Dodaj do ulubionych

kliker dla kota

05.01.07, 13:05
Czy ktos z was ma doswiadczenia z nauka kota z uzyciem klikera ? Chce aby
moja kotka mogla ze mna jezdzic w odwiedziny do znajomych, wychodzic na
spacery itd... ale zeby tak bylo musi przynajmniej przychodzic na moje
wolanie, a na razie to przychodzi tylko wtedy jak ma ochote na glaskanie,
albo jak slyszy brzek miski.... a np. jak idziemy w odwiedziny do sasiadki to
potem nie moge kotki zlapac zeby wrocic do domu... Dodam, ze kotka ma 4
miesiace, jest u mnie od niecałych dwóch.
Monika
Obserwuj wątek
    • mysiam1 Re: kliker dla kota 06.01.07, 22:22
      Oj, Moniko, Moniko :-)))). A miałaś Ty kiedyś kota? Przecież na tym polega cały
      jego urok, że jest niezależny i że nie daje się kontrolować jak pies.
      Jeśli nie mieszkasz w bezpiecznej okolicy, lepiej kotki nie wypuszczaj i nie
      wyprowadzaj na smyczy, bo potem będzie płakać pod drzwiami. Tym bardziej przed
      sterylizacją.
      Odwiedziny u znajomych też nie są jej do szczęścia potrzebne.
      Jak to się mówi...kot odbierze Twoją wiadomość i skontaktuje się z Toba w
      dogodnym dla siebie czasie ;-))).
      • po.prostu.ona Re: kliker dla kota 07.01.07, 11:47
        To, że kot jest niezależny, nie znaczy, że jest niewyuczalny. Widzę to na
        przykładzie moich kotów. Dorosła kocica jest u mnie dopiero od 2 miesięcy, a
        już reaguje na przynajmniej 3 proste polecenia. I to specjalnie się nie staram,
        by ją uczyć.
        Proste metody szkolenia kota opisuje Annie Bruce w książce "Kot doskonały".
        Polecam, bardzo przydatne.
        • monika9920 Re: kliker dla kota 08.01.07, 14:10
          miałam kota, ale wtedy byłam dzieckiem i jakos nie zalezalo mi zeby
          czegokolwiek go uczyc.... widziałam cwiczenia z klikerem na Animal Planet w
          SPCA (ale z psem).... jakby Groszka sie mnie słuchała to by nam to ulatwilo
          zycie np. w weekendy latem jezdze do zaprzyjaznionego gospodarstwa, moj kolega
          jezdzi tam ze swoim kotem - kot sie wygrzewa na traktorze, lazi po drzewach a
          potem jest wolany przychodzi i wracaja do domu, tylko ze moja kotka jak ja
          pusczze to nie przychodzi i tu jest problem :)nie chce zeby była dzikuskiem
          mieszkaniowym, ktory boi sie wyjsc z domu, boi sie innych ludzi itd...
          M
          • po.prostu.ona Re: kliker dla kota 08.01.07, 14:39
            Co kot to charakter. Mój nieżyjący kocurek był bardzo przyjazny, nie bał się
            nikogo, witał gości itp., a kociczka (tej samej rasy) jest bardziej
            introwertyczna, nie pozwala się dotykać nikomu oprócz mnie, potrafi na pół dnia
            się schować, obrazić - tzn. demonstrować niezadowolenie, gdy zostaje zakłócony
            codzienny ład, do którego jest przyzwyczajona.
            Ale to inteligentne stworzenia i zwracanie się do niej w określonych sytuacjach
            zawsze w taki sam sposób, zaowocowało tym, że wykonuje polecenie - a nagroda
            zawsze czeka.
            Kliker jest dosyć uniwersalnym przyrządem, powinien zadziałać
            Zresztą zobacz tę stronę - na dole jest kilka słów na temat szkolenia klikerem
            zwierząt innych niż psy, m. in. kotów.
            www.rottweilery.pl/wychowanie/klikier/3b.htm
            Powodzenia :-)
            Ale mimo wszystko na wsi, w obcym terenie nigdy przenigdy nie puszczałabym
            luzem kota. Zbyt wiele czyha niebezpieczeństw i trudnych do przewidzenia
            sytuacji.
    • bromkavigo Re: kliker dla kota 26.06.14, 18:27
      To nie prawda, że kotów się nie uczy. Koty uczą się równie dobrze jak psy, traktując naukę jak zabawę. I o wiele prościej jest nauczyć kotka komend/sztuczek za pomocą klikera :) Mój kot jest na to dowodem, potrafi prosić, chodzić na smyczy, siadać, skakać przez przeszkody, chodzić slalomem i biec na drugie piętro po zawołaniu "Do domu" :)
      Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś o klikerze, zapraszam - sama się tam uczyłam :)
      www.goldenline.pl/grupy/Zainteresowania/klikerowe-pozytywne-szkolenie-psa/co-to-jest-kliker-jak-go-uzywac,2035246/
      • hania261 Re: kliker dla kota 27.06.14, 23:19
        Mlodego kotka mozna przyzwyczaic i do wychodzenia na dwor, podrozowania czy spedzania czasu na wsi czy dzialce. Im wczesniej zaczniesz tym lepiej, a klikanie wzmacnia wiez pomiedzy opiekunem, a zwierzakiem, no i zapobiega nudzie i demolce w domu :)
        Tu Kasimir , jest bardzo zaangazowany w to co robi, wprawdzie po niemiecku, ale widac o co chodzi www.youtube.com/watch?v=r9uGzXieit4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka