Dodaj do ulubionych

już są 2021

25.08.21, 07:49
Już przyleciały boćki i od razu do Afryki. Nie zatrzymali się na wypoczynek.
Teraz są przy jeziorze Hula pierwsze pelikany i flamingi, które robią wszystko różowe...
Obserwuj wątek
    • nukula4 Re: już są 2021 25.08.21, 09:11
      Cieszę się że żyjesz. Długo nie dawałeś znaku życia! Już zaczynałem się martwić. Wirus Cię złapał i dlatego?
      Klimat się zmienia i ptaki coś czują i też zmieniają swe obyczaje. U mnie na niebie są jeszcze jaskółki.
      • mosze_zblisko_daleka Re: już są 2021 25.08.21, 20:46
        U mnie wszystko jest OK. Już dostałem 3 szczepionkę. Tym razem nie czułem się dobrze, cała strona od zastrzyka bolała , głowa też. Po 2 dni wszystko przeszło....

Do nas na lato przylatuje inny gatunek jaskółki od Afryki, tam jest im za gorąco. APUS APUS. pod wieczór, wszyscy przylatują do Jerozolimy i znajdują się przy Ścianie Palaczu...

Oni cały czas są w powietrzu , nawet śpią w powietrzu. Tylko gniazda robią przy Ścianie...

pl.wikipedia.org/wiki/Jerzyk_zwyczajny
        • nukula4 Re: już są 2021 26.08.21, 09:54
          U mnie na trzecią jeszcze za wcześnie, dopiero 2 miesiące od drugiej dawki. MZdrowia coś przebąkują ale jak tu szczepić trzecią skoro połowa nie wzięła żadnej?
          Co do ptaków to się zgubiłem - Hirudo to jaskółka. Apus to jerzyk, to w końcu kto ci przylatuje do Ściany Płaczu?
          Teraz się rozmmnażają?
          • marbor1 Re: już są 2021 26.08.21, 13:31
            >Hirudo to jaskółka. Apus to jerzyk

Tak mi się wydaje, że oba ptaki należą do tej samej rodziny - jaskółczaków.
          • mosze_zblisko_daleka Re: już są 2021 26.08.21, 16:58
            Tak, jerzyki przylatują tutaj i rozmnażają się. Oni robią gniazda w murach, jaskółki robią w oborach używając błoto . Od Maja jerzyki cały czas fruwają wysoko i słychać ich glosy. Jaskółki nie widać ich w mieście.
            Tylko jerzyki nocują przy Ścianie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka