Gość: angelsik IP: 83.1.125.* 02.07.10, 23:34 Pytam z czystej ciekawości - jak odbieracie to imię?U mnie rzadko nadawane.Mój mąż lubi to imię i dziś zapytany jak damy w przyszłości córce na imię wpadł właśnie na taki pomysł. Czy należy do imion "brajanowatych?" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hanka2501 Re: SANDRA IP: 89.238.36.* 02.07.10, 23:58 Dla mnie należy do brajanowatych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angelsik Re: SANDRA IP: 83.1.125.* 03.07.10, 00:11 tak też własnie myslalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: SANDRA IP: 217.153.242.* 03.07.10, 02:51 Sandra - nadużywa solarium, uwielbia dyskoteki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: SANDRA 03.07.10, 23:28 Gość portalu: m. napisał(a): > Sandra - nadużywa solarium, uwielbia dyskoteki Otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: SANDRA 05.07.10, 13:20 > Sandra - nadużywa solarium, uwielbia dyskoteki Czasami aż szkoda słów.. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: SANDRA 08.07.10, 12:47 luska.s napisała: > > Sandra - nadużywa solarium, uwielbia dyskoteki > > Czasami aż szkoda słów.. no, mnie też, jak słyszę jak ludzie swoje dzieci nazywają... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: SANDRA 08.07.10, 13:58 luska.s napisała: > mnie też, np. Kosma lub Hermenegilda A ile znasz Hermenegild? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: SANDRA 08.07.10, 15:09 Na szczęście żadnej. Raczej chodziło o to, że nie sądzę by imię jak Sandra, Patryk czy nawet Jessica (co innego Dżesika - oczywiście tylko moim skromnym zdaniem) skrzywdziło dziecko. Znam Jessicę, która jest zadowolona ze swojego imienia i Joannę, która swojego imienia niecierpi, także reguły nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: SANDRA 08.07.10, 17:01 chyba nikt nie napisał, że Sandra to imię krzywdzące? Odpowiedz Link Zgłoś
magducha78 Re: SANDRA 03.07.10, 09:37 aneladgam napisała: > dla mnie jednoznacznie brajanowate dla mnie również Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: SANDRA 03.07.10, 11:51 Dla mnie również to imię z kategorii "brajanowatych". Bardzo mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: SANDRA 03.07.10, 12:40 Wszystkie Sandry jakie dane było mi poznać (oprócz jednej ) to niestety były typowo próżne dziewczyny, pochłonięte własnym wyglądem. Kojarzy mi się więc bardzo brajanowato. Jeśli mąż lubi końcówkę -andra, zapytaj go co sądzi o imionach Nikandra i Leandra (Lea) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mossiam Re: SANDRA 03.07.10, 15:34 Znam jedną Sandrę, która jest świetną dziewczyną, co nie zmienia faktu, że imię wybitnie mi się nie podoba a jego brajanowatość jest wielka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angelsik Re: SANDRA IP: 83.1.125.* 03.07.10, 15:53 Dziekuje Wam za odowiedzi - sądziłam podobnie, Mąż niepocieszony ale dziecko dopiero w planach więc czasu mamy sporo Leandra jest prześliczna! Ja jestem zakochana w Aleksji i Melanii więc dla mnie sprawa "nieboląca"Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: SANDRA 03.07.10, 19:38 Dla mnie nie jest brajanowate. Jest to skrót włoskiej Alessandry, a ponieważ w Polsce mało kto używa tego skrótu, więc nie widzę w tym nic dziwnego, że funkcjonuje jako samodzielne imię. No chyba, że jest tak samo brajanowate jak Ilona czy Izabela.. Odpowiedz Link Zgłoś
gondziakoja Re: SANDRA 03.07.10, 21:35 Nie lubię tego imienia, jak dla mnie typowo "brajanowate". Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: SANDRA 03.07.10, 21:58 Piekne imie bardzo mi sie podoba i ma sliczne zdrobnienia Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: SANDRA 04.07.10, 08:47 Mnie niestety też brajanowato się kojarzy, może dlatego, że znałam dwie Sandry, jedna miała siostrę Dżesikę, a druga Wanesę (jedno S). Ale to zdrobnienie/skrót od Aleksandry, więc można nadać to imię, Ty zdrabniaj do Aleksji, a mąż niech zdrabnia do Sandry Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: SANDRA 06.07.10, 13:27 Zdecydowanie wolałabym Sandrę od Nikoli czy Samanty, niemniej jednak odbieram ją negatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
istota Re: SANDRA 07.07.10, 16:30 jak mozna pieknie zdrabniac imie Sandra? Sandrusia? Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: SANDRA 07.07.10, 19:24 A np. Laurę jak Laurka? Poza tym po co zrabniac, niektórzy tu zapominają, że małą dziewczynką jest się przez bardzo niewielką częśc swojego życia. Potem już niebędą to Amelki, Zuzie, Natalki.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donka Re: SANDRA IP: *.mmj.pl 07.07.10, 20:00 jak byłam na praktykach w przedszkolu to mieliśmy jedną Laure w grupie i wychowawczyni czasem mówiła na nią Laurka. Sandra jest dla mnie, tak jak dla większości brajanowata. Zgodze sie, że zdrobnienie nie jest najważniejsze, o czym wielu zapomina nadając imiona pasujące do małych dziewczynek czy chłopców a niekoniecznie do ludzi dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: SANDRA 08.07.10, 13:28 Chodziło mi o to, że Laurka, a raczej laurka to nazwa pospolita, a jednak mozna tak zdrabniac i nikogo to nie dziwi. A z tą popularną na forum "brajanowatością" to czasami mam wrażenie, że ludzie z wilekich miast chcą się dowartościowac, bo przecież oni jako wykszatałcone osobe dają piekne polskie imiona jak np. Ignacy. Za to te wszystkie Sandry, Patryki to takie małomiasteczkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: SANDRA 17.07.10, 16:56 Zdrobnienie od Ignacosława albo Ignacoluta - nie wiedziałaś?? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: SANDRA 08.07.10, 10:21 luska.s napisała: > Potem już niebędą to Amelki, Zuzie, Natalki.. Łoj, jeszcze Amelka zostanie panią Amelią, a Natalka - panią Natalią. Mnie z kolei zawsze zastanawiała Zuzia. Bo "pani Zuzanno", to jakoś tak nieporęcznie. Właśnie z tego powodu cieszę się, że mam imię, które ma taką bardzo neutralną formę - ani to dziecinne, ani zbyt poważne Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: SANDRA 08.07.10, 10:24 Może nie traktuję Sandry tak pretensjonalnie jak Nikolę czy Vanessę. Ale chyba wrzuciłabym ją do jednego worka z ... Roksaną - tzn. pretensjonalne, ale nie aż tak bardzo Znałam kiedyś jedną Sandrę, która przedstawiała się jako "Sandra Buldog", chcąc choć trochę przypominać amerykańską aktorkę Najmłodsza Sandra jaką znam ma coś ok. roku. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: SANDRA 08.07.10, 12:48 dalenia napisała: > Znałam kiedyś jedną Sandrę, która przedstawiała się jako "Sandra Buldog" proszę ściereczkę do monitora Odpowiedz Link Zgłoś
ewkowa_mama Re: SANDRA 08.07.10, 16:14 wczoraj na pl zabaw bylo rodzenstwo Sandra i Kewin (nie wiem jak pisany), wiec od wczoraj kojarzy mi sie to imie brajanowato, wczesniej sie nad nic kompletnie nie zastanawialam Odpowiedz Link Zgłoś