Dodaj do ulubionych

Kot a karma .

12.05.07, 12:46
Nigdy nie kupowałam moim kotom karmy Eukanuba,przeważnie Royal Canin.No ale
cóż, trafiłam na promocję Eukanuby - dwie w cenie jednej.No i co się
okazało.Koty wręcz się zażerały nią,ale jedna z moich kotek zaczęła mi po niej
wymiotować.No cóż,pomyślałam. Raz nie zawsze,dwa razy nie wciąż.Niestety
sytuacja zaczęła się powtarzać.Przed wyjściem do pracy dawałam kotom jeść a po
pracy sprzątalam kuchnię.Cała była zarzygana.Musiałam odstawić karmę i przejść
na inną.Czy też mieliście takie"przygody" niekoniecznie akurat z tą karmą? Jak
do tej pory słyszałam jaka to Eukanuba jest wspaniała a tu się okazuje że nie
każdy kot ją toleruje.
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: Kot a karma . 12.05.07, 14:44
      Kot jak każda istota żywa może mieć swoje gusta i guściki, może mieć też
      upodobania i alergie - dlatego też tyle jest karm na świecie - bo jakby jedna
      była naj naj naj to wszyscy miłośnicy zwierząt ją właśnie by kupowali - stąd też
      uważam, że jak kotka wymiotuje po eukanubie to znaczy że coś z tą karmą jest wg
      niej nie tak.
      Inna sprawa - jak podajesz karmę. Karma sucha powinna być dla kotów dostępna 24
      ha (tylko w wyjątkowych przypadkach powinno się kotkom karmę wydzielać) -
      ponieważ one same sobie wydzielają kiedy chcą jeść. Mokre oczywiście podaje się
      1-kilku razy dziennie (ze względów higienicznych - może się zepsuć), ale suche i
      wodę powinny mieć cały czas dostępne. Jeśli tak nie będzie koty będą chodzić
      głodne, po podaniu jeść łapczywie - a to często kończy się wymiotami.
      • salimis Re: Kot a karma . 12.05.07, 15:48
        mist3 napisała:
        Inna sprawa - jak podajesz karmę. Karma sucha powinna być dla kotów dostępna 24
        ha (tylko w wyjątkowych przypadkach powinno się kotkom karmę wydzielać) -
        ponieważ one same sobie wydzielają kiedy chcą jeść

Tak się składa, że gdybym udostępniła mojej kici karmę przez 24h to byłby z niej
        niezły spaślak,ona kocha jeść.Karmę podaję 2-3 razy dziennie.Zależy od pory
        roku,bo moje kiciuchy tak jak ludzie nie odczuwają zbytnio głodu latem, kiedy są
        upały.Wydaję mi się że kotka nie toleruje wszystkich karm.Kiedyś podałam jej
        Friskiesa i było to samo.No ale cóż,człowiek na błędach się uczy.
        • login_niedostepny Re: Kot a karma . 12.05.07, 21:51
          Najlepiej spisz sobie wszystkie karmy, po ktorych kociak wymiotuje i porownaj
          ich sklad - moze jest jest uczulona albo wrazliwa na jakis skladnik? wiele karm
          niestety nafaszerowane jest tablica mendelejewa, wyeliminuj to co jej szkodzi i
          powinno byc ok (to troche zmudna robota, ale sposob wyprobowany przeze mnie
          kiedys).
          Jedna z moich dwoch kotek moglaby sie doskonale obejsc w ogole bez mokrego
          (poza surowa watrobka), druga natomiast upodobala sobie ostatnio
          tanie "karfurowskie" pasztety dla kotow. Niekoniecznie drogie znaczy dobre:)
          • salimis Re: Kot a karma . 13.05.07, 00:29
            login_niedostepny napisała:

> Najlepiej spisz sobie wszystkie karmy, po ktorych kociak wymiotuje i porownaj
            > ich sklad - moze jest jest uczulona albo wrazliwa na jakis skladnik?

Dzięki za pomysł,nie pomyślałam o tym : )
            • login_niedostepny Re: Kot a karma . 13.05.07, 17:22
              powodzenia:)
              • mist3 Re: Kot a karma . 13.05.07, 20:52
                o karmie 24h to nie wymysliłam ja ale weci. Z tego co np. zaleca pani Suminska -
                należy okreslic dzienna dawke karmy jaka kot ma wchlonac i jesli nawet do
                poludnia micha bedzie pusta - wiecej nie dawac. Wiem, latwo napisac.....
                Koty jak widza ze nikt im jedzenia nie zabiera po pewnym czasie zaczyna sam
                sobie jedzenie dawkowac.
                Napisalam o tym, bo wiem ze p. Suminska w jednej z ksiazek wlasnie to podaje
                jako czesta przyczyne wymiotow - lapczywe jedzenie.
                Oczywiscie wszystko zalezy od kota.
                Jesli kotek wymiotuje tylko po jednym rodzaju karmy to ja stawialabym na uczulenie.
    • kati27 Re: Kot a karma . 14.05.07, 16:09
      hej miałam podobną przygodę kiedy pierwszy raz kupiłam mojej kotce Purinę Pro
      Plan. W naszym przypadku była to łapczywość :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka