absolutnie nie jest to pies
                      dla laika.
                      • szadoka Re: chart afganski 30.06.06, 12:06
                        no coz to mnie leczy stanowczo. Ale wole wiedziec takie rzeczy przed. Nie sztuka
                        wziac do domu zwierzaka bo sliczny. Bo nie wyobrazam sobie szukania mu nowego
                        domu (czy nie daj Boze schroniska). Bardzo dziekuje za pomoc :)
    • agni_me Re: chart afganski 30.06.06, 13:50
      Świetne podejście i wzorcowy wątek, szadoko i default ukłony. :-)
      • default Re: chart afganski 30.06.06, 15:09
        :)) Dzięki, agni.
        Też jestem zadowolona, że mogłam komuś udzielić rady i ostrzec. Mnie też jest
        okropnie żal tych chartów trzymanych do kłusowania, to bardzo nieszczęśliwe
        psy, trzymane w skandalicznych warunkach, celowo głodzone, żeby miały większą
        chęć do polowania. Niestety dla przeciętnego psiarza zupełnie się nie nadające,
        co trzeba mieć na uwadze zanim ulegnie się chwilowej emocji i takiego psa
        weźmie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka