Dodaj do ulubionych

Pierwsza cieczka

27.12.08, 17:11
Moja suczka ma 8 miesięcy . Rasa to husky i dzisiaj dostałam pierwszą cieczkę.
Możecie mi napisać jak ustrzec ją przed niepożądaną ciążą. Mieszkam w domu z
ogrodem i mamy tylko budę ,ale słyszałam,że psy są w stanie przeskoczyć przez
ogrodzenie i dostać się do suki. Co zrobić ?
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 17:19
      jeśli nie planujesz jej rozmnażać, a pewnie nie - zapoznaj się, proszę z
      poniższym artykułem i zastanów czy nie warto po cieczce suni wysterylizować:
      web.archive.org/web/20060930081017/www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
      Nawet pierwsza cieczka może się skończyć rują permanentną i ropomaciczem, oto
      stosowny wątek na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=87827913
      Co do doraźnego postępowania - jeśli nie masz kojca to zostaje ci tylko
      odizolować sunię w jakimś zamkniętym pomieszczeniu - garaż, przedpokój,
      kotłownia, itp. Nie dość że psy mogą dostać się do suczki, to i suczka kierowana
      instynktem może spróbować uciec.
      • sloneczko55555 Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 18:00
        Zastanawiałam się nad małymi, lecz boję się, iż bym sobie nie poradziła.
        Znalazłam gdzieś środek do psikania suczki,który odstrasza psa od suczki, czy
        wie ktoś czy to działa?
        • tenshii Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 18:07
          Środek nie zadziała. Na 200%
          A szczeniaki po co? Wiesz ile w tym kraju jest już psów? Większość z takich właśnie miotów....
          • sloneczko55555 Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 18:42
            Czyli teraz jedynym wyjściem jest odczekać i dopiero po można wykonać zabieg czy
            można wcześniej?
            • tenshii Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 18:50
              Nie powinno się teraz przeprowadzać sterylizacji, i jeśli nie jest to potrzebne do ratowania życia to raczej żaden wet nie podejmie się tego teraz.
              Teraz trzeba ją pilnować i odseparowywać - jak napisała koleżanka - najlepiej w jakimś zamkniętym pomieszczeniu.
              Sterylizację wykonuje się około 3 - 4 miesiące po zakończeniu cieczki.
    • etta2 Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 19:34
      To prawda, że psy mogą przeskoczyć ogrodzenie, jak również suczka
      może zwiać i "pójść w długą" - to instynkt. Z pewnością nie powinnaś
      dopuścić do pokrycia suczki w trakcie 1-szej cieczki, bo to jeszcze
      psie dziecko, niedojrzałe do macierzyństwa, więc...pozostaje
      upilnować ją przez 3 tygodnie. Weź ją do domu, wychodź regularnie na
      spacery i miej oczy naokoło głowy. Jeśli w przyszłości chcesz
      uniknąć "tego problemu", to ją wysterylizuj, jak radzą
      przedmówczynie.
      • mist3 Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 20:41
        Jeszcze raz zachęcę cię do sterylizacji, bo to naprawdę jedyna metoda by uniknąć
        wielu problemów, zarówno z upilnowaniem suni, jak i z późniejszymi chorobami
        układu rozrodczego.
        Teraz musisz przeczekać te parę dni (właśnie ją zamykając, niestety, innej
        metody nie ma), jeśli cieczka będzie się przedłużać lub będą objawy podobne do
        tych w zalinkowanym przeze mnie wątku - pędem do weta.
        Przez te kilka miesięcy warto poszukać dobrego weta (jeśli napiszesz skąd jesteś
        - ktoś ci na pewno podpowie), albo zajrzyj na forum dogomanii, tam na pewno
        znajdziesz wskazówki - jak się przygotować do sterylizacji, na co uważać, a
        także jak przeczekać cieczkę:
        www.dogomania.pl/forum/
        Znajdziesz tam również mnóstwo argumentów dlaczego NIE rozmnażać suczki,
        argumenty zarówno pisane jak i fotografowane (mnóstwo piesków dużych i małych
        wszelkich ras, również husky rozpaczliwie poszukujących domów). Suczka naprawdę
        NIE musi mieć młodych, a skoro sama jest jeszcze młoda i w dobrej formie to
        sterylizacja nie będzie dla niej niczym groźnym (my się bardziej przejmujemy niż
        nasze zwierzęta).
        Tutaj kilka faktów i mitów na temat sterylizacji (choć dużo informacji
        znajdziesz w zalinkowanym przeze mnie artykule z vetserwisu i na dogomanii)
        www.koty.civ.pl/kw/mityfakty.php
        miau.pl/edu/ster.php
        • j_adore Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 21:03
          Zamknąć i nie wypuszczać to możesz kotkę a nie ośmiomiesięczna suńkę!
          Suńka w tym wieku nauczona jest załatwiać swoje potrzeby na zewnątrz
          i nie można jej trzymac w zamknięciu.
          Normalnie trzeba wychodzić z nią na spacer, ale nie spuszczać ze
          smyczy. Naprawdę da się upilnować. To żaden problem.
          A potem zrobisz jak uważasz:)
          • tenshii Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 21:09
            Eh, no o to chodzi właśnie.
            Wyprowadzić na siku i kupkę a potem zamknąć.
            Nie zostawiać samej na wolności ;)
            Pozdriawiam J-adore :D
            • mist3 Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 21:13
              ja też to mam na myśli - nie zamknąć 24 h/dobę. Z tym, że dziewczyna na początku
              napisała, że suczka mieszka poza domem w budzie w ogrodzie - dlatego napisałam,
              że musi zmienić jej miejsce zamieszkania na okres cieczki, bo nie tylko psy mogą
              ją odwiedzić, ale i ona może uciec.
              Wykładanie jak krowie na rowie - 'zamknij ale wychodź z nią za potrzebą' nie
              przyszło mi do głowy, bo uważam, że autorka wątku jest osobą inteligentną i wie,
              że sunia w cieczce też ma potrzeby fizjologiczne.
              • iwa_ja Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 22:08
                Ja może nie na temat, bo mam kundełę. Cieczkę, jedyną, miała w połowie grudnia
                2007 r., pod koniec lutego miała sterylkę. I teraz obie mamy spokój. Piszę
                "obie", bo sunia nie wykazuje żadnych objawów żalu, że nie będzie mieć dzieci,
                jest radosna i zdrowa.
                Tylko sterylka w tej sytuacji.
                • sloneczko55555 Re: Pierwsza cieczka 27.12.08, 22:14
                  Już dzisiaj suczka spędziła cały dzień w domu, oczywiście z przerwą na spacer.
                  Czy to normalne , że jest trochę ospała ? Jej się raczej nie zdarza spać w
                  dzień, a dzisiaj spała mi godzinę. Może trochę histeryzuje ,ale przez te kilka
                  miesięcy przyzwyczaiłam się do tego,że nie pełno jej w domu :) . Suczka
                  przeważnie śpi w domu , jednak na dzień czasami musiała zostawać na kilka godzin
                  na dworze i dlatego ma budę,ale woli jednak domek .
                  • mist3 Re: Pierwsza cieczka 28.12.08, 14:40
                    bywa, że suczki są ospałe w takiej sytuacji, a bywa że są nadmiernie pobudzone
                    (to pierwsze chyba lepsze dla właściciela...). Jednak jeśli stan się przedłuży
                    albo będą pojawiać się objawy podane w zalinkowanym przeze mnie wątku z forum
                    weterynaria - warto iść do weta. Myślę jednak, że wszystko będzie ok :)
                    • sloneczko55555 Re: Pierwsza cieczka 28.12.08, 22:38
                      Dzisiaj suczka pospała 2 godziny, a później rozrabiała :). Teraz się modlę o
                      to,aby te 3 tygodnie szybciej zleciały .
                      • sloneczko55555 Re: Pierwsza cieczka 20.01.09, 14:53
                        Witam Mam pytanie, czy to normalne,że suczka po skończonej cieczce stała się o
                        wiele spokojniejsza, kiedyś to latała po domu, a teraz położy się i patrzy i nie
                        rozrabia?
                        • tenshii Re: Pierwsza cieczka 20.01.09, 14:57
                          No i tu rodzi się problem.
                          Jest to możliwe, moja w trakcie cieczki i chwilę po niej też była taka kochana i przytulaśna ale niedługo.
                          Ile czasu mineło od zakończenia cieczki u Twojej suni?
                          Czy suka leży głównie w swoim spaniu?
                          Czy znosi tam zabawki?
                          Czy chce szybko wracać ze spacerów?
                          • sloneczko55555 Re: Pierwsza cieczka 20.01.09, 15:02
                            Cieczka zakończyła się tydzień temu. Leży tam gdzie domownicy są , więc w
                            różnych miejscach. Ze spacerów by nie wracała wcale. Wczoraj zauważyłam
                            nabrzmiałego sutka u niej .
                            • tenshii Re: Pierwsza cieczka 20.01.09, 15:09
                              Sutki zazwyczaj nabrzmiewają w czasie cieczki.
                              CO prawda trochę za wcześnie na ciąże urojoną ale lepiej dmuchać na zimne więc:
                              1) odrobinę zmniejszamy racje żywieniowe
                              2) chowamy wszystkie zabawki, poduszeczki, wyciągamy tylko na czas zabaw - najlepiej takie niepiszczące
                              3) rozbawiamy sukę - musicie jej teraz zafundować więcej ruchu i zabaw żeby nie myślałą o głupotach
                              • sloneczko55555 Re: Pierwsza cieczka 20.01.09, 15:15
                                Dzięki , zaraz się wybieram na spacer długi z nią :) .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka