Dodaj do ulubionych

Czy do karmika można

26.11.13, 00:34
wsypywać kaszę jęczmienną,taką z torebki?
Obserwuj wątek
    • ligrom_mechuma Re: Czy do karmika można 26.11.13, 14:32
      Między innymi tą kaszą karmię ptaki zimą.
      Chętnie jedzą.
      Oczywiście dobrze podawać karmę różnoraką.
      • toja1250 Pięknie dziękuję za 26.11.13, 19:46
        odpowiedź,oczywiście daję też nasiona i tłuszcz dla sikorek.Pozdrawiam!!
        • ligrom_mechuma Re: Pięknie dziękuję za 29.11.13, 20:47
          Mam chyba dobry patent na dokarmianie sikorek i innych drobnych ptaków podczas chłodów.
          Żeby margaryny, smalcu, masła itp nie zjadały zwłaszcza sroki i inne krukowate smaruję te tłuszcze na pniach drzew.
          Po prostu bryłki wielkości np. cytryny nakładam we wgłębienia kory.Wszystkie drobne ptaki chodzące po pniach je mogą jeść.
          A duże się nie utrzymają.
          Chociaż sroki, a jest ich plaga (!) czasem potrafią przez moment utrzymać się i podziobać.
          Ale generalnie to dobry sposób.
          Pozdrawiam.
          • toja1250 Re: Pięknie dziękuję za 30.11.13, 16:10
            Ja czasem nabijam kostke smalcu na sęk wystający z drzewa,przylega do koty i dziobią.
            Dawalam na parapecie ale za bardoz się stresowały no i koty.
            Mam problem-zrobilam karmik z plastikowej butelki po 5 l.wody ale widze,ze ptaki do neij nei wchodzą,dlaczego się boją,jak myślisz?
            • smutas13 Re: Pięknie dziękuję za 01.12.13, 14:15
              toja1250 napisała:

> Mam problem-zrobilam karmik z plastikowej butelki po 5 l.wody ale widze,ze ptak
              > i do neij nei wchodzą,dlaczego się boją,jak myślisz?

Mój pierwszy karmnik też był z takiej butelki. Ptaki nie bały się korzystać z jego funkcjonalności.
              Ptakom, głód nie zajrzał jeszcze w oczy. Jak dotychczas, mój karmnik, sikorki też olewają.
              Znajda każdy karmnik, kiedy spadnie śnieg.
            • ligrom_mechuma Re: Pięknie dziękuję za 01.12.13, 16:59
              Z tą butelką nie mam zdania, widziałem, trochę dziwactwo.
              (sam bym się bał)
              Ale widziałem i stosowałem doskonałą rzecz - pusty kaczan kukurydzy.
              Obtacza go się stałym tłuszczem i wiesza na cienkim sznurku.
              Drobne ptaki czepiają się i jedzą, większe nie mogą.
              Pozdrowienia
              • qulqa 5-litrowa butla 06.12.13, 17:51
                Z karmnika, zrobionego z 5-litrowej butli, jedzą bardzo chętnie. Sikory wszelkiej maści, wróble, mazurki, dzwońce, czyże, nawet jery i grubodzioby tam zaglądały.
                Dwa warunki:
                - otwory wlotowe muszą być nie wyżej niż 4-5 cm nad dnem (dolna krawędź)
                - przez oba otwory wlotowe musi być przeciągnięty patyk + wystawać na zewnątrz.
                Ptaki niechętnie wskoczą na dno butli (ostateczność), ale bardzo chętnie schylą się do ziaren z patyka wewnątrz butli. Zimą na patyku w środku butli potrafią sobie spać dzwońce, latem - młode wróble smile Na zewnatrz zostawiam jakieś 15 cm patyka z każdej strony. Porządnickie sikorki siadają w kolejce na patyku i po kolei porywają ziarenka smile Wróble i mazury oczywiście zawsze się tłuką smile

Butla powieszona w dobrym miejscu pozwoli na spokojne jedzenie, bez lęku przed kotami. Pamiętajcie tylko, by powiesić ją nieco ukrytą przed krogulcami (w tym roku wczesną wiosną usiłował upolować moje ptasie maluchy!!! a mieszkam na warszawskim Ursynowie).
    • nothing-nic Re: Czy do karmika można 03.12.13, 19:26
      Karmiki- to moje hobby.Buduję je dla przyjaciół i znajomych, według gustu odbiorcy.Były to karmiki w postaci żaglówki(puste wewnątrz),helikoptera, odrzutowca, wiejskiej chaty,wiatraka i inne.Dobrze wykonany karmik zajmuje mi więcej niż 100 roboczo-godzin( choć to dużo, ale warto).Prostsze konstrukcje można wykonać w jeden weekend.Sikorki przez cały rok będą jeść z karmika słonecznik, margarynę, smalec i inne tłuszcze.No i na zakończenie - nie popadajmy w żadne kompleksy - albowiem karmiki jakie widziałem w Londynie u ich królowej - to ubóstwo w czystej postaci. . .Dla ciekawych - niektóre ptaki z mojej hodowli na www.kestrel.sunphoto.ro
      • dar61 konik konikiem ... 06.12.13, 11:07
        Felicitări, dar acum, în general, a recunoscut că în timpul păsările de iarna nu ar trebui să fie hrănite să se descurce singuri.

d61

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka