Gość: qq IP: 94.229.83.* 10.06.10, 19:31 Czy istnieje takie imię w Polsce? Czy to tylko ''rodzicielska nazwa'' dla Wolfganga? Czy imię Wolfgang można nadać w Polsce? P.S. Skoro jest Jagoda, Malina, Lew, to może i Wilk? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kachnab Wilk z Brzozowej 10.06.10, 19:47 www.wiw.pl/literatura/lektury/bohaterowie.asp?bohater_id=9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Re: Wilk z Brzozowej IP: 94.229.83.* 10.06.10, 20:36 Bardzo dziękuję. A czy w Polsce nadano jakiemuś dziecku imię Wilkan? Jeżeli tak, mógłby ktoś sprawdzić w jakiej ilości? P.S. Tak, nowa, przypadkowa fascynacja Wilkiem Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Wilk. 10.06.10, 20:44 Nie słyszałam o takowym. A imię Lew nie istnieje po polsku, to po prostu rosyjski Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Wilk. IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.10, 22:50 Rymut odnotowuje jednego pana o imieniu Wilk, urodzonego w latach trzydziestych. Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Wilk. 11.06.10, 07:58 Czy istnieje, to nie wiem. Dla mnie to jednak przede wszystkim nazwisko. Wiem natomiast, że od Wilka i Wolfganga (wolf - wilk, gang - ścieżka) wolałabym Wolfa Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wilk. 13.06.10, 23:53 Może Wilkomir? To autentyczne imię staropolskie. Notowane także z formami pochodnymi: Wilk, Wilczan, Wilkan, Wilkost, Wilczak, Wilkosz i innymi. Myślę, że zarejestrowanie Wilkomira byłoby zupełnie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
aagje Re: Wilk. 14.06.10, 10:22 Ten Wilkosz też ciekawy A co do Lwa - znam jednego chłopca, teraz ma chyba ok. ośmiu lat i właśnie tak ma na imię. Lew, zwany przez rodziców "Lewek". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tymianek21 Re: Wilk. IP: *.chello.pl 16.06.10, 10:59 Lew-chodzi z moim synem do grupy przedszkolnej (Szczecin). Rodzice Polacy. Pisałam o tym imieniu wcześniej Odpowiedz Link Zgłoś