Gość: Alicja IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.10, 18:03 Hej! W połowie października spodziewamy się drugiego dziecka- Córeczki! Niestety mamy spory problem z wyborem imienia. Kompletny brak pomysłów. Lubimy imiona klasyczne i te w stylu retro. Jesteśmy też w jakiś sposób związani rodzinnymi tradycjami imienniczymi (Aleksander i Edward to imiona po pradziadku i dziadku). Ostatnio kuzynka wspomniała mi coś o tym forum, więc postanowiłam wkońcu zapytać Was o zdanie. Do rzeczy, więc: Imiona które nam się podobają: - Antonina - Anastazja - Estella - Ilaria - Lilianna Imiona rodzinne, które mogą być użyte jako pierwsze lub drugie imię: - Eleonora - Helena - Karolina - Maria - Ofelia Imiona, które nie mogą być użyte, bo występują już w bliskiej rodzinie: - Zofia - Ewa - Idalia - Klara Macie jakieś inne propozycje? Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 18:12 - Antonina - fajne imię; pasuje do Aleksandra - Anastazja - także ładnie; razem z Aleksandrem stworzyłyby fajny "carski" zestaw - Estella - mnie się nie podoba; odbieram ją pretensjonalnie - Ilaria - a cóż to takiego? - Lilianna - ładnie, chociaż wolę przez jedno "n" - Eleonora - jedno z moim ulubionych imion! świetne; ale niestety nie bardzo pasuje mi do Aleksandra - Helena - ładnie, z Aleksandrem tworzy fajny zestaw - Karolina - lubię to imię, ale niestety za często spotykam Karoliny - Maria - ok, ale zbyt popularne - Ofelia - mogę napisać to samo co przy Eleonorze Zestawy, które bym wybrała : Anastazja Eleonora Antonina Ofelia Helena Karolina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.10, 18:22 Ilaria to włoska forma od imenia Hilaria--> Hilary. Znaczy "radosna" .W zasadzie powinno się znajdować w grupie "imona rodzinne", ale w związku z tym, że imię to należało do dalekiego członka rodziny nie zostało umieszczone w tej grupie. Anastazja Eleonora brzmi świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 19:07 Gość portalu: Alicja napisał(a): > Ilaria to włoska forma od imenia Hilaria--> Hilary. Więc jeśli to włoska forma, to jestem na "nie". Chyba że na drugie, w celu upamiętnienia kogoś z rodziny. > Anastazja Eleonora brzmi świetnie! Mnie też baaaardzo się podoba. I byłoby to fajne nawiązanie do imion brata. Wcześniej tego nie zauważyłam, dopiero po komentarzu Ilianny zwróciłam na to uwagę (chodzi o to AE). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.10, 19:25 Hmm, faktycznie może i Ilaria jest zbyt pretensjonalna. hah, też dopiero to zauważyłam! AE i AE, rzeczywiście ciekawe nawiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: 212.180.168.* 04.09.10, 18:51 Lilianna Maria lub Anastazja Helena Napisz prosze cos wiecej o Idalii ze swojej rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.10, 19:21 Anastazja zaczyna mi się coraz bardziej podobać... ale wszystko się jeszcze zmienia. Idalia Aleksandra jest bratanicą mojego męża. W na początku lipca tego roku skończyła 4 latka. Mówimy na nią Ida, Idusia albo Idi. Pewnie nie jestem obiektywna ale to naprawde urocze dziecko. Blondyneczka, duże niebieskie oczy, poważna- jak na swój wiek, ale też delikatna i rozmarzona. Bardzo dziewczęca- nie chce słyszeć o chodzeniu w spodniach. Zawsze podobało mi się to imię. Drugie imię Idalia nosi po swojej mamie. Jeszcze 4 lata temu to było bardzo nie popularne imię, mało kto słyszał o Idalii. Nawet urzędniczka chciała wypersfadować im to imię, bo dla niej Idalia to była jakaś dziwna wariacja od Idy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.10, 19:41 Oh, zapomniałabym! Mąż właśnie spojrzał na mój post i stwierdził, że u nich w rodzinie była jeszcze jedna Idalia- siostra jego babci. Zmarła młodo w czasie wojny, była harcerką. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 20:16 Gość portalu: Alicja napisał(a): > Anastazja zaczyna mi się coraz bardziej podobać... ale wszystko się jeszcze zmi > enia. A ja właśnie jeszcze bardziej przekonałam się do Anastazji. Wyczytałam, że Romanową zdrabniano do Anaszki - moim zdaniem świetne zdrobnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.10, 23:03 Oo! Anaszka brzmi cudnie! Odpowiedz Link Zgłoś
ilianna Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 18:56 Wybierałabym, jeśli chodzi o pierwsze imię, spośród Antoniny, Anastazji, Eleonory i Heleny. Antonina Helena Antonina Ofelia Anastazja Eleonora (chociaż tutaj, jak u starszego brata, jest AE - dla niektórych może być to plus, dla innych minus) Anastazja Helena Helena Lilianna Helena Karolina Eleonora Maria Eleonora Helena Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 19:03 Z Twoich propozycji utworzylabym takie zestawy: Antonina Ofelia Anastazja Helena(lub odwrotnie) Lilianna Maria Eleonora Maria od siebie dodalabym jeszcze: Kornelia Kwiryna Michalina Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 19:29 Anastazja Helena lub Antonine zamieniłabym na Antonie Antonia Helena Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 19:53 Wybrałabym Eleonorę Helenę. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 20:30 Skoro podobają się wam imiona klasyczne odrzuciłabym Estellę i Ilarię. Z pooizostałych imion skombinowałabym Klarę Eleonorę, Helenę Ofelie, Antoninę Klarę. Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 21:26 - Antonina - podoba mi się, ale coraz popularniejsza - Anastazja - nigdy za nią nie przepadałam, nie podoba mi się często stosowane zdrobnienie Nastka - Estella - dla mnie pretensjonalne - Ilaria - bardzo dziwny twór również pretensjonalnie dla mnie brzmi - Lilianna - jedno z moich ulubionych, osobiście wolę przez jedno 'n' - Eleonora - zupełnie mi się nie podoba - Helena - lubię, jej popularność niestety wzrasta, jeśli ma to dla Ciebie znaczenie - Karolina - ładne, "bezpieczne" imię, ale popularne - Maria - bardzo popularna, średnio za nią przepadam - Ofelia - delikatne, kobiece, podoba mi się, ale kojarzy się jednoznacznie z tragiczną postacią z "Hamleta". Proponuję zestawy: Lilianna Karolina, Lilianna Ofelia, Ofelia Helena, Ofelia Antonina, Karolina Ofelia, Antonina Ofelia, Helena Ofelia, Ofelia Karolina. -- Pomagaj, klikając codziennie! antros.ovh.org/pomagaj/big.html Odpowiedz Link Zgłoś
quasi.modo Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 22:01 Gość portalu: Alicja napisał(a): > Imiona które nam się podobają: - Antonina - W porządku - Anastazja - Najbardziej mi się podoba - Estella - Według mnie to jakieś udziwnienie od Stelli a jak i tak najlepiej oceniłabym Esterę. - Ilaria - Też jeszcze nie słyszałam, poza tym za podobne do Idalii, która jest w rodzinie - Lilianna - Niby OK, ale dla mnie trochę zbyt "rozmemłana" > Imiona rodzinne, które mogą być użyte jako pierwsze lub drugie imię: - Eleonora - Dla mnie za ciężki kaliber. Poza tym ile razy słyszę to imię, przypomina mi się dźwięk zasysania, jak wtedy gdy spuszcza się wodę z wanny i właśnie wypływa ostatni "chaust" - Helena - OK, ale trochę mi przeszedł zachwyt nad tym imieniem - Karolina - Mi się podoba, ale chyba dosyć popularna. Do Aleksandra byłoby jednak w sam raz. - Maria - Maria zawsze jest na miejscu, ale spróbowałabym znaleźć coś bardziej oryginalnego. - Ofelia - Nie, jakoś nie mogę wyobrazić sobie małej dziewczynki, czy w ogóle żywej osoby o tym imieniu. Poza tym kojarzy mi się z ofermą. > Macie jakieś inne propozycje? Weronika Justyna Barbara Elżbieta Bogumiła Franciszka Urszula Łucja Michalina Irena Teresa Ksymena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.10, 23:01 Estella to imię z powieści K.Dickensa "Wielkie Nadzieje". Mój mąż je bardzo lubi. Ilaria jak już wcześniej wpominałam jest włoską formą imienia Hilaria- > Hilary. Występowalo kiedyś w rodzinie, ale tak dawno temu, że nie umiesliłam go w grupię "imiona rodzinne". Podoba mi się Urszula i Łucja. Odpowiedz Link Zgłoś
wyczyny Re: Aleksander Edward i córeczka... 04.09.10, 23:09 Ulka i Lusia to ladne imiona-zwracam tylko uwage, ze Łucja jest coraz czesciej nadawane-podobnie jak Gabrysia Odpowiedz Link Zgłoś
luska.s Re: Aleksander Edward i córeczka... 06.09.10, 14:31 Antonina - super Anastazja - ok Estella - oj nie Iliara - tym bardziej nie Liliana - ładnie Eleonora - wielkie nie Helena - ok Karolina - ok Maria - nie Ofelia - nie Wybrałabym w kojelnosci: Antonina Liliana Helena Chyba, że bierzesz pod uwagę Łucję , wtedy wybrałabym zdecydowanie właśnie ją Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakadu Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.10, 15:58 Antonina jest najlepsze bardzo pasuje do aleksandra Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ala-alicja Re: Aleksander Edward i córeczka... 06.09.10, 19:22 Łucja jednak na nie, dobrzy znajomi mają Łucje, co prawda ma już 6 lat, no ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.dip.t-dialin.net 06.09.10, 16:36 Rozwazalabym zestawy: Eleonora Ofelia Eleonora Maria Antonina Maria Helena Antonina Nie przepadam natomiast za Anastazja... Jesli chcielibyscie nawiazac do imion synka (AE), to skombinowalabym raczej Anntonine i Eulalie na przyklad. Albo Elzbiete... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Aleksander Edward i córeczka... IP: *.adsl.inetia.pl 06.09.10, 18:30 Nie, nie, mała nie musi mieć inicjałów takich jak nasz synek. Elżbieta odpada, Eulalia brzmi interesująco Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Aleksander Edward i córeczka... 06.09.10, 19:25 Jeśli chodzi o inne propozycje, to może: Aniela Blanka Bogumiła Celina Dobromiła Eunika Felicja Flawia Florentyna Gaja Ida/Idalia Józefina Kalina Kornelia Laura Malwina Matylda Róża Rozalia Stefania Waleria Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
uwierz_mirando Re: Aleksander Edward i córeczka... 06.09.10, 19:42 Dorzucam Celestynę, Ludmiłę i Lucynę. Wiele zależy od nazwiska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lus.sia Re: Aleksander Edward i córeczka... 06.09.10, 21:29 Najbardziej podoba mi się Anastazja Helena Odpowiedz Link Zgłoś