felila 20.11.09, 01:50 Jak Wam się podoba imię Tamara ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felila Re: Tamara 20.11.09, 10:44 Widzę, że zdania podzielone Moja znajoma stwierdziła, że jest zbyt "wschodnie". A może Edyta, Ida, Judyta bądź Olga ? Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Tamara 20.11.09, 12:20 zdania zawsze są i będą podzielone Olga bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Tamara 20.11.09, 16:27 Nie podoba mi się. Za to pozostałe wymienione owszem. Podsuwam Tacjanę. Odpowiedz Link Zgłoś
felila Re: Tamara 20.11.09, 17:06 Tacjana ( choć rzadkie, a takiego właśnie szukam ) jednak nie podoba mi się.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tamara 20.11.09, 17:17 Judyta jak najbardziej. Tamara zupełnie mi się nie podoba i kojarzy widmowo - "ta mara. Nie wspominając o: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2566990 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2567120 Jesli szukasz wschodniego imienia, to czemu się nie zdecydować na Ksenię? Odpowiedz Link Zgłoś
felila Re: Tamara 22.11.09, 12:59 Hmm ja nie miałam takich skojarzeń z Tamarą A z Ksenią mam właśnie, bo moja babcia miała suczkę o takim imieniu.. bez obrazy oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Tamara 20.11.09, 16:39 Ja ze wschodu pochodze i faktycznie tak odbieram Tamarę - jako typowo rosyjskie imie Edyta i Judyta nie są w moim stylu, chociaż Judyta nie brzmi źle. Idy używałabym tylko jako zdrobnienie od Idalii. Olga, za bardzo kojarzy mi się z taką twardą babą, jak Helga. Ale z Twoich propozycji wybrałabym właśnie Olgę Odpowiedz Link Zgłoś
felila Re: Tamara 20.11.09, 17:05 Moja mama też jest ze wschodu i jej rodzina, i dlatego, oni mają dość takich imion. Mamy w rodzinie już małego Igora, Borysa i małą Nadię. Rodzina nigdy nie była za tymi imionami Ja w sumie też nie, choć akurat teraz Tamara mi się bardzo podoba. Chciałabym też, aby moje dziecko nie było 2 Anią, 3 Julią lub Oliwią w klasie. Ja mam rzadkie imię, dlatego stawiam też na te rzadsze. Hmm.. w sumie masz rację dalenia.. też mi teraz skojarzyła Olga z Helgą, i już wiem jak swoją wnuczkę nazywał mój ojciec, który jest złośliwcem Nie Olga, a Helga - więc jednak Olga odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Tamara 20.11.09, 17:20 Skoro Olga odpada, to jestem za Judytą A może : Aurelia, Berenika, Dagna, Estera, Idalia zamiast Idy, Marcelina, Michalina, Oriana. Poprzeglądaj imiona na wikipedi Na pewno coś znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: Tamara 20.11.09, 16:48 W dzieciństwie za sprawą mamy rusofilki uwielbiałam rosyjskie imiona, z Tamarą na czele Teraz został mi tylko do Olgi sentyment. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Tamara 20.11.09, 18:13 Bardzo mi się nie podoba. Ma wyjątkowo twarde, odpychające brzmienie. Zapewniam cię, że twoje dziecko nie będzie kolejną Anią w grupie i w ogóle porównywanie popularności Ani do Oliwii i Julii jest co najmniej dziwne. Julia jest na pierwszym miejscu we wzystkich rankingach a Ania nawet nie w I dziesiątce. Więc bez przesady. Podoba mi się Judyta. Odpowiedz Link Zgłoś
lipsmacker Re: Tamara 21.11.09, 22:01 A mi sie dobrze nosi Nie wyobrazam sobie posiadania innego. O skojarzeniu "ta mara" dowiedzialam sie na tm forum. Moze jest twarde ale moim zdaniem charakterne i silne, za taka osobe uchodze i sama rowniez w takich imionach gustuje, wrecz odpychaja mnie imiona slabe. Drugie mam kontrastowo romantyczne, kiedys rzadkie a dzis oklepane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Tamara IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.09, 14:24 Uwielbiam Tamarę! To piękne i "charakterne" imię - mam do niego podobny stosunek jak do Matyldy i Jagny. Jednym słowem bomba Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Tamara 04.05.14, 12:13 znalazłam Tamarę wśród imion arabskich, brzmieniowo podoba mi się, ale czy nie brzmi pretensjonalnie? kojarzy mi sie coś w stylu Roksan itp... Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Tamara 04.05.14, 13:37 Bardzo mi się nie podoba, nie potrafię w niej dostrzec niczego ładnego. Z pozostałych wymienionych w wątku podoba mi się Judyta. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcevita007 Re: Tamara 04.05.14, 23:17 Nie odbieram Tamary pretensjonalnie, znalam jedna ze slyszenia i wydawalo mi sie to imie calkiem normalne typu bardziej Tatiana czy Anastazja . Brzmienie ma bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Tamara 05.05.14, 09:29 Ma u mnie plus za ciekawe znaczenie,ale niestety brzmi dla mnie jak "ta mara". Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Tamara 22.10.14, 18:13 Podoba mi się, kojarzy mi się z piękną kobietą przez gruzińską królową Tamarę i biblijną córkę Dawida. Nie nadałabym, bo nie podoba mi się zdrobnienie Tamarka, a trudno skracać do Mary lub Tamy. Znam jedną Tamarę ok. 40-50 lat, przesympatyczną. Ładne dla siostry Anastazji. Skojarzeń z "tą marą" nie mam, może przez rozkład akcentów przy wymowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Tamara 22.10.14, 18:30 Podoba mi się też wspomniana wyżej Roksana, która ma raczej negatywną opinię na forum - i tak, dla mnie są to imiona w tej samej grupie. Roksana też jest królewsko-biblijna, tak się nazywała żona Aleksandra Wielkiego oraz jedna z córek Heroda. Przez analogiczne "pochodzenie", twarde r i lekko egzotyczne brzmienie są dla mnie podobne. Roksany też bym nie nadała. Problem z egzotycznymi imionami jest taki, że nie najlepiej brzmią zdrabniane na sposób polski, z końcówką -ka. Mimo wszystko bardziej podobałoby mi się rodzeństwo Tamara i Roksana niż Nikola i Dżesika. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Tamara 31.10.14, 22:21 lily-beth napisał(a): > Skojarzeń z "tą marą" nie mam, może przez rozkład akcentów przy wymowie. Akcenty rozkładają się tak samo w obu przypadkach! Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Tamara 22.10.14, 22:41 Ładne, nawet bardzo. Zdrabnialabym Tara, Marunia, Marcia. Ale z imion wschodnich wolę Natasza, Anastazja i Nadia. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Tamara 23.10.14, 00:03 Imię Tamara bardzo mi się podoba. Można ładnie zdrabniać: Tamarka, Tamarcia... Śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
olinininka Re: Tamara 27.10.14, 10:43 Dla mnie takie sobie imię. Choć po poznaniu jednej 6 letniej Tamarki bardziej na + Odpowiedz Link Zgłoś