arwenika 05.02.04, 10:28 Ostatni bedac w kosciele trafilam na chrzest i rodzice tak dali na imie dziecku. Mysle ze to fajnie ze powracamy do staropolskich imion ktore maja piekna etymologie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Bożydar? 05.02.04, 10:38 Kiedyś czytałam, że imię Nataniel ma to samo znaczenie co Bożydar. Czy to prawda ? Pa Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
filozosia Re: Bożydar? 05.02.04, 19:19 Staropolskie co prawda ale jak tu mówić do dziecka? Nie dałabym taak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Bożydar? 05.02.04, 20:04 Czesc ! Boze to juz chyba przesada !Nie nie podoba mi sie . Pa Ola Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Re: Bożydar? 06.02.04, 22:06 ładne imię, choć Bogumił jeszcze ładniejsze!. Odpowiedz Link Zgłoś
marbeta Re: Bożydar? 09.02.04, 22:25 kojarzy mi się zkiepskim barem szybkiej obsługi w Szczawnicy Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Bożydar? 10.02.04, 05:10 Nie sadze by dziecko bylo szczesliwe z tym imieniem. Kiedys slyszalam podobna historie z nadaniem tego imienia w stanie krytycznym zdrowia dziecka ( chyba w szpitalu). Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Bożydar? 10.02.04, 10:34 mi osobiście przeszkadza, jeśli imię ma wyraźne i nieodparte znaczenie w języku, używanym na co dzień a już zwłaszcza takie mocne określenie, jak boży dar no bo jak mam cokolwiek nagatywnego powiedzieć o bożym darze? że niegrzeczny, leniwy itp. (jeśli wiem, co to imię znaczy, ale w innym języku, to już nie jest rażące, przynajmniej dla mnie) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
anka1000 Re: Bożydar? 13.02.04, 13:33 to samo znaczenie co Bożydar mają też hebrajskie imiona Mateusz i Maciej, spróbuj teraz powiedzieć coś niedobrego na chłopców o tych imionach! )) Odpowiedz Link Zgłoś
merigold_triss Re: Bożydar? 12.02.04, 12:29 Moja mama ma na imie Bogna,chrzestny to Wieńczysław,sa tez w rodzinie Halszki,Nawojki,radochny.a ja jestem Anna Weronika.moj syn to wojtus po tacie ale corci to dam jakies imie staropolskie niech tradycji stanie sie zadosc Odpowiedz Link Zgłoś