lidianka_tt 03.10.09, 15:29 Które imię jest ładniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ariana1 Re: Lidia czy Dominika 03.10.09, 15:35 Dla mnie Lidia to jedno z ładniejszych imion. Dominika mi się strasznie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: Lidia czy Dominika 03.10.09, 15:44 Lidia jak dla mnie nie ma zupełnie uroku, takie imię bez wyrazu , bez wahania Dominika zdrobnienia Domisia, Dominia przekonuja mnie zupełnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Lidia czy Dominika IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.09, 15:47 ja wolę Dominikę ale Lidia też ładne Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Lidia czy Dominika 03.10.09, 16:24 Wybrałabym Lidię. Imienia Dominika wyjątkowo nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: Lidia czy Dominika IP: *.gemini.net.pl 03.10.09, 17:06 Tylko Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Lidia czy Dominika 03.10.09, 17:27 Lidia jest jednym z imion, którym mówię zdecydowane "nie". Nie podoba mi się i już, brzmi dla mnie niemiło. Dominika dużo ładniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lidia czy Dominika 03.10.09, 17:40 Z tych dwóch - Dominika. Lidia nadaje się IMO dla małego dziecka dokładnie tak samo, jak Bożenka, bo moda na Lidie była mniej więcej w tym samym czasie, co moda na Bożeny. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: Lidia czy Dominika 04.10.09, 23:49 ciezko z tym dyskutowac, bo nie moge wygrzebac jakos globalnej popularnosci imion w Polsce, nie mowiac o latach nadawania, ale nie zgadzam sie zupelnie. Po pierwsze nie zgadzams ie, ze Lidia dla malego dziecka brzmi zle - Lidię zdrabnia się do Lidki bądź jakże popularnej ostatnio Lilki czy Lili i brzmi bardzo dobrze, po drugie - nie odbieram tego imienia jakos takiej sezonowki jak Bożenka, raczej coś w typie Krystyny - może ostatnia fala popularności była niewystarczajco dawno, żeby to imię wracało, ale znając Lidie w różnym wieku, również duuuużo starsze od Bożenkowego, mam wrażenie, że to imię bardziej jednak klasyczne, niż Bożena z jedną jedyna fala popularności. I chyba nie tylko ja mam takie wrażenie o czym świadczą nawet statystyki Bartka Górnego - Bożeny ani jednej, Lidii 55, czyli nadawalność może nie wielka, ale odczuwalna. W przeciwieństwie do Bożeny, ktora właściwie obecnie w ogole nie funkcjonuje, nie bardzo jest nadawana i rzadko rozważana, Lidia się pojawia, wcale nie jako jakaś bardzo szczegolna rzadkość... Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta i uzupelnienie 04.10.09, 23:52 Bożena wystepuje poza polskim chyba jeszcze tylkow czeskim, prawda? I wg wikipedii notowana była w Polsce pierwszy raz dopiero w XIX wieku. Lidia to imię greckie, później przejete przez Rzymian, miedzynarodowe. Naprawde nie wiem, czy można miedzy nimi stawiać znak równości. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i uzupelnienie 05.10.09, 00:43 Zgadzam się, ze Bożena to czechizm, zupełnie jak Milena, a Lidia ma solidną historię, natomiast sezonowość imion ma wiele wspólnego z ich historią, ale nie wszystko. Lidia nigdy nie była w Polsce popularna, i stąd wrażenie sezonowości (w odróżnieniu np. od Krystyny), w czym jest podobna np. do Zenona, imienia z solidną historią. Szczyt nadań Lidii byl w latach 50., a w 60. urodziło się ich niewiele mniej. Z Bożeną było dokładnie tak samo, tyle że Bożen było w obu tych dekadach więcej. Do Lidii zniechęcam, ponieważ pani Lidka to w moim odczuciu (które nie każdy musi podzielać) takie samo zjawisko, jak pani Bożenka, a skoro już imię popularne było, a babcie/ciocie Lidie żyją i mają się dobrze, to może sobie trochę odpocząć i czasowo ustąpić miejsca innym, zanim powróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: i uzupelnienie IP: *.171.96.34.static.crowley.pl 18.10.09, 14:59 Lidia wróciła, a Bożena nie. I o czymś to świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i uzupelnienie 18.10.09, 15:56 Lidia zdecydowanie nie wróciła - jest obecnie bardzo rzadko nadawana. Odpowiedz Link Zgłoś
cicuta Re: i uzupelnienie 18.10.09, 23:13 gaudencja napisała: > Lidia zdecydowanie nie wróciła - jest obecnie bardzo rzadko nadawana. > a ja sie nie zgodze... wg statystyk Bartka Lidii bylo 55 a takich np. Anastazji 44 i jesli okreslamy Anastazje jako wschodzace imie: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,26402663,26408350,Re_Wschodzace_imiona_.html wypowiedzi ponizsze, to Lidia, z popularnscia o 1/4 wieksza nie moze byc uznawana za "bardzo zradko nadawana" BTW Bozenki wg Barta Gornego nie ma zadnej... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i uzupelnienie 18.10.09, 23:31 Dobrze, moze powinnam była napisać "rzadko nadawana". W rzeczywistości w 2008 Lidii było nie 55, a 35, zaś Anastazji 30. Wschodzenie zaś to tendencja, nie liczba. Lidii było np. tyle samo, co Marcelin, a to akurat imię określiłabym jako o stabilnej niedużej popularności. Trudno powiedzieć, jaka będzie tendencja dla Lidii w średnim okresie, ale nie sądzę, by była silnie zwyżkowa, skoro jest dużo Lidii w pokoleniu obecnych babć i starszych cioć. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: i uzupelnienie 25.10.09, 10:25 A ile było Bożenek? Bo jeśli żadnej, to spokojnie można napisać - w porównaniu z nadawaniem imienia Lidia - że Lidia wróciła! Jupii!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i uzupelnienie 25.10.09, 13:24 Spieszę wyjaśnić - Lidia była nadana w Warszawie w 2008 roku 0,09% procent populacji noworodków, a Bożena - 0,01%. Jeszcze dobitniej: imię Lidia otrzymalo 9 dziesięciotysięcznych populacji, a Bożena - 1 dziesięciotysięczna. Dramatyczna różnica, nieprawdaż? A co "powrotów" to odzwierciedlają je dane dla danego imienia, tzn. trzeba by wiedzieć, czy nadawalność Lidii była już mniejsza i wzrosła, czy też np. cały czas powoli spada. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: i uzupelnienie 26.10.09, 18:42 E, tam od razu dramatyczna. Różnica i tyle. Wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: i uzupelnienie 26.10.09, 19:41 Żadna różnica właśnie; przeczytaj uważnie, to dobrze Ci zrobi na zrozumienie tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolmadakia Lidia . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.09, 18:19 Dominika ładna,ale za popularna.Nie ma dla mnie uroku nowości i oryginalności Odpowiedz Link Zgłoś
candy_asiya Re: Lidia czy Dominika 03.10.09, 22:55 a Dominika kojarzy mi się z dominem, poza tym nie znoszę zdrobnienia nika brr.. Lidia brzmi ładnie i kobieco i zdrobnienia też ma fajne ;]] Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Lidia czy Dominika 03.10.09, 23:13 Oba mi się podobają ale bardziej Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lidia czy Dominika 03.10.09, 23:26 Lidia, a jeszcze lepiej Ligia lub Liwia. Dominiki nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
an_o Re: Lidia czy Dominika 28.09.10, 19:14 O to, to wlasnie Ligia - to jest to! Znam dwie Lidki - jedna kolezanke ze szkoly podstawowej (teraz 34letnia) i kuzynke (tez pod trzydziestke). Imie niegdy mnie specjalnie nie powalalo, ale Ligia to jest to. Swego czasu podobala mi sie tez Liwia, ale poniewaz jest zbyt podobne do Oliwii to bym spasowala. Dominika tez nie jest zla. Ale Ligia rules! Odpowiedz Link Zgłoś
czarna-dalia Re: Lidia czy Dominika 04.10.09, 18:48 Bez wahania Lidia. Od zawsze i na zawsze nie lubię Dominiki. Dobra dla dziewczynki, dla dorosłej kobiety jakoś mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drems Re: Lidia czy Dominika IP: 188.33.75.* 04.10.09, 19:43 Zdecydowanie Dominika. Uważam, że to naprawdę ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idz Lidia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 62.121.135.* 05.10.09, 15:19 Odpowiedz Link Zgłoś
ilka114 Re: Lidia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.09.10, 16:18 Nie krzycz tak, uszy mnie bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chelsea Re: Lidia czy Dominika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.09, 23:32 Oba nie podobają mi się, ale jeśli byłabym zmuszona to wybrałabym Dominikę. Lidia źle mi się kojarzy, wg mnie to ciężkie, ciotkowate imię. Ligia , Liwia tak, Lidia - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Lidia czy Dominika 10.10.09, 15:28 Brzmieniowo bardziej podoba mi się Dominika. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Dominika 18.10.09, 22:37 Ja też wybrałabym Dominikę. Do Lidii żywię jakąś nieuzasadnioną niechęć (tym bardziej nieuzasadnioną, że moja koleżanka o tym imieniu jest b. miła). Odpowiedz Link Zgłoś
jane-bond007 Re: Lidia czy Dominika 26.10.09, 21:31 oba ładne ale wybieram Lidkę jak masz juz metlik to proponuje podobne: Liwia i Berenika Odpowiedz Link Zgłoś
terenia3000 Re: Lidia czy Dominika 30.10.09, 21:41 Bez wahania Dominika - sama jestem mamą własnie Dominiki. Pierwotnie miała być Wiktoria, ale mąż nie chciał się zgodzić. Dziś jestem mu za to baaardzo wdzięczna, bo nie wyobraźam sobie żeby moja córka miała inaczej na imię. Sama do niej mówię Miśka (Dominiśka) lub Mika (tak sama na siebie zaczynała mówić i tak zostało) Znajomi Domina, Dominka. Odpowiedz Link Zgłoś
zabieoko lidia 26.10.09, 22:37 ja mam na imię dominika a moja córcia to właśnie lidia jestem w 100% zadowolona, że mała własnie takie imię otrzymała w przedszkolu jest tylko 1 lidka /a julek ze 20, nikolek, oliwek też dużo a lidka jedna i od razu wiadomo o którą chodzi/ a zdrobnień jest mnóstwo Dusia, Dusieńka od Lidusia, Lida, Lideczka, Licia nie Lidzia tylko właśnie Licia i nie sugeruj się tym co mówią inni, no chyba, że chcesz nadać imię, które by dziecko narażało na docinki ale imie lidia z pewnością takim nie jest wybierz to które jest dla ciebie cieplejsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yena1 Re: Lidia czy Dominika IP: 195.187.84.* 28.09.10, 14:23 jako mama Dominiki glosuję oczywiście na to imię Odpowiedz Link Zgłoś
adamantia Re: Lidia czy Dominika 28.09.10, 16:29 Dominika dla mnie o wiele ładniejsza, ale popularna. Lidia mniej ładna, ale mniej oklepana. Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Lidia czy Dominika 28.09.10, 19:33 jako posiadaczka tego imienia rzeknę krótko: Dominika. i ja jestem już raczej z tych bardziej dojrzałych które można nazwać dorosłymi. i nikt się nie dziwi więc pasuje i do dorosłej osoby. kiedy byłam mała nie spotkałam nikogo o tym imieniu, teraz Dominisiek jest już więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lileczka Re: Lidia czy Dominika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.10, 08:56 lidia zdecydowanie Odpowiedz Link Zgłoś