Dodaj do ulubionych

KLEOPATRA:

03.03.04, 22:06
To tez jest przeciez piekne imie wywodzi sie od pieknej krolowej Egiptu corki
Izydy. Kleopatra moze siem wydawac glupie ale na pewno nie jest!kazdy kto to
przeczyta powinien to zrozumiecsmile
Obserwuj wątek
    • aniadm Re: KLEOPATRA: 04.03.04, 11:25
      Nawet nie od jednej, królowych o tym imieniu było parę (siedem chyba).
      Kiedyś w jakiejś książce natknęłam sie na Kleopatrę - postać poboczną, mała
      córka dozorczyni (co chyba miało świadczyć o "pretensjach" tejże), na którą
      mówili "Klepka" (na Kleopatrę, nie na dozorczynię).
      A imię, choć brzmi ładnie, chyba faktycznie sprawiałoby dośc pretensjonalne
      wrażenie.
    • muszek0 Re: KLEOPATRA: 05.03.04, 08:40
      nie traktuj nadania imienia swojemu dziecku jako życiowej misji. inaczej - nie
      pogrążaj się w tej czynności tak głęboko, żeby w głowie nie zaczęło ci się
      roić od coraz większej egzotyki. jezeli nadasz swojemu synkowi imię juliusz
      cezar, to myślisz, że jest to jednoznaczne z daniem mu szczęścia na całą drogę
      życia? bo to takie oryginalne, takie wyróżniające się na tle innych zwykłych
      szarych dzieciaków?
    • madziarek_edziecko Re: KLEOPATRA: 05.03.04, 09:08
      To imię to zdecydowanie nie mój gust.
      Madzia
    • jolunia01 Re: KLEOPATRA: 23.04.04, 19:17
      Owszem, bardzo ładne, ale niestety opór materii (rodziny, znajomych, urzędników
      itp.) może być trudny do pokonania. Swojej córce chciałam nadać imię
      Hermenegilda - wydawało by się spotykane współczesnie - ale rodzina mnie od
      tego odwiodła, czego do dzis żałuje.
      • szczekuszka Re: KLEOPATRA: 23.04.04, 19:27
        Hej
        Imie Kleopatra nosza w Polsce 34 Polki. To tak jak z Napoleonem, zbytnio
        nacechowane.
        Co do Hermenegildy. To ciekawe imie, ale tez niezwykle rzadkie. Jest 174 Polek
        o tym imieniu.
        • michamina Re: KLEOPATRA: 24.04.04, 14:12
          szczekuszka napisała:

> Hej
          > Imie Kleopatra nosza w Polsce 34 Polki. To tak jak z Napoleonem, zbytnio
          > nacechowane.

Chyba nie tyle zbytnio nacechowane, ale po prostu nieużywane. Np. w Gruzji
          często spotykanym imieniem było keidyś "Noe", a teraz jest "Irakli" ("Heraklit"
          albo "Herakliusz"). Dlaczego akurat te imiona? nie wiem.
          A co do Kleopatry, to całe ryzyko nadania tego imienia wiaże się z tym, że
          brzydka Kleopatra to nieszczescie. Kleopatra po prostu _musi_ być piękna,a to w
          niemowlęctwie trudno przewidzieć.
      • michamina Re: KLEOPATRA: 24.04.04, 14:07
        jolunia01 napisała:

> itp.) może być trudny do pokonania. Swojej córce chciałam nadać imię
        > Hermenegilda - wydawało by się spotykane współczesnie - ale rodzina mnie od
        > tego odwiodła, czego do dzis żałuje.

I to jest dowód na to, że nie należy dac sie odwodzić rodzinie od swoich
        planów... W końcu to tylko ty z meżem decydujesz o imieniu, a rodzina może Ci
        tylko palcem pokiwać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.