milenium5 09.01.04, 09:49 A co sądzicie o Nawojce? A miriam? Czy w Polsce można zarejestrować takie imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Nawojka albo Miriam 09.01.04, 11:38 Nawojke mozna zarejestrowac, zajrzyj na www.rjp.pl Miriam chyba nie, bo nie koncze sie na "a" Mnie ososbiscie zadne z tych imion nie zachwyca, jak na warunki polksie chyba Nawojka jest lepsza. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Nawojka albo Miriam 09.01.04, 11:52 Miriam nie mozna- ostatnio w miejscu, gdzie pracuję zadzwonila jedna mama, zapytała mnie o to samo, zadzwonilam do USc i tam kierownik powiedzial mi, że Miriam, to maria i Miriam nie jest w Polsce dopuszczone pozdrawiam- Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: Nawojka albo Miriam 09.01.04, 11:57 Hej. Abiela ma rację, Nawojkę można zarejestrować. Co do Miriam, to nie wiem. Te imiona nie przemawiają do mnie,ale ładniej brzmi Miriam. Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Nawojka albo Miriam 09.01.04, 12:34 Nawojke, mozna rejrstrowac, Miriam, to pewnie zalezy od humoru urzedniczki. Oba imiona bardzo mi sie podobaja!! Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Nawojka albo Miriam 09.01.04, 13:09 Czesc ! MIRIAM podoba mi sie,ale mysle ,ze beda trudnosci z zarejestrowaniem. A Nawojka nie jest w moim guscie.Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Nawojka albo Miriam 09.01.04, 18:06 W Polsce jest ponad 600 Miriam. Ja bym sie bala tylko jednego, ze wolaliby na Miriam-Mirka. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Nawojka albo Miriam 10.01.04, 02:06 Mi sie Miriam z Robin Hoodem kojarzy Ciekawe. Nawojka, oj nie...jak nowalijka Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Nawojka albo Miriam 10.01.04, 14:19 A w Robin Hoodzie to nie byla Marion??? A. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Nawojka albo Miriam 10.01.04, 17:25 Hmmm calkiem mozliwe ze masz racje. Podobnie dla mnie brzmia..hmm. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Nawojka albo Miriam 10.01.04, 17:29 Ona miala na imie Marian ( wiadomo wymowa nieco inna). Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Nawojka albo Miriam 11.01.04, 00:02 Może i jest w Polsce tyle Miriam, ale przepisy co do nadawania imion zmienily się bodajże ze 3 lata temu, więć starsze, niz 3 lataka dziewczynki, panny, kobiety mogą nosić to imię , jednakże obecnie nie mozna go nadac. Aczkolwiek niektóre urzędniczki starej daty może dałoby się przekonać, że jest to imię biblijne itpPowodzenia Aurelia Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Nawojka albo Miriam 11.01.04, 17:54 nicol-e napisała: > Może i jest w Polsce tyle Miriam, ale przepisy co do nadawania imion zmienily > się bodajże ze 3 lata temu, Ostatnio widzialam, w dziale "Witajcie na swiecie" GW dziewczynke o imieniu Nel. Nazwisko miala raczej polskie. Wiec jak to jest z tymi przepisami?! Otwracie przyznam, ze nie dalabym dziewczynce imienia, ktore nie konczy sie na "a" poniewaz mieszkamy w Polsce, nie chcialabym, zeby miala pozniej jakiekolwiek klopoty z pisowania swego imienia. A dobrze wiadomo jakie sa u nas urzedy. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko02 Re: Nawojka albo Miriam 21.01.04, 11:41 Nawojka!!! - super. Też wybraliśmy to imie dla małej, ale stanęło na Halszce, tak trochę do pary dla jej starszego braciszka Mieszka. Pozdrawiam PS Jeśli przytrafi nam się jeszcze dziewczynka - to będzie właśnie Nawojka, uwielbiamy starosłowiańskie imiona Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Miriam 21.01.04, 17:12 ze strony RADY JĘZYKA POLSKIEGO www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=124&letter= Natan, Miriam Można dzieciom obywateli polskich nadać imiona Natan oraz Miriam, mimo że to drugie nie ma typowego zakończenia polskich żeńskich imion: nie kończy się na - a - taką opinię wyraziła sekretarz Rady: (...) imię Natan pochodzi z języka hebrajskiego; pierwotnie oznaczało "dar, podarunek Boga" (to samo "życzenie" niesie polskie imię Bożydar i greckie Teodor). Występuje ono w Starym Testamencie; nosił je jeden z proroków. (...) Imię Miriam nie spełnia podstawowego warunku, stawianego imionom żeńskim, a mianowicie nie ma końcówki -a. Mimo to uważam, że można je nadać dziewczynce, gdyż - jako imię biblijne - jest bardzo silnie zakorzenione w tradycji. W "Zaleceniach dla urzędów stanu cywilnego dotyczących nadawania imion dzieciom osób obywatelstwa polskiego i narodowości polskiej" (...) wyraźnie się pisze: "Są jednak utrwalone w tradycji kulturalnej lub literackiej imiona kobiece zakończone na spółgłoskę lub samogłoskę inną niż -a, które - wbrew ogólnej zasadzie - można nadawać dziewczynkom, np. Beatrycze, Noemi, Karmen, Rut [...]". (...) Nosiła je [imię Miriam] m.in. starsza siostra Mojżesza i Aarona. Jego polskim odpowiednikiem jest Maria. Etymologia imienia Miriam nie jest całkowicie jasna. Niektórzy (...) wiążą je z akkadyjskim "mariam" - "napawać radością", inni - ze znaczeniem "pani, orędowniczka" i "piękna". Odpowiedz Link Zgłoś
jo_asia Re: Miriam 21.01.04, 17:16 to co wkleiłam wyżej, oraz fakt, że znam osobiście jedna małą Miriam, to dowody na to, że w Polsce można zarejestrować żeńskie imię MIRIAM zastanów się jednak, czy chcesz, by dzieci/ich rodzice myśleli o Twojej córce Miriam, że jest Żydówką (Miriam to hebrajska wersja imienia Maria) Odpowiedz Link Zgłoś