marcysia8095 10.10.09, 18:15 Co sądzicie o imieniu Ewangelina (czytane Ewandżelina). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluejanet Re: Ewangelina 10.10.09, 18:48 Przywoluje Chate wuja Toma. Za bardzo mi sie kojarzy tez z ewangelia. Za granica ok, w Polsce raczej nie bardzo widze ... Imie Evan mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ewangelina 10.10.09, 19:01 Ewangelina wymawia sie przez "g". WYglada kuriozalnie (jak wszelkie latynoskie przeszczepy na grunt polski). Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Ewangelina 10.10.09, 20:39 jeśli to latynoskie imię to raczej czyta się przez "ch" Za bardzo z ewangelią się kojarzy, prędzej pomyślałabym że to nazwisko niż imię. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ewangelina 10.10.09, 20:43 Ale pisane przez w, czyli po polsku przez g . PO latynosku byloby przez v... Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ewangelina 10.10.09, 20:51 i wówczas czytane ebanhelina, eeee... nieładnie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ewangelina 10.10.09, 23:44 Na pewno nie czytałabym przez "dż", nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelina Re: Ewangelina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.09, 11:32 Szukając imion podobnych do mojego , słyszałam o tym imieniu, jest nadawane w USA i rzeczywiście wymawiane przez "dż". Jakoś nie bardzo mi się podoba, jakby złączenie Ewy i Angeliny. Wolę swoje imię Ponadto zgadzam się z resztą na forum, odnośnie skojarzenia z ewangelią. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Ewangelina 11.10.09, 11:53 jeśli ma być czytane przez 'dż', to powinno być pisane przez 'v'. bo w tej postaci wyjdzie ełandżelina. e, w żadnej postaci mi się nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol [...] IP: 80.48.4.* 11.10.09, 12:24 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Ewangelina 11.10.09, 18:32 Aktoreczka grająca w Lost Kate, nosi to imię. Evangeline Lily się chyba nazywa. A imienia nie lubię, brzmi jak nazwisko pewniej modelki. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Ewangelina 11.10.09, 21:40 Po angielsku (Evangeline) bardzo slodkie. Pierwszy raz uslyszalam na filmie (Niania McPhee), pozniej w klasie syna byla dziewczynka o tym imieniu. W Polsce niestety sie nie nadaje, skojarzenia z Ewangelia i nie tylko zbyt mocne. Wogole to mam cala liste imion ktore po angielsku sa super a po polsku be, i odwrotna liste tez...strasznie mi zal tych imion z perspektywy matki zyjacej na zmiane na dwoch kontynentach... Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: Ewangelina 12.10.09, 10:45 Z jednej strony kojarzy się z Ewangelią, z innej(co niestety jest faktem) zajeżdża Jessicą, Mią etc. Nie nadaje się w Polsce. I, od lat, gdy słyszę imię Evangeline, natychmiast nasuwa mi się zestaw Lilian Evangeline Maud Marion-tak Sara Crewe nazwała jedno z dzieci z Wielkiej Rodziny Pana Carmichaela w "Małej Księżniczce". Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: Ewangelina 12.10.09, 11:23 Mi się kojarzy z panienką nieciężkich obyczajów, występującą u Sapkowskiego (bardziej w roli rekwizytu, niż postaci, nawet trzecioplanowej - dyskusja pisarczyka Melfiego z krasnoludami o wojnie, a właściwie jej konkluzja) oraz z córką pastora w jednym opowiadaniu Gravesa (zresztą prześmiesznym, m.in. za sprawą tej postaci). Jako imię okropnie mi się nie podoba, odbieram je jako nadęte, pompatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ewangelina 12.10.09, 20:19 Ja znam jedną Greczynkę - Evangelinę. Skojarzenia zbyt "religijne". A tak odnośnie takich "kościelnych" imion, to jej koleżanka ma na imie Apostolia Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Ewangelina 12.10.09, 20:30 Nie zdziwiłabym się, gdyby były siostrami. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: Ewangelina 12.10.09, 20:32 Jak dla mnie mieszanka Eweliny z Angeliką. Odpowiedz Link Zgłoś