Gość: mamaneli IP: *.pai.net.pl 06.04.10, 14:17 spotkaliście się w Polsce z imieniem Zachary? Jak zdrabniacie? Zak? Zac? Zach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: zachary? 06.04.10, 14:25 Nawet na forum było wspominanych kilku Zacharych. Zdrobnienia Zak i Zac są MSZ zbyt hamerykańskie, a Zach ujdzie. Jest to zresztą staropolskie zdrobnienie od Zachariasza; są także inne - wszystkie wymieniałam w tym poście. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: zachary? 06.04.10, 15:13 w realu nie spotkałam, słyszałam o jednym osobiście nie zdrabniałabym Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: zachary? 06.04.10, 15:41 Nie spotkałam nigdy żadnego polskiego Zacharego. Imię baaaardzo mi się podoba Mały Zachary byłby dla mnie Zachusiem albo Zankiem. Starszego, nastoletniego nie zdrabniałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1ewa1 Re: zachary? 13.02.14, 21:08 mój syn ma na imię Zachary i ma fajnie bo w szklole jest charakterystyczny...//jak był mały to był Zakuś,Zacharek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm ;d Re: zachary? IP: *.multimo.pl 13.05.10, 21:21 hmm sam mam na imię Zachary mi koledzy mówią Hary ;d Odpowiedz Link Zgłoś
tosianna Re: zachary? 14.05.10, 11:23 Fantastyczne imię!!! u mnie też nastolatek to Hary =))) Odpowiedz Link Zgłoś
asienkowa Re: zachary? 14.05.10, 17:17 A mnie sie w ogole nie podoba - zbyt amerykanskie jak dla mnie. W ogole nie jestem fanka przenoszenia mody z zachodu na grunt rodzimy. Może Pankracy, Eustachy i January bądz Wincenty?? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: zachary? 15.05.10, 13:41 "Forma Zachary była nadawana bardzo rzadko, ale występowała w polszczyźnie co najmniej od XVII wieku." pl.wikipedia.org/wiki/Zachary Pankracy, Eustachy, January i Wincenty bardzo mi się podobają, nawiasem mówiąc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregtom Re: zachary? IP: 109.243.233.* 16.09.10, 22:40 Witam, Nasz syn ma na imię Zachary. Mowimy zwyczajnie Zachary, a zdrobnienia w naszym wydaniu to Zaki, Hary, Zak. Jak byl malesstwem, to zdarzalo sie jeszcze Zakuś Pozdrawiam, GT Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: zachary? 16.09.10, 23:09 znam jednego małego Zacharego, syn koleżanki mojej przyjaciółki tak się nazywa. ma nieco ponad roczek. Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: zachary? 17.09.10, 08:43 Ja osobiście nie znam żadnego, ale imię bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: zachary? IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 17.09.10, 09:43 Podoba mi sie Jedyny minus, ze po angilelsku brzmi Zakary Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: zachary? 17.09.10, 11:16 W Polsce spotkałam się z tym imieniem tylko ze słyszenia. Ale podoba mi się. Zdrabniałabym Zak lub Hary (co z tego, że Amerykańskie jeśli rodzimej alternatywy nie widać?). Ewentualnie Zaszek, ale to jakoś za podobnie brzmi do Staszka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: zachary? 18.09.10, 12:19 W przedszkolu mojej córki jest Zachary(jest synem Belga i Polki).Nikt nie zdrabnia,wszyscy mówia do niego Zachary(dzieci Zachaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka_jedna Re: zachary? IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.10, 15:33 Zdrabniałabym: Hasiek, Zaszna. Ale i tak pełna forma podoba mi się najbardziej ;D Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: zachary? 13.02.14, 21:38 Nie spotkałam żadnego Zacharego,ale mieszkał za to kiedyś w mojej miejscowości pan o imieniu Zachariusz(tak,przez "u"). Odpowiedz Link Zgłoś