anetad25 12.08.10, 14:36 Witam. Poproszono mnie abym zasięgnęła Waszej rady.Prawdopodobnie dla chłopca, który na drugie będzie miał imię Apolinary po ukochanym dziadku. Jakie imiona Waszym zdaniem pasują na pierwsze??? Gdyby była dziewczynka byłaby Apolonią Julianną ale na 80% ma byc synalek czekam na Wasze sugestie i z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneladgam Re: imię dla chłopca 12.08.10, 14:44 Leon Apolinary Modest Apolinary Teodor Apolinary głównie to do nazwiska powinno być dopasowane, bo drugiego imienia na co dzień się nie używa Odpowiedz Link Zgłoś
chce_bobo Re: imię dla chłopca 12.08.10, 15:01 pierwsze skojarzenie miałam właśnie Leon Apolinary Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: imię dla chłopca 13.08.10, 09:36 aneladgam napisała: > głównie to do nazwiska powinno być dopasowane, bo drugiego imienia na co dzień się nie używa Też tak uważam. Ale jeśli już, to myślę że pierwsze imię przede wszystkim nie powinno być długie. Moje propozycje: Artur Apolinary Karol Apolinary Miron Apolinary Z podanych przez inne forumki podoba mi się także Witold, Julian, Błażej, Feliks, Tobiasz i... Włodzimierz. A w ogóle jestem pod wrażeniem. Apoliary to takie piękne i niespotykane imię. Odpowiedz Link Zgłoś
donmari-2 Re: imię dla chłopca 12.08.10, 15:06 Kiedyś w naszym dorocznym już wątku "Imiona dzieci z roku..." chyba w roku 2008 pojawiła się mama Stanisława Apolinarego Myślę, że Staś świetnie by tu pasował. Fajny byłby też Franciszek a może po prostu Wojciech? Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla chłopca 12.08.10, 15:01 A może Apolinary na pierwsze? Najlepiej byłoby, gdybyśmy wiedzieli jak brzmi nazwisko. Co z tego, że dopasujemy coś do drugiego imienia, jeśli nie będzie się w ogóle zgrywać z nazwiskiem? Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: imię dla chłopca 12.08.10, 15:34 Apolonia Julianna bardzo ładny zestaw Dla chłopca może: Błażej Apolinary Feliks Apolinary Franciszek Apolinary Henryk Apolinary Jonasz Apolinary Roch Apolinary Witold Apolinary Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: imię dla chłopca 12.08.10, 15:25 Emil / Emilian Bruno Eryk Witold Tobiasz Łukasz Krystian Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: imię dla chłopca 12.08.10, 18:37 Po wysypie Jaśków, Staśków, Franków, Mikołajów i Kacprów niedługo w co drugim wózku będzie leżał Leon. Włodzimierz Apolinary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: imię dla chłopca IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.10, 10:49 Franciszek Apolinary Julian Apolinary Konrad Apolinary Wiktor Apolinary Joachim Apolinary Eryk Apolinary Izydor Apolinary Jacek Apolinary Sylwester Apolinary Szczepan Apolinary Grzegorz Apolinary Ferdynand Apolinary Nikodem Apolinary Hieronim Apolinary Hubert Apolinary Łatwiej byłoby wybrać do nawiska. Rzadko kto używa obu imion na codzień. Już częściej niektórzy używają samego drugiego imienia pomijając pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
anettia28 Re: imię dla chłopca 13.08.10, 15:43 Uważam, że wymienionych Roch Apolinary oraz Jan Apolinary to najładniejsze zestawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imię dla chłopca 13.08.10, 23:10 Edward Apolinary Ludwik Apolinary Juliusz Apolinary Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: imię dla chłopca 14.08.10, 13:32 pierwsze skojarzenie: Błażej Apolinary - a i Jędrzej nie najgorzej potem: Fryderyk Apolinary Jeremi(Jeremiasz) Apolinary Gustaw Apolinary a nawet Ambroży Apolinary mi pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: imię dla chłopca 14.08.10, 14:02 Padło sporo ciekawych propozycji, więc swoich dodawać nie będę. Podobają mi się : Teodor Apolinary Stanisław Apolinary Błażej Apolinary Witold Apolinary Włodzimierz Apolinary Wiktor Apolinary Hubert Apolinary Juliusz Apolinary Gustaw Apolinary (to jakoś szczególnie mi się podoba, mimo że nie przepadam za Gustawem) Jak już jednak pisałam, najważniejsze to dopasować imię do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
belle_amie Re: imię dla chłopca 14.08.10, 21:40 a może Maciej? tak mi przyszło pierwsze do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: imię dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.10, 16:19 Pierwsze skojarzenie mialam Michal Apolinary ale wiem, ze Michal popularny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalamarnica Re: imię dla chłopca IP: *.icpnet.pl 30.08.10, 21:05 Michał Apolinary Jan Apolinary Franciszek Apolinary Witold Apolinary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gwałcisław Re: imię dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 14:16 Mam na imię Gwałcisław i jestem z tego dumny! Jest to staropolskie (starosłowiańskie) imię od którego można tworzyć naprawdę ładne zdrobnienia: Gwałtek, Gwałtuś, Gwałcik. Wracajmy do korzeni! Odpowiedz Link Zgłoś