Dodaj do ulubionych

obserwacja ptakow

13.10.06, 16:06
Czesc, Mam znajomego Holendra, ktory bardzo chcialby przyjechac do POlski
obserwowac ptaki. Zapytal mnie gdzie mu doradzam, a ja nie mam zielonego
pojecia. Prosze o pomoc, gdzie sa jakies dobre miejsca do obserwacji ptakow?
I wogole przyrody co polecacie?
Pozdrawiam
Agnieszka
Obserwuj wątek
    • jedrus1a Re: obserwacja ptakow 13.10.06, 23:38
      aneecry napisała:

> Czesc, Mam znajomego Holendra, ktory bardzo chcialby przyjechac do POlski
      > obserwowac ptaki. Zapytal mnie gdzie mu doradzam, a ja nie mam zielonego
      > pojecia. Prosze o pomoc, gdzie sa jakies dobre miejsca do obserwacji ptakow?
      > I wogole przyrody co polecacie?
      > Pozdrawiam
      > Agnieszka

Witam Agnieszka
      Proszę się zgłosić do OTOP-u

gniewska.otop.org.pl/strona/dzialy/kim/index.php?poddzial=kontakt
      Pozdr.
      Jędruś

• m2w7 Re: obserwacja ptakow 16.10.06, 08:17
      Mało informacji. Łatwiej byłoby poradzić, wiedząc gdzie możecie pojechać, kiedy
      i jak zaawnsowanym miłośnikiem ptaków jest znajomy. Bo może zachwycić się nawet
      wróblami i chmurą ze szpaków. A może być wybrednym i będzie trzeba zawieźć na
      moczary by podglądał gęsi. Lepsza jest wiosna czy lato- dość łatwo zobaczy się
      czajki czy skowronki (już rzadkie na zachodzie) lub usłyszy słowiki. W pełni
      zimy do karmnika zlatują się różni północno- wschodni goście, choćby gile. W
      starych drzewostanach lub zaniedbanych zabudowaniach da się zobaczyć różne sowy.
      Na Kaszubach można zobaczyć na przykład żurawie. I tak dalej...
    • uwazna Re: obserwacja ptakow 17.10.06, 10:20
      Jeszcze niedawno działała bardzo dobra strona (również po angielsku) Jurka
      Dyczkowskiego www.birding.gt.pl, ale jakoś nie daje się otworzyć.
      Szkoda, bo była bardzo łopatologiczna.
      Ja z czystym sumieniem mogę polecić bagna biebrzańskie, zwłaszcza bagno Ławki
      (z obu stron) i Puszczę Białowieską (cała) plus pobliskie łąki i obowiązkowo
      Zalew Siemianówka. W Puszczy Holendrów jest zawsze sporo, więc nie byłby
      osamotniony wink. I jeszcze Poleski Park Narodowy. Najlepsza pora na obserwacje
      to marzec/kwiecień, w każdym razie wiosna.
      • aneecry Re: obserwacja ptakow 19.10.06, 10:48
        Dziekuje Wam!
        Moj Holender jest raczej zaawansowany w obserwacjach, wiec wroble go nie
        zadowola, chociaz wroble w getsym lesie moze juz tak.
        On planuje przyjechac w maju ale musze mu podpowiedziec wczesniej. Jesli znacie
        jkies namiary na anglojezyczne strony lub fora o ptakach w Polsce prosze Was o
        informacje.
        Agnieszka
        • avestom Re: obserwacja ptakow 31.10.06, 13:16
          Zapraszam na www.avestom.com - zamieszczam informacje również po angielsku.
          Mogę pomóc na miejscu.
          TomekQ
    • gat45 Re: obserwacja ptakow 19.10.06, 14:46
      Przede wszystkim - bagna nad Biebrza, a potem to juz huk mozliwosci : Lasy
      Tucholskie, Roztocze, wiekszosc okolic mazurskich

Dziwi mnie troche, ze Twoj zaawansowany birdwatcher ptactwa wybiera maj, bo to
      juz okres gniezdzenia, malo korzystny dla obserwacji. Najlepiej przyjezdzac w
      kwietniu - a nawet w pierwszej polowie, kiedy sa i stali bywalcy (buduja
      gniazda, wiec duzo ruchu w powietrzu), i ptaki przelotne. A wsrod przelotnych
      moze sie zdarzyc spotkanie, o ktorych zapalony ornitolog dzieciom-wnukom bedzie
      opowiadal !

Skoro Holender - to niech sie zglosi do holenderskiego oddzialu brytyjskiej
      agencji dla birdwatcherow nawiedzonych BIRDQUEST. Oni tam swietnie znaja
      polskie tereny.
    • przedziwna1 Re: obserwacja ptakow 21.10.06, 16:24
      www.otop.org.pl/strona/dzialy/rezerwaty/index.php?poddzial=kepa&menu=96&typ=szablon1
      Polecam Karsibór kolo Świnoujścia wczesna wiosna i jesienia, ptakow sa tam
      setki,a poza tym samo miejsce przepiekne. Cała wyspa Wolin to tez ptasi raj:
      kolonie kormoranow, czapli, gesi na przelotach, zurawie na łakach, kaczki
      roznych maści, mewy, orły bieliki, myszołowy...
      • kivirovi Re: obserwacja ptakow 24.10.06, 15:51
        W kazdym regionie w kazdej porze roku inne miejsce moze byc ciekawe. Z doswiadczenia jednak wiem, ze dla Holendra najwazniejsze sa dziecioly i sowy (karpaty, puszcza bialowieska w marcu-kwietniu) oraz bagna biebrzanskie w maju-czerwcu. Poza tym jest oczywiscie cala masa innych miejsc, ale najczesciej wymagaja znajacego teren przewodnika. Zreszta w puszczy i na bagnach tez nic nie zobaczy, jak wlezie byle gdzie. Najlepiej zapytaj go o liste gatunkow ktore widzial, lub ktore chce zobaczyc. Holendrzy czesto maja to wyliczona itd. Pozdrawiam Marek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka