Dodaj do ulubionych

Prośba o identyfikację pisklęcia

21.05.15, 11:25
Witamsmile

Prosił bym o pomoc w identyfikacji ptaków, tydzień temu wypadły bądź zostały wyrzucone z gniazda. W sumie wypadły 4 sztuki, 2 niestety nie przeżyły upadku sad
Gniazdo jest na wysokości ok 4 metrów w dziurze w styropianie ocieplonego domu.
Podejrzewam że to kos lub szpak ,ale nie wiem dokładnie .

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/27bdd1edacafa9d6.html
Ile mogą mieć dni?
Obserwuj wątek
    • palczak.madagaskarski Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 21.05.15, 19:20
      Najprawdopodobniej to szpaki (kosy nie). Co się stało z tymi dwoma pozostałymi? Odchowujesz je? W razie problemów, wskazówki na temat odchowywania ptaków (od karmienia piskląt, po wypuszczanie na wolność) można znaleźć np. tutaj ptasiazyl.zoo.waw.pl/ albo tu mto-kr.pl/index.php/jak-pomoc-ptakom/4-opieka-nad-znalezionymi-ptakami.html
      Można też skontaktować się z azylem dla ptaków, np. oddać pisklaki na końcowy etap odchowywania, żeby w azylu przygotowano je do samodzielnego życia: www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=z-3xt-xKub2E.ke8Xcv4j6tRY&msa=0
      • arnx100 Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 21.05.15, 23:35
        Dwa które przeżyły są już tydzień u mnie w domu pod opieką i chyba mają się dobrzesmile Zdjęcie w pierwszym poście jest aktualne, kiedy wypadły z gniazda nie były jeszcze opierzone , a jeden był w stanie agonalnym.
        Na razie są karmione mieszanką serową (bez jajka) jeden zabiera kulki z wykałaczki i przełyka je sam, więc to chyba dobrze?
        Nie wiem dlaczego ,ale przed wczoraj jeden zwymiotował jedzenie, w formie takiej wodnej zawiesiny. Czy to mogło być z powodu przekarmienia? Jedzą bardzo chętnie, średnio co godzinę 3-4 małe kulki.
        Wypróżniają się prawie przy każdym posiłku. Tylko że kał jest podzielony na dwie części białą i zieloną. To normalne?
        • arnx100 Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 21.05.15, 23:43
          Dodam jeszcze że udało mi się zaobserwować ptaka który wlatuje z jedzeniem do gniazda z ktorego wypadły małe, był dość spory trochę mniejszy od gołębia, cały czarny z pomarańczowym/czerwonym dziobem. Mocno płochliwy.
          • palczak.madagaskarski Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 22.05.15, 09:37
            Jeśli chodzi o mieszankę serową, to obecnie opinie są podzielone. Dawniej to był standardowy pokarm dla pisklaków i wychowywano na niej bardzo dużo ptaków. Natomiast spotkałam się z opiniami, że ser - jako bądź co bądź nienaturalny pokarm wink - może ptakom szkodzić, i jeśli jest możliwość to lepiej karmić pokarmem naturalnym: świerszczami karmowymi, mącznikami, chyba jakieś rodzaje mięsa też są polecane. Na stronach, które Ci podałam, są informacje na temat różnych diet. Jeśli masz możliwość zaopatrzyć się w jakieś z tych polecanych na stronach owadów, to myślę, że możesz spróbować powoli i stopniowo zmieniać dietę z mieszanki na owadzią. Tym bardziej że ptaszki są opierzone, niedługo będą gotowe do życia na wolności, gdzie będą jadły owady właśnie smile
            Jeśli chodzi o drugie Twoje pytanie, tzn. o wiek ptaszków i ile jeszcze powinny być z Tobą, to niestety nie pomogę, nie mam pojęcia ile jeszcze dni im zajmie dorastanie. Do wypuszczenia w każdym razie powinny umieć samodzielnie jeść i dobrze latać.
            • arnx100 Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 22.05.15, 18:46
              Dzięki za pomocsmile Udało mi się kupić dziś larwy mączniaka, dostały dziś po jednym w kawałkach , oczywiście bez głowy i białego świeżo po wylince. Jednego udało się nawet skłonić żeby sam go zdziobał z podstawkismile
              Kiedy można dać im owoce i marchew? Jabłko i marchew starta czy można np. dać plasterek jabłka lub truskawkę żeby sobie dziobały?
              • palczak.madagaskarski Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 22.05.15, 20:29
                Owoce, warzywa - myślę, że już teraz spokojnie możesz wprowadzać. Jeśli chodzi o to, czy ścierać czy nie - chyba najlepiej będzie, jak dasz tak i tak, i zobaczysz co wolą. Jeśli będą umiały sobie poradzić z całymi kawałkami, to dawaj całe smile
                • arnx100 Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 22.05.15, 22:29
                  Dostały kawałek jabłka i po małym kawałeczku na spróbowanie, jednemu smakuje drugi gardzi i wypluwa:] Ale mają czas żeby się nauczyć. W niedziele może uda się zrobić jakąś wolierę i po woli będę je uczył do samodzielności. Gdyby nauczyły się jeść samodzielnie i latać, to jest szansa że po wypuszczeniu zostaną w okolicy? Myślałem żeby zamontować im na drzewach budki lęgowe. Jest karmnik więc zawsze miały by co jeść w gorszych dniachwink
                  • palczak.madagaskarski Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 23.05.15, 18:25
                    O, super, że masz możliwość zrobić dla nich wolierę smile To dobry sposób, żeby w kontrolowany sposób nauczyły się samodzielnie sobie radzić. Nie wiem, jak jest z przywiązaniem takich wychowanych szpaków do miejsca wypuszczenia, ale myślę, że budki wywiesić tak czy inaczej warto. Jeśli nie one, to może jakieś inne z nich skorzystają. Gdybyś miał w pobliżu miejsca zamieszkania jakiegoś ornitologa-obrączkarza, to mógłbyś przed wypuszczeniem poprosić o zaobrączkowanie maluchów, wtedy wiadomo byłoby, czy lokatorzy budek to Twoi wychowankowie smile Jeśli masz ochotę, możesz spytać na forum.przyroda.org w dziale Obrączkarstwo, tam jest trochę zarejestrowanych obrączkarzy, może akurat z kimś Ci się uda umówić smile
                    • arnx100 Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 24.05.15, 20:42
                      Dobry pomysł z tym obrączkowaniem,zapytamsmile A czy trzeba je sprawdzić na jakieś pasożyty?
                      • palczak.madagaskarski Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 25.05.15, 22:44
                        Jeśli by miały pasożyty zewnętrzne, to raczej byś zauważył, że coś po nich łazi w dużej ilości. Natomiast na pasożytach wewnętrznych zupełnie się nie znam, musiałbyś dowiedzieć się u weta albo przedzwonić do któregoś z azyli. Chociaż osobiście jestem zdania, że jak ptaszory nie mają widocznych problemów (biegunka etc), to nie ma chyba co przekombinowywać i odrobaczać profilaktycznie.
                        • arnx100 Re: Prośba o identyfikację pisklęcia 25.05.15, 23:26
                          Jutro podjadę do weterynarza, bo niestety dziś coś na jednym znalazłem, chyba jakieś małe roztocze. Złapałem do słoika więc jutro się dowiem co to.Ale póki co mają się dobrze, zrobiły się mocno ciekawskie i latają po mieszkaniu (na razie na krótkie dystanse) smile A jutro kończę wolierę i zmienią lokumsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka