Dodaj do ulubionych

MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH

22.02.05, 08:22
Mam pewien problem z techniką mocowania budek lęgowych na drzewach. Każdy
sposób jaki znam wydaje mi się niedoskonały. Drutem - odpada - drzewo
powiększa swoją objętość i drut mocno wrasta w pień, opaskami plastikowymi -
też nie bo pękają pod wpływem wzrostu drzewa, gwóźdż? - hmmm - szkoda drzewa,
więc co? Może macie jakiś nieszkodliwy sprawdzony sposób . Sprawa dość pilna -
muszę niedługo zawiesić budkę, bo sikorki już "węszą". Nie mogę się spóźnić,
bo pójdą do sąsiada...
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • blotniak32 Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 22.02.05, 11:08
      Cześć!
      W książce o domkach dla ptaków wyczytałem ,że do mocowania budek lęgowych
      należy używać gwożdzi aluminiowych.Choć przyznam ,że pracuje w sklepie
      budowlanym i specjalnie zamawiałem takie gwożdzie w hurtowni specjalistycznej i
      nie było...Zamawiałem kilka krotnie i dalej nie było.Niewiem gdzie takie można
      kupić.Ale myślę ,że lepszego sposobu niż gwóźdź raczej niema.Można związać
      drutem oplatając o pień i jedną gałąź tak żeby się nie zsuwała.Budkę zawiesić
      luźno jak wisiorek na szyji,wtedy wzrastająca grubość pnia naciągała bu drut do
      góry,a nie wrastał by on w pień.Ale tak zamocowana budka mogłaby być poruszana
      przez silny wiatr-chyba ,że byłaby bardzo ciężka.Najlepiej jednak przybić
      gwoździem ,nawet zwykłym,tylko niezbyt długim.A drzewo w ramach
      zadośćuczynienia możesz zasilić kilka razy jakimś nawozem ,najlepiej
      pochodzenia naturalnego (bardzo dobrze działa na rośliny woda z akwarium).
      Prawda ,że dla dużego drzewa podlewaczka wody z akwarium to naprawdę niewiele,
      ale mały gwóźdź ,to dla dużego drzewa też niejest aż tak duży uszczerbek na
      zdrowiu.
      A jeszcze jedno.Robisz świetne zdięcia.Gratuluje i zazdroszczę troche...bo mi
      nie wychodzą...
      Pozdrawiam. Tomek
      • cereusfoto Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 22.02.05, 14:31
        Dzięki za dobre słowa nt zdjęć. Co do gwoździ aluminiowych, to myślę, że można
        takie kupić w dużych marketach typu CASTORAMA lub OBI. Chyba nawet mam takie w
        domu ale są dość długie ok. 10 cm - wg mnie zdecydowanie za długie. Drzewo nie
        jest niestety zbyt stare - tabliczki "pomnik przyrody" też nie posiada (
        ha,ha ) może za 100 lat.
        Budkę niebawem powieszę i dam znać jak coś ją zasiedli...
        • blotniak32 Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 22.02.05, 14:38
          Te gwożdzie aluminiowe niewiem czy wogule istnieją,ale tak pisało w książce o
          domkach dla ptaków.Aluminium jest miękie np.nity są aluminiowe i bardzo łatwo
          je sklepać młotkiem,dlatego myślę że takich gwożdzi wogule niema,ale niewiem,
          może się myle.Może to jakiś specjalny stop aluminium.Ale możesz zapytać o takie
          w markecie...
          Tomek
    • yggdrassill Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 22.02.05, 11:36
      mysle ze wbicie dwoch gwozdzi w drzewo nie bedzie wielka szkodą, przecież nawet
      tabliczki "pomnik przyrody" są przybijane gwozdziami wink
    • micamic Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 22.02.05, 11:42
      Dwa gwóździe napewno drzewu nie zaszkodzą. Nie ma się co przejmować.
      Oglądałem twoje zdjęcia - naprawdę mi się podobają, są bardzo "malarskie", a
      zdjęcie kota, który czeka sobie na budce i myśli, że coś mu przyleci prosto w
      łapy nieźle mnie rozbawiło smile

Pozdrawiam
    • blotniak32 Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 22.02.05, 14:32
      Wiesz co jeszcze mi przyszło do głowy...Jako rekompensate dla tego drzewa do
      którego przybijesz karmnik (o ile jest ono oddalone znacznie od domu i znajduje
      się w granicy Twojej posesji)możesz umieścić pod nim kompostownik.Pewnie wiesz
      co to jest,ale powiem Ci na wszelki wypadek-jest to jakby zagroda zbudowana z
      palików drewnianych lub gęstej kraty o wymiarach 1m*1m bez dna.W tą zagrode
      wsypuje się wszelkie śmiecie organiczne typu obierki z ziemniaków czy
      pomarańczy,zgnite owoce,chwasty,a nawet szary papier.Kompostownik można
      zbudować tak,żeby stanowił element architektoniczny ogrodu.W ten sposób
      pozbędziesz się śmieci za wywóz których musisz płacić,po sfermentowaniu tych
      śmieci organicznych powstanie kompost-czyli dobra ziemia pod rośliny,a drzewo
      pod którym stoi kompostownik będzie stale zasilane przez składniki mineralne.
      U mnie od kiedy postawiłem kompostownik pod drzewem (konkretnie jabłonką)
      owocowała ona co roku niesamowicie.
      Ma to jeszcze jedną zalete-przyciąga mnóstwo owadów różnego gatunku,a poprzez
      dużą liczbę owadów również ptaki.Ptaki zasiedlające Twoją budkę lęgową musiały
      by niedaleko latać po pokarm i to zapewne przyczyniło by się do odchowania
      większej ilości piskląt.Poza tym posiadanie kompostownika jest z dużą kożyścią
      dla środowiska naturalnego(śmieci organiczne nie zapychają składowisk odpadów
      komunalnych,przez co nie powstają kolejne).
      Do wat takiego rozwiązania należy tylko jedna niewielka-w pobliżu
      kompostownika latem trochę śmierdzi,ale to tylko jak jest naprawdę gorąco...
      Pozdrawiam. Tomek
      • yggdrassill Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 22.02.05, 14:51
        kompostownik niekoniecznie bedzie korzystny ze wzgledu na zakwaszanie ziemi
        wystarczajaca "rekompensata" bedzie fakt, ze w skrzynkach lęgowych najczesciej
        gniazduja gatunki owadozerne wiec z pewnoscia mniej owadow niszczacych drzewa
        bedzie w okolicy wink
        • blotniak32 Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 23.02.05, 08:26
          Nieznam się na badaniu ph gleby.Wiem tylko,że rośliny przy kompostowniku
          bardzo dobrze rosną.wink
          • yggdrassill Re: MONTAŻ BUDEK LĘGOWYCH 23.02.05, 08:49
            te ktore lubia kwasna glebe tak te ktore inna raczej nie wink
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka