pola260 25.05.10, 15:08 Które dla dziewczynki? Dodam, że jest już Julek (Julian). Co do Poli oboje jesteśmy zgodni, co do Matyldy - ja uwielbiam, mąż ma opory. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pola260 Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 15:08 Dodam, że jak będzie drugi chłopiec to Leon, dlatego nie pytam o męskie imię Odpowiedz Link Zgłoś
nelcia714 Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 15:15 Bardziej podoba mi się Matylda. A może Apolonia zdrabniania do Poli ? Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 15:17 Nie lubię brzmienia Apolonia. Jeśli by miała być Pola to jako pełne imię. Z drugiej strony jak zdrabniać Matyldę? Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 15:29 Parę zdrobnień Matyldy znajdziesz: tu Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 16:25 pola260 napisała: > Z drugiej strony jak zdrabniać Matyldę? Moja przyjaciółka ma 13-miesięczną Matyldę i w praniu okazało się, że jest to bardzo dobrze zdrabniające się imię. Propozycje zdrobnień padały już na forum, a u mojej przyjaciółki doszły do tego jakieś 3-4 zdrobnienia "prywatne". Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 22:16 A to napisz jakie dobrze? Jestem ciekawa Tysia brzmi ok. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 22:30 1. Zmniejsz sygnaturkę - nie powinna być wyższa niż cztery linijki tekstu. 2. Tych "prywatnych" zdrobnień nie podam, bo jak napisałam są one prywatne. W archiwum forum znajdziesz wiele ciekawych propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 15:34 z tych 2 tylko matylda. pola dla mnie odpada zdecydowanie skracać (bo to chyba nie zdrobnienie) można np Matyl innych pomysłów nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 16:23 Jeśli Pola będzie zdrobnieniem od Apolonii, to wolę ją od Matyldy. Jeśli Pola miałaby być Polą oficjalnie - to Matylda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Pola, Matylda? IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.10, 17:44 Zdecydowanie Matylda - Matysia, Tysia. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowa2 Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 19:42 Z tych dwóch Matylda. Polę akceptuję tylko jako zdrobnienie od Apolonii. Odpowiedz Link Zgłoś
magduszon Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 21:44 A które imię lepiej brzmi z Waszym nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 Re: Pola, Matylda? 25.05.10, 22:15 Hmm, chyba oba są ok. Ale krótsze może lepiej...nie chcę podawać nazwiska ale jest ono czterosylabowe i kończy się na "ek", czyli raczej dłuższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Pola, Matylda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 10:33 Poleńka Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Pola, Matylda? 26.05.10, 20:33 tylko i wyłącznie Matylda Mati, Matyldzia, Matyldka, Matisia, Matysia, i wiele, wiele innych Pola mi już obrzydła, zwłaszcza jako "pełna wersja" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabadelka Re: Pola, Matylda? IP: 77.236.0.* 27.05.10, 12:05 tylko Matylda - piękne imię! Pola to zdrobnienie, co było omawiane na tym forum wiele razy, więc IMO odpada. pl.wikipedia.org/wiki/Pola Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Pola, Matylda? 28.05.10, 21:38 A mnie sie Pola podoba, ale tylko wylacznie jako zdrobnienie od Apolonii.Do Apolonii mozna jeszcze mowic Lonia. Popularność nadawania zdrobnienia Pola jest nieciekawym trendem w polskim imiennictwie i zniecheca do nadawania pełnego imienia Apolonia, nie mowiac juz o meskiem odpowiedniku Apoloniuszu. Mam siostrzenice Matylde, zdrobnien jest bez liku. Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 Re: Pola, Matylda? 29.05.10, 10:22 A ja się mimo wszystko chyba bardziej skłaniam do Poli i to Poli jako pełnego imienia, Apolonii nie akceptuję. No nic, jeszcze mam dużo czasu ale jakoś tą Polę na maxa czuję.Mnie się jeszcze podoba Zoja ale mąż mówi kategorycznie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Lonia 30.05.10, 15:27 szczekuszka napisała: Apolonii.Do Apo > lonii mozna jeszcze mowic Lonia. Szczekuszko, znasz rosyjski? Lonia to zdrobnienie od Leonida. Lonia Breżniew - tak się "czule" mówiło na tego przywódcę. Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 IDA :-) 30.05.10, 23:28 Tyle tych rozważań i ciągle jakieś wątpliwości. I nagle przyszło mi do głowy - IDA Idusia, Idka, fajne, krótkie proste, pasuje do długiego nazwiska i nie jest zbyt popularne Z Polą przekonałyście mnie, mimo, że uznane jako pełne imię to brzmi jak zdrobnienie. No i brak super zdrobnienia i ryzyko zdrabniania Polka. Matylda w ogóle nie ma zdrobnień tak naprawdę, fajnych zdrobnień choć samo imię piękne. Zoja nie przejdzie choćby nie wiem co, a szkoda. A Ida - pasuje nam obojgu Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 Re: IDA - tak, tak, tak! ;) 31.05.10, 13:51 I tu pisze raz jeszcze bo jakiś paskudny troll znów wykasował mojego posta. Cieszę się, że Wam się Ida podoba, może to jest właśnie to imię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: IDA :-) 31.05.10, 13:17 Nie lubię Idy, jest dla mnie za krótka. Wolałabym Idalię. Ale ze wszystkich rozważanych imion jest chyba najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: IDA :-) 03.06.10, 09:24 zgadzam się z Dalenią polu, trolle nie mają możności kasowania postów, jedynie moderatorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: IDA :-) IP: 212.180.168.* 03.06.10, 10:02 aneladgam,Ty wolalabys Idalię? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: IDA :-) 03.06.10, 11:12 od Idy tak zresztą powoli przywykam do tego imienia i na pewno nie jestem już tak tragicznie na "nie" jak na przykład rok temu krowa na rowie się nie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bati Re: Pola! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 18:02 Pola, tym bardziej ze oboje jestecie zgodni w tej kwestii Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Pola! 30.05.10, 11:26 A nie przeszkadza wam skojarzenia z polami? Ja jak zanucę sobie piosenkę Golec uOrkiestry, to przypominam sobie, że nie lubię tego imienia: "Pole, pole, łyse pole, ale mam już plan!" Wole swoje imię, które jest podobne brzmieniem, czyli Paula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Pola! IP: *.home.aster.pl 02.10.10, 02:11 Ha! Ja jestem Polą (Apolonią! Pola jako samodzielne imię to dla mnie herezja i skrajnie pretensjonalna sandro-dżesikowatość) i moje imię zdecydowanie kojarzy mi się z polem Kiedyś miałam zajęcia, na których wykładowca cały czas mówił o polach (etnografia) i na każdych zajęciach 'dawałam się nabrać', tzn słysząc 'pola' odruchowo podnosiłam głowę i potrzebowałam sekundy, żeby załapać, że to nie o mnie chodzi ;P Odpowiedz Link Zgłoś
fruzielka27 Re: Pola, Matylda? 30.05.10, 23:41 Ale Julian planujecie w przypadku chłopca? Czy macie już syna o tym imieniu i w 5tc już wiecie, że będzie dziewczynka? A co do głównego tematu - trudno radzić, bo ja jestem zwolenniczką oryginalnych imion, a Pola jest popularna. Za to Matyldę ciężko zdrobnić. Chyba wcale się nie zdrabnia... Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 Re: Pola, Matylda? 31.05.10, 13:50 Jakiś TROLL kasuje moje posty, więc raz jeszcze... Julka już mamy, dla drugiego chłopca mamy wybrane imię Leon a dla dziewczynki, trwają rozważania, ale pewnie Ida. Nie nie jestem jasnowidzem i nie znam płci dziecka w 5tym tygodniu ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Pola, Matylda? IP: 212.180.168.* 31.05.10, 18:44 Oczywiscie popieram Idusię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamatyldy Matylda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.10, 16:07 fruzielka27 napisała: Za to Matyldę ciężko zdrobnić. Chyba wcale się nie zdrabnia... Jak to wcale? Matysia, Matyldka, Tysia, Matylek. Najpiękniej po prostu: Matylda. Najpiękniejsze imię na świecie. Ale ja nie jestem obiektywna Odpowiedz Link Zgłoś
polcia2011 Re: Matylda 03.06.10, 00:43 Ida zbyt krótkie, brzmi jak zdrobnienie, właściwie w ogóle bez brzmienia. Wypowiedzcie je kilkukrotnie na głos. No i ostatnio bardzo popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Matylda IP: 212.180.168.* 03.06.10, 06:53 Ależ Ida nie jest wcale popularneDosc popularna jest Iga. Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 Re: Ida 03.06.10, 20:58 Idalia odpada, nie moje klimaty. Ida coraz bardziej nam się podoba, lubię krótkie imiona. No i mnie ciągle jeszcze po głowie chodzi Matylda ale nie chcę, żeby mąż na siłę się zmuszał do tego imienia. Ale ma czas, może się jeszcze przekona No chyba, że będzie Leon, w tym temacie jesteśmy zgodni. Choć mój syn czterolatek znowu usilnie forsuje Tymona, bo ma takiego kolegę w przedszkolu, ale dla mnie za popularne Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ida 03.06.10, 21:13 Tymon popularny? Z pewnością o wiele mniej niż Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
pola260 Re: Ida 03.06.10, 21:46 Tak? Ja na swojej drodze ciągle spotykam małych Tymonów. Leona znam tylko jednego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pscolka Re: Pola, Matylda? IP: 82.160.51.* 23.06.10, 00:12 A ja mam córkę Polę i wcale Pola nie musi być zdrobnieniem od Apolonia bo moja córka ma po prostu na imię Pola. Ma teraz 14 lat i bardzo lubi swoje imię. Matylda to się kojarzy mi się z piosenką: Ciotka Matylda ma koronę z papilotów. I pod pachą taszczy kota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Pola, Matylda? IP: *.home.aster.pl 02.10.10, 02:20 > A ja mam córkę Polę i wcale Pola nie musi być zdrobnieniem od Apolonia bo moja > córka ma po prostu na imię Pola. Ma teraz 14 lat i bardzo lubi swoje imię. Pola nie musi być zdrobnieniem od Apolonii, bo może być jeszcze zdrobnieniem od Poliskeny. Ale samodzielnym imieniem nie jest i to, ze jakiemuś dziecku wpisano w papiery 'Pola' nie znaczy, ze to jest samodzielne imię. Bywa, że ludzie nazywają dziecko np. Dąb lub Alusia (znam osobiście panią, która w papierach ma 'Alusia'!). czasem trafia się po prostu na urzędnika, który coś takiego w papiery wpisze. Zupełnie nie rozumiem tej dziwnej mody traktowania zdrobnień jako pełnej formy? W następnym sezonie modne będzie wpisywanie 'pełnych imion" typu Kajtuś, Misia, Anusia, Kasieńka (bo Katarzyna i Anna są takie oklepane, a fe!)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Pola, Matylda? IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.10, 11:29 Oczywiscie, Pola jest zdrobnieniem od Apolonii, czy Polikseny ale nie zmienia to faktu, ze od ladnych paru lat wystepuje jako samodzielne imie. A to, ze Urzednicy USC wpisuja i akceptuja to imie - nie jest zadnym bledem, czy wyjatkiem - tylko wynika z oficjalnego stanowiska Rady Jezyka Polskiego: www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1074:pola-&catid=76:opinie-o-imionach&Itemid=58 Jesli zatem komus nie przeszkadza zdrobnieniowe brzmienie tego imienia - nie ma co sie czepiac. Szczerze mowiac duzo bardziej mnie interesuje, czy zalozycielka watku zdecydowala sie juz na jakies imie . A moze okazalo sie, ze to jednak chlopiec? Odpowiedz Link Zgłoś