Dodaj do ulubionych

Co to za ptak

26.07.08, 21:34
Lubię wiedzieć co widzę. Dlatego jeśli widzę nowy gatunek, rośliny, grzyba czy ptaka to zaraz sprawdzam w necie lub w przewodnikach co to za jeden. Tymczasem dziś rano widziałem ptaka, którego nie potrafię zindentyfikować (oznaczyć?) W zasadzie to były cztery ptaki. Widziałem je z odległości ok 5m zza szyby samochodu. Gdy powoli przejeżdzałem obok nich polną drogą ptaki zerwły się do lotu.
Ptaki wielkości gawrona lub czarnowrona, jednolicie czarno upierzone z żółtym jak u kosa dziobem i żółtymi skokami. Dziób wielkośći i kształtu jak czarnowrona.
Co to za ptak? Niech ktoś mnie oświeci proszę.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • obwj Re: Co to za ptak 27.07.08, 11:07
      Wieszczek, wronczyk?
      • michalpolanski Re: Co to za ptak 27.07.08, 17:59
        Zaiste, ptaki te wyglądały jak młode wrończyki. Ale skąd wrończyki w
        Polsce? A wieszczek ma czerwone skoki i dziób mały jak u kawki a te
        miały żółte skoki i duże żółte dzioby. A może ja czegoś nie wiem i
        wrończyki występują w Polsce na terenach nizinnych?
    • obwj Re: Co to za ptak 27.07.08, 20:34
      Hm... przegladam swoj atlas i nie moge niczego znalezc. Jedyne, co pasowalo mi to wlasnie ow wronczyk albo wieszczek (a patrzyelm na zdjecia i opisy w owym atlasie). Teraz jedyne co przychodzi mi na mysl to szpaki (ktore oczywiscie nijak maja sie do przedstawionego przez Ciebie opisu). Niestety, moja wiedza ornitologiczna jest chyba zbyt mala wink
      • michalpolanski Re: Co to za ptak 27.07.08, 21:26
        Porównując zdjęcia dostępne w necie do tego co widziałem to jest to młody wrończyk. I chyba takie wytłumaczenie muszę zaakceptować jako rozwiązanie tej zagadki.
        Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka