macrybki 02.08.10, 10:53 Oczekujemy dzidziusia, jeszcze nie wiemy czy będzie chłopiec czy dziewczynka. Dla chłopca mamy już wybrane imię, dla dziewczynki wciąż szukamy. Zastanawiamy się właśnie nad Lolą, ale nie wiem czy to imię jest zarejestrowane w Polsce. Czy ktoś może wskazać mi stronę,alebo podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć pełny wykaz imion w Polsce zarejestrowanych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa1 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:03 macrybki napisała: > Oczekujemy dzidziusia, jeszcze nie wiemy czy będzie chłopiec czy dziewczynka. > Dla chłopca mamy już wybrane imię, dla dziewczynki wciąż szukamy. Zastanawiamy > się właśnie nad Lolą, ale nie wiem czy to imię jest zarejestrowane w Polsce. > Czy ktoś może wskazać mi stronę,alebo podpowiedzieć gdzie mogę znaleźć pełny > wykaz imion w Polsce zarejestrowanych? Nie krzywdz dziecka tą Lolą. Odpowiedz Link Zgłoś
emila.dudek Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:03 Nie rób dziecku krzywdy, jest tyle pięknych imion Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:13 Jak zwykle na tym forum - wtrącanie się do życia innych jest chyba ulubionym zajęciem niektórych forumowiczek. Jak nazwę dziecko to moja prywatna sprawa. Pytam ponownie, tych co potrafią czytać ze zrozumieniem - czy wiecie gdzie można znaleźć rejestr zarejestrowanych w Polsce imion. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 13:57 macrybki napisała: > Jak nazwę dziecko to moja prywatna sprawa. > Pytam ponownie, tych co potrafią czytać ze zrozumieniem - czy wiecie gdzie możn > a > znaleźć rejestr zarejestrowanych w Polsce imion. To po co pisałaś jak chcesz nazwać dziecko??? Mogłaś zadać tylko jedno pytanie:czy wiecie gdzie można znaleźć rejestr zarejestrowanych w Polsce imion? Proste,prawda? A co do imienia Lola...Hmmm...Lubię nieoklepane imiona ale akurat to kojarzy mi się z psem znajomej,który nazywa się Lola.Zdrabiają jej Lolita albo Lolitka.... Kiedyś podobało mi się imię Oskar,ale sąsiedzi tak nazwali swojego psa więc przestało mi się podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:10 forum.gazeta.pl/forum/f,12924,Wszystko_o_imionach.html Odpowiedz Link Zgłoś
meg27_3 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:15 podpisuje sie pod tym co napisaly poprzedniczki, nie krzywdz dziecka, co to za imie lola??? Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:19 Zdrobnienie od Marioli/Karoliny. Osobiście mam skojarzenia bardzo negatywne. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:24 truscaveczka napisała: > Zdrobnienie od Marioli/Karoliny. Osobiście mam skojarzenia bardzo > negatywne. 0800 888 888 zadzwon, czekam, jestem gorąca- Lola... Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 22:20 Hyhyhyh muszę się z tobą zgodzić, brzmi zalotnie ;D To chyba już lepsza byłaby Tola ;p Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: Imię dla dziecka 11.08.10, 21:18 Może nie aż tak, ale znałam dziewczynę o imieniu Lola,której w trakcie rozmowy o pracę powiedziano, że Lola to do baletu, a nie do biura. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_romka [...] 02.08.10, 11:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:43 www.view-card.com/Kartki-Kartka-Kartke-PL/Nadawanie-Imion-Zasady-Nadawania-Imion-w-Polsce.php Tyle o zasadach nadawania, natomiast o wykaz/spis imion powinnas zapytac w USC mysle, ze powinni miec. Z glupimi komentarzami w PL bedziesz sie spotykac na kazdym kroku, masz juz probke Taka mentalnosc, wszystko co inne musi sie kojarzyc, szybko cie zaszufladkuja, a na dziecko mamuski beda patrzec i czekac az wyrosnie z niego k.... albo zlodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_romka Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 13:54 > Z glupimi komentarzami w PL bedziesz sie spotykac na kazdym kroku, masz juz > probke Taka mentalnosc, wszystko co inne musi sie kojarzyc, szybko cie > zaszufladkuja, a na dziecko mamuski beda patrzec i czekac az wyrosnie z niego > k.... albo zlodziej. Eee, nie przesadzaj, Lola to nie imię dla złodzieja. Za to dla k... jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
emila.dudek Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 11:35 www.styl.pl/mama/ksiega-imion?gclid=CPzVx9S-mqMCFQYeZwod7kitoA Odpowiedz Link Zgłoś
nadia.r Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 12:01 A mi tyle osób odradzało imię Nadia...a i tak nazwaliśmy Ale muszę przyznać, że niektóre imiona jakie mieliśmy na liście skreśliliśmy, oby nie było wyśmiewania przez rówieśników, a dzieci są czasem okrutne A może Liliana? Byłaby Lila Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 12:07 Dziękuję za te konkretne informacje. A opinie tych "życzliwych" mam w nosie, świadczą tylko o tym, że w internecie każdemu można przywalić bo się nie trzeba ujawniać... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 12:20 macrybki napisała: > Dziękuję za te konkretne informacje. > A opinie tych "życzliwych" mam w nosie, świadczą tylko o tym, że w internecie > każdemu można przywalić bo się nie trzeba ujawniać... Ok ok ty sobie mozesz miec w nosie ale chcesz zeby twoje dziecko cierpiało pół zycia mając tak głupie imię? Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 12:30 18_lipcowa1 napisała: > macrybki napisała: > > > > > Ok ok > ty sobie mozesz miec w nosie > ale chcesz zeby twoje dziecko cierpiało pół zycia mając tak głupie > imię? > Imie nie jest glupie, a dziecko moze cierpiec przez takie osoby jak ty czyli mundre inaczej. Czy tak trudne przejsc obok bez skojarzen, oceniania i dziwowania sie? Odpowiedz Link Zgłoś
lilly811 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:31 Wg mnie tu nie chodzi o "przywalenie" tylko o szczerą opinię na którą nie zdobyłabym się np będąc Twoją koleżanką czy znajomą aby nie zrobić ci przykrości. Osobiście imię wydaje mi się fajne i orginalne ale jednak czytając komentarze zastanowiłabym się nad nadaniem go córce. Dziecko będzie żyło w takim a nie innym społeczeństwie i będzie musiało dostosować się do obowowiązujących w nim norm. Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:53 A co sądzicie o imionach: ABDANK, ABDIASZ, ABELLA, ADALBERTA, ALFONS, ZBAMIŁA, ZBIJLUD, ZBODAR - to tylko niektóre przykłady z księgi imion - imiona zarejestrowane w Polsce. Aż się martwię z czym możecie mieć skojarzenia... Dziękuję wszystkim którzy podesłali mi info gdzie szukać informacji na interesujący mnie temat. Jak nazwę swoje dziecko to moja prywatna sprawa i uważam ten wątek za zamknięty. Zastanawia mnie jeszcze mentalność niektórych osób na tym forum - "nie mam nic do powiedzenia, ale co tam wyzłośliwię się, będzie mi lepiej, w końcu mąż dziś znowu późno przyjdzie z roboty i nie będę miała na kim się w porę wyżyć". Kobiety, zamiast się wspierać - podkładamy sobie świnie... Nie jestem zamknięta na opinie innych, ale wkurzają mnie takie chamskie posty jakie nie tylko, zresztą, w tym temacie można znaleźć. Ile trzeba mieć w sobie jadu, żeby pisać takie opinie...albo to nuda przez Was przemawia drogie forumowiczki... do roboty czas się wziąć- może i w głowie się wtedy ułoży! Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 15:01 Zamiast sie wkurzać wejdź prosze na jakieś mamuśkowe słodkie forum i popisz z innymi mamusiami. Tam nawet jak napiszesz, że chcesz dać dziecku na imię Lafirynda (to nie jest zmyślony pomysł) - wszystkie mamuśki zapieją z zachwytu w myśl udawanej, sztucznej grzeczności i uprzejmości, tudzież tolerancji . Odpowiedz Link Zgłoś
maniula06 Re: Imię dla dziecka 10.08.10, 14:34 Witam, Jestem nowa na forum i trochę jestem zdziwiona zachowaniem na tym forum, wychodzi na to, że niektórym kobitkom, mamuśkom, czy podszywające się pod podane wyżej się nudzi i to bardzo. Macrybki nie przejmuj się, to prawda to Twoja prywatna sprawa jak dasz na imię swojemu dziecku. Jest taka strona, może już widziałaś www.view-card.com/Kartki-Kartka-Kartke-PL/Nadawanie-Imion-Zasady-Nadawania-Imion-w-Polsce.php. zobacz sobie. Ja będę się teraz starała o drugie dziecko i gdyby urodziła się córka to dam jej na imię Antonina i nie każdemu się ono podoba lecz to moja sprawa Mam córeczkę 4,5 letnią Mariannę i ile było gadania a czy nie ma innych imion? pewnie, że są np. Amanda, Sara, Oliwia, Julia itp. jedni wolą jeździć na rowerach a inni samochodami. Pozdrawiam serdecznie www.SklepPAJACYK.pl Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Imię dla dziecka 10.08.10, 15:09 maniula06 napisała: Jestem nowa na forum i trochę jestem zdziwiona zachowaniem na tym forum, wychod > zi na to, że niektórym kobitkom, mamuśkom, czy podszywające się pod podane wyże > j się nudzi i to bardzo. Pozdrawiam serdecznie > www.SklepPAJACYK.pl A Ty przyszłaś tylko pouczać czy również rozsiewać spam? Odpowiedz Link Zgłoś
tati1977 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 12:06 Imię jak każde inne, mnie się podoba. Pytanko do >blue_romka >Lola to świetne imię dla ku.wy czy aby na pewno, czy Lola Szafran to k... odrobina pomyślunku by się przydała A co do imienia LOLA Skrót od hiszpańskiego imienia Dolores. ZDROBNIENIA: Lolita. ZNANE POSTACIE: Lola Montez, właśc. Marie Dolores Eliza Rosanna Gilbert, irl. aktorka i tancerka (1818–17 I 1861). BOHATEROWIE SZTUKI: Lolita (Dolores Haze), tytułowa bohaterka głośnej, skandalizującej powieści V. Nabokova (1955). NA EKRANIE: Ekranizacje Lolity V. Nabokowa: rolę Lolity w reż. S. Kubrika (1962) grała Sue Lyon, a w reż. A. Lyne’a (1997) — Dominique Swain. znalazłam na mamdziecko.interia.pl/ksiega-imion Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 12:45 No właśnie: Duża Lola, a mała Lolitka Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 12:48 a któż to taki Lola Szafran ??? - może odrobinę pomyślunku zanim coś napiszesz.... LOL Opinia moja jak i każdej innej osoby temat imienia może nie ma dla kogoś większego znaczenia,ale sądząc po opiniach ,które wyraziły osoby powyżej to ja bym się zastanowiła nad nadaniem takiego imienia. Bo jak mówią " jeśli kolejna osoba mówi c że jesteś osłem to może pora kupić siodło" Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:10 lykaena napisała: > a któż to taki Lola Szafran ??? - może odrobinę pomyślunku zanim coś napiszesz. To wokalistka jazzowa z tego co mi się kojarzy... Zanim się coś napisze zawsze można skorzystać z google Co do imienia to ja bym tak córy nie nazwała... Ale nie nazwałabym jej też Basia ani Marta bo te imiona akurat mi się nie podobają Nie dziwię się wcale że dzieci w szkołach wyśmiewają imiona innych skoro uczą się tego od własnych rodziców... Ładny przykład im dajecie, nic tylko pogratulować... Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:18 "....To wokalistka jazzowa z tego co mi się kojarzy... Zanim się coś napisze zawsze > można skorzystać z google......." No to dlaczego nie skorzystałaś ?? Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:40 Biegnij Lola, biegnij! (to jeden z moich "najulubienszych" filmow) Co do spisu nie pomoge ale napisze, ze imie fajniutkie. Duzo prawdy jest w tym, ze dzieci nauczone od rodzicow nietolerancji przenosza to z domu do przedszkola czy szkoly i moze byc kiepsko. Nastaly jednak takie czasy, ze mnustwo rozny imion jest w uzyciu i chyba taka sytuacja zaczyna dzialac na strone roznorodnosci. Przestaja nas zadziwiac Amadeusze, Syntie i Sary i dobrze tak wlasnie powinno byc. Nie ograniczajmy sie sami na wlasne zyczenie. I uczmy dzieci tolerancji wzgledem innych. Twoja Lola bedzie szczesliwym dzieckiem bo Ty bedziesz ja kochac i juz a jak jakis d...bil bedzie sie z niej nasmiewal to ona sobie z tym poradzi bo Ty nauczysz ja byc silna i madra dziewczynka nie widze problemu. A tak z czystej ciekawosci zapytam jakie imie wybraliscie dla syncia? "Tak więc niekarmiące matki straciły wiele, ich dzieci- jeszcze więcej"-by Lipcowo (myslenie oryginalne) Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:36 Dla syna prozaiczne - Jasiek - wybrała je moja starsza 2 letnia córka (Rozalia zresztą, której imię też budziło mnóstwo kontrowersji, a teraz gdzie nie pójdziemy, to każdy się nim zachwyca)zauroczona kolegą z przedszkola . Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 22:26 Tyle że akcja filmu działa się w Niemczech z tego co pamiętam. Tam takie imiona to norma Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 11:32 lykaena napisała: > "....To wokalistka jazzowa z tego co mi się kojarzy... Zanim się coś napisze za > wsze > > można skorzystać z google......." > > No to dlaczego nie skorzystałaś ?? Skorzystałam... Tylko najpierw zatwierdziłam posta, zbyt zaufałam swemu skojarzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
antyg-ona79 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:24 No nie mogę lykaena wrzuciłaś w google Lolę Szafran i Ci jakieś pierdoły wyskoczyły. Jeśli chodzi o tą znaną wokalistkę to ma na imię LORA LORA SZAFRAN Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:42 Nie musiałam wrzucać w google, bo wiem kto to Lora Szafran. A ty nie wiesz co to ironia .... Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:43 pani_kasia napisała: Nie dziwię się wcale że dzieci w szkołach wyśmiewają imiona innych skoro uczą > się tego od własnych rodziców... Ładny przykład im dajecie... Nie żyjemy w idealnym społeczeństwie... Jak świat światem, dzieciaki nadawały innym przezwiska lub dorabiały wierszyki do imion... Po co im to ułatwiać? A gdyby dziewczyna została w przyszłości naukowcem, bizneswomen, politykiem - i co? Będzie się przedstawiać: "Lola jestem"? PS Bardzo mi się podobało imię Melania (dla mnie oczywiście Melania Wilkes ) i podsuwałam córce takie imię dla wnuczki. Orzekła, że nie ma mowy, bo chłopcy wołaliby na nią mela... Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:11 A gdyby dziewczyna została w przyszłości naukowcem, bizneswomen, politykiem - i > co? Będzie się przedstawiać: "Lola jestem"? > To proste nie jej imie bedzie tu najwazniejsze a jej dokonania A te wasze ku...skie skojarzenia to juz masakra i przegiecie. Chora wyobraznia doroslej osoby. Watpie czy dzieciaki w przedszkolu skojarza to imie z czyms takim........no chyba, ze w domku uslysza od mamusi i tatusia. A Mela to takie straszne? ja mam starsza o imieniu Amelia i jakos tak sie zlozylo, ze mowimy do niej tez i Mela.... Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:24 buszynska napisała: To proste nie jej imie bedzie tu najwazniejsze a jej dokonania > A te wasze ku...skie skojarzenia to juz masakra i przegiecie. > Chora wyobraznia doroslej osoby. > Watpie czy dzieciaki w przedszkolu skojarza to imie z czyms > takim........ No niestety, live is brutal. Jak nam się kojarzy, tu na forum, gdzie piszą same kobitki, to myślisz, że chłopakom/facetom się nie skojarzy? Zwłaszcza nastolatkom? Ja tam wnuczce nie podpowiem takich skojarzeń, ale znajdą się inni, którzy podpowiedzą, po co utrudniać życie własnemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 08:34 Ja tam wnuczce nie podpowiem takich skojarzeń, ale znajdą się inni, którzy podp > owiedzą, po co utrudniać życie własnemu dziecku? Tozsamosc spoleczenstwa rodzi sie w glowie kazdego pojedynczego obywatela........a Ty najwyrazniej wlasnie takie przemyslenia masz co to moga utrudnic zycie przyszlej Loli. Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 08:43 A do autorki watku nazwij corke Jucia, Natalia tudziez Zuzia ( z calym szacunkiem dla posiadaczek tych imion) i zapewnisz corce przyjemne, bezstresowe zycie inaczej bedzie nieszczesliwa i narazona na ataki ze strony wstretnych ludzi ktorym imiona kojarza sie z dziwkami........... Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 09:38 buszynska napisała: Tozsamosc spoleczenstwa rodzi sie w glowie kazdego pojedynczego > obywatela........a Ty najwyrazniej wlasnie takie przemyslenia masz No to nadaj własnemu dziecku jakies kontrowersyjne imię, a potem biegaj za nim po podwórku, po korytarzu szkolnym itd. i zmieniaj każdemu po kolei jego "tożsamość społeczną"... Nie wiem - chciałaś błysnąć erudycją czy jesteś tak młoda i naiwna? A inni w tym wątku - im też zrobisz pranie mózgu? Wystarczy, żeby ten wątek trafił na główną, a nie nadążysz z wychowywaniem społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 11:34 A inni w tym wątku - im też zrobisz pranie mózgu? Wystarczy, żeby ten wątek > trafił na główną, a nie nadążysz z wychowywaniem społeczeństwa Czyli poddaj sie choremu spoleczenstwu, padnij na kolana i plyn z pradem....... A moje dziewczynki imiona juz maja (Amelia Maria i Helena Teresa). Nikomu prania mozgu robic nie bede ale mam wlasne zdanie i go bronie. A w slownikach i encyklopediach to sie grzebia dorosli a nie dzieci bedace w przedszkolu. A autorka watku zawsze moze nadac drugie imie swojej dziewczynce takie bardziej poprawnie politycznie w razie i na wszelki wypadek gdyby spoleczenstwo chcialo z powodu "nie takiego" imienia zniszczyc zycie Loli to sie przerzuci na drugie Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 14:19 MSPANC pl.wikipedia.org/wiki/Amelia_(medycyna) Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 19:27 truscaveczka napisała: > MSPANC > rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Amelia_(medycyna) no i??????????? Chcialas mi powiedziec jakla jestem glupia, wyrodna, bezmyslna czy jak? Wiedzialam o tym przed i wiele madrych glow mowilo mi, zeby nie kusic losu. Na szczescie corka urodzila sie zdrowa no chyba, ze jej astma jest wynikiem nadania jej takiego a nie innego imienia no ale Ty pewnie wiesz to lepiej Znajdz jeszcze cos na Helenke, plissssssssss ! Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:46 Wpisz sobie w google hasło 'Lola' (z zaznaczeniem 'tylko język polski'). Funkcjonuje też rzeczownik pospolity 'lola' na określenie panien o wątpliwej reputacji. Nie chodzi o chorą wyobraźnię, ale o znajomość własnego języka. Pytanie, co zrobią z tymi informacjami rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 21:16 tati1977 napisała: > czy aby na pewno, czy Lola Szafran to k... odrobina pomyślunku by się przydała Lola Szafran! Wymiekłam: Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Imię dla dziecka 12.08.10, 10:26 > > czy aby na pewno, czy Lola Szafran to k... odrobina pomyślunku by się przydała A to jej pełne imię (i nazwisko), czy może pseudonim albo zdrobnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:24 Sorry, ale Lola kojarzy mi sie tylko ze skąpo odzianą panienką stojącą przy zjazdach z autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
malazabka.de Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:49 w niemczech istnieje lolitta (lola to skrot) wiec mysle ze w polsce tez jest takie imie. Osobiscie radzilabym sie, ale dobrze zastanowic, dla dziecka lola to fajne imie ale dla doroslej... no coz brzmi troche kur..sko. Moze jolanta byloby w waszym przypadku dobra alternatywa: do dziecka mozesz muwic lola a jak dorosnie to bedzie jola-wilk syty i owca cala pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:52 malazabka.de napisała: mozesz muwic Bo mowa jest srebrem, a milczenie złotem Odpowiedz Link Zgłoś
malazabka.de Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:23 metodiw napisała: > malazabka.de napisała: > mozesz muwic > przepraszam za blad, mialo byc "mowic" Odpowiedz Link Zgłoś
meg27_3 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:52 Nikt nie chce cie tu obrazic tylko dac do zrozumienia ze takie imie dla dziecka to przegiecie. Jeszcze rozumiem tola, pola, ale lola to bardziej jakis pseudonim. Ale twoja sprawa jakie imie dasz nwiec moze skonczmy ten watek skoro autorke tak denerwuja te komentarze bo napewno bedzie ich wiecej... Odpowiedz Link Zgłoś
chococino Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 13:52 Lola to bardzo ładne imię dla kota bądź chomika. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:56 Moi teściowie mają suczkę o imieniu Lola. Strasznie mi się podoba dla psa ale dziecko bym tak nie nazwała Dobrze mieć alternatywne imię dla dziecka. Ja początkowo miałam córkę nazwac Maja (od zawsze mi się podobało) ale ze względu na ilość Majek zrezygnowałam. Nie żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:22 Informacji powinien udzielić Ci Urząd Stanu Cywilnego, a jeśli powstają wątpliwości, można zwrócić się do RJP (ale pewności nie mam). Możesz też (tego też nie jestem do końca pewna) zwrócić się z zapytaniem od razu do RJP. A teraz z innej beczki. Oczywiście możesz olać całkowicie opinie innych ludzi i uprzeć się przy Loli z założeniem, że zastrzeżenia zgłaszają idioci, którzy się nie znają i są złośliwi. Warto jednak się nad tym zastanowić, ponieważ Twoje dziecko nie będzie żyło w próżni i całe życie (chyba że zmieni sobie imię) będzie ponosiło konsekwencje Waszej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 14:40 A dajcie jej spokoj!jak im sie podoba Lola, to niech tak daja!My mamy Arnike i mam gdzies czy komus sie podoba czy nie!Imienia nie w kalendarzu, a dziewczyn w Polsce duzo. Musisz tylko jakos udowodnic w USC dlaczego tak bardzo chcesz Lole!I zalezy na kogo trafisz My trafilismy na bardzo mile panie Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 15:14 Moim prywatnym zdaniem Lola nie jest żadnym poważnym imieniem tylko zdrobnieniem. Miałam kiedyś koleżankę, która funkcjonowała do 18 lat jako Lala- też piknie. Film "Biegnij Lola, biegnij" super. Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 15:39 vvipp napisała: > Moim prywatnym zdaniem Lola nie jest żadnym poważnym imieniem tylko zdrobnieniem. Też tak uważam. Najlepiej dać dziewczynce na imię Dolores lub Karolina, zdrabniać na Lola (chociaż widziałam, co mi google wyrzuciły po wpisaniu w wyszukiwarkę ), a jak dorośnie, będzie się przedstawiać, jak będzie chciała. Miałam kiedyś koleżankę, która funkcjonowała do 18 lat jako Lala Bo to jest zdrobnienie od imienia Eulalia, rodzice mieli znajomą o tym imieniu. Mąż mówił na nią Lalka. Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 15:51 Lepiej nadać dziecku imię oryginalne, niż dziwaczne. Lola to zdecydowanie druga opcja- ni to imię, ni zdrobnienie, bardziej pseudonim... artystyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira "Wykaz imion dozwolonych" to MIT 02.08.10, 15:44 NIE MA czegoś takiego jak "wykaz imion w Polsce zarejestrowanych" ani "spis dozwolonych imion". Coś takiego nie istnieje, to mit. Owszem, różne urzędy posługują się różnymi spisami albo bazami danych, które nie maja absolutnie żadnego oficjalnego znaczenia (mimo tego, co urzędnicy usiłują wmawiać). To jeden z najbardziej trwałych mitów dotyczących nadawania imion w PL. Prawo polskie (art 50 Ustawa z dnia 29 wrzenia 1986 roku prawo o aktach stanu cywilnego) stwierdza jedynie, że nie można nadać imienia "imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia nie pozwalającego odróżnić płci dziecka." W praktyce wszystko zależy od konkretnego urzędu i widzimisię konkretnego urzędnika. Jakiś urzędnik może argumentować, że jakieś imię jest zdrobnieniem - np. Lena czy Pola - choć imiona te są już normalnie i bardzo często nadawane. Inny będzie uważał, że np. ośmieszające jest imię 'Rebeka" ("bo takie żydowskie, i ta 'beka'") albo imię Bazyli ("bo bazyl oznacza głupka" - sama byłam świadkiem). Zdecydowany na potencjalnie sporne imię rodzic powinien dobrze sprawę przemyśleć i przygotować argumenty, najlepiej na piśmie. Jeśli są problemy z konkretnym urzędnikiem, sprawa idzie wyżej, do kierownika USC, a potem jakby co jeszcze wyżej. Ostateczną instancją jest Naczelny Sąd Administracyjny. (Czasami USC zasięga opinii Rady Języka Polskiego, ale to ciało tylko radzi i wyraża opinię, o niczym nie decyduje; jego decyzja ani jest wiążąca). Więcej info o nadawaniu imion w tym artykule ze strony USC; www.usc.pl/art_file/40.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 15:48 hehe, mi sie bardzo pozytywnie kojarzy to imie, np. z filmem "Run Lola Run", piosenka "Lola" The Kinks i bajka "Charlie & Lola" Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 16:44 tym08 napisała: > hehe, mi sie bardzo pozytywnie kojarzy to imie, np. z filmem "Run > Lola Run", piosenka "Lola" The Kinks i bajka "Charlie & Lola" Z tym że u Kinksów seksowna Lola miała pewien zasadniczy feler... Jeszcze jest "Her name was Lola, she was a showgirl" z piosenki Copacabana. I piosenka "Whatever Lola wants, Lola gets" z musicalu Damn Yankees. Polecam YouTube! Odpowiedz Link Zgłoś
blue_romka Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 14:01 Świetnie. Tylko w żadnym z podanych przez Was przykładów tego imienia nie nosiła Polka. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 14:20 blue_romka napisała: > Świetnie. Tylko w żadnym z podanych przez Was przykładów tego > imienia nie nosiła Polka. No i co z tego? Mowa była o skojarzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Imię Lola 02.08.10, 16:40 Imię Lola faktycznie kojarzy się niektorym dorosłym bardzo negatywnie. Sądzę jednak, że młodszemu pokoleniu będzie się to imię kojarzyło raczej z popularnymi książkami dla dzieci oraz serialem TV - "Charlie i Lola". shop.mediarodzina.com.pl/catalogue/book/id/385 albo też z postacią z serialu "Hannah Montana": disneychannel-hannahmontana.blog.onet.pl/Niech-zyje-Lola,2,ID386124383,n Miałam w rodzinie nieżyjącą już panią, urodzoną w okolicach I wojny, która całe życie używała imienia Lola. Jej oficjalne imię było inne (nie Karolina), ale w funkcjonowała tylko jako Lola. Z tego co wiem, przed wojną (II) było to stosunkowo popularne zdrobnienie i nie kojarzyło się wcale źle. Lola bywała także nadawana jako samodzielne imię, głównie w rodzinach żydowskich. (Przykładem "Lola Cukierman" na liście absolwentek liceum w Sosnowcu z lat 1908-1918). W wielu krajach imię Lola robi się ostatnio modne. We Francji w 2007 było na 10 miejscu wśród najczęściej nadawanych imion, a w Belgii na 20 miejscu. Jest obecnie w pierwszej setce imion w Anglii, Hiszpanii, Australii. Lola to imię modne wśród angielskich i amerykańskich celebrytów. Nadali je córkom Chris Rock, Roger Taylor, Annie Lennox, Charlie Sheen i Denise Richards, Carnie Wilson, Jennie Garth, Kelly Ripa (no i oczywiście Lourdes, córka Madonny, jest znana jako Lola). Wg oficjalne danych z warszawskiego USC (podawanych tu: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,114319703,114319703,Oficjalne_dane_z_warszawskiego_USC_2009.html w 2009 w Warszawie nie zarejestrowano żadnej Loli, natomiast z podobnych imion zarejestrowano: Lilia 6 razy, Lilla 2 razy, Nela 24 razy, Tola 12 razy, Dalia 9 razy Wg mnie Lola może także funkcjonować jako dobre zdrobnienie - nie tyle dla Karoliny ani tym bardziej Marioli (dla mnie to bez sensu) tylko np. Eleonory, Leonii, Leontyny. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię Lola 02.08.10, 16:47 Jeszcze zapomniałam dodać, że wg oficjalnych danych w Polsce w 1994 roku żyło 37 kobiet o imieniu Lola. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 20:47 Autorka bardzo sie oburza...bo chce oryginalnie,zeby jej dziecko bylo charakterystyczne. Tylko nie bierze pod uwagę jednego...wiekszosc opinii tutaj jest na NIE.Jak łatwo sie domyślić w przyszlosci corka tej Pani to bedzie "ta z dziwnym imieniem"-"Jak jej tam było?Lora,Lotka,Lola???" I tak dziecko zamiast czuc sie wyroznionym(jakby to chciala mamusia) bedzie czulo sie dziwnym.Wiem cos o tym,mialam dziwne panienskie nazwisko,wszyscy byli normalni-kowalscy,Skowrońscy etc.Zawsze marzylam o takim zwyklym nazwisku. Moze warto jednak posluchac opinii innych,nie "cietrzewic" sie,nie oburzac i nie demonstrowac koniecznie swojej stanowczosci w tej kwestii. Imie to na serio wazna sprawa...A corka autorki pewnie bedzie miala w szkole ksywe Lolita(pierwsze co mi sie na mysl nasuwa i pewnie ludziom w jej wieku tez sie nasunie).Jak dla mnie średnio fajne przezwisko Odpowiedz Link Zgłoś
cathedral Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 21:08 Niektórzy być może mówią to w sposób zbyt niewybredny, ale nadawanie dziecku bardzo nietypowego imienia, do tego niezbyt fajnie się kojarzącego jest po prostu złym pomysłem. Spójrz na te docinki trzeźwym okiem to zobaczysz, że jest w nich dużo prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 08:23 cathedral napisała: > nadawanie dziecku bardzo nietypowego imienia, do tego niezbyt > fajnie się kojarzącego jest po prostu złym pomysłem. Nadawanie nietypowego imienia oczywiście nie jest złym pomysłem. To zależy od opinii. Dla mnie nadanie "nietypowego" imię jest jedynym pomysłem do przyjęcia. Nigdy nie nadałabym imienia, które dostaje ok. 15 tysięcy dzieci rocznie (jak np. Julia) albo które nosi milion Polek (jak np. Anna). Natomiast nadanie imienia, które wielu osobom kojarzy się źle (i nie chodzi tylko o "niepodobanie się") jest faktycznie pomysłem kontrowersyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_romka Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 14:11 Dla rodzica nietypowe imię to powód do dumy: "jedyna taka", "niepowtarzalna", "wyjątkowa", "nie taka jak setki Kaś", "z nikim jej nie pomylą" itd. Gorzej to wygląda z punktu widzenia dziecka, które całe dzieciństwo i często wiek nastoletni będzie miało problem. Równieśnicy nie docenią bowiem oryginalności, tylko dostrzegą inność= dziwactwo. To krzywda dla dziecka. Nie jestem za nadawaniem najpopularniejszych imion, żeby się nie wyróżniać. Ale między najpopularniejszymi a dziwnymi jest jeszcze masa innych. W tej konkretnej sytuacji dodatkowo imię Lola budzi negatywne skojarzenia i jak już dziewczyny zauważyły, warto to wziąć pod uwagę, bo kiedy dziecko przyjdzie na świat te negatywne skojarzenia nie znikną. Nie zawsze ośli upór to najlepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
zosikizuzik Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 21:10 Kobietki, dawno się tak nie uśmiałam z Waszych zgryźliwości. A z tej Loli Szafran to już płakałam ze śmiechu. Macie charakterki. Autorka postu "niechcący" wywołała prawdziwą burzę. Najbardziej zdziwiła mnie Lipcowa - jak na nią to bardzo delikatny komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
jowitka345 Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 21:21 A może Nela? podobnie a już nie kojarzy sie tak jednoznacznie Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 22:29 LOLA fajne imię! Ta Lipcowa to straszne babsko, a może to nie babsko tylko jakiś POTWÓR, brr... te jej komentarze, kompleksy, kompleksy, kompleksy. Ciekawe jak nazwała swoje dzieci??? Antoś, Franio czy Zuzia, albo Maja??? Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: Imię dla dziecka 02.08.10, 22:37 A ty jak swoje nazwałaś? Pewnie Brajan albo Dżeska. Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 09:08 Uuu... no właśnie,że nie, ale to nie jest dyskusja o mnie. Chciałąm udowodnić ,że tu można drwić z każdego, a norma NIE ISTNIEJE. Uderz w stół , a nożyce się odezwą! Proponuję odpisywać na posty, a chamskie wypowiedzi sobie darować. Iza Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 09:27 zaz-u napisała: > Nie, nie raczej Ania lub Krzyś Z tego co wiem to Natalia-calkiem normalnie i ładnie,wiec nie wiem czemu sie czepiasz.Prawde pisze dziewczyna,a ze prawda w oczy kole to juz inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d pani Lola??? 03.08.10, 09:05 raczej nie brzmi jakos ladnie. ty nie szukasz imeinie dla dziecka tylko dla osoby. kiedys to dziecko dorosnie..i bedzie musialo taskac to imie ze soba. Weedlug mnei Lola..nie jest najlepszym imeiniem. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1306 Re: pani Lola??? 03.08.10, 09:38 może inne imię zdrabniane do Loli? Znałam kiedyś dziewczynę na ktorą mowili Lola, miała na imię Loreta(Loretta) Odpowiedz Link Zgłoś
ingusia82 Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 10:29 Twoje dziecko więc nazwiesz sobie je jak uwazasz. Nie ważne czy komuś się podoba czy nie. A córce w przyszłosci będzie się podobać albo i nie. Znam wiele osób o pospolitych imionach, którym ich własne imię się nie podoba.Skojarzenia to problem osób które właśnie je mają. No niestety złośliwości na forum często się pojawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 14:27 To nie jest kwestia "podobania" się dorosłemu dziecku imienia, ale poczucie wstydu, które towarzyszy mu z tego powodu przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Imię dla dziecka 03.08.10, 15:36 ingusia82 napisała: > No niestety złośliwości na forum często się pojawiają. Nie tylko na forum,w realu takze.Dlatego wolałabym ustrzec dziecko od tych złosliwosci na tyle na ile mam na to wpływ(a na imie mam). Taka dyskusja dałaby mi do myslenia,ze moze nie warto ślepo brnąc w to co wymysliłam,zeby pokazac jaka to ja niezależna i przekorna. Jakby na to nie patrzec forum to pewnien przekroj spoleczenstwa,czyli statystycznie rzecz ujmujac jest ogromna szansa,że za 10 lat dziecko bedzie sluchac podobnych zlosliwosci jak tu.Nie bedzie zylo w szklanej kuli. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Niestety-taki kraj 03.08.10, 17:50 Imię dla dziecka to nie problem- dziwni ludzie w Pl to jest problem- wymówki typu "dzieci się z niej będą wyśmiewać" świadczą tylko o tym,że dzieci takie zachowania z domu wynoszą. Dzieci nie zwracają uwagi na imię drugiej osoby, na kalectwo-czy sprawność inaczej, baaaaaa...nawet na kolor skóry- to rodzice wpajają w nie takie dziwne zachowania. Pokażcie mi dziecko któremu samemu do głowy by przyszło stwierdzić,że Lola to dziwne imię- takie co rzuci takie stwierdzenie na bank coś w domu podsłyszało od dorosłych. Dziwne,że dzieci jak bajki oglądają gdzie nazwy postaci są rodem z kosmosu jakichś uwag pod tym adresem nie robią..... Społeczeństwu polskiemu jeszcze wieeeele czasu potrzeba na dotarcie do cywilizacji pod pewnymi względami. Odpowiedz Link Zgłoś
esta_blish Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 18:55 boo-boo napisała: Dzieci nie zwracają uwagi na imię drugiej osoby, na kalectwo-czy sprawność > inaczej, baaaaaa...nawet na kolor skóry- to rodzice wpajają w nie takie dziwne > zachowania. Nieprawda. Mam dość oryginalne imię (dziś już mniej, ale kiedy byłam dzieckiem bardzo). Dzieci od kiedy pamiętam dziwiły się, dopytywały, przedrzeźniały, szukały głupich rymów i generalnie całe dzieciństwo miałam z tym problemy. I ogromny żal do rodziców. Wielokrotnie ich pytałam, dlaczego mnie tak nazwali. Doszło do tego, że kiedy jechałam w nowe miejsce (np. na wakacje), to przedstawiałam się jako Małgosia (tak mam na drugie) i był spokój. Więc nie pisz, że problemu nie ma. A czy dzieci to wyniosły z domu czy skąd inąd, to naprawdę nie miało dla mnie znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 19:33 "A czy dzieci to wyniosły z domu czy skąd inąd, to naprawdę nie miało dla mnie znaczenia. " No właśnie gdyby dzieci miały normalnych rodziców nie komentujących inności to pewnie nie było by problemu- wiesz co do głupich rymowanek- to nie jest naśmiewanie się. Do imienia Anka znajdzie się rym skakanka..... Odpowiedz Link Zgłoś
chococino Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 19:59 Głupoty klepiesz. W każdym kraju jest jakiś kanon imion. W naszym Lola to takie samo udziwnienie co Brajan. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 20:33 Za granicą swojej wioski pewnie nie byłaś skoro tak piszesz. Kanon imion w każdym kraju tiaaaaaaa....zwłaszcza w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 20:46 Kobiety mieszkające w UK - nie bądźcie takie do przodu. Nie Wy budowałyście tamtą cywilizację, więc nie Wasza zasługa. Ciekawe, czy byście tak sobie chwaliły wielokulturowość i tolerancję, mieszkając w Zjednoczonych Emiratach Arabskich Dla mojej przyjemności autorka wątku może po córce Loli urodzić i ochrzcić jeszcze synów - bliźniaków: Mahomeda i Jezusa. Też piękne imiona, a co! Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 20:56 A kto sobie jakieś zasługi przypisuje? Chodzi o to,żeby bzdur nie wypisywać,że w KAŻDYM kraju obowiązuje jakiś kanon imion-bo tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
chococino Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 11:45 Co ty za bzdury opowiadasz? UK jest wielonarodowościowym krajem, a więc i wielokulturowym. Polka, która tam mieszka może nazwać syna Jankiem lub Johnem. A porównywanie pod tym względem Anglii i Polski jest idiotyzmem. Ty sobie własne dziecko krzywdzić na starcie możesz, na pewno ci potem za to podziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
malazabka.de Re: Niestety-taki kraj 09.08.10, 08:47 chococino napisała: > Co ty za bzdury opowiadasz? UK jest wielonarodowościowym krajem, a > więc i wielokulturowym. Polka, która tam mieszka może nazwać syna > Jankiem lub Johnem. ale co to bedzie jak nazwie dziecko grzegorzem, krzysztofen albo marzena??? Przeciez to takie ladne imiona, a skoro kraj taki tolerancyjny... na pewno dzieci w szkole nie beda mialy problemu z takimi imionami... Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 20:59 Moze nie budowALY, ale budUJA, wiec zasluga jakas jest, tym bardziej, ze jednak dywersyfikuja tamto spoleczenstwo, a o tym przeciez mowa Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 19:55 Alez ma znaczenie. Mialas zal do rodzicow i co? Rodzice nie wyjasnili Ci, dlaczego takie a nie inne imie Ci nadali? Nie potrafili Cie "uodpornic" na glupie zagrywki dzieci glupich rodzicow? Sprawic, zebys sie poczula wyjatkowa wlasnie dlatego, ze masz takie, a nie inne imie? Szkoda. Na szczescie mieszkam w kraju, gdzie nie ma zadnych spisow imion, kazdy nadaje takie jakie chce, a jest tu mnostwo nacji i zdarzaja sie imiona, ktorych ja nie potrafie wymowic bez cwiczenia, mimo, ze jezyk mam gietki. Dzieci sie nie nasmiewaja ani z imion, ani z koloru skory, ani z wymowy, bo prawie kazde jest inne i sa przyzwyczajace od niemowlectwa do widoku "innych". Nie mowiac juz o tym, ze malzenstwa mieszane sa na porzadku dziennym i dzieci czesto same sa albo dwujezyczne albo trzyjezyczne i nikomu to nie przeszkadza. Wrecz przeciwnie. W szkole wrecz promuje sie "innosc" w sposob bardzo pozytywny. Smieszna rzecz - moj syn ma na imie Janek - wlasnie Janek - nie Jan, nie Ian, nie John i nikt tu nie ma z tym absolutnie zadnego problemu (a potencjalnie moglby, zwazywaszy, ze mowi sie Janek a nie Dzanek). Bylismy niedawno w Polsce - ilez to bylo dyskusji - dlaczego Janek, nie Jan, uporczywego przekrecania na Jas, Jasiek, wpisywania do rybryk dokumentow Jan. Ksiadz tez mial problem z ochrzczeniem Janka - wolalby Jana, ale ostatecznie mu sie pomylilo i powiedzial Janek. A czemu to komus przeszkadza? Nie mam pojecia i nie interesuje mnie to. Moj syn ma na imie Janek i kropka. Lola - bardzo ladne imie. Proste i bardzo kobiece. Chetnie zobaczylabym pania Lole dyrektora duzego przedsiebiorstwa notowanego na gieldzie albo pania Lole minister albo profesor. Alez ludzie sa ograniczeni, no. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 20:40 Nie > potrafili Cie "uodpornic" na glupie zagrywki dzieci glupich > rodzicow? Sprawic, zebys sie poczula wyjatkowa wlasnie dlatego, ze > masz takie, a nie inne imie? Szkoda. Nie masz pojęcia o rozwoju dziecka. > Lola - bardzo ladne imie. Proste i bardzo kobiece. Nie w Polsce. W innym kraju byłoby świetne. Nie ma co się indyczyć, że w Polsce zaścianek, bo Loli, Alfonsa, Adolfa i paru innych - nie przeskoczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 20:49 kawka74 napisała: > Nie > > potrafili Cie "uodpornic" na glupie zagrywki dzieci glupich > > rodzicow? Sprawic, zebys sie poczula wyjatkowa wlasnie dlatego, ze > > masz takie, a nie inne imie? Szkoda. > > Nie masz pojęcia o rozwoju dziecka. Uwielbiam takie kategoryczne opinie via internet. Chcialoby sie odpisac: "Nie masz pojecia o rodzicielstwie" ale sie powstrzymam. > > > Lola - bardzo ladne imie. Proste i bardzo kobiece. > > Nie w Polsce. W innym kraju byłoby świetne. > Nie ma co się indyczyć, że w Polsce zaścianek, bo Loli, Alfonsa, Adolfa i paru > innych - nie przeskoczysz. Nie napisalam, ze Polska to zascianek. Nie dodawaj mi prosze. Wielu roznych rzeczy sie kiedys "nie dalo" przeskoczyc, a dzis sie wydaja smieszne. Normalni ludzie nie sugeruja sie bzdurnymi opiniami ludzi, ktorzy ich nawet nie znaja z widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 21:00 > > Uwielbiam takie kategoryczne opinie via internet. A masz? Gdybyś miała, wiedziałabyś, że dziecka na pewne rzeczy nie da się uodpornić, a w pewnym momencie grupa rówieśnicza ma znacznie więcej do powiedzenia, niż rodzice. Dzieci, które potrafią się oprzeć tej fali, można - w skali województwa - policzyć na palcu jednej ręki. Chcialoby sie > odpisac: "Nie masz pojecia o rodzicielstwie" A skąd taki wniosek? Jakieś nieaktualne dane? Gdyby dziecko autorki wątku nie miało mieszkać w Polsce, imię byłoby świetne. W Polsce BĘDZIE się większości źle kojarzyć i tego nie przeskoczysz, nikt tego nie przeskoczy, choćby nie wiem, jak się wytężał w obrażaniu swoich rozmówców, posądzaniu ich o zwyrodniałą wyobraźnię, brak umiejętności wychowawczych i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 22:02 > A masz? Gdybyś miała, wiedziałabyś, że dziecka na pewne rzeczy nie da się > uodpornić, a w pewnym momencie grupa rówieśnicza ma znacznie więcej do > powiedzenia, niż rodzice. Dzieci, które potrafią się oprzeć tej fali, można - w > skali województwa - policzyć na palcu jednej ręki. Wyolbrzymiasz wplyw naciskow grup rowiesniczych. Wiekszosc nastolatkow jednakowoz w kwestiach zasadniczych nie daje sie podpuscic grupie. Poza tym, nastolatkow sie JUZ nie wychowuje. A co w takim razie maja zrobic rodzice o "brzydkim" nazwisku albo rodzice dziecka ulomnego albo w jakikolwiek sposob nieodwracalnie innego? Zalamac rece i rzec: przykro mi dziecko, jestes garbate, wiec zamkniemy Cie w piwniczce, zeby Ci nikt przykrosci nie sprawil"? Wolne zarty. W dobie globalizacji, wcale nie jest pewne, czy dziecko spedzi cale zycie w Polsce i to w otoczeniu wylacznie 100% Polakow, ktorym imie Lola sie nieodpowiednio kojarzy i ktorzy nie omieszkaja sie tym po grubiansku podzielic z publika. Gdyby ktos mi 15 lat temu wywrozyl moja przyszlosc, to bym sie popukala w czolo.... Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 22:44 syswia napisała: Poza tym, nastolatkow sie JUZ nie wychowuje. Oooo przyznam, że to niezwykle ciekawa teoria... Mówisz jako doświadczona matka nastolatka, czy tylko się wymądrzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
majamajanet Re: Niestety-taki kraj 13.08.10, 08:29 20 lat temu dałam synowi oryginalne, obcobrzmiące imię. Dziś wiem, że to był BŁĄD. Dzieci nie lubią ,,inności''.Gdy syn był przedszkolakiem i wczesne lata szkolne dzieci się z niego śmiały.To powodowało problemy w kontaktach z rówieśnikami. Smutne to było. Właściwie dopiero od 2-3 lat syn lubi swoje imię bo to zawsze jakiś powód aby dziewczyna zapytała. Dziś wiem jedno: wybierając imię ,chcąc aby było oryginalne, tak jak wyjątkowy był dla mnie mój syn - wyrządziłam dziecku krzywdę. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
majamajanet Imię dziecka - ku przestrodze 13.08.10, 08:31 20 lat temu dałam synowi oryginalne, obcobrzmiące imię. Dziś wiem, że to był BŁĄD. Dzieci nie lubią ,,inności''.Gdy syn był przedszkolakiem i wczesne lata szkolne dzieci się z niego śmiały.To powodowało problemy w kontaktach z rówieśnikami. Smutne to było. Właściwie dopiero od 2-3 lat syn lubi swoje imię bo to zawsze jakiś powód do rozmowy z dziewczyną . Dziś wiem jedno: wybierając imię ,chcąc aby było oryginalne, tak jak wyjątkowy był dla mnie mój syn - wyrządziłam dziecku krzywdę. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Imię dziecka - ku przestrodze 13.08.10, 08:35 Wiesz,niktorym mozna mowic,a i tak wolą przekonać sie na własnej skorze(a raczej skorze dziecka)-SZKODA Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 22:53 > Wyolbrzymiasz wplyw naciskow grup rowiesniczych. Gdybym nie pracowała z dziećmi, pewnie też bym tak sądziła. > A co w takim razie maja zrobic rodzice o "brzydkim" nazwisku Nazwisko, tak, jak imię można zmienić. Mało takich przypadków? albo > rodzice dziecka ulomnego albo w jakikolwiek sposob nieodwracalnie > innego? Porównujesz coś, na co rodzice mają wpływ i co wynika TYLKO z ich decyzji, z czymś niezależnym od nich? Co za nonsens. > W dobie globalizacji, wcale nie jest pewne, czy dziecko spedzi cale > zycie w Polsce i to w otoczeniu wylacznie 100% Polakow, Oczywiście, że nie. A jeśli spędzi, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 23:08 "Nazwisko, tak, jak imię można zmienić. Mało takich przypadków? " Nazwisko to nie tylko jakiś tam wyraz- to nasza przeszłość, rodowód. Normalni ludzie szanują innych bez względu na nazwisko jakim się dana osoba posługuje- owszem pomyśleć można swoje ale komentować już się nie powinno. "Porównujesz coś, na co rodzice mają wpływ i co wynika TYLKO z ich decyzji, z czymś niezależnym od nich? Co za nonsens." No jak to nonsens-przecież na to jakie dziedziczymy nazwisko po rodzicach też nie mamy wpływu- będąc dzieckiem nazwiska nie można sobie zmienić. Idąc twoim tropem myślenia kalekie dziecko można przecież oddać gdzieś do zakładu. "Oczywiście, że nie. A jeśli spędzi, to co?" To fajnie by było,żeby mogło swoje życie przeżyć godnie bez głupich dogadywanek i śmiechu- no ale do tego muszą się niektórzy dorośli zmienić-to może będzie normalniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 08:11 > > Nazwisko to nie tylko jakiś tam wyraz- to nasza przeszłość, rodowód. > Normalni ludzie szanują innych bez względu na nazwisko jakim się dana osoba > posługuje- owszem pomyśleć można swoje ale komentować już się nie powinno. A co ten wywód ma do faktu, że ludzie ZMIENIAJĄ swoje nazwiska tak, jak imiona? > "Porównujesz coś, na co rodzice mają wpływ i co wynika TYLKO z ich decyzji, z > czymś niezależnym od nich? Co za nonsens." > > No jak to nonsens-przecież na to jakie dziedziczymy nazwisko po rodzicach też > nie mamy wpływu- Piszę o imieniu, co może przeoczyłaś. > To fajnie by było,żeby mogło swoje życie przeżyć godnie bez głupich dogadywanek > i śmiechu- no ale do tego muszą się niektórzy dorośli zmienić-to może będzie > normalniej. Banały. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 10:38 "Banały. " No właśnie dzięki takiemu myśleniu jak twoje w Pl jest to co jest. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 20:03 Tak,zgodzę sie ze dzieci nie zwracają uwagi na imiona.Dziecko nie wie czy imię Adam jest dziwne czy może Amadeusz-jeśli będzie miał w swoim otoczeniu kolegów o takich imionach to nie będzie wiedział,że akurat Amateusz jest jakimś nietypowym imieniem. No ale jesli chodzi o młodzież...to już może być inna bajka.Jesli faktycznie jakiś nastolatek natrafi na jakiś anons od sexi Loli to każda Lola będzie mu się z jednym kojarzyć. No i tak jak już ktos wyżej napisał,wpisałam w google "lola", tylko w języku polskim i to co zobaczyłam trochę mnie zdziwiło... Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 21:33 boo-boo napisała: > Imię dla dziecka to nie problem- dziwni ludzie w Pl to jest problem- wymówki > typu "dzieci się z niej będą wyśmiewać" świadczą tylko o tym,że dzieci takie > zachowania z domu wynoszą. A łatwiej jest dac "normalne" imie,czy nawracac wszystkich rodzicow potencjanych szydercow????? To drugie to walka z wiatrakami. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 21:36 Wiesz życie nie polega na pójściu na łatwiznę i życiu pod dyktando innych bo komuś coś innego się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 07:49 boo-boo napisała: > Wiesz życie nie polega na pójściu na łatwiznę i życiu pod dyktando innych bo > komuś coś innego się podoba. Po to,aby moje dziecko nie mialo w przyszlosci nie przyjemnosci jestem w stanie pojsc na łatwizne (jak Ty to okreslasz). A zycie pod dyktando innych to juz przesada.Imion jest multum-moge wybrac takie,ktore w przyszlosci nie skrzywdzi mojego dziecka. Tak jak pisalam-ludzi i pewnych kanonow nie zmienisz.Nie przeskoczysz tego,choćbys nie wiem jak bardzo chciala byc nie zalezna. Nie chcialabym sprawdzac mojego "daru przekonywania" na wlasnym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 08:26 easy_martolina84 napisała: > Tak jak pisalam-ludzi i pewnych kanonow nie zmienisz. Ależ same się zmieniają. W dzisiejszych czasach o wiele mniej dzieci nosi imiona z pierwszej 10 popularności i z pierwszej setki niż kilkadziesiąt lat temu. (A kilkadziesiąt lat temu o wiele mniej dzieci nosiło imiona z pierwszej dziesiątki niż kilkaset lat temu.) Dzisiaj jest o wiele więcej dzieci noszących imiona stosunkowo rzadkie albo i bardzo rzadkie. A dla ich rówieśników staje się to coraz bardziej normalne. easy_martolina84 napisała: > Imion jest multum-moge wybrac takie,ktore w przyszlosci nie skrzywdzi mojego dziecka. Nigdy nie masz takiej gwarancji. W każdej chwili może się pojawić znana przez wszystkich postać publiczna albo np. telewizyjna o tym i mieniu, która zmieni odbiór imienia i sprawi, że stanie się ono kompletnie "obciachowe" albo bardzo łatwe do wyśmiewania. Charakter dziecka albo jego otoczenie może sprawić, że dziecko będzie nie cierpiało swojego "normalnego" imienia i miało pretensje do rodziców, że dali mu tak nudne imię nez żadnej oryginalności. Odpowiedz Link Zgłoś
metodiw Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 09:43 kaeira napisała: Dzisiaj jest o wiele więcej dzieci noszących imiona stosunkowo > rzadkie albo i bardzo rzadkie. Ech, znam pewną mocno starszą panią, której nadano imię Olimpia - i tak wszyscy mówili na nią Ola Inna dała córce (30+) na imię Bibianna i musiała w kółko prostować, że córka ma na imię Bisia, bo wszyscy i tak mówili Wisia Charakter dziecka albo jego otoczenie może sprawić, że dziecko będzie nie cierpiało swojego "normalnego" imienia i miało pretensje do rodziców, że dali mu tak nudne imię nez żadnej oryginalności. Jak Ania z Zielonego Wzgórza, polubiła swoje imię dopiero, kiedy dorosła. A moja babcia, ur. 189. miała na imię Franciszka i nie cierpiała swojego imienia, a teraz coraz więcej Franków... Reasumując, nadal uważam, że lepiej dziecka nie uszczęśliwiać jakimś "źle kojarzącym" się dla środowiska, w jakim przyjdzie mu dorastać, imieniem. Chociaż w dalszej perspektywie nie da się przewidzieć, czy będzie lubić nadane mu imię czy też wstydzić się za radosne pomysły swoich rodziców i dążyć do oficjalnej zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 10:35 kaeira napisała: > W każdej chwili może się pojawić znana przez wszystkich postać publiczna albo > np. telewizyjna o tym i mieniu, która zmieni odbiór imienia A moze sie nie pojawic,wolałabym nie ryzykować. A co do tego,ze za 10 lat sie zmieni "kanon" imion-i co z tego? Ludzie w wieku mojego dziecka beda miały imiona takie jakie "panuja" teraz-nie widze zwiazku. Mozecie sobie pisac,a ja zdania nie zmienie.Dzieci sa okrutne-nie chcialabym zeby moje dziecko bylo obiektem drwin. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 10:47 "Dzieci sa okrutne-nie chcialabym zeby moje dziecko bylo obiektem drwin. " Same z siebie nie są- wynoszą wzorce zachowań z domu-od rodziców, opiekunów, dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 12:36 boo-boo napisała: > Same z siebie nie są- wynoszą wzorce zachowań z domu-od rodziców, opiekunów, > dorosłych. No i co z tego wynika?Zmienisz mentalnosc dorosłych???Sprawisz zeby nie wynosily tego z domu?Nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 12:45 W Polsce jest jakieś 38 milionów obywateli. Spora część z nich kojarzy imię 'Lola' z tym, co wyskakuje w guglu na pierwszej stronie. Nie chodzi o to, co ja powiem dziecku, które będzie miało koleżankę Lolę - bo nie powiem nic, imię jak imię. Zrozum jednak, że dla sporej części polskiego społeczeństwa to nie jest imię jak każde inne. W takiej sytuacji wystawianie dziecka na strzał jest moim zdaniem średnio dobrym pomysłem. Oczywiście matka dziewczynki zrobi jak zechce. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 10:44 Ale co jest krzywdzącego w imieniu Lola? Krzywdzące to by było jak by ktoś dziecku chciał dać na imię-no właśnie wyraz który nie jest imieniem. Co sądzisz o imieniu Alfons?- pewnie zaraz napiszesz z kim ci się kojarzy. Znam faceta po 50-tce o takim imieniu- bardzo fajny człowiek-posługuje się tym imieniem. Znam nawet Kunegundę- niestety dzięki "życzliwym" ludziom kobieta przedstawia się jako Kinga. To nie imiona są krzywdzące-to zacofane społeczeństwo jest. Gdybyś dała córce na imię Hermenegilda i nikt nie odezwałby się słowem-czy dziecko czuło by się skrzywdzone? Zapewne nie bo nikt by mu jego "indywidualności" nie wytknął - było by to dla dziecka imię jak każde inne- a że mniej spotykane-no cóż- nie każda dziewczynka musi na imię mieć Kasia, Ania itp. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 12:40 boo-boo napisała: > To nie imiona są krzywdzące-to zacofane społeczeństwo jest. Gdybyś dała córce n > a > imię Hermenegilda i nikt nie odezwałby się słowem-czy dziecko czuło by się > skrzywdzone? Zapewne nie bo nikt by mu jego "indywidualności" nie wytknął Ale zyje w takim swiecie,ze wytykają.Nie zmienie mentalnosci ludzi-nie ma takiej opcji.No chyba,ze Ty potrafisz tak nawracać wszystkich nie życzliwych to gratuluje. Mam to w nosie czy spoleczenstwo jest zacofane,bo nie mam na to wplywu-spoleczenstwa nie zmienie.Moge jedynie dac dziecku takie imie,ktore nie bedzie budzilo kontrowersji.Tylko tyle moge zrobic w tej kwestii-nie mam władzy nad umyslami ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zaz-u Re: Niestety-taki kraj 03.08.10, 22:45 No właśnie ciekawi mnie pojęcie normalne imię??? Jakie zasady/klucz obrać , czym się kierować, jakie są jeszcze normalne, a jakie nie, kto o tym decyduje? itd, itp. Bardzo prosze o wnikliwą analizę. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 08:13 A potem pojawi sie jakas slawna telenowela w Polsce, gdzie wystapi piekna Lola i wszystkie Polki zaczna nadawac dziecku Lola.. Taka jest u nas mentalnosc.. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 08:27 I będzie tak, jak z Isaurą - nikt serialu nie pamięta, zostało tylko sporo kobiet unieszczęśliwionych fantazją rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 08:36 Też jestem ciekawa co to znaczy normalne imię... Nie dziwi mnie nadawanie dzieciom mało popularnych imion tylko ten straszliwy brak tolerancji. Mi np źle kojarzą się imiona Nikola i Andżelika ale to wcale nie znaczy że będę wpajać swojemu synowi że wszystkie dziewczynki które tak się nazywają sa jakieś inne... Dziecko samo na to nie wpadnie. A co powiecie na to?? forum.gazeta.pl/forum/w,12924,114319703,114355196,najwieksze_ciekawostki.html Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Niestety-taki kraj 04.08.10, 13:59 pani_kasia napisała: Mi np źle kojarzą się imiona Nikola i Andżelika A z czym ci się kojarzą te imiona? Mnie się nie podobają ale z niczym mi się nie kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zosikizuzik Re: Imię dla dziecka 04.08.10, 08:35 Chciałabym prosić autorkę postu o odpowiedź czy po tych komentarzach - chodzi mi raczej o te życzliwe w których autorki podają alternatywę do imienia Lola - czy nadal chcesz dać córce to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
buszynska Re: Imię dla dziecka 04.08.10, 08:42 > Chciałabym prosić autorkę postu o odpowiedź czy po tych komentarzach - chodzi m > i > raczej o te życzliwe w których autorki podają alternatywę do imienia Lola - czy > nadal chcesz dać córce to imię. Tez jestem ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: Imię dla dziecka 10.08.10, 14:17 Tak, mam w nosie komentarze innych. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Imię dla dziecka 13.08.10, 08:21 i pewni eprzyszlosc dzeicka tez...prawda? > Tak, mam w nosie komentarze innych. Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: Imię dla dziecka 13.08.10, 08:29 macrybki napisała: > Tak, mam w nosie komentarze innych. To bardzo nie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Imię dla dziecka 04.08.10, 08:49 Też mnie to ciekawi. Ale - abstrahując od tej konkretnej propozycji - z imionami bywa tak, że czekamy na Oktawię, a rodzi się Ania (albo odwrotnie) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Imię dla dziecka 12.08.10, 10:36 To ja się dołączę, choć autorka o nasze opinie nie prosiła Ale co tam- ryzyko forum... Lola- podobałoby mi się jako zdrobnienie, natomiast nie jako pełne imię. Przecież ta dziewczynka kiedyś dorośnie, będzie kobietą, będzie pracować. Lola to dla mnie zdrobnienie dla rodziny, najbliższych. A tak na marginesie, idąc tropem różnych skojarzeń filmowo-jazzowo-książkowych: czy nastolatka z "Pokuty", która sprzedała się za czekoladę, nie nazywała się Lola? Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Jasne 12.08.10, 22:45 "A tak na marginesie, idąc tropem różnych skojarzeń filmowo-jazzowo-książkowych: czy nastolatka z "Pokuty", która sprzedała się za czekoladę, nie nazywała się Lola?" Założę się,że ponad 95% społeczeństwa pojęcia o tym "skojarzeniu" nie ma. Idąc tym tropem to Maria lub Magdalena też nie powinno dziecku być nadawane........... Odpowiedz Link Zgłoś