Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o imieniu Otylia??

04.05.10, 22:25
No i czy pasuje ono do starszej siostry Liwii?? Zauważyłam, że wiele z Was
jakoś łączy te imiona. Czy pasują one do siostrzyczek??
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 04.05.10, 22:31
      Liwia i Otylia to nie są imiona, które bym łączyła intuicyjnie, ale
      dla sióstr mi jak najbardziej pasują. Otylia bardzo mi się podoba,
      ma też bardzo ciekawe zdrobnienia. Własnie przed chwilą
      zaproponowalam ją w innym wątku. Jestem za.
    • olianka Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 04.05.10, 22:40
      Bardzo mi się podoba i myślę, że pasuje do Liwii.
    • dalenia Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 04.05.10, 23:25
      Pasuje do Liwii, moim zdaniem. Ja za nią nie przepadam, łączę ją głównie z
      Jędrzejczak. Poza tym, mam skojarzenia z "otyłością". Ale z przyjemnością
      zobaczyłabym małą Otylkę wśród Julek i Oliwek.
      • ladetre Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 09:18
        Podpisuję się pod Dalenią obieba rękami - mam podobne skojarzenia i
        nie jest to jedno z moich ulubionych imion. Ale do Liwii bardzo
        pasuje i jest raczej oryginalne - ja znam tylko jedną Otylkę (4
        latka), więc jak Ci się podoba, to bierz, nie zastanawiaj się.
    • adamantia Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 08:17
      Dla mnie zdecydowanie zbyt "celebryckie". Kojarzy się jednoznacznie z "tą"
      Otylią. (choć oczywiście kiedyś przestanie).
      • magducha78 Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 08:52
        tak sobie,ale do Liwii pasuje.
        • Gość: bluemoon Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? IP: *.gemini.net.pl 05.05.10, 09:46
          Dla mnie Liwia i Otylia nie pasują za bardzo do siebie. W ogóle Otylia kojarzy
          mi się tylko z jedną znana osobą, chociaż zdrobnienie Otylka jest nawet fajne.
    • aneladgam Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 10:14
      nie przepadam
      ale za Liwią też nie
      czy pasują? fajne imiona dla sióstr, bo nie jest to takie "oczywiste" połączenie
    • otylia.ostrowska Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 11:15
      jestem przeciw bo:

1. w wieku młodszym jak jeszcze było nieosłuchane, to albo przekrecano, albo
      myliło sie z innymi imionami zaczynajacymi sie na te sama litere, albo tak samo
      sie konczacymi, albo zapadała cisza, zdzwiwienie, a potem jak??? powtórz!,

2. jak sie potem osłuchało, to odgięcie było w drugą stronę, bo kojarzy sie z
      jedrzejczak: pływaczką i zabójczym kierowaca (zabójvczą kierowczynią?) w jednym
      i wiele razy ktos o mnie powiedział jednym ciagiem otylia jerdzejczak - nawet w
      trakcie ślubu. Teoretycznie smieszne, a tak naprawde irytujące

3. komentarze wiele razy: o jakie oryginalme imie. Dziekuje za taką
      "oryginalnosc", zwłaszcza, że nie miało sie na to wpływu Teraz już rozumiem o co
      chodziło ludziom jak pytali kto wymylił to imie, mama czy tata.

4. z nazwiskiem na o brzmi jeszcze gorzej, no ale moze to cie nie dotyczy

Ps. Teoretycznie moge zmienic, leczw praktyce jest to duzo wiecej zachodu niz to
      sie wydaje.
      Jestem przeciwko takim eksperymentom na własnym dziecku, bo imie jest do
      człowieka przyklejone.

To tak z osobistych zwierzeń, teraz możecie mnie rozsmarować.
      • Gość: megi79 Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? IP: 212.180.168.* 05.05.10, 11:51
        Wg mnie Twoje imie i nazwisko brzmia razem ładnie.
        A z ciekawosci-jak chcialabys miec na imię?
        Rozumiem Twoje obawy,gdyz ludzie czasem tez reaguja
        cisza/zdziwieniem na imie mojej mlodszej corki(Idalia),natomiast
        nadajac to imie myslalam o tym,zeby mialo latwy/znany/troche modny
        skrot:Ida i jak tak sie przedstawia coreczke,nie ma zadnego
        zdziwienia,natomiast Otylii brak "znanych" skrotow i zdrobnien.
      • dalenia Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 15:58
        otylia.ostrowska napisała:

> 1. w wieku młodszym jak jeszcze było nieosłuchane, to albo przekrecano, albo
        > myliło sie z innymi imionami zaczynajacymi sie na te sama litere, albo tak samo
        > sie konczacymi, albo zapadała cisza, zdzwiwienie, a potem jak??? powtórz!,

Ale teraz już tego problemu nie powinno być, nie sądzę aby był z tym kłopot. Jest mnóstwo naprawdę bardziej oryginalnych imion.

> 2. jak sie potem osłuchało, to odgięcie było w drugą stronę, bo kojarzy sie z
        > jedrzejczak: pływaczką i zabójczym kierowaca (zabójvczą kierowczynią?) w jednym
        > i wiele razy ktos o mnie powiedział jednym ciagiem otylia jerdzejczak - nawet w
        > trakcie ślubu. Teoretycznie smieszne, a tak naprawde irytujące

Ale prawda jest taka, że kiedy owa mała Otylka dorośnie, mało kto będzie pamiętał o znanej pływaczce, takie mam wrażenie.

> Jestem przeciwko takim eksperymentom na własnym dziecku, bo imie jest do
        > człowieka przyklejone.

Otylio, a tak ciężko pojąć, że każde nadanie imienia można nazwać "eksperymentem"? Myślisz, że rodzice nadają takie imiona, żeby dzieciom było w życiu ciężko? Nadają takie, jakie im się najbardziej podobają i nikt nie ma wpływu na to, czy dzieciom te imiona się spodobają czy też nie.
        • otylia.ostrowska Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 06.05.10, 11:21
          dalenia napisała:

> Otylio, a tak ciężko pojąć, że każde nadanie imienia można nazwać "eksperymente
          > m"? Myślisz, że rodzice nadają takie imiona, żeby dzieciom było w życiu ciężko?
          > Nadają takie, jakie im się najbardziej podobają i nikt nie ma wpływu na to, cz
          > y dzieciom te imiona się spodobają czy też nie.

Dalenia, czy tak ciezko ci pojąć, że jest jednak róznica miedzy imieniem Otylia a Marta, Agnieszka czy Dorota. Tłumaczyłam to w pkt. 1.
          Eksperymentem jest nadanie dziecku oryginalnego imienia, podcas gdy eksperymentem nie jest imie zwykle w kraju uzywane, tu nie chodzi o podobanie sie czy niepodobanie. Nie podobac sie mi moze Jacek, jednak nie wzbudza ono nadmiernych komentarzy, usmiechów, wytrzeszczenia oczu połaczonego z postawieniem brwi.

Co co rodziców, to niestety nie zawsze sie kierują tym, by dziekcu było łatwo w zyciu, nie wiem czy byłas jak była na tym forum dyskusja o Lolicie - wszyscy tłumaczyli, wyjaśniali, ze to gradka dla pedofili, ze powód do kpin i wyzwisk, a szanowni rodziciele sie uparli i Lolita podobno została zarejestrowana. Czy tacy rodzice kierowali sie dobrem dziecka czy też własnym dziwnym gustem?
          To co mi sie podoba, to jedno, a imie, które nie obrzydzi zycia własnemu (więc teoretycznie kochanemu) dziecku to co innego

Nie znam twoich personaliów, bo wystepujesz tu pod pseudanimem, a ja z imieniem i nazwiskiem, które jest takie jak każdy widzi i opowiadam historie jaka sie dzieje na żywym organizxmie i jak się żyje z czyms takim ponad 30lat. Prosiłabym, bys nie zaprzeczała moim odczuciaom. Na prawde mało znaczące jest, że sa jeszcze bardziej oryginalne imiona czy, że o jedrzejczakównej za 30 lat nikt nie bedzie pamietał

Mam nadzieję, że to da do myslenia tym rodzicom, którzy chca dziecko wyróznić imieniem
          • dalenia Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 06.05.10, 12:46
            otylia.ostrowska napisała:
            > Dalenia, czy tak ciezko ci pojąć, że jest jednak róznica miedzy imieniem Otylia
            > a Marta, Agnieszka czy Dorota. Tłumaczyłam to w pkt. 1.
            > Eksperymentem jest nadanie dziecku oryginalnego imienia, podcas gdy eksperyment
            > em nie jest imie zwykle w kraju uzywane, tu nie chodzi o podobanie sie czy niep
            > odobanie. Nie podobac sie mi moze Jacek, jednak nie wzbudza ono nadmiernych kom
            > entarzy, usmiechów, wytrzeszczenia oczu połaczonego z postawieniem brwi.

Nie, nadanie zwykłego imienia też jest swego rodzaju "eksperymentem". Każde nadanie imienia jest "eksperymentem", jak to określiłaś.
            Różnica między Agnieszką a Otylią owszem, jest. Ale oba potrafią "krzywdzić". Ty czujesz się skrzywdzona swoim oryginalnym imieniem, a Agnieszce nie podoba się to, że jest 7 Agnieszką w klasie. Żaden rodzic nie wie, czy wybrane przez niego imię będzie się podobało dziecku w przyszłości. Za kilka lat, mała Adelajda może czuć żal do rodziców, ale może być im także wdzięczna za nadanie imienia wyróżniającego ją z tłumu Julek i Oliwek. I na odwrót: mała Oliwia albo będzie zadowolona, że ma imię jak większość, albo będzie zła. Tego nie przewidzisz.
            Piszesz o komentarzach i wytrzeszczu oczu. Ale dotyczy to zarówno imion oryginalnych ("Otylia?! Kto to wymyślił?!") jak i popularnych ("Julia?! Znowu?").

> Co co rodziców, to niestety nie zawsze sie kierują tym, by dziekcu było łatwo w
            > zyciu, nie wiem czy byłas jak była na tym forum dyskusja o Lolicie - wszyscy t
            > łumaczyli, wyjaśniali, ze to gradka dla pedofili, ze powód do kpin i wyzwisk, a
            > szanowni rodziciele sie uparli i Lolita podobno została zarejestrowana. Czy ta
            > cy rodzice kierowali sie dobrem dziecka czy też własnym dziwnym gustem?
            > To co mi sie podoba, to jedno, a imie, które nie obrzydzi zycia własnemu (więc
            > teoretycznie kochanemu) dziecku to co innego

Tylko że owi rodzice również chcieli dobrze. Nie pragnęli nadać imienia Lolita, żeby dziecku było ciężko w życiu. Może ich usprawiedliwiam, ale im podobało się to imię. Gdyby mieli świadomość tego, jak może zniszczyć życie córce, jestem pewna, że by go nie nadali.

> Nie znam twoich personaliów, bo wystepujesz tu pod pseudanimem, a ja z imieniem
            > i nazwiskiem, które jest takie jak każdy widzi i opowiadam historie jaka sie d
            > zieje na żywym organizxmie i jak się żyje z czyms takim ponad 30lat. Prosiłabym
            > , bys nie zaprzeczała moim odczuciaom. Na prawde mało znaczące jest, że sa jesz
            > cze bardziej oryginalne imiona czy, że o jedrzejczakównej za 30 lat nikt
            > nie bedzie pamietał

Ależ ja nie kwestionuję Twoich odczuć. Masz takie, jakie masz. Ja tylko wyraziłam swoje zdanie na ten temat. Po prostu nie zgadzam się z Twoim podejściem do nadania imienia oryginalnego jak do "eksperymentu". Tyle.

> Mam nadzieję, że to da do myslenia tym rodzicom, którzy chca dziecko wyróznić i
            > mieniem

A ja mam nadzieję, że nie da smile Oczywiście w miarę rozsądku (nie mowię o Lucyferach i Lolitach). Ale wyobrażasz sobie same Julki i Kasie na świecie? smile

Pozdrawiam!
    • ashton Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 11:50
      Obawiałabym się że otoczenie z Otylii i Liwii zrobi jedną Oliwię smile
    • Gość: megi79 Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? IP: 212.180.168.* 05.05.10, 11:52
      Otylka i Liwia pasuja wg mnie,choc wolalabym Idalię i Liwięsmile
    • paula.anna Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 14:26
      nie wiem, czy pasują. wg mnie imiona rodzeństwa to nie puzle- nie muszą pasować tongue_out

a za Otylią nie przepadam. kojarzy mi się z "otyłą" niestety. podobnie jak Liwia z Oliwią (której nie lubię), ale tu już po rybach wink
      • hayet Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 15:07
        mi rowneiz kojarzy sie z "otyla" i w ogole nie podoba mi sie.
        kojarzy mi sie jeszcze z otylia plywaczka, za ktora nie przepadam
    • jane-bond007 Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 05.05.10, 20:35
      zawsze mi się podobało do spólki z Olimpia i Oktawią smile
    • quasi.modo Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 07.05.10, 09:01
      Jakoś nie mam przekonania. Brakuje mi porządnych zdrobnień. Poza tym nie mogę
      się oprzeć wrażeniu, że ma coś wspólnego z otyłością.
      • tatiana1973 Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 12.05.10, 18:59
        Mnie się Otylia podoba,może dlatego,że moja babcia tak miała na
        imię,więc było dla mnie normalne.Co do dziwnych imion,to lubię takie.W
        końcu to jakieś urozmaicenie.W mojej rodzinie same takie i lubimy tę
        swoją "inność'.Po kolei-moja mama Elfryda,moja siostra Miriam,ja
        Tatiana Olimpia,moja córka Laura Debora.
        • asienkowa Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 14.05.10, 17:29
          Miriam, Tatiana i Laura Debora - piękniesmile Bardzo oryginalne imiona,
          a z ciekawości zapytam moze jesteś z innej wiary?
          Bo ja akurat znam rodzeństwo Eliza, Miriam i Estera i są z innej
          wiary. I słyszałam wlasnie od mamy dziewczynek, ze i nich dobrze
          jest nadac dziecku imie biblijnesmile
          • hanka2501 Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 14.05.10, 17:39
            Ten post chyba pomyłkowo trafił do mojego wątku wink
            • tatiana1973 Re: Co sądzicie o imieniu Otylia?? 15.05.10, 23:14
              Dlaczego omyłkowo?Zapytałaś w poście,co sądzimy o imieniu
              Otylia.Odpowiedziałam więc,że mnie się to imię podoba i nie jest wg
              mnie jakieś dziwaczne,jak sugerowały tu inne osoby.Czy odpowiedziałam
              nie na temat?Przecież o to pytałaś.A pytanie o wiarę pominę,masz
              rację,to nie należy do przedmiotu postu.Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.