dalenia 08.01.10, 22:29 Co myślicie ? Ja uwielbiam Męski Nikander nie podoba mi się. Nikandrę mogłabym nadać, z przyjemnością No i standardowe pytania : ile nadań? jak Wam sie widzi ? czy nadałybyście swoim córkom ? znacie jakieś Nikandry ? Ja sama przejrzałam nk w poszukiwaniu Nikandr, kilka mi znalazło Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: A Nikandra ? 08.01.10, 22:40 Nie podoba mi się, nie nadałabym, z cynadrami mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Nikandra ? 08.01.10, 22:46 Bardzo mi się podoba, w wersji męskiej także. Człon drugi imienia taki sam, jak w Aleksandrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecienka1 Re: A Nikandra ? 08.01.10, 23:18 pierwsze slysze ale podoba mi sie pozdrawiam Kwiecienka na Tak Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: A Nikandra ? 08.01.10, 23:19 Podoba mi się, ale nie jestem pewna, czy bym nadała. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: A Nikandra ? 09.01.10, 09:10 podziwiałabym u kogoś, sama nie odważyłabym się na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: A Nikandra ? 10.01.10, 02:04 Nie podoba mi się, wkładam ją do tego samego worka co Andreę ; Samantę ; Amandę itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Nikandra ? 10.01.10, 12:36 A niby dlaczego? Trzy wymienione przez Ciebie imiona to imiona popularne w innych krajach, zwłaszcza anglojęzycznych, i zaimportowane do Polski. A gdzie Nikandra jest popularna? Odpowiedz Link Zgłoś
justii23 Re: A Nikandra ? 10.01.10, 12:46 okropnie mi się podoba,ale nie odważyłabym się na nadanie go własnemu dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: A Nikandra ? 10.01.10, 16:46 nie ze względu na pochodzenie czy popularność w danym kraju a podobne brzmienie, poza tym nie podoba mi się zdrobnienie Nika . Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Nikandra ? 10.01.10, 17:22 W jaki sposób Nikandra jest podobna brzmieniowo do Samanty czy Amandy? Czy możesz mnie oświecic? Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: A Nikandra ? 10.01.10, 17:27 W Polsce bym nadala, szczegolnie w wersji zenskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: A Nikandra ? 10.01.10, 21:58 Nikandra jest bardzo podobna do Andrei NikAndra ~ Andrea - którą to zaliczam do jednego 'worka' z Samantą i Amandą ; a owe imiona przypominają brzmieniowo Nikandrę ze względu na końcówkę ...andra ..anda ...anta !! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Nikandra ? 10.01.10, 22:51 Rozumiem, że Aleksandrę też wrzucasz do tego samego worka? Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: A Nikandra ? 11.01.10, 01:01 Aleksandra, nie ze względu na dłuższą obecność w naszym kraju i większą popularność, utożsamiam ją ze znajomymi o tymże imieniu a kojarzy mi się głównie z 'Aleksandrią' - miastem w Egipcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A Nikandra ? 11.01.10, 22:25 Wiesz, "worek" rozumiem jako bardziej imiona podobne do siebie pod jakimś względem, ale z wykluczeniem względów brzmieniowych. Krystian i Krystyn to IMO imiona z dwóch zupełnie różnych worków, jak również Michał i Micheasz albo Michał i Rafał. Ty możesz oczywiście to rozumieć zupełnie inaczej. Aleksandra i Nikandra mają IMO bardzo wiele wspólnego - cały drugi człon imienia. Ty oczywiście możesz dostrzegać podobieństwo między Nikandrą i Samantą i wszystko ok, o ile jesteś to w stanie sensownie uzasadnić. Odpowiedz Link Zgłoś
cruzbos Re: A Nikandra ? 10.01.10, 20:03 Nie podoba mi się - zbyt dziwne i trudne do wymówienia, nie nadałabym córce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina81 Re: A Nikandra ? IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.10, 11:18 Bardzo mi się podoba, choć zdrobnienie Nika dość oklepane - Weronika, Dominika, no i niestety Nikola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: A Nikandra ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.10, 22:11 Ja mam na imię Nikandra i dobrze mi z tym, bardzo podoba mi się moje imię, jest oryginalne i dzięki niemu wszyscy których poznaję mnie pamietają Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: A Nikandra ? 29.01.10, 09:50 No proszę, a skąd u Twoich Rodziców taki pomysł ? Podejrzewam, że jesteś z czasów "przed-internetowych" A moi rodzice mówią, że gdyby wtedy internet posiadali (tj. mieli dostęp do jakiejś listy imion itd.) to z pewnością nazwaliby mnie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: A Nikandra ? 30.01.10, 11:17 Fajne, lepsze niż Nikola Ale mąż wyśmiałby mnie Odpowiedz Link Zgłoś
bast3 Re: A Nikandra ? 30.01.10, 22:28 Raczej bym córeczki tak nie nazwała, ale imię ładne, podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: A Nikandra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 23:53 Bardzo mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: A Nikandra ? 03.04.22, 01:22 Bardzo mi sie podoba. Brzmi fajnie i mozna nawet zdrabniac do Iki (w nawiazaniu do instagramowego watku) Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: A Nikandra ? 15.10.22, 06:18 Dodam, ze podoba mi sie w wersji meskiej i zenskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: A Nikandra ? 03.04.22, 01:38 Nie podoba mi się. Z imion z podobną końcówką wolę Leandrę. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: A Nikandra ? 03.04.22, 12:29 W przeciwieństwie do Leandry Nikandra mi w ogóle nie podoba się. Skrót Nika też. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: A Nikandra ? 04.04.22, 12:01 Dziś tak nie pieję z zachwytu nad Nikandrą bardzo doceniam ją u kogoś. Dla mnie brzmi z lekka pretensjonalnie (brzmieniowo takie połączenie Nikoli i Sandry). Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: A Nikandra ? 04.04.22, 15:35 Podoba mi się! Pełne imię brzmi dostojnie (dostojność imienia jest dla mnie istotna), a zdrobnienie Nika jest proste i sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: A Nikandra ? 05.04.22, 00:43 Mam bardzo ambiwalentne uczucia. Wolę Leandrę i Kasandrę. Nikandra wbrew pozorom jest trudnym imieniem, w pewnym świetle pięknym, w pewnym jak salamandra. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: A Nikandra ? 14.10.22, 23:16 Nikandra, oryginalne, miłe i niebanalnie brzmiące, a przy tym proste, można zdrabniac Nika, Nandra, Ndrea, Kandra, Andr(e)a, Drea. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: A Nikandra ? 15.10.22, 15:09 Nikandra mi się podoba, mimo że sama wolę delikatniejsze imiona. Na pewno doceniłabym u kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
0716a Re: A Nikandra ? 16.10.22, 23:13 Bardzo mi się podoba to imię, chociaż jest kilka ładniejszych według mnie. Jeśli nie miałabym pomysłu na imię dla córki (którejś z kolei, bo kilka imion żeńskich dla potencjalnych córek mam przygotowane) to nadałabym. Żadnej Nikandry nie znam, mogę natomiast powiedzieć, ż e bardzo podoba mi się zdrobnienie Nika. Odpowiedz Link Zgłoś