23.12.13, 14:38
często słyszę - nie lubię świąt, po co to komu
sprzątanie, zakupy, żarcie, nudna rodzina itp

hmmm
ja miałem normalne dzieciństwo i mam normalną rodzinę
kiedyś święta pachniały pomarańczami
obowiązkowy dodatek do prezentów, bo na co dzień pomarańczy w sklepach się nie widywało
prezenty ?
pewnie, że były fajne
rodzice zabiegani, zapracowani, a mimo tego zawsze zdobyli coś ekstra
u nas tradycyjnie w kuchni królował ojciec
zwykle dwie noce przed świętami, bo pracował od rana do wieczora
zresztą nauczyłem się od niego wszystkiego, więc dziś ja piekę, gotuję bigosy
wysyłaliśmy matkę spać i spędzaliśmy przy piwku nockę, na krojeniu, przyprawianiu, gotowaniu, kręceniu pasztetu..........
zmęczeni ? pewnie, baaardzo
ale ile radości
rzadko siadaliśmy w roku razem do obiadu np, każdy zabiegany, każdy zajęty własnymi sprawami
ale w święta mogliśmy posiedzieć wszyscy razem
żarcie ?
pewnie
a komu by się chciało piec mięsa, kiedy trudno się zebrać choćby w jeden wieczór
prezenty ?
kiedy już "podrośliśmy" big_grin robiliśmy i robimy nadal jakieś fikuśne
dziś ten jeden talerz tradycyjnie ustawiony - to nie tylko dla wędrowca
to nasze puste miejsce smile
i nadal czujemy tą niepowtarzalną atmosferę - zmęczeni, urobieni, ale szczęśliwi smile
Obserwuj wątek
    • wirujacypunkt Re: święta 23.12.13, 17:52
      Twój post, to jak wspomnienie z mojego domu rodzinnego.
      Zapewne wiele osób ma podobne wspomnienia.

Wesołych Świąt i dobrego Nowego Roku dla Ciebie i całej Twojej rodziny big_grin
      • fenikss.2972 Re: święta 23.12.13, 18:24
        bo tak powinno być
        jakoś mi tak dziwnie, kiedy niektórzy sprowadzają całą atmosferę świąt do narzekania że tłum w sklepach, że rodzina nudna, że żarcie, że.....
        myślę, że należałoby współczuć
        bo nie czują tego co my smile
        nikt nie nauczył
        albo nie mają z kim
        i to jest smutne

i Tobie wesołych, pełnych żarcia i prezentów, rodzinnych big_grin
        i oby Nowy Rok nie był gorszy od Starego big_grin
        • izydor88 Re: święta 23.12.13, 18:43
          Święta z dzieciństwa - zapach pomarańcz i pasty do podłóg.No i oczywiście choinki.
          Dziwnie było,gdy zamieszkaliśmy poza Wielkopolską,a Dziecko było w tym wieku,że musiała mieć to samo,co wszyscy.
          - Dlaczego u nas jest tak dziwnie,wszędzie lepią pierogi i uszka,mają 12 potraw na Wigilię i przez całe święta siedzą przy stole.A my łazimy po lesie...
          Na szczęście - Dziecko szybko wyrosło i uznało,że nasze tradycje świąteczne są równie cenne...
          I już nie chciała być "normalna",czyli taka sama,jak otoczenie smilewink
          • fenikss.2972 Re: święta 23.12.13, 18:53
            w sumie nigdy nie było u nas 12 potraw
            bo ten nie lubi teeeeeeeeeeeeeego, tamten tamtegoooooooo
            i drogą porozumienia stron ...big_grin robiliśmy i robimy to co lubimy wszyscy big_grin
            wiesz..........
            dla jednych wigilia to przede wszystkim święto religijne - więc wigilijna tradycja, to nie widzimisię, tylko jakiś określony obrzęd
            dla innych, to moment dla rodziny - taki wyjątkowy
            a jeszcze inni ładnie to wszystko ze sobą łączą smile
            • 1agfa Re: święta 23.12.13, 22:13
              Tak jak u nas - łączy się rodzina, na co dzień rzadziej się spotykająca, a jednak bliska, najbliższa, z rozmaitymi "punktami widzenia świata" smile
              W niczym to nikomu nie przeszkadza. I są dzieciaki żukowate, rosnące jak na drożdżach i mądrzejące z każdym miesiącem, czekające z zapartym tchem na choinkę, prezenty (aż trzeba rodzinie zabraniać dawania), ludzie tych dzieciaków ciekawi, dopytujący smile
              Pamiętam niedawne jeszcze, coroczne wyprawy synów na Pasterkę...
              Tak, Dzień to jest wyjątkowy, jedyny taki w roku!

(Poza Wielką Nocą i tu by można o wyższości jednego Święta nad drugim, lub na odwrót...)
              big_grin

fenikss.2972 napisał:

> w sumie nigdy nie było u nas 12 potraw
              > bo ten nie lubi teeeeeeeeeeeeeego, tamten tamtegoooooooo
              > i drogą porozumienia stron ...big_grin robiliśmy i robimy to co lubimy wszyscy big_grin
              > wiesz..........
              > dla jednych wigilia to przede wszystkim święto religijne - więc wigilijna trady
              > cja, to nie widzimisię, tylko jakiś określony obrzęd
              > dla innych, to moment dla rodziny - taki wyjątkowy
              > a jeszcze inni ładnie to wszystko ze sobą łączą smile
              • fenikss.2972 Re: święta 23.12.13, 22:48
                jedyne co ważne przed - to mieć opracowane skuteczne strategie zapobiegania zapędzeniu do sprzątania big_grin
                aaaale z biegiem lat, człowiek się uczy nowych sposobów big_grin

oj tak, bardzo często po świątecznym śniadaniu ruszaliśmy gdzieś w Polskie big_grin
                coby nie zgnuśnieć przy stole oraz zrobić miejsce na indyka big_grin
                różnie to bywało, zależnie od pogody, bo za moich czasów........................big_grin w święta bywało śniegu po pas i siarczyste mrozy big_grin
                a dziś mi ptaszki świrgolą za oknem, jak we wiosnę suspicious
                jak dostałem pierwsze "hokejówki" oooooooooooo to był hit !! big_grin to spałem z nimi po wigilii, a rano nie mogłem się doczekać, kiedy starsi skończą dziamdziać z talerza, bo MUSIAŁEM natychmiast na lodowisko !! suspicious big_grin big_grin big_grin

na pasterkę rodzice leźli, mi się zwykle nie chciało.....no co smile
                no chyba że była jakaś panienka na oku, ojjjjjjjjj to się lazło..... big_grin big_grin big_grin

1agfa napisał:

> Tak jak u nas - łączy się rodzina, na co dzień rzadziej się spotykająca, a jedn
                > ak bliska, najbliższa, z rozmaitymi "punktami widzenia świata" smile
                > W niczym to nikomu nie przeszkadza. I są dzieciaki żukowate, rosnące jak na dro
                > żdżach i mądrzejące z każdym miesiącem, czekające z zapartym tchem na choinkę,
                > prezenty (aż trzeba rodzinie zabraniać dawania), ludzie tych dzieciaków ciekawi
                > , dopytujący smile
                > Pamiętam niedawne jeszcze, coroczne wyprawy synów na Pasterkę...
                > Tak, Dzień to jest wyjątkowy, jedyny taki w roku!
                >
                > (Poza Wielką Nocą i tu by można o wyższości jednego Święta nad drugim, lub na o
                > dwrót...)
                > big_grin
    • hardy1 Re: święta 23.12.13, 19:05
      Dobry wieczór smile Rzadko ostatnio zaglądam na fora, z różnych powodów nie mam wiele wolnego czasu. Człowiek nie ma na to wpływu.

Przyszedłem jednak, aby złożyć życzenia świąteczne smile Dla mnie istnieją tradycyjne święta. Tradycyjne - jako czas spotkań rodziny, która, jak napisałeś Kogucie, nie ma zbyt wiele czasu na spotykanie się poza tym szczególnym czasem.

Spokojnych i miłych świąt, właśnie w gronie rodzinnym smile
      • fenikss.2972 Re: święta 23.12.13, 19:09
        dzięki Hardy smile
        i Tobie również, coby się układało dobrze smile
        • izydor88 Re: święta 23.12.13, 19:59
          Hardy,życzę Ci wielu fantastycznych wypraw rowerowychsmile
          Z przyjemnością czytam Twoje opisy.
          Bo - w domu mam podobnego szaleńca,który oprócz roweru,uskutecznia jeszcze motorowe wycieczki.
          Pokazuję mu wszystkie Twoje zdjęcia smile
        • hardy1 Re: święta 23.12.13, 20:48
          Dziękuję za życzenia, Klaro i Kogucie smile
          • hardy1 Re: święta 23.12.13, 20:51
            Przepraszam, bo wyszło, jakbym złożył życzenia wybiórczo... WSZYSTKIM bywalcom Dworca spokojnych świąt smile
    • 1agfa Re: święta 23.12.13, 22:20
      Życzenia serdeczne składam Dworcowi - Stacyjce, Bywalcom tego forum, a nade wszystko Gospodarzowi-Kogutowi: pogodnych, zdrowych Świąt.
      Niech się każdej/każdemu z Was dobrze dzieje w czas kolacji wigilijnej, aby pogodna była i z uśmiechem, jak na taki wyjątkowy Dzień przystało.
      Udanych, spokojnych ale wesołych Świąt, ze wszech miar dobrych smile
      • wirujacypunkt Re: święta 23.12.13, 22:37
        Wszystkim sympatycznym bywalcom życzę pięknych świąt, dużo miłych chwil przy stole wigilijnym, spokoju i pogody ducha smile
        • fenikss.2972 Re: święta 23.12.13, 22:54
          a ja sobie życzę, co byś mię tej gwary nauczyła, a Tobie życzę anielskiej cierpliwości w powyższym big_grin

a przede wszystkim - spokojnych, dobrych, wesołych smile

wirujacypunkt napisał:

> Wszystkim sympatycznym bywalcom życzę pięknych świąt, dużo miłych chwil przy st
          > ole wigilijnym, spokoju i pogody ducha smile
          • wirujacypunkt Re: święta 23.12.13, 23:07
            Dziękuja za gryfne życzenia, jutro jada w Jura Karakowsko - Częstochowska, kiej przyjada do dom, zarozki po świętach, godki ślonskiej cia naucza, pokiel dali bydziesz chcioł.
            Tuż pyrsk i patrz tam jako na sia i swoja rodzina.

fenikss.2972 napisał:

> a ja sobie życzę, co byś mię tej gwary nauczyła, a Tobie życzę anielskiej cierp
            > liwości w powyższym big_grin
            >
            > a przede wszystkim - spokojnych, dobrych, wesołych smile
            >
            > wirujacypunkt napisał:
            >
            > > Wszystkim sympatycznym bywalcom życzę pięknych świąt, dużo miłych chwil p
            > rzy st
            > > ole wigilijnym, spokoju i pogody ducha smile
            • fenikss.2972 Re: święta 23.12.13, 23:12
              i spokojnej drogi big_grin big_grin big_grin

dziękuję smile

wirujacypunkt napisał:

> Dziękuja za gryfne życzenia, jutro jada w Jura Karakowsko - Częstochowska, kiej
              > przyjada do dom, zarozki po świętach, godki ślonskiej cia naucza, pokiel dali
              > bydziesz chcioł.
              > Tuż pyrsk i patrz tam jako na sia i swoja rodzina.
      • fenikss.2972 Re: święta 23.12.13, 22:52
        dziękuję smile
        Ci, co znają "magię świąt" wiedzą, że te życzenia mają swoją wartość i swój klimat smile
        ludzie w święta stają się inni - jakoś łagodnieją, jakoś się zamyślają
        to naprawdę za każdym razem - niepowtarzalny dobry moment smile
        i Tobie Agfo zdrowia przede wszystkim smile
        i wrzasków wesołych dzieciaków na święta big_grin

1agfa napisał:

> Życzenia serdeczne składam Dworcowi - Stacyjce, Bywalcom tego forum, a nade wsz
        > ystko Gospodarzowi-Kogutowi: pogodnych, zdrowych Świąt.
        > Niech się każdej/każdemu z Was dobrze dzieje w czas kolacji wigilijnej, aby pog
        > odna była i z uśmiechem, jak na taki wyjątkowy Dzień przystało.
        > Udanych, spokojnych ale wesołych Świąt, ze wszech miar dobrych smile
        • wirujacypunkt Re: święta 27.12.13, 19:34
          Święta, święta i już po, jeszcze szaleństwo sylwestrowej nocy i nastapi szrość zwykłych dni.
          • fenikss.2972 Re: święta 27.12.13, 21:48
            kiedy zwykłe dni wcale nie muszą być szare big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka