Dodaj do ulubionych

Terrier walijski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.03, 22:10
Poszukuje terriera walijskiego (odkupie) rasowego najlepiej bez rodowodu.
Pomóżcie prosze.
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • asia.su Re: Terrier walijski 12.10.03, 22:55
      Ja mam walijskiego , z rodowodem.
      Znam hodowcę, który w przyszłym roku będzie miał szczeniaki - mówi, że bedą
      kosztowały 1200-1500 zł.
      Nigdy do tej pory nie widziałam psa nierodowodowego, i chyba bedzie trudno
      takiego znaleźć - bo to rzadka rasa.
      Wiem , że jest strona o terierach - poszukaj w internecie.
      Gdyby coś to pytaj.
      Pozdrawiam
    • Gość: Lulka Re: Terrier walijski IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.10.03, 09:39
      Tak gwoli ścisłości - pies nie posiadający rodowodu, a tym samym nie mający
      udokumentowanego pochodzenia, nigdy nie będzie psem rasowym. Tylko mniej lub
      bardziej przypominającym daną rasę psem o nieokreślonych przodkach.
      Nierodowodowe "welsche", z linii użytkowych, mają czasem myśliwi z kół
      łowieckich.
      Ale z całego serca odradzam takiego psa :( One nie nadają się do normalnego
      życia w domu. Mają taką psję myśliwską, ogromną chęć pędu, są ostre - w żadnej
      mierze nie są to kanapowce. Nie popuszczą żadnemu rowerzyście, biegaczowi,
      dzieciakowi na rolkach - będą z pasją obszczekiwać i gonić taki "łup" nawet
      przez kilkaset metrów.
      A jak trafisz na psa, który dla poprawienia ostrości, był krzyżowany z
      jagdterrierem (niemieckim terierem myśliwskim) to katastrofa murowana :(((
      • asia.su Re: Terrier walijski 13.10.03, 21:55
        Sorry - ale Ty chyba nie piszesz o terierze walijskim - ja mam 2 letnią suczkę -
        najlepszego przyjaciela mojego 7 letniego syna i rozkosznego kanapowca, i znam
        jeszcze 4 inne psy tej rasy.
        ŻADEN nie ma cech opisywanych przez Ciebie. Owszem - obszczekają cudzego kota
        ( ja w domu mam także kota) ale bez przesady.
        Chyba, że konkretnie chodzi Ci o teriery hodowane przez myśliwych. Ja jednak
        miałabym wątpliwości, czy to na pewno t.walijski.
        Może są takie teriery jak opisujesz - ale grupa terierów składa się z bardzo
        różnorodnych ras.
        Polecam teriera walijskiego.
        Ma jedną wadę - nie szczeka na złodzieja, tzn. nie szczeka na ludzi wogóle.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka